Fantastyka - Hobbit
Anaru - Nie 12 Lut, 2017 00:17
U nas nie ma filmów w bibliotece, są audiobooki
ita - Sob 25 Lut, 2017 01:32
| Anaru napisał/a: | U nas nie ma filmów w bibliotece, są audiobooki |
Jutro muszę oddać filmy do biblioteki. I jest mi przykro, chciałbym je mieć je pod ręką. A obejrzałam 3 razy.
1 część - najlepsza jako całość , wszystkie sceny w Bag End cudownie śmieszne , pieśń krasnoludów - mam ją cały czas w głowie, aż mi serce ściskało jak ją słuchałam, Bilbo cudowny, a Thorin ... eh , przypominają mi się słowa Zwierza, że Jackson, powinien sobie do cv wpisać to odkrycie RA dla tej roli (coś w tym sensie - święte słowa!!)
2 część - tylko kilka scen ... i dla Thorina, i dla Bilba też
3 część - za dużo tych bitew, 2 połowa , wszystkie sceny Thorina, jego rozmowa z Bilbo (ta z żołędziem), wzrusza mnie prawie tak bardzo jak scena jego śmierci - widziałam trzy razy i trzy razy mi się "płaknęło" - i scena pożegnania Bilbo z krasnalami.
Tak w ogóle, to Hobbit jest pewniakiem na jedną z większych niespodzianek roku. Mamy dopiero luty, ale ciężko będzie Go przebić. Kto by się spodziewał
Admete - Sob 25 Lut, 2017 09:09
Najlepsze są te momenty,w których Jackson trzymał się ducha i litery powieści.
Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:19
| ita napisał/a: | | Mamy dopiero luty, ale ciężko będzie Go przebić. Kto by się spodziewał |
Ja.
Admete - Sob 25 Lut, 2017 20:20
Ito oglądaj WP - jest zdecydowanie lepsze od Hobbita.
Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:28
Ale nie ma tam Rysia... Mimo tego ja również polecam.
Admete - Sob 25 Lut, 2017 20:31
Nie ma Rysia ale jest Aragorn, Boromir i Faramir oraz Eomer Oraz czterech hobbitów zamiast jednego A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki
Anaru - Sob 25 Lut, 2017 20:54
| Admete napisał/a: | | A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki |
Prawie, bardzo prawie.
Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:57
Mnie tam już Aragorn z Boromirem sami wystarczą do szczęścia. I sceny w Lothlorien.
ita - Nie 26 Lut, 2017 03:08
| Admete napisał/a: | | Ito oglądaj WP - jest zdecydowanie lepsze od Hobbita. |
Już się szykuję. I jestem autentycznie ciekawa. . Na razie Hobbit ocalał. Udało mi się przedłużyć wypożyczenie na kolejne 2 tygodnie. Nikt, na szczęście, nie zrobił rezerwacji. Nie twierdzę, że będę cały czas oglądała. Skąd brać ten czas?? Ale co najmniej jeszcze jeden raz na pewno. I dodatki! Dodatki!!
| Admete napisał/a: | Nie ma Rysia ale jest Aragorn, Boromir i Faramir oraz Eomer Oraz czterech hobbitów zamiast jednego A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki |
Oj, Thorin
Taaa, Gollum miny przesłodkie to już czasami w Hobbicie robi. Jak to niewinne dziecię prosto od chrztu
| Deanariell napisał/a: | Mnie tam już Aragorn z Boromirem sami wystarczą do szczęścia. I sceny w Lothlorien. |
Sceny w Lothlorien ..., ledwo się oparłam, żeby nie wygooglować. Ale nie. Zostawiam sobie tą przyjemność na oglądanie filmu .
ps. dzisiaj wyciągnęłam z półki Słownik Folkloru Polskiego, chciałam sobie poczytać o Krasnoludach (oczywiście nie spodziewałam się jakichś nawiązań do Tolkiena, ale tak informacyjnie). Biorę książkę do ręki, a tam w środku, ściśnięta między kartkami taka broszurka, cała w strzepach: "Józef Piłsudski" opracował Józef Łodzia, wyd. Kraków 1934 . Coś mi majaczy, że kupiłam ją, w czasach, kiedy miałam 1 bzika na temat XX-lecia. Przed maturą. Rany ...
A tak w ogóle nie mogę iść spać, bo czekam, aż mi pralka skończy prać
ita - Nie 12 Mar, 2017 01:44
To ja się tylko odmelduję, że poszłam dzisiaj do biblioteki oddać Hobbita.
I wróciłam do domu z Hobbitem . Nikt nie czeka na płytki, żadnej rezerwacji, a mi ciężko było oddawać
Chyba jednak trzeba będzie to kupić.
Admete - Nie 12 Mar, 2017 06:48
Ita - chyba rzeczywiście musisz kupić
milenaj - Nie 12 Mar, 2017 07:15
Jakoś ominęło mnie Hobbitowe szaleństwo. Najbardziej jednak lubiłam jednego elfa. Może dzisiaj poleci w tle czytania, choć na takie okazje to jakoś zawsze Potter.
BeeMeR - Nie 12 Mar, 2017 09:22
| ita napisał/a: | Chyba jednak trzeba będzie to kupić. | Chyba owszem
ita - Pon 13 Mar, 2017 23:12
| Admete napisał/a: | Ita - chyba rzeczywiście musisz kupić |
| BeeMeR napisał/a: | | ita napisał/a: | Chyba jednak trzeba będzie to kupić. | Chyba owszem |
Nawet nie chodzi o to, że cały czas to oglądam, bo przecież nie. Ale bardzo chcę je mieć. Było mi normalnie przykro oddawać filmy
| milenaj napisał/a: | Jakoś ominęło mnie Hobbitowe szaleństwo. Najbardziej jednak lubiłam jednego elfa. |
Mnie też ominęło to szaleństwo. Do czasu. Do czasu. Od miesiąca normalnie jakaś epifania na punkcie Hobbita. Wydaje mi się, że nawet nie chodzi o Thorina. Ostatecznie RA mogę sobie pooglądać w innych filmach/serialach. Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie.
Deanariell - Pon 13 Mar, 2017 23:16
| ita napisał/a: | | Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie. |
Bo Tolkien ogólnie jest magiczny, znaczy się czarująco pisał. A PJ nawet nieźle na tej podstawie nakręcił te filmy (poza niektórymi fragmentami , ale lepszy rydz, niż nic ). Władcę Pierścieni musisz koniecznie obejrzeć! Jak najszybciej.
ita - Pon 13 Mar, 2017 23:24
| Deanariell napisał/a: | | ita napisał/a: | | Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie. |
Bo Tolkien ogólnie jest magiczny, znaczy się czarująco pisał. A PJ nawet nieźle na tej podstawie nakręcił te filmy (poza niektórymi fragmentami , ale lepszy rydz, niż nic ). Władcę Pierścieni musisz koniecznie obejrzeć! Jak najszybciej. |
Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem
Deanariell - Pon 13 Mar, 2017 23:27
| ita napisał/a: | | Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem |
Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. Można równolegle obcować.
Anaru - Pon 13 Mar, 2017 23:45
Uzupełniają się, poza tym we Władcy znajdziesz nawiązania do Hobbita
ita - Pon 13 Mar, 2017 23:53
| Deanariell napisał/a: | | ita napisał/a: | | Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem |
Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. |
U mnie to nie przejdzie, z moją monogamią Wiem, że chcę obejrzeć WP, ale na razie za mocno jestem zajęta Hobbitem i Thorinem po równo i resztą towarzystwa. Jak już będę musiała ich zostawić w bibliotece (podejrzewam, że za 2 tyg.), to na pociechę wypożyczę WP.
| Deanariell napisał/a: | Można równolegle obcować. |
Uważaj na słówka, bo Ci tu zaraz Calipso napisze "Cokolwiek dwuznacznie to zabrzmiało"
| Anaru napisał/a: | Uzupełniają się, poza tym we Władcy znajdziesz nawiązania do Hobbita |
Ale Thorina nie będzie
Admete - Wto 14 Mar, 2017 07:15
Jak ją znam to miało dwuznacznie zabrzmieć
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 16:43
| Deanariell napisał/a: | | ita napisał/a: | | Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem |
Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. Można równolegle obcować. |
Ale w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie
Ita - kup sobie lepiej tego filmowego Hobbita, mówię ci
Deanariell - Wto 14 Mar, 2017 17:28
W obcowaniu z kulturą nie ma niczego dwuznacznego.
| Aragonte napisał/a: | | w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie |
Mmmmm... *mruczy Far Over the Misty Mountains Cold* (extended cover)
https://www.youtube.com/watch?v=P8ymgFyzbDo
O, a tu jest jeszcze część druga tego - fajnie zrobione wideo moim zdaniem.
https://www.youtube.com/watch?v=2oc7tl_5AdM
ita - Wto 14 Mar, 2017 22:12
| Aragonte napisał/a: |
Ale w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie |
I tu mnie masz. Nie będę nikomu wmawiała, że nie. Bo tak
| Aragonte napisał/a: | Ita - kup sobie lepiej tego filmowego Hobbita, mówię ci |
Bardzo dobrze mówisz. Jak tylko sobie odwieszę szlaban na przyjemnościowe zakupy, ruszam do księgarni.
| Deanariell napisał/a: | W obcowaniu z kulturą nie ma niczego dwuznacznego. |
Nieeee, wcale nie ma. Tylko się potem mruczy: | Deanariell napisał/a: | | Mmmmm... * |
i serduszkami rzuca na prawo i lewo | Deanariell napisał/a: | |
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 22:22
| ita napisał/a: | | I tu mnie masz. Nie będę nikomu wmawiała, że nie. Bo tak |
Ależ ja ci się wcale nie dziwię - długo kochałam się w filmowym Thorinie Nawet na tapecie w pracowym komputerze zagościł
|
|
|