To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Admete - Sob 17 Maj, 2025 20:19

Pierwszą serię już widziałam dwa razy ;) Mogę kolejny raz.
annmichelle - Sob 17 Maj, 2025 20:44

Admete napisał/a:
Pierwszą serię już widziałam dwa razy ;) Mogę kolejny raz.

To tak jak ja. :mrgreen:

Właśnie miałam "ciekawą" dyskusję z jakimś solidarnościowcem, który pamięta jak to stał w tłumie i jak ZOMO do niego strzelało i że w Andorze robią z widzów idiotów, bo ludzie tak się nie zachowują jak na placu w Palmo podczas strzelaniny, :zalamka: że Ghormanie to nie ludzie, itd. :roll:

Co do ciekawostek a propos tego placu :-) to właśnie w dodatkach wspomnieli, że wzorowali go na placach w północnych Włoszech, głównie na Mediolanie. I wybudowali nie tylko plac, arkady, ale i "zaplecze": kawiarnie, sklepy, itd., plan 360 stopni, można było filmować z każdej strony i pod każdym kątem.

Admete - Sob 17 Maj, 2025 21:27

W artykule, który wkleiłam wcześniej jest właśnie mowa o tych wszystkich inspiracjach i szczegółach.
annmichelle - Sob 17 Maj, 2025 21:36

Teraz dopiero zauważyłam, że edytowałaś post i dodałaś link.

Tak, w tym artykule są dokładne cytaty wypowiedzi z dodatków odnośnie lokalizacji i scenografii. :-)

Admete napisał/a:
U nas to dvd blue ray kosztuje od 1330 do niemal 1600.

:shock:
Niezła przebitka cenowa. :? Te 200 euro nie wygląda teraz tak źle. :cool:
Oczywiście, nie mam zamiaru płacić tyle za płyty (cena detaliczna była chyba w granicach 55 euro), tym bardziej że jest tam obok płyt BR są także 4K, do którego nie mam odtwarzacza, więc dla mnie zupełnie bezużyteczny.

Admete - Sob 17 Maj, 2025 22:07

Ceny z kosmosu. Nie stać mnie. Istnieje jednak możliwość, że zrobią teraz jakieś wznowienie dla normalnych ludzi.
annmichelle - Sob 17 Maj, 2025 22:23

Fajnie jakby wyszło wydanie obu sezonów w jednym opakowaniu. :serduszkate:
Admete - Sob 17 Maj, 2025 22:31

Tutaj wypowiedź o tym, jak ludzie reagują na "Łotra 1" po obejrzeniu serialu:

https://www.youtube.com/watch?v=7bulroJdS8w

Tutaj był live z twórcami serialu - był zdaje się zaraz po premierze ostatnich odcinków:

https://www.youtube.com/watch?v=uvkpcedAtXs

annmichelle - Nie 18 Maj, 2025 14:47

Przeleciałam trochę ten drugi filmik.
Generalnie lubię oglądać making of, ale niekoniecznie rozkładanie na czynniki pierwsze motywacji, zachowania postaci.
To powinno wynikać z filmu/serialu i nie wymagać drobiazgowego tłumaczenia.
Jeśli tak jest to znaczy, że albo film/serial "nawalił" i trzeba ludziom łapotologicznie tłumaczyć "co autor miał na myśli" albo odbiera się niejako swobodę interpretacji danych scen/postaci widzowi.

Już ludzie narzekają, że co to za wielka miłość Bix z Cassianem skoro wkrótce Cassian zaczyna "kręcić" z Jyn.
Akurat do Cassiana i Jyn mam swoją teorię, ale jednak gryzie mi się to trochę z tłumaczeniami (niepotrzebnym w tym wypadku) twórców o big love Bix i Cassiana.
Bo z serialu wyniosłam nieco inne wrażenie, szczególnie jeśli chodzi o Cassiana i jego ostatnia rozmowa z Val ładnie komponuje mi się z wątkiem Cassiana i Jyn z RO.

Admete - Nie 18 Maj, 2025 18:25

Na końcu to Jyn i Cassian czekali na śmierć, nikt nie chce umierać w samotności.
annmichelle - Nie 18 Maj, 2025 18:55

Ja jednak widziałam w RO coś więcej, przynajmniej ze strony Cassiana. Takich spojrzeń nie wysyła się do "kumpeli z woja". :wink:
Po obejrzeniu "Andora" widzę relacje Bix-Cassian-Jyn też trochę inaczej.
Z Bix nie miał już kontaktu od ponad roku i jak widać w ostatnim odcinku raczej nie przewidywał go odnawiać (mimo namów Val), a z Jyn połączyły go ekstremalne okoliczności i nie było tam przecież jakiejś wielkiej miłości (znali się kilka dni!), kilka spojrzeń, a w obliczu śmierci to chyba każdy by się przytulił do jedynej osoby jaką by miał w pobliżu.
Polubili się, połączyły ich wspólne przeżycia, ale na więcej nie mieli ani czasu, ani okazji.

I tak myślę, czy gdyby przeżył to chciałby być znowu z Bix? Gdyby się dowiedział, że
Spoiler:
nie powiedziała mu o dziecku
. To jednak grube kłamstwo i nie wiem, czy po czymś takim można żyć w zaufaniu jak wcześniej. :roll: Tam raczej nie byłoby happy endu.

Dlatego te żale fanów, "ale którą kochał bardziej", są takie trochę nie bardzo. :wink:

Admete - Nie 18 Maj, 2025 19:09

annmichelle napisał/a:

Z Bix nie miał już kontaktu od ponad roku i jak widać w ostatnim odcinku raczej nie przewidywał go odnawiać (mimo namów Val), a z Jyn połączyły go ekstremalne okoliczności i nie było tam przecież jakiejś wielkiej miłości (znali się kilka dni!), kilka spojrzeń, a w obliczu śmierci to chyba każdy by się przytulił do jedynej osoby jaką by miał w pobliżu. Polubili się, połączyły ich wspólne przeżycia, ale na więcej nie mieli ani czasu, ani okazji.

Bardzo prawdopodobne uzasadnienie. Takie by mi odpowiadało.

annmichelle napisał/a:
Dlatego te żale fanów, "ale którą kochał bardziej", są takie trochę nie bardzo.

Na pewno kochał Bix, chciał dla niej zostawić wszystko i żyć gdzieś spokojnie. Natomiast z Jyn to była nić symaptii, tak jak pisałaś nie mieli na nic więcej czasu.

annmichelle - Nie 18 Maj, 2025 20:23

Admete napisał/a:
Na pewno kochał Bix, chciał dla niej zostawić wszystko i żyć gdzieś spokojnie.

Tak sprawa wyglądała do jej ucieczki.
A później to ciężko powiedzieć, bo oprócz rozmowy z Val (zainicjowanej z jej strony, nie jego) nie ma nic o Bix (pomijając epilog).
Może w ciągu tego roku Andor pogodził się z tą stratą, "wyleczył się z miłości", rzucił w wir pracy i skoncentrował na rebelii.
Dlatego ciężko spekulować "co by było gdyby", bo z jego strony nie widać już w ostatnich odcinkach i w RO jakiejś rozpaczy, miotania się za utraconą miłością.

Natomiast jakże głębiej brzmi teraz zdanie Cassiana do Jyn tuż przed śmiercią w RO "tata byłby z ciebie dumny". Tata.... :cry2:

Admete - Nie 18 Maj, 2025 20:30

Tak, skoncentrował się na walce i nie wiemy, co by było gdyby przeżył.
Admete - Wto 17 Lut, 2026 20:32

Grogu powraca: https://youtube.com/watch?v=IHWlvwu8t1w&is=BA1RFOcyiGg_oV6f