To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14

BeeMeR - Czw 15 Mar, 2018 12:54

Trzykrotka napisał/a:
Bez wdzięku, bez życia, bez iskry w oku
No niestety, monotonna jest nad wymiar :roll: Jeszcze ostatnio coraz częściej suszy zęby nie domykając buzi. :roll:
Książę nr 2 też jest coraz bardziej sztampowy - ślepo zakochany w dziewczynie, która go nie chce i nigdy nie chciała, narzuca się jej i chyba powoli przechodzi na ciemną stronę mocy.

Co do eunucha i ochroniarza to się zgadzam - obaj są od ochrony i miłowania króla, ale ochroniarz jest od wyglądania i milczenia, eunuch od wyrażania i budzenia emocji. Cudny jest on i jego reakcje :serce:

Rozprasza mnie w napisach "książęcy małżonek", jakby nie można było nazwać męża księżniczki po ludzku :roll:

Podoba mi się za to pokaz badukowych skrytek w stoliku ;)

Trzykrotka - Czw 15 Mar, 2018 23:44

"Książęcy małżonek" to pewnie przełożenie "prince consort," czyli kogoś, kto jest małżonkiem osoby wyżej od niego postawionym :mysle: W polskich napisach można by to sobie darować, dla jasności przekazu. W General and I był taki "książę małżonek," He Xia. Sam miał swój tytuł książęcy, ale żona była władczynią państwa, a on tylko kimś w rodzaju jej konkubenta. Ech, musze Gosię zachęcić żeby tłumaczyła Generała, bo to wizualnie taka piękna drama.

Agn :kwiatek: pewnie nie zaglądałaś, ale wrzuciłam kawał tej nowej dramy z Wallacem na Wschód :kwiatek:

Mam za sobą 19 odcinek Hwayugi. Chwała siostrom Hong, że nie kazały bohaterom umierać bez końca, wygłaszając długie mowy pożegnalne. Obie panie odeszły z właściwym i treściwym słowem na ustach. Jeszcze na plus: rzeczywiście ten odcinek pokazał pięknie, jak lojalny jest Ma Wang w stosunku do Oh Gonga i ze chyba trudno byłoby mu znieść egzystencję w świecie bez niego. Podobała mi się też - jeszcze bardziej niż zwykle - pieska sekretarka, broniąca Ma Wanga przez zakusami Nieba i przed nim samym :oklaski:
I właściwie na tyle byłoby pozytywów, bo jakichś 15 minut z początku odcinka nie zaliczam do całości - to byt osobny i całkowicie, absolutnie piękny :serduszkate:

Na dobranoc piękna piosenka Su Ju - naprawdę piękna, a kto jest najpiękniejszy, to wam nie muszę mówić. I że wypatrujcie takiego w czerni i gładkiej fryzurze :serduszkate: BeeMer :kwiatek: ten który zaczyna, to niegdysiejszy Blondyn z Skip Beat.
https://www.youtube.com/watch?v=tOzB4GwbXSs

Mały PS: obejrzałam niecały pierwszy odcinek Great Seducer, bo więcej się nie dało. Trochę mi żal, że pierwsza główna rola dla tego potencjalnie bardzo nadziejnego chłopaka z Mad Doga i Save Me, jest taka denna. Oby mu to nie zaszkodziło w karierze.

Aragonte - Pią 16 Mar, 2018 00:14

Trzykrotka napisał/a:
I właściwie na tyle byłoby pozytywów, bo jakichś 15 minut z początku odcinka nie zaliczam do całości - to byt osobny i całkowicie, absolutnie piękny :serduszkate:

Uhummm :serduszkate:

Ciągle jestem w pracy, więc tylko w przelocie spytam, czy widziałaś proto-Małpę w kąpieli :wink:

Trzykrotka - Pią 16 Mar, 2018 00:49

Uhummm :serduszkate:
Aragonte - Pią 16 Mar, 2018 01:31

Rozumiem, że uznałaś widok za godny uwagi :mrgreen:

Hmmm - a czy może jest polski sos do K2H?

BeeMeR - Pią 16 Mar, 2018 10:25

Trzykrotka napisał/a:
"Książęcy małżonek" to pewnie przełożenie "prince consort,"
Zastanawiałam się jaki jest angielski pierwowzór ale nie chciało mi się sprawdzać :kwiatek:

Trzykrotka napisał/a:
BeeMer ten który zaczyna, to niegdysiejszy Blondyn z Skip Beat.
Piosenka przyzwoita (da się słuchać), acz nie zostaje w uszach ani głowie. Blondyna kojarzę niestety bardziej z imienia niż facjaty (tj. wiem, że jest Donghae w SuJu ;) ) O Skip Beat mi się zapomniało... Wrócę jak mi się zatęskni za głupotkami ;)
BeeMeR - Pią 16 Mar, 2018 11:18

Skończyłam 12 odc. i obejrzałam początek 13 Moon & Sun tj. bardzo interesujące pokładziny królewskie :serduszkate:

Przygotowania królowej

Król niby szedł jak na ścięcie i bronił się rękami i nogami przed konsumpcją ale jak przyszło co do czego to przyciągnąć i na łóżko (pościel?) rzucić potrafi :serduszkate: Odkąd bohaterowie dorośli są to jedyne sceny które powtarzałam :wachluje: (te i z główną panną - nie mogę odżałować, że panny nie są obsadzone odwrotnie, tudzież każda inna z młodej obsady byłaby lepsza niż ta główna, która zachowuje się jak kłoda drewna :roll: królowa przynajmniej reaguje jak kobieta - mimo roli niezbyt wdzięcznej)

Potem wprawdzie zaniemógł i omdlał jak moja Anusia przy pobieraniu krwi, więc ufam, że problem tkwi w głowie i uprzedzeniu a nie hm... gdzie indziej ;)
Plus magia robi swoje - a to akurat w tej dramie mi się podoba tj. jak "przeznaczenie" psuje wszystkim szyki i robi co chce ;)

BeeMeR - Pią 16 Mar, 2018 11:29

Drama jest piękna kolorystycznie i kostiumowo - te wszystkie tkaniny, dodatki, biżuteria! Chyba się starzeję, bo zaczynają mi się podobać ozdoby na szpile - a dawniej uważałam je za ciężkie i przytłaczające - no i nieraz tak jest, zwłaszcza w przypadku "obwarzanków". Na ostatniej fotce kolejny smoczy przedmiot (przed ochroniarzem)- podstawka na sztylet? :mysle:

Ogląda się dobrze, niestety każdej jednej parze jest mi tu łatwiej kibicować, nawet księżniczce o której mąż zapomina

niż tym dwóm :roll: Nie poradzę :( Ostatnio jak widzę księcia nr 2 to od razu ziewam, a jeszcze jak stoi w dodatku przed panną :spi:

Aragonte - Sob 17 Mar, 2018 14:13

Artykuł o Hwayugi (dla Trzykrotki);
http://seoulbeats.com/201...korean-society/

Admete - Sob 17 Mar, 2018 14:16

U mnie 9 odcinek Unnatural. Ciekawa jestem, jak się serial skończy, bo zostanie jeszcze tylko jeden odcinek.
Trzykrotka - Sob 17 Mar, 2018 14:56

Pięknie ktoś napisał o Hwayugi. Oddał mu to, za co dramie należą się wielkie brawa. a o czym zapominamy po fatalnym zakończeniu.
Przemogłam się wczoraj i obejrzałam je, a nawet jakieś literki zaczęłam już pisać. Smutno mi jak nie wiem co. Bo początek był naprawdę taki jak trzeba - szarpiący za serce i melancholijny. Ma Wang siedzi sobie z dziećmi agenta od nieruchomości, całą trójką, bo jest też z nimi chłopczyk z odcinka o bibliotekarce. Cała trójka zajada lody* a Ma Wang snuje opowieść o Małpie zrodzonej z wulkanicznej skały, tak nienośnej, porywczej i nieokiełznanej, że Niebiosa uczyniły z niej bóstwo, aby ją uspokoić. Ale Małpa popełniła grzech przeciw Niebu i poniosła karę. Dzieci słuchają z szeroko otwartymi oczami. a my widzimy Oh Gonga w ogrodzie Suremdongu. Odcina nożykiem małe kawałki jabłka i zjada je jeden po drugim, patrzy przed siebie oczami, które są szkliste i puste. Wielki Mędrzec- jak się dowiadujemy - pokonał smoka, ale na skutek wysiłku jego ciało i rozum doznały uszczerbku. Ciało wróciło do normy, ale pamięć już nie. Ma Wang wysyła dzieci, jak niegdyś Sam Jang, żeby zdjęły bransoletkę, którą Małpa nosi na nadgarstku. Nie udaje się. Son Oh Gong nie pamięta, nie chce pamiętać, nie chce wracać.
Gdyby Sam Jang pojawiła się zaraz potem, gdyby Oh Gong poszedł jej szukać od razu... Taki dobry początek został utopiony w masie retrospekcji, wspominek, przerywanych okazjonalną rozmówką tych dwojga. Ich spotkanie nie miało za grosz temperatury. Rozumiem, że Oh Gong nie pamiętał Sam Jang, ale że on do tego stopnia nie reagowała na niego? To było źle pomyślane, źle poprowadzone. Sam Jang, jak się okazuje, będzie czekać, aż Oh Gong po nią przyjedzie4, tęskni za nim, chce być z nim - a tu sprawiała wrażenie panienki na takiej sobie, w miarę udanej wycieczce. Nie, nie, gdzie oni mieli głowy? :evil:
Wątek Bu-Jy/Ah Sa Nyeo zakończyli ładnie, bo była w tym i kara i żal za popełnione czyny i unicestwienie. Wątek złego Kanga zakończył się potwornie, ale super-sprawiedliwie. Okazuje się, że jak chodzi o karanie, ludzie są lepsi od demonów w tej sztuce.
I co jeszcze mogę powiedzieć? Samochód z końcowego ppl jest obłędny. Prowadzący go mężczyzna jeszcze obłędniejszy. Bardzo :trzyma_kciuki: żeby i jego nie wessała czarna dziura fanmityngów i kontraktów reklamowych.

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 14:59

Marriage contract, I do I do, Niewinne kłamstwa, Bad guy, That winter the wind blow, Secret, Prime Minster and I, Fated to love you, Falling for Innocence. Te seriale obejrzałam, wciągam się coraz bardziej. Polećcie mi jeszcze coś dobrego.
Aragonte - Sob 17 Mar, 2018 15:37

Trzykrotka napisał/a:
Gdyby Sam Jang pojawiła się zaraz potem, gdyby Oh Gong poszedł jej szukać od razu... Taki dobry początek został utopiony w masie retrospekcji, wspominek, przerywanych okazjonalną rozmówką tych dwojga. Ich spotkanie nie miało za grosz temperatury. Rozumiem, że Oh Gong nie pamiętał Sam Jang, ale że on do tego stopnia nie reagowała na niego? To było źle pomyślane, źle poprowadzone. Sam Jang, jak się okazuje, będzie czekać, aż Oh Gong po nią przyjedzie4, tęskni za nim, chce być z nim - a tu sprawiała wrażenie panienki na takiej sobie, w miarę udanej wycieczce. Nie, nie, gdzie oni mieli głowy?

Prawda? :frustracja: Przyszła, ale zachowywała się, jakby jej tak średnio zależało :roll: Niebiosa dały jednodniową przepustkę w określonym celu, no to wróciła - ale dokładnie w tym konkretnym celu, nie widziałam jakoś w tym specjalnego zaangażowania z jej strony. Ughhhhh :frustracja: I nie wiem, czy to wina tylko sióstr Hong, czy reżysera, który tak poprowadził aktorkę (a moim zdaniem ona umie grac, nawet chciałabym coś jeszcze z nią obejrzec tak dla porównania).

Trzykrotka napisał/a:
Samochód z końcowego ppl jest obłędny. Prowadzący go mężczyzna jeszcze obłędniejszy. Bardzo żeby i jego nie wessała czarna dziura fanmityngów i kontraktów reklamowych.

Na które bilety (tj, na fanmityngi) potrafią się teraz sprzedac w ciągu 7 minut, jak pisałaś :wink: Oby nie zapomniał o nas i szybko nakręcił coś nowego i dobrego :trzyma_kciuki:
I tak, wygląda obłędnie, a jakże :serce2:
A na razie pocieszam się po Hwayugi (do którego ciągle nie mam odwagi wracac, tylko fanfiki czytam namiętnie) i oglądam starsze dramy z LSG. Skończyłam już oficjalnie My Girlfriend Is Gumiho (i przerzuciłam do archiwum), YAAS mam za sobą, ponieważ z K2H umówiłam się z Wami na wspólne oglądanie, to zaczęłam wczoraj Gu Family Book i jestem przy piątym odcinku (pojawił się Lee Soon Shin, a ja się wyszczerzyłam radośnie, że już wiem, kto zacz :banan: i dzięki temu moge nawet dramę umiejscowic w historii Korei).
Faktycznie pięknie są nakręcone te dwa pierwsze odcinki :serduszkate: Miałam tylko problem z emocjonalnym zaangażowaniem się, bo to wszystko wydawało mi się taką rozbiegówką, jak odcinki "dzieciowe", kiedy ewidentne jest, że to nie są jeszcze oficjalni bohaterowie, tylko kreśli się ich tło. Panna nr 1 nie zdobyła mego serca, niestety :roll: Jakoś bardziej mnie zaciekawiła postac głównej giseang - dobra to ona nie była, ale ciekawa, niejednoznaczna. A nad panną nr 1 strasznie przewracałam oczami pod koniec :roll: Pana było mi za to szkoda.
A Kang Chi może nie błyszczy intelektem (rozumiem, że nabrał się na przebierankę :lol: ), ale jest uroczy IMHO :wink: Ale możecie uznac, że to efekt uboczny fazy na pewną Małpę i już :wink:
Pewnie będę wyszywała czasem w trakcie jakichś głupich zawijasów fabularnych, ale raczej obejrzę.

Alicja napisał/a:
Marriage contract, I do I do, Niewinne kłamstwa, Bad guy, That winter the wind blow, Secret, Prime Minster and I, Fated to love you, Falling for Innocence. Te seriale obejrzałam, wciągam się coraz bardziej. Polećcie mi jeszcze coś dobrego.

Hej, Alicjo :-D
A szukasz czegoś w określonym klimacie albo o jakiejś tematyce? Nie znam akurat tego, co ty obejrzałaś, ale chyba są to nieco zróżnicowane pozycje. Chcesz teraz obejrzec coś lekkiego czy cięższego gatunkowo? Czegoś wolisz unikac? Na pewno dziewczyny coś ci zasugerują, jeśli nawet ja nie dam rady.

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 16:23

Mam zupełnie niesprecyzowane oczekiwania. :-D To początki mojej przygody z dramami, nie lubię tylko smutnych zakończeń i wolę koreańskie niż japońskie seriale, nie wiem dlaczego :mysle:
Trzykrotka - Sob 17 Mar, 2018 16:23

Sądząc po tytułach to Alicja oglądała romkomy, melo i obyczaje.

No to - z pamięci czyli z niczego:
Jealousy Incarnate,
All About My Romance,
Discovery of Romance
Witch's Love
Fight My Way
She Was Pretty
Kill Me Heal Me
It's OK, It's Love
Chicago Typewriter
Marriage Not Dating
Divorce Lawyer in Love
I Need Romance seria 1, 2, 3
Greatest Love
Personal Taste
Romantic Doctor Teacher Kim
A Gentleman's Dignity
Descendants of the Sun
Taste of Love
Oh My Ghostess (jeśli odrobinka fantastyki cię nie przeraża)
Beautiful Gong Shim
One Sunny Day
Oh My Venus
Oh My Lady
Answer Me 1988
King Of High School

Tak na szybkiego - nie ma tu kryminałów, dram kostiumowych, medycznych prócz jednej, nic mrocznego, nic prawniczego, żadnej guilty pleasure :kwiatek:

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 16:29

Kostiumowe też polubię :mrgreen: Kryminałami zajmę się potem. A, jeszcze wolę starszych aktorów, z racji wieku 20 latki trochę męczą moje oczy :-P Mam wrażenie,że oni tam wcale nie mają zmarszczek.
Trzykrotka - Sob 17 Mar, 2018 16:44

To weź sobie Gentleman's diginty, to o panach po 40 :kwiatek: - wymasujesz sobie przeponę przy okazji. I All About My Romance. I Beautiful Gong Shim. I Twenty Again - nie wymieniałam wcześniej. I Unkind Women. I It's OK It's Love i The Greatest Love.
No piękni są i zadbani, ale to nie boli :serduszkate:

BeeMeR - Sob 17 Mar, 2018 16:44

Aragonte napisał/a:
ponieważ z K2H umówiłam się z Wami na wspólne oglądanie, to zaczęłam wczoraj Gu Family Book
Jeszcze mam tylko 5 odcinków z okładem Moon & Sun :kwiatek:
Miałam już zaćmienie słońca, tj. czas odkryć: panna wie już kim była, król co się stało z ukochaną tylko jeszcze nie wie za czyją sprawką.

Gu Family Book było jednym z pierwszych moich przebieranych dram, dopiero w którymś tam późniejszym odcinku zorientowałam się z wielkim "acha!" że on uważa pannę za chłopaka :lol:

Alicja :hello:

The Producers
Night after Night
Descendants of the Sun
Coffee Prince

z kostiumowców i mieszańców polecam: (różnie bywa z długością kostiumowców, warto sprawdzać czy ma się ochotę na 50-80 odcinków ;) czasem jednak warto bardziej niż 2-3 regularne dramy)
Queen In Hyun's Man
Arang and The Magistrate
SungKyunKwan Scandal
Dae Jang Geum/ Jewel in the Palace (50 odc.)
Gunman in Joseon
Jumong (86 odc.)
Faith

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 16:51

Cytat:
Alicja :hello:

:kwiatki_wyciaga: taa, to ja, szmat czasu :roll:

mam nadzieję, że polecacie mi z polskimi napisami. Wiecie, mało jeszcze rozumiem po ichniemu :-P wielość liczby odcinków mnie nie przeraża, tylko noce wtedy są trochę krótkie :wink:

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 16:58

ok, dzięki :-D Kiedy znajdujesz czas na oglądanie. Życie matki-Polki wymusza żonglowanie godzinami
Aragonte - Sob 17 Mar, 2018 17:08

BeeMeR napisał/a:
Gu Family Book było jednym z pierwszych moich przebieranych dram, dopiero w którymś tam późniejszym odcinku zorientowałam się z wielkim "acha!" że on uważa pannę za chłopaka

Ja się zorientowałam szybko - z racji "sir Ktoś Tam" w napisach i tego, że Sweet Potato mocno przewracał oczami i wyglądał na wkurzonego :lol: Zabawnie go widziec w tej roli po INR3.

BeeMeR - Sob 17 Mar, 2018 17:12

Sweet Potato był tam fajny - ogólnie ochroniarze dramowi są fajni ;)
Niech tam, polubiłam nawet gładkolicych, acz wiek młodociany i owo gładkie lico też mnie czasem uwiera - postanowiłam się tym jednak nie przejmować ;)

Alicja - oglądam w międzyczasie - głównie jak rodzina śpi ;)

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 17:16

Aaa,to podobnie jak u mnie.

Gu Family Book - Choi Jin-hyuk, tego pana znam. Jeszcze mało kojarzę twarze :rumieniec:

Alicja - Sob 17 Mar, 2018 17:21

Trzykrotka napisał/a:

Oh My Ghostess (jeśli odrobinka fantastyki cię nie przeraża)

nie przeraża, uwielbiam fantastykę w każdej postaci, w książkach też :wink:

Admete - Sob 17 Mar, 2018 17:21

O Alicja ja też wolę tych starszych :-) Może King of dramas? To serial o kręceniu dramy. Tylko zakończenie trza sobie wymyślić odrobinę lepsze. Z kryminałów polecam Signal, Pied Piper, oczywiście moje ukochane Secret forest, Missing Noir M, Bad Guys , Village Secret of Achiara, Voice i Tunnel. Z historycznych Jewel in the pałace, Six Flying Dragons, Arang and the Magistrate. A i jeszcze z sensacji Two weeks. Zasadniczo City Hunter i Healer też. Ja się specjalizuję w kryminałach i sensacjach .