Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
Caitriona - Czw 08 Sty, 2015 21:30
Chętnie bym przeczytała The Mortdecai Trilogy. Pierwszy tom ma byc niedługo wydany u nas.
Siódmy syn też mi się podoba, jest wydany po polsku.
I muszę w końcu przeczytać i obejrzeć Hardy'ego...
Maze Runner, widziałam film i więcej nie chcę. Ale może książka jest lepsza.
Harry_the_Cat - Czw 08 Sty, 2015 22:37
Trailer do Mortecai jest super!
Agn - Pią 09 Sty, 2015 07:25
Love Rosie faktycznie jest dostępne, ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję.
Eeva - Pią 09 Sty, 2015 08:10
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Czytalam tez naturalnie Insurgent i Mockinjay i Hardy'ego (uwielbiam ta stara ekranizacje BBC!). The Maze Runner musze sie zebrac, bo juz od jakiegos czasu mi chodzi po glowie. . |
Ja przeczytałam całą trylogię Divergent (i opowiadania) na wyjeździe i nie mogłam się oderwać. Film obejrzałam i tak słabiutki, że az mi przykro.
The Maze Runner widziałam i bardzo mi sie podobał (gra koleś z Teen Wolf), ale jakoś nie mam weny na książkę.
Najbardziej ciekawi mnie The Martian, The Spook's Apprentice (The Seventh Son), Still Alice i The DUFF i za te zamierzam się zabrać.
Chciałam przeczytać The Mortdecai ale nie mogłam nigdzie znaleźć
Eeva - Pią 09 Sty, 2015 08:12
| Agn napisał/a: | | ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję. |
Ja próbowałam przebrnąć przez PS love you, ale jakoś nie mogłam.
Harry_the_Cat - Pią 09 Sty, 2015 22:15
Ja zaczelam the Duff dzis po drodze do pracy - pierwsze 20 stron nie powala...
Divergent - ksiazka spoko. Pozostale dwie.... hmmm
Caitriona - Sob 10 Sty, 2015 19:56
| Eeva napisał/a: | | Chciałam przeczytać The Mortdecai ale nie mogłam nigdzie znaleźć |
Po naszemu będzie miało premierę 30 stycznia, tak na marginesie
Eeva - Nie 11 Sty, 2015 14:26
O suuuuuuper, dzięki za info
Harry_the_Cat - Nie 11 Sty, 2015 18:49
Przeczytalam the Duff. Taka sobie. Ale w kazdym razie ten trailer nie zapowiada zeby miedzy ksiazka a filmem bylo wiele wspolnego. CHyba tylko termin Duff i imiona glownych bohaterow.
Eeva - Pon 12 Sty, 2015 08:29
Miałam dziś zacząć czytać, ale zostawiłam kindla w domu
Ale mówisz, ze warto czy raczej sobie darować?
Lady_Joanna - Pon 12 Sty, 2015 11:42
| Eeva napisał/a: | | Agn napisał/a: | | ale akurat nie mam ochoty czytać książek pani Ahern, więc sobie daruję. |
Ja próbowałam przebrnąć przez PS love you, ale jakoś nie mogłam. |
Nie wiem dlaczego, ale ja nie mogę przebrnąć przez książki tej autorki, dużo osób się zachwyca, a ja przeczytam parę stron i nie daję rady. próbowałam z kilkoma różnymi książkami, tak samo mam z Bondą czytam streszczenia i kupuję, a potem się męczę, a nazywają ją królową polskiego kryminału ...
Eeva - Pon 12 Sty, 2015 14:24
| Lady_Joanna napisał/a: | | Nie wiem dlaczego, ale ja nie mogę przebrnąć przez książki tej autorki, dużo osób się zachwyca, a ja przeczytam parę stron i nie daję rady |
Mam to samo.
A tak inną szosa to porzuciłam na chwilę Harrego i zaczęłam czytać "Wszystko co lśni" Eleanor Catton. Książka jest słusznych rozmiarów (ponad 900 stron) ale daje radę. Czyta mi się z jednej strony szybko bo i akcja jest dość wciągająca, a z drugiej ciężko bo jest pierdylion wątków, mnogość postaci i dygresje jakich nie powstydziłby się mój wykładowca z praca karnego ze studiów.
Treść, za lubimy czytać:
| Cytat: | Najdłuższa w historii książka nagrodzona Bookerem i najmłodsza laureatka tej nagrody!
Lata 60. XIX wieku, Nowa Zelandia. Na wyspie wybucha gorączka złota. Szkot Walter Moody to jeden z tych śmiałków, którzy przybywają do miasta Hokitika skuszeni wizją bogactwa. Tuż po zejściu na ląd jest świadkiem dziwnego zgromadzenia. Dwunastu mężczyzn spotyka się w tajemnicy w palarni jednego z hoteli, by przedyskutować sprawę serii niewyjaśnionych zdarzeń. Kilka dni wcześniej bez śladu zaginął pewien młody bogacz, który zamieniał w złoto wszystko, czego się tknął. Na drodze prowadzącej do Hokitika znaleziono nieprzytomną prostytutkę, która próbowała odebrać sobie życie. A w chacie poszukiwacza złota, który zapił się na śmierć, niespodziewanie znaleziono wielką fortunę...
Wkrótce okaże się, że losy wszystkich mężczyzn, biorących udział w sekretnej naradzie, są ze sobą w dziwny sposób powiązane. Każdy z nich ma swoją opowieść, swoje grzechy i sekrety. Każdy z nich przybył do Nowej Zelandii z innego zakątka globu, aby zdobyć fortunę. Złoto jednak ma to do siebie, że zawsze jest go za mało.
Wszystko, co lśni to epicka opowieść z czasów gorączki złota w Nowej Zelandii – o poszukiwaniu szczęścia, marzeniach i przeznaczeniu zapisanym w gwiazdach. Jest to także popis ogromnego talentu Eleanor Catton. Młoda pisarka niczym zegarmistrz stworzyła ze swej książki doskonale działający mechanizm, w którym każda z kilkudziesięciu postaci ma swoje miejsce i zadanie do wykonania. Mistrzowsko połączyła wątki historyczne i sensacyjne, przygodę rodem z Dzikiego Zachodu i kryminalną zagadkę. Takie książki zdarzają się niezwykle rzadko! Wszelkie laury i pochwały, jakie spływają na pisarkę, są w pełni zasłużone, a porównania choćby do Imienia róży wcale nie przesadzone. |
Agn - Pon 12 Sty, 2015 18:07
A ja mam zastój czytelniczy - za co się nie wezmę, to nie mogę przejechać. Wieczorem sobie chyba przetrzepię zasoby Czarnego, znajdę może jakiś fajny reportaż, bo na razie fochamy się z literaturą piękną. Ech...
Caitriona - Pon 12 Sty, 2015 18:33
Ja sobie przeczytałam Wezwijcie położną i mi się bardzo podobało. Czyta się lekko i przyjemnie, historie są w większości pozytywne i ciekawe. Bardzo sympatyczna książka.
Harry_the_Cat - Pon 12 Sty, 2015 20:55
| Eeva napisał/a: | Miałam dziś zacząć czytać, ale zostawiłam kindla w domu
Ale mówisz, ze warto czy raczej sobie darować? |
Mysle ze ze spokojnym sumieniem mozesz sobie darowac, chyba ze masz ochote na troche lekkiej literatury dla nastolatkow - ja sie czasem tak lubie odmozdzyc
Na tej samej zasadzie czasami lubie glupiutkie filmy
Agn - Wto 13 Sty, 2015 21:30
Znalazłam książkę, która mi "wchodzi". Nabyłam sobie ebooka Karen Duve Jeść przyzwoicie: http://czarne.com.pl/kata...esc-przyzwoicie (moje ulubione wydawnictwo)
Czyta się lekko i przyjemnie, bo książka napisana takim luźnym językiem. Ale wciąga. Kobieta robi autoeksperyment i sprawdza, czy da się żyć na dietach ideologicznych (frutarianie, weganie etc.), rzeczywiście przy tym nie krzywdząc zwierzątek, roślinek i wszystkich innych w to zaagnażowanych, zachowując przy tym wszelkie ekologiczne zalecenia oraz zdrowotne podpowiedzi. Ja mam nadzieję, że weźmie też pod uwagę, czy samej sobie nie zrobi krzywdy. Ciekawa jestem rezultatu.
Eeva - Czw 15 Sty, 2015 08:50
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Mysle ze ze spokojnym sumieniem mozesz sobie darowac, chyba ze masz ochote na troche lekkiej literatury dla nastolatkow - ja sie czasem tak lubie odmozdzy |
Zaczęłam czytać dziś w autobusie. Czyta się dobrze i jak na razie jest ok, ale nie powiem żeby robiło jakiś straszny szał.
Jednak jeśli skończy się tak, że Bianca będzie z Wesleyem i będą mieć wielką miłość, gdyż on okaże sie mieć wspaniałe serce pod grubą warstwą lodu i cynizmu to sie potnę.
Eeva - Pią 16 Sty, 2015 08:47
Skończyłam The Duff. Nie powiem, czytało sie dobrze lekko, cała książka zajęła mi dwa dni. Jednak zakończenie mi się nie podobało, było do bólu przewidywalne (no ale w sumie to dla nastolatków). Brakowało mi trochę pogłębienia niektórych tematów jak np ojca i jego problemów.
Po opisie spodziewałam sie fajnej książki z pogłębionym drugim dnem, a to po prostu fajna książka i tyle.
Harry_the_Cat - Sob 17 Sty, 2015 20:28
| Eeva napisał/a: | Skończyłam The Duff. Nie powiem, czytało sie dobrze lekko, cała książka zajęła mi dwa dni. Jednak zakończenie mi się nie podobało, było do bólu przewidywalne (no ale w sumie to dla nastolatków). Brakowało mi trochę pogłębienia niektórych tematów jak np ojca i jego problemów.
Po opisie spodziewałam sie fajnej książki z pogłębionym drugim dnem, a to po prostu fajna książka i tyle. |
Nie znam sie chyba na nastolatkach bo mnie strasznie denerwawalo, ze ona w ogole ze swoimi przyjaciolkami nie rozmawia.
Eeva - Sob 17 Sty, 2015 21:53
3/4 problemów dałoby sie uniknąć gdyby tylko pogadała z tymi przyjaciółkami, czyli książka byłaby bez sensu
Idąć za ciosem przeczytałam jeszcze dwie książki tej autorki "Shut out" i "Midsummers Nightmare". Fabuła taka sobie tyle o ile;-) ale podoba mi się jak autorka porusza temat seksualności nastolatków. Dobrze odpowiada na wiele pytań i całkiem na serio, pod płaszczykiem fabuły, przemyca złote rady - czyli rozmawiaj z przyjaciółmi/rodzicami, nie bój się odmówić chłopakowi, pokazuje niebezpieczeństa gwałtu na randce itp.
Harry_the_Cat - Sob 17 Sty, 2015 23:02
| Eeva napisał/a: | | 3/4 problemów dałoby sie uniknąć gdyby tylko pogadała z tymi przyjaciółkami, czyli książka byłaby bez sensu |
Co prawda, to prawda!
Agn - Sob 17 Sty, 2015 23:11
Ja dalej jadę przez Jeść przyzwoicie. W chwili obecnej mam ochotę zastrzelić autorkę.
Na początku była normalną osobą, a jej przyjaciółka (ochrzczona przez nią cichaczem imieniem Jiminy) była denerwującym pyskadłem strzelającym umoralniające gadki i narzucającym innym swoje zdanie.
Co teraz? Mija 200 stron i autorka zamieniła się w jeszcze gorsze pyskadło.
Nie mam nic do wegetarian, wegan, fanów bio i rozumiem argumenty, ale stanowczo mam sporo przeciwko faszystom i szlag by mnie trafił, gdybym zorganizowała grilla, na którego wpada taka zacietrzewiona laska i rozstawia wszystkich po kątach.
Z nieskrywaną satysfakcją zatem czytam, ilekroć wymsknie jej się, że ma chwilową chętkę na stek.
Zobaczymy co dalej, bo jestem ciekawa (i z książki sporo rzeczy można się dowiedzieć, więc dla wojujących wegetarian to zapewne byłaby biblia) jaki będzie ostateczny rezultat autoeksperymentu. Na razie widzę, że rzuciło jej się na mózg - wszyscy powinni rzucić mięso? A spadaj na drzewo!
Eeva - Sob 17 Sty, 2015 23:41
| Harry_the_Cat napisał/a: | | Co prawda, to prawda! |
Obejrzałam trailer do filmu, nie wiem za bardzo co on ma wspólnego z książką oprócz głównych bohaterów
Harry_the_Cat - Nie 18 Sty, 2015 19:39
| Eeva napisał/a: | | Harry_the_Cat napisał/a: | | Co prawda, to prawda! |
Obejrzałam trailer do filmu, nie wiem za bardzo co on ma wspólnego z książką oprócz głównych bohaterów |
Dokladnie to samo napisalam pare postow wyzej! :drinks:
Caitriona - Nie 18 Sty, 2015 20:25
Przeczytałam sobie szybciutko Fotografomannię. Obrazki autobiograficzne Wojciecha Manna. Normalnie bym nie sięgnęła po tę pozycję, pan Mann nie jest dla mnie zbyt interesujący, ale udało mi się wygrać w necie komplet książek, wśród których był i ten tytuł. Całkiem sympatyczna rzecz, w paru momentach nawet się uśmiechnęłam. Taki przerywnik.
A teraz gryzę się z Patrickiem Modiano (Nobel 2014) i cóż, chyba nie będzie nam po drodze Czytam Nawroty nocy, a dostałam jeszcze Willę "Triste" (w tym samym konkursie, co i Manna).
|
|
|