To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Caitriona - Czw 08 Sty, 2015 21:30

Chętnie bym przeczytała The Mortdecai Trilogy. Pierwszy tom ma byc niedługo wydany u nas.
Siódmy syn też mi się podoba, jest wydany po polsku.
I muszę w końcu przeczytać i obejrzeć Hardy'ego...
Maze Runner, widziałam film i więcej nie chcę. Ale może książka jest lepsza.

Harry_the_Cat - Czw 08 Sty, 2015 22:37

Trailer do Mortecai jest super!
Agn - Pią 09 Sty, 2015 07:25

Love Rosie faktycznie jest dostępne, ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję. :D
Eeva - Pią 09 Sty, 2015 08:10

Harry_the_Cat napisał/a:
Czytalam tez naturalnie Insurgent i Mockinjay i Hardy'ego (uwielbiam ta stara ekranizacje BBC!). The Maze Runner musze sie zebrac, bo juz od jakiegos czasu mi chodzi po glowie. .

Ja przeczytałam całą trylogię Divergent (i opowiadania) na wyjeździe i nie mogłam się oderwać. Film obejrzałam i tak słabiutki, że az mi przykro.
The Maze Runner widziałam i bardzo mi sie podobał (gra koleś z Teen Wolf), ale jakoś nie mam weny na książkę.

Najbardziej ciekawi mnie The Martian, The Spook's Apprentice (The Seventh Son), Still Alice i The DUFF i za te zamierzam się zabrać.
Chciałam przeczytać The Mortdecai ale nie mogłam nigdzie znaleźć :(

Eeva - Pią 09 Sty, 2015 08:12

Agn napisał/a:
ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję.

Ja próbowałam przebrnąć przez PS love you, ale jakoś nie mogłam.

Harry_the_Cat - Pią 09 Sty, 2015 22:15

Ja zaczelam the Duff dzis po drodze do pracy - pierwsze 20 stron nie powala...

Divergent - ksiazka spoko. Pozostale dwie.... hmmm

Caitriona - Sob 10 Sty, 2015 19:56

Eeva napisał/a:
Chciałam przeczytać The Mortdecai ale nie mogłam nigdzie znaleźć

Po naszemu będzie miało premierę 30 stycznia, tak na marginesie ;)

Eeva - Nie 11 Sty, 2015 14:26

O suuuuuuper, dzięki za info :-)
Harry_the_Cat - Nie 11 Sty, 2015 18:49

Przeczytalam the Duff. Taka sobie. Ale w kazdym razie ten trailer nie zapowiada zeby miedzy ksiazka a filmem bylo wiele wspolnego. CHyba tylko termin Duff i imiona glownych bohaterow.
Eeva - Pon 12 Sty, 2015 08:29

Miałam dziś zacząć czytać, ale zostawiłam kindla w domu :(
Ale mówisz, ze warto czy raczej sobie darować?

Lady_Joanna - Pon 12 Sty, 2015 11:42

Eeva napisał/a:
Agn napisał/a:
ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję.

Ja próbowałam przebrnąć przez PS love you, ale jakoś nie mogłam.

Nie wiem dlaczego, ale ja nie mogę przebrnąć przez książki tej autorki, dużo osób się zachwyca, a ja przeczytam parę stron i nie daję rady. próbowałam z kilkoma różnymi książkami, tak samo mam z Bondą czytam streszczenia i kupuję, a potem się męczę, a nazywają ją królową polskiego kryminału ... :-|

Eeva - Pon 12 Sty, 2015 14:24

Lady_Joanna napisał/a:
Nie wiem dlaczego, ale ja nie mogę przebrnąć przez książki tej autorki, dużo osób się zachwyca, a ja przeczytam parę stron i nie daję rady

Mam to samo.

A tak inną szosa to porzuciłam na chwilę Harrego i zaczęłam czytać "Wszystko co lśni" Eleanor Catton. Książka jest słusznych rozmiarów (ponad 900 stron) ale daje radę. Czyta mi się z jednej strony szybko bo i akcja jest dość wciągająca, a z drugiej ciężko bo jest pierdylion wątków, mnogość postaci i dygresje jakich nie powstydziłby się mój wykładowca z praca karnego ze studiów.
Treść, za lubimy czytać:
Cytat:
Najdłuższa w historii książka nagrodzona Bookerem i najmłodsza laureatka tej nagrody!

Lata 60. XIX wieku, Nowa Zelandia. Na wyspie wybucha gorączka złota. Szkot Walter Moody to jeden z tych śmiałków, którzy przybywają do miasta Hokitika skuszeni wizją bogactwa. Tuż po zejściu na ląd jest świadkiem dziwnego zgromadzenia. Dwunastu mężczyzn spotyka się w tajemnicy w palarni jednego z hoteli, by przedyskutować sprawę serii niewyjaśnionych zdarzeń. Kilka dni wcześniej bez śladu zaginął pewien młody bogacz, który zamieniał w złoto wszystko, czego się tknął. Na drodze prowadzącej do Hokitika znaleziono nieprzytomną prostytutkę, która próbowała odebrać sobie życie. A w chacie poszukiwacza złota, który zapił się na śmierć, niespodziewanie znaleziono wielką fortunę...

Wkrótce okaże się, że losy wszystkich mężczyzn, biorących udział w sekretnej naradzie, są ze sobą w dziwny sposób powiązane. Każdy z nich ma swoją opowieść, swoje grzechy i sekrety. Każdy z nich przybył do Nowej Zelandii z innego zakątka globu, aby zdobyć fortunę. Złoto jednak ma to do siebie, że zawsze jest go za mało.

Wszystko, co lśni to epicka opowieść z czasów gorączki złota w Nowej Zelandii – o poszukiwaniu szczęścia, marzeniach i przeznaczeniu zapisanym w gwiazdach. Jest to także popis ogromnego talentu Eleanor Catton. Młoda pisarka niczym zegarmistrz stworzyła ze swej książki doskonale działający mechanizm, w którym każda z kilkudziesięciu postaci ma swoje miejsce i zadanie do wykonania. Mistrzowsko połączyła wątki historyczne i sensacyjne, przygodę rodem z Dzikiego Zachodu i kryminalną zagadkę. Takie książki zdarzają się niezwykle rzadko! Wszelkie laury i pochwały, jakie spływają na pisarkę, są w pełni zasłużone, a porównania choćby do Imienia róży wcale nie przesadzone.

Agn - Pon 12 Sty, 2015 18:07

A ja mam zastój czytelniczy - za co się nie wezmę, to nie mogę przejechać. Wieczorem sobie chyba przetrzepię zasoby Czarnego, znajdę może jakiś fajny reportaż, bo na razie fochamy się z literaturą piękną. Ech...
Caitriona - Pon 12 Sty, 2015 18:33

Ja sobie przeczytałam Wezwijcie położną i mi się bardzo podobało. Czyta się lekko i przyjemnie, historie są w większości pozytywne i ciekawe. Bardzo sympatyczna książka.
Harry_the_Cat - Pon 12 Sty, 2015 20:55

Eeva napisał/a:
Miałam dziś zacząć czytać, ale zostawiłam kindla w domu :(
Ale mówisz, ze warto czy raczej sobie darować?

Mysle ze ze spokojnym sumieniem mozesz sobie darowac, chyba ze masz ochote na troche lekkiej literatury dla nastolatkow - ja sie czasem tak lubie odmozdzyc :mrgreen:

Na tej samej zasadzie czasami lubie glupiutkie filmy ;)

Agn - Wto 13 Sty, 2015 21:30

Znalazłam książkę, która mi "wchodzi". Nabyłam sobie ebooka Karen Duve Jeść przyzwoicie: http://czarne.com.pl/kata...esc-przyzwoicie (moje ulubione wydawnictwo)
Czyta się lekko i przyjemnie, bo książka napisana takim luźnym językiem. Ale wciąga. Kobieta robi autoeksperyment i sprawdza, czy da się żyć na dietach ideologicznych (frutarianie, weganie etc.), rzeczywiście przy tym nie krzywdząc zwierzątek, roślinek i wszystkich innych w to zaagnażowanych, zachowując przy tym wszelkie ekologiczne zalecenia oraz zdrowotne podpowiedzi. Ja mam nadzieję, że weźmie też pod uwagę, czy samej sobie nie zrobi krzywdy. Ciekawa jestem rezultatu. :)

Eeva - Czw 15 Sty, 2015 08:50

Harry_the_Cat napisał/a:
Mysle ze ze spokojnym sumieniem mozesz sobie darowac, chyba ze masz ochote na troche lekkiej literatury dla nastolatkow - ja sie czasem tak lubie odmozdzy

Zaczęłam czytać dziś w autobusie. Czyta się dobrze i jak na razie jest ok, ale nie powiem żeby robiło jakiś straszny szał.
Jednak jeśli skończy się tak, że Bianca będzie z Wesleyem i będą mieć wielką miłość, gdyż on okaże sie mieć wspaniałe serce pod grubą warstwą lodu i cynizmu to sie potnę.

Eeva - Pią 16 Sty, 2015 08:47

Skończyłam The Duff. Nie powiem, czytało sie dobrze lekko, cała książka zajęła mi dwa dni. Jednak zakończenie mi się nie podobało, było do bólu przewidywalne (no ale w sumie to dla nastolatków). Brakowało mi trochę pogłębienia niektórych tematów jak np ojca i jego problemów.
Po opisie spodziewałam sie fajnej książki z pogłębionym drugim dnem, a to po prostu fajna książka i tyle.

Harry_the_Cat - Sob 17 Sty, 2015 20:28

Eeva napisał/a:
Skończyłam The Duff. Nie powiem, czytało sie dobrze lekko, cała książka zajęła mi dwa dni. Jednak zakończenie mi się nie podobało, było do bólu przewidywalne (no ale w sumie to dla nastolatków). Brakowało mi trochę pogłębienia niektórych tematów jak np ojca i jego problemów.
Po opisie spodziewałam sie fajnej książki z pogłębionym drugim dnem, a to po prostu fajna książka i tyle.

Nie znam sie chyba na nastolatkach bo mnie strasznie denerwawalo, ze ona w ogole ze swoimi przyjaciolkami nie rozmawia.

Eeva - Sob 17 Sty, 2015 21:53

3/4 problemów dałoby sie uniknąć gdyby tylko pogadała z tymi przyjaciółkami, czyli książka byłaby bez sensu :D
Idąć za ciosem przeczytałam jeszcze dwie książki tej autorki "Shut out" i "Midsummers Nightmare". Fabuła taka sobie tyle o ile;-) ale podoba mi się jak autorka porusza temat seksualności nastolatków. Dobrze odpowiada na wiele pytań i całkiem na serio, pod płaszczykiem fabuły, przemyca złote rady - czyli rozmawiaj z przyjaciółmi/rodzicami, nie bój się odmówić chłopakowi, pokazuje niebezpieczeństa gwałtu na randce itp.

Harry_the_Cat - Sob 17 Sty, 2015 23:02

Eeva napisał/a:
3/4 problemów dałoby sie uniknąć gdyby tylko pogadała z tymi przyjaciółkami, czyli książka byłaby bez sensu

Co prawda, to prawda! :rotfl:

Agn - Sob 17 Sty, 2015 23:11

Ja dalej jadę przez Jeść przyzwoicie. W chwili obecnej mam ochotę zastrzelić autorkę.
Na początku była normalną osobą, a jej przyjaciółka (ochrzczona przez nią cichaczem imieniem Jiminy) była denerwującym pyskadłem strzelającym umoralniające gadki i narzucającym innym swoje zdanie.
Co teraz? Mija 200 stron i autorka zamieniła się w jeszcze gorsze pyskadło.
Nie mam nic do wegetarian, wegan, fanów bio i rozumiem argumenty, ale stanowczo mam sporo przeciwko faszystom i szlag by mnie trafił, gdybym zorganizowała grilla, na którego wpada taka zacietrzewiona laska i rozstawia wszystkich po kątach.
Z nieskrywaną satysfakcją zatem czytam, ilekroć wymsknie jej się, że ma chwilową chętkę na stek.
Zobaczymy co dalej, bo jestem ciekawa (i z książki sporo rzeczy można się dowiedzieć, więc dla wojujących wegetarian to zapewne byłaby biblia) jaki będzie ostateczny rezultat autoeksperymentu. Na razie widzę, że rzuciło jej się na mózg - wszyscy powinni rzucić mięso? A spadaj na drzewo! :P

Eeva - Sob 17 Sty, 2015 23:41

Harry_the_Cat napisał/a:
Co prawda, to prawda!

Obejrzałam trailer do filmu, nie wiem za bardzo co on ma wspólnego z książką oprócz głównych bohaterów :D :flirtuje2:

Harry_the_Cat - Nie 18 Sty, 2015 19:39

Eeva napisał/a:
Harry_the_Cat napisał/a:
Co prawda, to prawda!

Obejrzałam trailer do filmu, nie wiem za bardzo co on ma wspólnego z książką oprócz głównych bohaterów :D :flirtuje2:

Dokladnie to samo napisalam pare postow wyzej! :drinks:

Caitriona - Nie 18 Sty, 2015 20:25

Przeczytałam sobie szybciutko Fotografomannię. Obrazki autobiograficzne Wojciecha Manna. Normalnie bym nie sięgnęła po tę pozycję, pan Mann nie jest dla mnie zbyt interesujący, ale udało mi się wygrać w necie komplet książek, wśród których był i ten tytuł. Całkiem sympatyczna rzecz, w paru momentach nawet się uśmiechnęłam. Taki przerywnik.

A teraz gryzę się z Patrickiem Modiano (Nobel 2014) i cóż, chyba nie będzie nam po drodze ;) Czytam Nawroty nocy, a dostałam jeszcze Willę "Triste" (w tym samym konkursie, co i Manna).