To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Anaru - Nie 12 Lut, 2017 00:17

U nas nie ma filmów w bibliotece, są audiobooki :)
ita - Sob 25 Lut, 2017 01:32

Anaru napisał/a:
U nas nie ma filmów w bibliotece, są audiobooki :)

Jutro muszę oddać filmy do biblioteki. I jest mi przykro, chciałbym je mieć je pod ręką. A obejrzałam 3 razy.

1 część - najlepsza jako całość :serce2: :serce2: :serce2: , wszystkie sceny w Bag End cudownie śmieszne :-D , pieśń krasnoludów - mam ją cały czas w głowie, aż mi serce ściskało jak ją słuchałam, Bilbo cudowny, a Thorin ... eh :serce2: , przypominają mi się słowa Zwierza, że Jackson, powinien sobie do cv wpisać to odkrycie RA dla tej roli (coś w tym sensie - święte słowa!!)
2 część - tylko kilka scen ... :( i dla Thorina, i dla Bilba też
3 część - za dużo tych bitew, 2 połowa :serce2: , wszystkie sceny Thorina, jego rozmowa z Bilbo (ta z żołędziem), wzrusza mnie prawie tak bardzo jak scena jego śmierci - widziałam trzy razy i trzy razy mi się "płaknęło" - i scena pożegnania Bilbo z krasnalami.
Tak w ogóle, to Hobbit jest pewniakiem na jedną z większych niespodzianek roku. Mamy dopiero luty, ale ciężko będzie Go przebić. Kto by się spodziewał :shock:

Admete - Sob 25 Lut, 2017 09:09

Najlepsze są te momenty,w których Jackson trzymał się ducha i litery powieści.
Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:19

ita napisał/a:
Mamy dopiero luty, ale ciężko będzie Go przebić. Kto by się spodziewał

Ja. :-P :lol: :wink:

Admete - Sob 25 Lut, 2017 20:20

Ito oglądaj WP - jest zdecydowanie lepsze od Hobbita.
Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:28

Ale nie ma tam Rysia... :wink: :-P Mimo tego ja również polecam. :)
Admete - Sob 25 Lut, 2017 20:31

Nie ma Rysia ale jest Aragorn, Boromir i Faramir oraz Eomer ;) Oraz czterech hobbitów zamiast jednego ;) A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki ;)
Anaru - Sob 25 Lut, 2017 20:54

Admete napisał/a:
A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki

Prawie, bardzo prawie. :lol:

Deanariell - Sob 25 Lut, 2017 20:57

Mnie tam już Aragorn z Boromirem sami wystarczą do szczęścia. :-P :mrgreen: I sceny w Lothlorien. :serce: :serce: :serce:
ita - Nie 26 Lut, 2017 03:08

Admete napisał/a:
Ito oglądaj WP - jest zdecydowanie lepsze od Hobbita.

Już się szykuję. I jestem autentycznie ciekawa. :-) . Na razie Hobbit ocalał. Udało mi się przedłużyć wypożyczenie na kolejne 2 tygodnie. Nikt, na szczęście, nie zrobił rezerwacji. Nie twierdzę, że będę cały czas oglądała. Skąd brać ten czas?? :mrgreen: Ale co najmniej jeszcze jeden raz na pewno. :serce2: I dodatki! Dodatki!! :serce2:

Admete napisał/a:
Nie ma Rysia ale jest Aragorn, Boromir i Faramir oraz Eomer ;) Oraz czterech hobbitów zamiast jednego ;) A Gollum w gruncie rzeczy jest słodki ;)

Oj, Thorin :cry2:
Taaa, Gollum miny przesłodkie to już czasami w Hobbicie robi. Jak to niewinne dziecię prosto od chrztu :-D

Deanariell napisał/a:
Mnie tam już Aragorn z Boromirem sami wystarczą do szczęścia. :-P :mrgreen: I sceny w Lothlorien. :serce: :serce: :serce:

Sceny w Lothlorien ..., ledwo się oparłam, żeby nie wygooglować. Ale nie. Zostawiam sobie tą przyjemność na oglądanie filmu :wink: .

ps. dzisiaj wyciągnęłam z półki Słownik Folkloru Polskiego, chciałam sobie poczytać o Krasnoludach (oczywiście nie spodziewałam się jakichś nawiązań do Tolkiena, ale tak informacyjnie). Biorę książkę do ręki, a tam w środku, ściśnięta między kartkami taka broszurka, cała w strzepach: "Józef Piłsudski" opracował Józef Łodzia, wyd. Kraków 1934 :shock: . Coś mi majaczy, że kupiłam ją, w czasach, kiedy miałam 1 bzika na temat XX-lecia. Przed maturą. Rany ... :shock: :shock:

A tak w ogóle nie mogę iść spać, bo czekam, aż mi pralka skończy prać :mrgreen:

ita - Nie 12 Mar, 2017 01:44

To ja się tylko odmelduję, że poszłam dzisiaj do biblioteki oddać Hobbita.
I wróciłam do domu z Hobbitem :mrgreen: . Nikt nie czeka na płytki, żadnej rezerwacji, a mi ciężko było oddawać :serce:
Chyba jednak trzeba będzie to kupić. :mrgreen:

Admete - Nie 12 Mar, 2017 06:48

Ita - chyba rzeczywiście musisz kupić :lol:
milenaj - Nie 12 Mar, 2017 07:15

Jakoś ominęło mnie Hobbitowe szaleństwo. Najbardziej jednak lubiłam jednego elfa. :) Może dzisiaj poleci w tle czytania, choć na takie okazje to jakoś zawsze Potter. :)
BeeMeR - Nie 12 Mar, 2017 09:22

ita napisał/a:
Chyba owszem :lol:
ita - Pon 13 Mar, 2017 23:12

Admete napisał/a:
Ita - chyba rzeczywiście musisz kupić :lol:

BeeMeR napisał/a:
ita napisał/a:
Chyba owszem :lol:

Nawet nie chodzi o to, że cały czas to oglądam, bo przecież nie. Ale bardzo chcę je mieć. Było mi normalnie przykro oddawać filmy :(

milenaj napisał/a:
Jakoś ominęło mnie Hobbitowe szaleństwo. Najbardziej jednak lubiłam jednego elfa. :) :)

Mnie też ominęło to szaleństwo. Do czasu. Do czasu. :lol: Od miesiąca normalnie jakaś epifania na punkcie Hobbita. Wydaje mi się, że nawet nie chodzi o Thorina. Ostatecznie RA mogę sobie pooglądać w innych filmach/serialach. Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie.

Deanariell - Pon 13 Mar, 2017 23:16

ita napisał/a:
Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie.

Bo Tolkien ogólnie jest magiczny, znaczy się czarująco pisał. :serce: A PJ nawet nieźle na tej podstawie nakręcił te filmy (poza niektórymi fragmentami :roll: :-P , ale lepszy rydz, niż nic :mrgreen: ). Władcę Pierścieni musisz koniecznie obejrzeć! :excited: Jak najszybciej. ;) :serce2:

ita - Pon 13 Mar, 2017 23:24

Deanariell napisał/a:
ita napisał/a:
Hobbit jest taki inny od tego, co zwykle czytałam i oglądałam. Zaczarował mnie.

Bo Tolkien ogólnie jest magiczny, znaczy się czarująco pisał. :serce: A PJ nawet nieźle na tej podstawie nakręcił te filmy (poza niektórymi fragmentami :roll: :-P , ale lepszy rydz, niż nic :mrgreen: ). Władcę Pierścieni musisz koniecznie obejrzeć! :excited: Jak najszybciej. ;) :serce2:

Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem :serce2:

Deanariell - Pon 13 Mar, 2017 23:27

ita napisał/a:
Pamiętam, pamiętam! Ale na razie jeszcze troszkę pobędę sobie z Hobbitem

Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. :mrgreen: Można równolegle obcować. ;)

Anaru - Pon 13 Mar, 2017 23:45

Uzupełniają się, poza tym we Władcy znajdziesz nawiązania do Hobbita :flirtuje1:
ita - Pon 13 Mar, 2017 23:53

Deanariell napisał/a:
ita napisał/a:

Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. :mrgreen: ;)

U mnie to nie przejdzie, z moją monogamią :lol: Wiem, że chcę obejrzeć WP, ale na razie za mocno jestem zajęta Hobbitem i Thorinem po równo i resztą towarzystwa. :serce2: Jak już będę musiała ich zostawić w bibliotece (podejrzewam, że za 2 tyg.), to na pociechę wypożyczę WP.

Deanariell napisał/a:
Można równolegle obcować. ;)

Uważaj na słówka, bo Ci tu zaraz Calipso napisze "Cokolwiek dwuznacznie to zabrzmiało" :rotfl:

Anaru napisał/a:
Uzupełniają się, poza tym we Władcy znajdziesz nawiązania do Hobbita :flirtuje1:

Ale Thorina nie będzie :cry2:

Admete - Wto 14 Mar, 2017 07:15

Jak ją znam to miało dwuznacznie zabrzmieć ;)
Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 16:43

Deanariell napisał/a:
ita napisał/a:

Jedno drugiemu nie przeszkadza - przeciwnie. :mrgreen: Można równolegle obcować. ;)

Ale w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie :wink:

Ita - kup sobie lepiej tego filmowego Hobbita, mówię ci :wink:

Deanariell - Wto 14 Mar, 2017 17:28

W obcowaniu z kulturą nie ma niczego dwuznacznego. :-P
Aragonte napisał/a:
w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie

:lol: Mmmmm... *mruczy Far Over the Misty Mountains Cold* (extended cover) :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=P8ymgFyzbDo
:serce:

O, a tu jest jeszcze część druga tego :mysle: - fajnie zrobione wideo moim zdaniem. :serce2:
https://www.youtube.com/watch?v=2oc7tl_5AdM

ita - Wto 14 Mar, 2017 22:12

Aragonte napisał/a:

Ale w przypadku Ity to chyba nie z samym tytułowym hobbitem, tylko bardziej pewnym krasnoludem o pięknym niskim głosie :wink:

I tu mnie masz. :mrgreen: Nie będę nikomu wmawiała, że nie. Bo tak :mrgreen:

Aragonte napisał/a:
Ita - kup sobie lepiej tego filmowego Hobbita, mówię ci :wink:

Bardzo dobrze mówisz. Jak tylko sobie odwieszę szlaban na przyjemnościowe zakupy, ruszam do księgarni. :-)

Deanariell napisał/a:
W obcowaniu z kulturą nie ma niczego dwuznacznego. :-P

Nieeee, wcale nie ma. Tylko się potem mruczy:
Deanariell napisał/a:
Mmmmm... *

i serduszkami rzuca na prawo i lewo :-P
Deanariell napisał/a:
:serce: :serce2:

Aragonte - Wto 14 Mar, 2017 22:22

ita napisał/a:
I tu mnie masz. Nie będę nikomu wmawiała, że nie. Bo tak

Ależ ja ci się wcale nie dziwię - długo kochałam się w filmowym Thorinie :serce: Nawet na tapecie w pracowym komputerze zagościł :mrgreen: