Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7
Aragonte - Sob 10 Paź, 2015 17:47
Zaczęłam przeglądać angielskie napisy do AGD - od środka, tj. od szóstego odcinka, bo ten akurat oglądałam - i wkurzyłam się. Zamordowano sporo fajnych żartów Angielska wersja jest znacznie bardziej dosadna, mam wrażenie - i lepsza.
Chyba spróbuję poprawić, co będę w stanie.
Wrrrrrrrr!
Taki przykład - tuż po stłuczce Do Jin oznajmia Nauczycielce, że ją zabiera, z takim oto komentarzem:
PL: Chodźmy, nawet jeśli będziesz tu stała, żaden facet nie będzie chętny, więc cię zabieram.
EN: Even if you stay here longer, I don't think any bastard will offer more money than me.
(Do Jin! )
Pomijam już fakt, że mylone są gatunki ryb (flądra na sashimi została przerobiona na mintaja - wiem, że w polskim flądra się kojarzy z obelgą, ale wystarczyłoby podkreślić kontekst sytuacyjny), a samochód, który przystanął na chwilę przy krawężniku, jest "zaparkowany"
Sporo tych przeinaczeń widziałam już wcześniej, kiedy nie zerkałam na angielskie napisy, i złościłam się, bo Trzykrotkowe napisy to zdecydowanie nie są. Wiem, że bywały gorsze, ale mam wrażenie, że A Gentleman's Dignity zasługuje na lepsze traktowanie, bo dialogi mają tam naprawdę dobre.
zooshe - Sob 10 Paź, 2015 18:47
Pojawił się trailer do The Insiders. Oby nie trzeba było czekać rolejnego roku aż pojawi się w sieci z napisami. Strasznie stęskniłam się za Cho Seung Woo, a w tej białej koszuli i marynarce wygląda zupełnie jak Dong Chan.
https://www.youtube.com/w...5&v=UP38GHwWg8I
Admete - Sob 10 Paź, 2015 18:53
A o czym to tak konkretniej? Aragonte też miałam wrażenie, że napisy angielskie do AGD są słabej jakości. Źródełko nie działa, a ja na nowe DD czekam.
Agn - Sob 10 Paź, 2015 18:56
| BeeMeR napisał/a: | w każdym razie Agn nie o to chodzi, że gość dzieci nie chce, ale o to, że je ma i to ma w d...
|
A, no to jest głupim ch.
| Aragonte napisał/a: | PL: Chodźmy, nawet jeśli będziesz tu stała, żaden facet nie będzie chętny, więc cię zabieram.
EN: Even if you stay here longer, I don't think any bastard will offer more money than me.
(Do Jin! ) |
No tak, polskie tłumaczenia dram - prawie google translator, ale z zachowaniem pozorów, że niby nie.
| zooshe napisał/a: | Pojawił się trailer do The Insiders. Oby nie trzeba było czekać rolejnego roku aż pojawi się w sieci z napisami. Strasznie stęskniłam się za Cho Seung Woo, a w tej białej koszuli i marynarce wygląda zupełnie jak Dong Chan.
https://www.youtube.com/w...5&v=UP38GHwWg8I |
A obok niego Lee Byung Hun. Obu bym ich łyżkami mogła...
| Admete napisał/a: | | Źródełko nie działa, a ja na nowe DD czekam. |
Na gryzoniu jest na razie mp4, ale to strasznie waży.
I wreszcie są napisy do szóstki. Oj, to dziś wieczorem...
BeeMeR - Sob 10 Paź, 2015 19:04
| Aragonte napisał/a: | On faktycznie jest "Gukowy" trochę, ale przyznam, że odbieram te postacie różnie. Do Guka zniechęca mnie jego profesja polityka i to całe zerwanie z wciskaniem kitu bohaterce
No i nie podoba mi się, że konsekwentnie prowadził podwójną grę - tu narzeczona z rozsądku, tu kobieta, z którą pogrywał tak długo, aż się zakochał.
Do Jin budzi we mnie więcej sympatii. Aczkolwiek przyznaję, że pod względem fizyczności jako takiej bardzo doceniam Jo Guka | Ja mam podobnie, ale nie tak samo - nie mam nic do profesji Guka, podoba mi się pokręcenie postaci, stopniowe rozkręcanie, ale mierzi mnie scena zerwania
Doceniam więc zerwanie Do Jina - przyjmując koreańskość problemu przyswajam, że musiał postąpić tak, a nie inaczej, dostać od niej wyraźne zielone światło by być razem i nie dumam nad tym więcej. No i jego szczerość - a nie granie na dwa fronty jak u Guka, (o czym niby Mirae wiedziała).
Napisy do AGD są w wielu miejscach zakalcowate - miałam nawet tu wypisać jakiś kwiatek szczególnej troski, alem nie zrobiła od razu i nie chce mi się szukać bo i nie pamiętam już o co chodziło. Pierwsze co ja zrobiłam, to pousuwałam komentarze końcowe jak to dzięki komentarzom rodzą się pandy, reklamy Nice Guya itp.
Agn - Sob 10 Paź, 2015 19:07
| BeeMeR napisał/a: | | jak to dzięki komentarzom rodzą się pandy, reklamy Nice Guya itp. |
E...?
Admete - Sob 10 Paź, 2015 19:08
Agn ładny filmik z D Day - są tam spoilery emocjonalne z odcinka 7 - ładne Mówiłam wam już, ze lubię Plagę?
https://www.youtube.com/w...0&v=JEUQeZOV2So
BeeMeR - Sob 10 Paź, 2015 19:11
Na koniec każdego odcinka tłumacz walnął... taki "śmieszny" komentarz od tłumacza, by komentować dramę na stronie, oglądać inne jego projekty (NG) - mam na takie coś uczulenie, za stara jestem najprawdopodobniej, wycięłam w pień na początku oglądania.
Agn - Sob 10 Paź, 2015 19:14
Niby mówiłaś, ale tak nieśmiało, że się nie liczy. Powtórz!
Faktycznie, ładny filmik.
Agn - Sob 10 Paź, 2015 21:04
Podziwiam D-Day nr 6 - Ddol Mi opowiada Hae Sungowi, że stażysta Ahn usiłował z nią flirtować (pomijam, że to bujda na resorach, jej się tak wydaje, ale to równie celny wniosek jak Gu Jun Pyo stwierdzający, że kop w twarz to wyraz miłości). Plaga zaraz się udusi ze śmiechu, tak bardzo stara się nie ryknąć.
BeeMeR - Sob 10 Paź, 2015 21:35
| Aragonte napisał/a: | | "Dziękuję za zauważenie mojego seksapilu"? | To bym skorygowała na "Dziękuję, że zauważyłeś mój seksapil"?
Aragonte - Sob 10 Paź, 2015 21:43
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | "Dziękuję za zauważenie mojego seksapilu"? | To bym skorygowała na "Dziękuję, że zauważyłeś mój seksapil"? |
Dzięki
Agn - Sob 10 Paź, 2015 21:45
Znów zmienię temat - rany, wkurza mnie doktorek Han. Jak można być takim wstrętnym skurczygnatem? Jeden pacjent ważniejszy od drugiego, bo jest jakimś tam ministrem czy kimś? Więc dla niego zgarnął całą kroplówkę, a reszta niech sobie zdycha marnie? Czekam, aż Hae Sung dowie się o błędzie w trakcie operacji jego matki, ależ on mu da wtedy po mordzie. I zasłużenie.
Edycja: Aaarghhh!!! Wiedziałam! Wiedziałam, że tak będzie!!! Powiedziała psychiatrożka Hae Sungowi, żeby nie złaził z motora?! To nie - zlazł, bo miał zwidy. Kurza twarz, jak on teraz dowiezie tę krew, to ja nie wiem.
BeeMeR - Sob 10 Paź, 2015 22:39
AGD 17
Pół odcinka to wyjątkowo głupi dowcip KDJ że ma amnezję
I zapijanie się nauczycielki
Dobrze, że choć później koniec wraca stary dobry, flirciarki KDJ - tęskniłam już za nim, bo ten, który zachowywał się jak przekłuty balonik mniej do mnie przemawia
Wątek Młodocianej i adwokata-oppy jest wyjątkowo durny - ona wciąż tylko płacze, ani nie jest samodzielna (finansowo) ani dojrzała. Przyjęłabym z ulgą fakt, że wyjechała
U Sery nic się nie dzieje.
Trzykrotka - Sob 10 Paź, 2015 23:24
Kurka, korci mnie, żeby się wziąć za te napisy Głupia chyba jestem, ale korci mnie . Miałam TCH robić, ale pollityki nie lubię i pewnie będzie się to ślimaczyło.
Na razie Duszka 116 i śliczne sprawy..
Po pierwsze uważam, że Duszka odeszła w absolutnie piękny sposób, pożegnana odpowiednio smutno i czule. Szamanka była po prostu niesamowita przy pożegnaniu. A użyczenie ciała przez Bong i to świeliste, zakochane spojrzenie utkwione w Chefie zabiło mnie po prostu.
Konkurs i cudowna grupa dopingujących Bong oppów - kolejne zauroczenie. Nawet sous chef się spisał w komplementach. A Chef odciągający Cordona od uścisków (przecież kraju nie uratowała) - bezcenny. I to, jak prawie trzeba go było reanimować, tak się denerwował
Mam nieodparte wrażenie, że Chef zaczyna tęsknić za czasami, w których musiał opędzać się od zapałów Duszki Co rusz robi jakieś aluzje, że pewnie znów ona się w nim zakochuje, że może trzeba będzie barykadować od nowa drzwi, skoro ona tak na niego patrzy... aj, chyba teraz nie bronilby cnoty tak zajadle jak wcześniej,
Co za cudak - kocham tę postać.
Pokazałam dziś Gosi Siwona w SWP i dusiłyśmy się razem ze śmiechu przy jego scenkach. Ale błysk w oku miała na jego widok równie ognisty jak ja
Aragonte - Nie 11 Paź, 2015 00:19
| Trzykrotka napisał/a: | Kurka, korci mnie, żeby się wziąć za te napisy Głupia chyba jestem, ale korci mnie . Miałam TCH robić, ale pollityki nie lubię i pewnie będzie się to ślimaczyło. |
Weź się, weź! Ja jestem za cienka w angielskim, żeby to zrobić (i dlatego też wywaliłam to, co wkleiłam tu, w wątku), chociaż pewnie na swój uzytek poprawię niektóre dialogi (w szóstym odcinku już poprawiłam, skupiając się głównie na parze nr 1).
Agn - Nie 11 Paź, 2015 07:26
| BeeMeR napisał/a: | | ona wciąż tylko płacze, ani nie jest samodzielna (finansowo) ani dojrzała |
Też uważam, że to był głupi wątek. Ale co ja zrobię.
| Trzykrotka napisał/a: | | Na razie Duszka 116 i śliczne sprawy.. |
To już niedługo przede mną.
Będzie mi tęskno za tą dramą.
| Trzykrotka napisał/a: | | Pokazałam dziś Gosi Siwona w SWP i dusiłyśmy się razem ze śmiechu przy jego scenkach. Ale błysk w oku miała na jego widok równie ognisty jak ja |
Ciekawe czemu. No nie pojmę.
Wczoraj widziałam... erm... interesującą reklamę z Pięknookim. Nie tą z tańczącą panienką, tylko inną. On tam taki ładny... ale nie wiem, co myśleć - czy reklama jest fajna, czy też... hmm...
Ale on ładny.
BeeMeR - Nie 11 Paź, 2015 08:34
| Cytat: | Kurka, korci mnie, żeby się wziąć za te napisy | Tam niektóre kwestie/dialogi trzeba by od nowa przetłumaczyć, to na pewno, bo obecne zgrzytają jak piasek w zębach. Całymi partiami nieraz.
Pomysł na wątek Młodocianej sam w sobie jest ok, ale tą postać należałoby napisać inaczej, nie tylko jako rozhisteryzowaną/szczerzącą się nastolatkę (dla mnie to jest bardziej podlotkowe i drażniące niż niektóre zachowania nauczycielki) - bo to może być pocieszycielka, ale nie partnerka dla czterdziestolatka. Żebyż mnie drama przekonała wcześniej, że oni choć rozmawiać albo śmiać się lubią razem, a nie tylko ona patrzy w niego jak w tęczę a on ją spławia.
Wątek małżonków jest okropnie nierówny - ale to się wypowiem szerzej jak się skończy, bo na razie szykują się tam dramatyczne sprawy (znowu ) .
Duszka 116
Jest udanym finałem - wciąż nie przemawia do mnie to co wyżej wspominałam, ale generalnie jest bardzo ok - Duszka pożegnana ślicznie, Myszka wyrosła na pewną siebie, niezależną kobietę, przejęła pewne nawyki Duszki, więc Szef nie powinien narzekać
| Cytat: | Wczoraj widziałam... erm... interesującą reklamę z Pięknookim. Nie tą z tańczącą panienką, tylko inną. On tam taki ładny... ale nie wiem, co myśleć - czy reklama jest fajna, czy też... hmm...
Ale on ładny. | I oczywiście linka ne dała
Trzykrotka - Nie 11 Paź, 2015 10:09
Dawaj linka, Agn!
Duszka 116, bo mi klawiatura dubluje, co się śmiejesz
Admete - Nie 11 Paź, 2015 13:51
Mam pytanie czy wam też źródełko nie działa, czy tak tylko u mnie? Odcinki 6 i 7 DD bardzo dobre. W siódmym było kilka lżejszych momentów, ale coś mi się zdaje, że czeka nas znowu coś niedobrego.
Trzykrotka - Nie 11 Paź, 2015 18:13
U mnie też nie działa i zaczynam się martwić.
Admete - Nie 11 Paź, 2015 18:37
Awaria jakaś.
zooshe - Nie 11 Paź, 2015 18:52
| Admete napisał/a: | | Awaria jakaś. |
Źródełko już wczoraj było nieczynne.
Do Village coś długo nie ma napisów.
Agn - Nie 11 Paź, 2015 19:29
| BeeMeR napisał/a: | | Szef nie powinien narzekać |
Zwłaszcza że w 14tce tak jej ładnie deklamuje, że Duszka jest urocza i gdyby mu nie działała na nerwy, to kto wie, kto wie.
Właśnie podziwiam.
| BeeMeR napisał/a: | | I oczywiście linka ne dała |
A bo tu festiwal AGD, Duszki i D-Day i nie chciałam się w to ładować od czapy o Pięknookim. Zresztą miałam nie spamować.
No ale...
| Trzykrotka napisał/a: | | Dawaj linka, Agn! |
...skoro prosicie. Tylko to nie jest interesujące w TEN sposób, tylko... no, cóż. Telefonu nie jestem spragniona (zresztą czy AnyCall jeszcze istnieje? ), ale pana reklamującego poproszę, przyjmę z ochotą i nie wystawię rachunku za troskliwą opiekę. Z oddaniem może być niejaki problem.
https://www.youtube.com/watch?v=a_NF91jCiK8
| Trzykrotka napisał/a: | | Duszka 116 |
Duszka 116 to już telenowela.
Źródełko się nie ładuje za wiejskie Chiny.
Aragonte - Nie 11 Paź, 2015 19:43
| Agn napisał/a: | | A bo tu festiwal AGD, Duszki i D-Day i nie chciałam się w to ładować od czapy o Pięknookim. Zresztą miałam nie spamować. |
Już nie będę spamować
I tak straciłam humor.
|
|
|