Fantastyka - Babylon 5
Aragonte - Czw 01 Gru, 2011 17:24
Fajne screenki
Ja oscreenowałam kiedyś dość starannie scenę z różami

BeeMeR - Pią 02 Gru, 2011 18:40
obejrzałam do 3x10 - oj, podziało się
będzie chaotycznie, ale lepiej tak niż wcale:
Nocna Straż poszalała i po Nocnej Straży
w 3x10 Severed Dreams znów piękne widowisko - Straczyński to potrafi bitwę nakręcić że hej! A Sheridan podejmować ważne decyzje w sytuacji stresowej
Faktycznie ładna scena na pokładzie Białej Gwiazdy - nawet nie jedna, ale podejrzewam, że chodzi o tą z odgłosem deszczu i spaniem.
ciekawa scena z Londo i Virem - oraz wróżbą, że obaj będą imperatorami - no i reakcją Vira
Admete - Pią 02 Gru, 2011 18:50
Widzę, że idziesz jak burza Tak, chodziło mi o ten moment z odgłosem padającego deszczu Lubie takie drobne rzeczy, podoba mi się, ze cała historia uczucia Delenn i Sheridana nie przypomina tych dzisiejszych serialowych - człowiek czeka i czeka, jeden krok do przodu, dwa do tyłu. Podoba mi się, że ich związek opiera się nie tyle na jakiejś mitycznej chemii, co na wzajemnym zrozumieniu i oddaniu.
Point of no Return jest swietne - biedny Londo zupełnie nie wie, co ma zrobić z przepowiedniami, które - jak to przepowiednie - są bardzo niejasne reakcja Vira - Taka bardzo virowa.
Fajnie, że Narn w końcu może cos zdziałac i Sheridan im zaufał. Teraz już wiesz, dlaczego ja cały czas mam wizję Narn - Polska
Potrafili pokazać niezłą bitwe nawet bez dzisiejszej techniki. Sheridan ma powera, Delenn też i jeszcze duzo przed nimi, złego i dobrego.
BeeMeR - Pią 02 Gru, 2011 19:05
Dziecię dziś łaskawie długo spało (bo w nocy co chwilę pobudka - pewnie odsypiał ) a ja miałam ochotę na B5
coraz lepiej się ogląda
Admete - Pią 02 Gru, 2011 19:08
Cóż - a nie mówiłyśmy? A jak chcesz więcej Vira i virowych reakcji, to poczekaj do Sic transit Vir - cudny odcinek, z wielu względów. A już rozmowa Vira z Ivanovą, w której radzi się w pewnych waznych kwestiach - Zwróc uwagę, jak zmieni się symbol stacji na mostku.
BeeMeR - Pią 02 Gru, 2011 20:29
Na pewno wiele ominęłam w opisie moich wrażeń, ale co nieco może mi sie poprzypomina - cudny był foto-opis relacji w Babylon 5 zrobiony przez Marcusa dla Ivanowej
Marcus jako postać mi się podoba - niebanalny jest, ale to juz ustaliliśmy, że postaci (między innymi) są mocną stroną tego serialu.
Lennier też jest świetną postacią
Zacka też dość ciekawie poprowadzili.
BeeMeR - Pią 02 Gru, 2011 20:56
3x11 - nowe mundury
co za zbieg okoliczności, że oddali stare
tajemnice ok, w gruncie rzeczy bardzo pasujące do okoliczności (oprócz lekarza, co to za tajemnica: "mam problem" ? ) zwłaszcza Lenniera.
sztuczna inteligencja Garibaldiego urocza
dobrze, że mój komputer tak nie ma
Admete - Sob 03 Gru, 2011 08:14
Delenn przypuszczała, że stare mundury moga im juz nie odpowiadac. Przerwali przeciez więzi z Sojuszem Ziemskim. Te nowe mundury maja taki element minbarski - ten jasny element geometryczny - jak na szatach Minbarii. A tajemnica Franklina tez ma znaczenie. Udaje przed innymi, że jest w porzadku i jeszcze będzie z tego cały wątek. Garibaldi wie, jak rozmawiać ze sztuczna inteligencją
Morden - Sob 03 Gru, 2011 16:31
witam jako nowy
przeczytalem kolo 20 stron na temat serialu i chyba niewiele moglbym dodac,trafilem tu przypadkiem bo poraz ktorys wrocilem do tego swietnego filmu i zachcialo mi sie pogrzebac troche po necie co do nicka to wiem ze zbudzam tu kontrowersje zwlaszcza ze wzgledu na Marcusa ktorego rowniez cenie,moj ulubieniec to G'Kar a drugi to wlasnie drugoplanowy Mr.Morden jak go zwal Londo postac budzi kontrowersje ale moim zdaniem to on nadal bieg calemu filmowi,rozpetal to co rozpetal i przy tym zachowal zimna krew i ten chlodny usmiech,zeby byli pozytywni bohaterowie potrzebni sa tez Ci zli ktorzy pozwola zablysnac tym dobrym
Aragonte - Sob 03 Gru, 2011 16:36
Z tymi kontrowersjami to bym nie przesadzała, postacie negatywne są niewątpliwie niezbędne dla rozwoju akcji
Londo i G'Kar to wspaniały duet W sumie ciężko mi powiedzieć, którego bardziej cenię.
A tak w ogóle to zapraszam do Przywitalni:
http://forum.northandsouth.info/2010,525.htm
Morden - Sob 03 Gru, 2011 16:51
nio moze i tam zawitam tylko nie jestem typowym forumowiczem dlatego dopiero sie odezwalem,wielo for odwiedzilem tyle ze tylko czytalem opinie,tutaj hcialem oddac hold Edowi Wesserowi za odegranie tej bardzo negatywnej postaci,wszyscy dobrzy sa chwaleni wszedzie i sie niedziwie ale czesto zapomina sie o tych niewdziecznych rolach przez ktore czesto aktorzy sa mniej lubiani,dla mnie rola ktora odegral byla wspaniala,nie byla bezbarwna a wrecz wyrazista "o Morden cos zlego bedzie sie dzialo" i zeby ktos nie pomyslal ze jestem zimny chlubie ciemna strone mocy choc dala duzo w tym filmie to tak jak wiekszosc czesto oczka mi sie szkladzis juz pare razyobecnie lece 5x5 ktorys tam raz juz
Admete - Sob 03 Gru, 2011 17:02
Pogadam, jak znajdę wolną chwilę. Tylko prosimy o polskie znaki, wielkie litery i resztę ortografii
Deanariell - Sob 03 Gru, 2011 17:26
| Morden napisał/a: | | witam jako nowy |
Eru wszechmogący, Morden do nas zawitał. Zapytasz nas dla formalności "What do you want?" (tak to chyba szło w oryginale... ) Witamy na "babskim" forum.
| Morden napisał/a: | | tylko nie jestem typowym forumowiczem dlatego dopiero sie odezwalem |
Nie szkodzi, możesz egzystować głównie w wątku B5 , jeśli taka będzie Twoja ochota i potrzeba - cenimy tu każdy nowy głos w dyskusji (i świeżą krew na forum, jako że sporo tu sympatyków wampiryzmu <---- to taki głupi żarcik, ale nie mogłam się powstrzymać ).
| Admete napisał/a: | | Tylko prosimy o polskie znaki, wielkie litery i resztę ortografii |
Popieram wniosek, bo trochę ciężko Cię czytać. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś wielki problem?
Morden - Sob 03 Gru, 2011 17:45
Postaram sie ale to nie bedzie proste,przyczyna lezy w tym ze pisze jak sms czy gg,gdzie leci sie na nic nie patrzac,dawno temu jakos zwracalem na to uwage i dla odmiany dostawalem komenty pisz po ludzku nie zgrywaj inteligenta jesli beda przeszkadzac wpadki-trudno przezyje
Aragonte - Sob 03 Gru, 2011 17:49
| Deanariell napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Tylko prosimy o polskie znaki, wielkie litery i resztę ortografii |
Popieram wniosek, bo trochę ciężko Cię czytać. Mam nadzieję, że nie jest to jakiś wielki problem? |
Takoż popieram i o to samo proszę (na razie nie wymachując odpowiednim przepisem forumowego regulaminu, który dotyczy też tego, aby posty były w miarę poprawne i czytelne).
I mimo wszystko nadal zapraszam do Przywitalni, bez względu na to, czy uważasz się za typowego forumowicza, Mordenie, czy też nie
| Morden napisał/a: | Postaram sie ale to nie bedzie proste,przyczyna lezy w tym ze pisze jak sms czy gg,gdzie leci sie na nic nie patrzac,dawno temu jakos zwracalem na to uwage i dla odmiany dostawalem komenty pisz po ludzku nie zgrywaj inteligenta jesli beda przeszkadzac wpadki-trudno przezyje |
Pisz wolniej albo czytaj posty przed wysłaniem - serio radzę.
To nie GG ani Skype, piszesz w tym momencie do obcych ludzi, a nie kumpli, więc zadbaj trochę o formę postów, a nie tylko o treść.
Moderatorzy są tutaj co prawda dość łagodni, ale w końcu ktoś może się zirytować łamaniem regulaminu.
Admete - Sob 03 Gru, 2011 18:35
Łagodni, ale zdecydowani Zasady Forum są w tym względzie jasne - my tu nie zgrywamy inteligentów, my nimi jesteśmy
Co do Mordena, to nie ukrywam, że podobnie jak Vir chętnie mu pomachałam na pożegnanie. Morden na etapie współpracy z Cieniami nie był już człowiekiem. Ja tam jestem zdecydowanie po stronie Army of Light, nie przepadam za chaosem, więc choć rozumiem motywację Cieni, to ich nie popieram.
A - uważaj, bo BeeMer ogląda dopiero 3 sezon - uważaj na spoilery, żeby nie musiała przeczytac niczego, czego jeszcze nie chce wiedzieć. Mamy funkcję spoilera w postach. Tak przy okazji jak poznałeś serial? Niewiele osób go zna.
BeeMeR - Sob 03 Gru, 2011 18:37
| Admete napisał/a: | | Delenn przypuszczała, że stare mundury moga im juz nie odpowiadac. | owszem, to wcześniej tez było sygnalizowane zdjęciem munduru przez Sheridana - a mieli oddać coś, co bardzo cenią - tu akurat mundur - ten mundur - zaczął tracić na ważności. No ale pomysł ciekawy na zmianę image
Skoro Babylon 5 też ogłosił niepodległość
Co do Mordena - też go lubię, to wredna, ale ciekawa postać
| Admete napisał/a: | | A tajemnica Franklina tez ma znaczenie. | wierzę ale "mam problem" zabrzmiało tyleż enigmatycznie co zbywająco.
Admete - Sob 03 Gru, 2011 18:39
Franklin długo był na etapie wypierania tego z włąsnej głowy. Teraz zacznie sie stopniowo mierzyć z własnym uzależnieniem i własnymi problemami. Dość ciekawe to będzie, choć niekiedy ten wątek jest niedoceniany. Babylon 5 wybił się na niepodległość. A Ziiemia ma ich za zdrajców. Typowe
Morden - Sob 03 Gru, 2011 18:57
Babylon znam juz ladnych nascie lat,jeszcze jak pilot wyszedl na kasete VHS,pozniej trafilem na kilka odcinkow bodaj na RTL no i w polskiej tv.Co do ktora strone trzymam to naturalnie sojuszu a kogo motywy sa dla mnie bardziej jasne i szczere to niestety Cieni,nie bede wyjasnial dlaczego do czasu az osoby ktore dopiero ogladaja zobaczyly o co chodzi i same zdecydowaly ktora strona jest bardziej pokretna i tak naprawde bardziej okrutna
BeeMeR - Sob 03 Gru, 2011 19:02
Ja motywacji Cieni póki co nie rozumiem, ale mają zarąbiste statki
Naprawdę świetnie wymyślone, niezależnie od upływu lat.
Admete - Sob 03 Gru, 2011 19:24
Wyedytuj posta w sprawie tego coco jumbo z neta Po raz pierwszy zobaczyłam B5 w telewizji Wisła w laatch 90, ta telewizja była poprzedniczką TVN. Stare dzieje A teraz mam piękne wydanie dvd całości. Cienie nigdy szczere nie były, destrukcja, a potem stawianie na tych, którzy przeżyli, nie jest moim sposobem na życie. Wojna nigdy nie jest czyms dobrym, a Cienie wybierały wojnę.
Morden - Sob 03 Gru, 2011 19:32
Statki Cieni to naprawde dzielo sztuki,posepne,majestatyczne,jedyne w swoim rodzujaju i ten przerazliwy pisk po ktorym ciarki przechodza....
Osobliwe jest to ze w kazdym filmnie czy serialu to statki,pojazdy sil ciemnosci robia odpowiednie wrazenie,chyba tworca latwiej zrobic wrazenie na widzach-czym mroczniej tym lepiej i cos w tym jest...
Star Wars,Star Trek,Gwiezdne Wrota i co tam jescze,okrety po zlej stronie najlepiej sie prezentuja.
Wladca Pierscieni tez ma swojego odpowiednika-latajacy Nazgol
Te lektore czytalem juz z 8 razy ale zeby ja w pelni zrozumiec zwlaszcza zlo bo to jest dla mnie zawsze wazne,dobro jest raczej proste nie az tak skaplikowane,motywy zla sa bardziej skryte to dla fanow Tolkiena ktorzy czytali sama trylogie ewentualnie Hobbita polecam niezmiernie trudna lektore ktora jest Silmarillon,pisze o tym bo sporo o tym bylo mowy w pierwszych 20 stronach
Admete - Sob 03 Gru, 2011 19:43
Wybacz, ale się nie zgodzę. Zło jest atrakcyjne tylko z pozoru i choć statki Cieni są fascynujące, to nie budzą mojego zachwytu. Biała Gwiazda to co innego, podoba mi się też wygląd Starfury. Jeden z piękniejszych statków w serialach sf, to Destiny. Nie wiem, czy w tym watku, czy w fantastyce na małym i dużym ekranie, wklejałyśmy kiedyś co ładniejsze przykłądy statków kosmicznych.
Straczyński i twórcy serialu inspirowali się Tolkienem, więc porównanie statków Cieni do Nazguli jest jak najbardziej trafne. U Tolkiena zło nie jest jakoś strasznie skomplikowane, to istoty myślące są skomplikowane i wybory pomiędzy dobrem a złem, których muszą dokonywać. Zło jest złem - krzywdą, niezawinionym cierpieniem, brakiem pozytywnych uczuć, brakiem zrozumienia dla innej osoby, tyranią. Każda istota niesie w sobie zalążek dobra i zła, od niej zależy, który rozwinie. Ta myśl przyświecała Tolkienowi i ta sama idea jest widoczna w B5 - dlatego ten serial jest tak interesujący. Każda z postaci jest zdolna zarówno do dobra jak do zła .
I lektury - nie lektory W tym wątku są purystki językowe, ostrzegam uczciwie
Hmmm...jak by ci tu powiedzieć Silmarillion nie jest taki trudny - ogólnie masz tutaj tolkienistki, więc o Tolkienie i WP to my możemy długo, mitologicznie-filologicznie i na każdy inny sposób - zapraszamy do odpowiedniego wątku.
Stosuj przecinki, polskie znaki i resztę - błagam. Mamy to w regulaminie i ja nie jestem w stanie czytać bez tych ortograficznych dodatków. Będzie mi więc trudno z tobą dyskutować.
Morden - Sob 03 Gru, 2011 19:53
Oczywiscie ze mozesz-mozecie miec wlasne zdanie na ten temat tyle ze w necie jest mnostwo stron w tym temacie i to wlasnie Shadow batle Crab najczesciej wygrywa ranking popularnosci chocpraktycznie kazdy okret z kazdego filmu ma swoj glos,WhiteStar rowniez ma bardzo duza popularnosc ale nie mam zamiaru sie tu sprzeczac Co do zla to ja mam swoje zdanie bo tu zaczynaja sie rozne pobutki,rozne sciezki kieruja na droge zla i latwiej zejsc z dobrej sciezki na zla niz wrocic na dobra,wspomnialem o Silmarillon tam jest duzo w tym temacie i jest podobienstwo do Bibli
prosze tak mnie nie karac za drobne literowki bo juz pisalem ze narazie doczytalem 20 stron pozniej moze skoncze reszte i tam bym znalazl naprawde sporo takich kruczkow
omg jesli bedziecie wymagac do zwyklej komunikacji alfabetu polskiego to chyba szybko wymiekne
Admete - Sob 03 Gru, 2011 20:14
Na nas nie robią wrażenia rankingi popularności, ani to, co jest w necie najbardziej cenione Idziemy własną drogą Nie sądzę, żebyś znalazł tu dużo błędów, literówki jeśli są, to nieliczne. I niestety wymagamy polskich znaków. Regulamin jest jeden dla wszystkich, nie ma wyjątków, a w tym wątku udziela się oficjalny moderator oraz zakulisowy moderator ( vel szara eminencja ), więc nie masz wyboru. Wymiękać czy nie wymiękać, oto jest pytanie Motywy zejścia na drogę zła owszem są różne - czasem wynikają z dobrych pobudek, ale zło pozostaje zawsze złem. Bywa atrakcyjne, bo daje chwilowe poczucie władzy, potegi, złudzednie wielkości.
|
|
|