Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH
Agn - Czw 04 Paź, 2012 08:36
Ja wczoraj porwałam ją z pracy, hehe.
Pojawił się też nowy John Irving.
migotka - Czw 04 Paź, 2012 09:31
| Agn napisał/a: | Ja wczoraj porwałam ją z pracy, hehe.
Pojawił się też nowy John Irving. |
mnie jakoś Irving nie kręci
Trzykrotka - Czw 04 Paź, 2012 14:20
| Agn napisał/a: | Ja wczoraj porwałam ją z pracy, hehe.
|
Kupiłam już sobie własnie w Twojej firmie (bo od razu z rabatem )
Aragonte - Czw 04 Paź, 2012 16:07
| Trzykrotka napisał/a: | | W księgarence, przy której czekałam na tramwaj rano widziałam McDusię. Wreszcie! |
Ja widziałam dzisiaj w dawnej księgarni Czytelnika
Agn - Czw 04 Paź, 2012 21:34
| Trzykrotka napisał/a: | | Kupiłam już sobie własnie w Twojej firmie |
Jak często z nowościami na rozpęd. McDusia jest urocza! Tak mi się ją fajnie czyta... Wspominam młodość z rozkoszą.
Agn - Pią 12 Paź, 2012 22:03
NARESZCIE JEST!!!
Boży bojownicy Andrzeja Sapkowskiego w wersji audio zrobione tak samo, jak Narrenturm!!!
http://www.matras.pl/bozy-bojownicy-3cd-mp3.html
Tylko droga jak siedem nieszczęść...
Yvain - Sob 13 Paź, 2012 15:57
Piękna rzecz szkoda, że na razie nieosiągalna dla mnie.
Ania Aga - Sob 13 Paź, 2012 18:55
Dla miłośników Agathy Christie
http://merlin.pl/Sekretne...t/1,831339.html
Wydane ponownie przez inne wydawnictwo i pod innym tytułem
http://merlin.pl/Abc-zbro.../1,1115530.html
Książka dla zagorzałych wielbicieli Agathy, dwa opowiadania w niej zawarte zostały kiedyś odrzucone przez wydawców nie bez powodu, są słabe.
Eeva - Nie 14 Paź, 2012 19:44
Mam Sekretne zapiski... super książka
Anonymous - Śro 14 Lis, 2012 18:46
W zapowiedziach to już nie, bo premiera była. Czytam sobie "Trzy młode pieśni" i siem zachwycam nieustannie, chociaż co chwilę w domu jest "Kasia to, Kasia tamto" jak zawsze gdy dobrą książkę czytam. Na dodatek nabyłam sobie w pewnej sieci ksiegarni zakładkę i myślę o Synu mym marnotrawnym, którego absencja na forum powodowana jest chyba też zaczytaniem
Agn - Śro 14 Lis, 2012 22:27
Raczej pracą, gotowaniem rosołku (noż albo ja, albo to przeziębienie!!!), pieczeniem muffinek i dopieszczaniem kociątka.
Anonymous - Śro 14 Lis, 2012 22:32
To i ja domem zajęta niestety jestem, pieczeniem rogali, zakupami domowymi, posiłków czynieniem, kotem zajmowaniem. I dlatego lektura idzie marnie.
Iza_Jesienna - Nie 18 Lis, 2012 12:56
Czy ktoś miał w rękach najnowsze dzieło Zafona?
Narobili szumu, ja pobiegłam niemalże z jęzorem na wierzchu do księgarni, a tu się okazało, że żadna to nowość, tylko znany wszystkim Więzień Nieba w pakiecie z książczyną liczącą na oko jakieś dwadzieścia stronic
Agn - Nie 18 Lis, 2012 13:41
A to reklamowano jako nowość? *drapie się po głowie* Ot pakiet wypuścili. Fakt, że w pakiecie Książę Parnasu (czy jakoś tak), ale tylko w ramach dodatku do Więźnia nieba.
Nie powiem ci, niestety, o czym to, bo Zafona nie czytałam dosłownie nic (no dobra, przejechałam wzrokiem po pierwszej stronie Cienia wiatru - ładnie napisane) i dalej mnie nie ciągnie.
Anonymous - Śro 05 Gru, 2012 15:55
Jeśli ktoś ma problem z prezentem mikołajkowym, czy gwiazdkowym. Fajne książki wyszły. http://www.weltbild.pl/aktorki_p90087289.html http://www.weltbild.pl/prezenterki_p90089673.html
Ja dałam swojej Mamie na imieniny i jest zachwycona.
Mama zaczytuje si e w Prezenterkach i widzę, że to świetny pomysł był, co chwila chce mi coś cytować, opowiadać. Ja przeglądałam na razie Aktorki, też swietnie się zapowiada.
Bardzo ładnie wydane.
Admete - Śro 05 Gru, 2012 18:02
Przeczytam niedługo, bo mąż przyjaciółki dostał
behemotka - Czw 06 Gru, 2012 09:27
ja mam pytanie - skąd info, że to nowe wydanie tej samej książki? pytam, bo chciałam kupić a teraz mnie zaskoczyłaś
wydawnictwo się nie zmieniło - publikat jest właścicielem dolnośląskiego, podobnie jak np. książnicy a to, że ma być wydana druga część zapisków było zapowiadana już przy pierwszym tomie - po angielsku też są dwie części
z opisu wynika, że to analiza innych notatników, nawet dodatkowe opowiadania są inne - stąd moje pytanie
Ania Aga - Czw 06 Gru, 2012 18:40
Możliwe, że się pomyliłam, w opisie nie ma informacji, że to jest druga część Sekretnych zapisków. Opowiadania faktycznie są inne: Pojmanie Cerbera, Wypadek z piłką psa.. W Sekretnych... jest omówionych 12 utworów, m.in. Morderstwo odbędzie się... Noc w bibliotece
RaczejRozwazna - Czw 03 Sty, 2013 21:48
Że tak zapytam z ciekawości - jak ostatni tom Cherezińskiej, bo nie doczekałam się recenzji?
Agn - Czw 03 Sty, 2013 21:51
Bo ja już nie ogarniam. Napiszę tak - żal, że już koniec. Ale książka palce lizać. Cherezińska to solidna, już sprawdzona firma. Pięknie to wszystko opisała, każdego bohatera na inną nutę i... ech... co ja ci tu będę gadać? Na wdechu i przyspieszeniu się czyta.
Anonymous - Czw 03 Sty, 2013 21:53
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Że tak zapytam z ciekawości - jak ostatni tom Cherezińskiej, bo nie doczekałam się recenzji? |
O już dosyć długo jest. Od listopada i to początku. Ja swój egzemplarz mam, pamiętam dokładnie, od bardzo deszczowego dnia, 12 listopada
Agn - Czw 03 Sty, 2013 22:43
Kasiek, jesteś ode mnie lepsza. Ja tylko pamiętam szaleństwo i poganianie koleżanki, żeby już, JUUUUUŻ wyciągała z kartonu najważniejszą książkę w dostawie. Patrzyła na mnie jakoś dziwnie...
Ale do dat nie mam pomięci. To pewnie dlatego kiepsko mi szło z historii.
Anonymous - Czw 03 Sty, 2013 22:50
Oj Dziecko, nie jestem lepsza, pisałam do Cię onegdaj i obie się emocjonowałyśmy książką. Ja jechałam wtedy do domu i miałam ochotę na plecach nieść autobys, zeby szybciej było
RaczejRozwazna - Czw 03 Sty, 2013 23:47
No to widzę, że autorka utrzymała poziom
Anaru - Nie 06 Sty, 2013 01:12
Ufff, doczytałam wątek i już wiem, że na kilka rzeczy zapoluję, ze względów finansowych pewnie gdzieś w bibliotekach.
| Agn napisał/a: | Swoją szosą z interesujących nowości jest książka Pawła Smoleńskiego "Arab strzela, Żyd się cieszy", czyli druga strona medalu. Podobał mi się jego "Izrael już nie frunie", to też zamierzam przeczytać. |
Masz może? Bo bym się chętnie zapoznała, tak z ciekawości. Czy czytałaś posiadaną przelotem?
| Agn napisał/a: | | Albo nie, jeszcze chwilkę pobredzę, ale wrócę do tematu książki Anny Ikedy. No, prawie... Nieco wcześniej została wydana książka Anny Światek "Japonia w sześciu smakach" z wyd. Bernardinum (seria "Poznaj świat"). Jest tańsza, bo kosztuje (bagatela!) 44 zł i ma papier kredowy (czyli można zapomnieć o oddaniu się lekturze na słońcu). Ale książka Anny Ikedy jest znacznie ciekawsza i jeśli już wydawać pieniądze, to raczej na nią. Nie mówię, że książka Anny Świątek jest zła i nie nadaje się do czytania - nadaje się, ma ładne zdjęcia i ogólnie czyta się ją przyjemnie, tylko jeśli ktoś już czytał np. Marcina Bruczkowskiego (wszystko!) czy Rafała Tomańskiego (Tatami kontra krzesła) ta książka nie powie mu niczego nowego. No chyba że do nowości zaliczyć kwestię o grupie krwi czy cały rozdział o fantastyczności japońskich toalet (z graniem melodyjek i podgrzewaną muszlą klozetową na czele). Ale tak to... nic nowego. Raczej powtórka z rozrywki i mam wrażenie, że autorka przez rok pobytu w tym kraju nadziała się na fasadę i nie zawsze za nią udało jej się tak naprawdę zajrzeć (typu powtarza, że Japończyk nie ukradnie, jak znajdzie portfel, to od razu odda, będzie biegł za tobą, jeśli upuścisz najdrobniejszą monetę, a nie daj Eru znajdzie twój telefon komórkowy, to nie odważy się go włączyć, nawet jeśli mu pozwolisz - Anna Ikeda obala ten mit; nie twierdzi, że nigdy w życiu nie odzyskamy własności, ale nie żyjmy złudzeniami). Przeczytać można, ale tylko dla przyjemności odświeżenia pamięci. |
Ta "Japonia w sześciu smakach" mnie kusi, niezależnie od tego, że nie super odkrywcza
| Ania Aga napisał/a: | http://czytelnia-agape.blogspot.com/2012/01/rose-petal-jam-beata-zatorska-simon.html
Wklejam ciekawostkę wydawniczą |
Bardzo mnie zainteresowała, ale zdecydowanie wolałabym po polsku. Fotografie piękne, książka wydaje się ciekawa, cudnie wydana i kto wie czy bym nie kupiła, szkoda, że chyba nie planują w ogóle polskiej wersji.
Oczarowała mnie biało-czerwona zakładka
http://sweetcicely-kash.b...zatorskiej.html
Druga też może być ciekawa
"Rose Petal Jam" jest pierwszą z serii czterech książek o Polsce. Wkrótce ma ukazać się część zimowa "Sugared Orange Zest"
| milenaj napisał/a: | | 15 listopada ZNAK wydaje nową powieść Rowling. Polski tytuł "Trafne wybór". |
Na to zdecydowanie zapoluję
A w ogóle to jest duża przecena książek w Weltbildzie:
http://www.weltbild.pl/
|
|
|