To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

Fibula - Pon 28 Lis, 2011 19:51

Też mi się podobała. :D
Admete - Pon 28 Lis, 2011 19:59

A w odcinku 3 Sheridam będzie robił za szeryfa na kosmicznym Dzikim Zachodzie. I motyw G'Kara będzie świetny.
Fibula - Pon 28 Lis, 2011 20:02

BeeMeR napisał/a:
a co sądzisz o filmach (dopiero dzięki postowi Fibuli zauważyłam, że prócz serialu są jeszcze filmy :wink: )?

To jeszcze tylko dodam, że według znalezionego przewodnika ;) filmy ogląda się tak:
The Gathering - przed I sezonem (oglądałam pewnie w trakcie II i w sumie nie wiem, co się stało z poprzednikami Ivanovej i Franklina, choć nie powiem, że mi ich brakuje ;) )
5 odcinków IV sezonu, potem Thirdspace i reszta sezonu,
po IV sezonie In the Beginning - jeśli to tu narratorem jest stary Londo, to widziałam początek, ale odłożyłam na później :mysle:
sezon V, River of Soul, Legend of the Ranger, A Calm to Arms.
Dla wytrwałych I sezon Crusaide.

Wypowiedzcie się, stare wyjadaczki, czy rzeczywiście jest tak, jak piszą. ;)

Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:05

Ja ci powiem szczerze, że ja jestem związana z samym serialem i z filmów znam tylko In The Beginning oraz The Gathering. I zrobiłam to celowo. Oczywiście mogę w każdej chwili obejrzec wszystkie, bo mam komplet dvd, ale nie chcę. Sama nie wiem, dlaczego... The Gathering oglądałam wieki temu na kasecie vhs z wypożyczalni ( mieli to w wypożyczalni, ale dziwne ;) .
BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:19

Fibula napisał/a:
5 odcinków IV sezonu, potem Thirdspace i reszta sezonu,
ja doczytałam, że Thirdspace po 4x06 Into the Fire.

w ogóle to znalezione przeze mnie wyjaśnienie co i kiedy oglądać ma trzy strony :lol:

Ja pewnie obejrzę wszystko, najwyżej będę żałować jak przy filmie Serenity, który nie dorasta do pięt serialowi Firefly :roll:

Ale The Gathering to już widziałam - bo to pilot, nieprawdaż?

Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:21

Cytat:
w ogóle to znalezione przeze mnie wyjaśnienie co i kiedy oglądać ma trzy strony

Witaj wświecie fanów B5 :-P - może nie ejst nas zbyt wielu, ale liczy się jakośc , nie ilość ;)
Ach! Jaka świetna jest w odcinku 3 rozmowa Londo i Delenn. Kocham te babylonowe dialogi. I jeszcze te gadki na mostku ;)

BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:30

Trzeci odcinek niestety dopiero jutro (albo na szczęście już jutro) bo czas mi już spać :mrgreen: Trzeba korzystać jak tylko Małe śpi, bo nocka może być znów przepłakana - oby nie :trzyma_kciuki:
Aragonte - Pon 28 Lis, 2011 20:34

Admete napisał/a:
Ach! Jaka świetna jest w odcinku 3 rozmowa Londo i Delenn. Kocham te babylonowe dialogi. I jeszcze te gadki na mostku ;)

I rozmowy przy śniadaniu czy w ogóle w ichniej mesie :mrgreen:

BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:37

O proszę gdyby ktoś chciał poczytać: jak oglądać Babylon 5 :mrgreen:

http://www.sendspace.com/file/xbqxjr

Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:56

"Należy obejrzeć wszystkie odcinki, nawet te najnudniejsze, które się w pierwsze serii zdarzały" - Amen, bracie amen ;)
Cudne te wskazówki. Umieszcze je sobie w moim babylonowym pliku.

BeeMeR - Wto 29 Lis, 2011 19:59

ja już po 3x03,
faktycznie motyw G'Kara gotowego poświęcić się dla swojej rasy świetny, dialog Londo i Delenn też.

Aragonte - Wto 29 Lis, 2011 20:43

A ja nie pamiętam tego odcinka :ops1: Bardziej utkwił mi w pamięci kolejny, w sumie mało związany z głównym wątkiem.
Admete - Wto 29 Lis, 2011 21:05

Ja mam zawsze pod ręka, więc to żaden problem zerknąć sobie na to lub owo ;)
Taa...Delenn podsumowała "Nigdy ze sobą nie rozmawialiśmy." Czwarty odcinek wcale nie jest tak bardzo poboczny wobec głównego wątku. Teraz wszystkie odcink są mniej lub bardziej z nim związane. Lyta się pojawia i braciszkowie. Basiu jednego z zakonników gra Grima z WP.
A w piątym siec się zacieśnia. Ziemia wysyła ofiera politycznego na B5, a tu wszędzie sekrety...

BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 05:45

w 3x03 była sonda szukająca wysokiej cywilizacji - by ją zniszczyć. Ciekawy pomysł.
był też motyw lekarza nadużywającego stymulatorów - heh, muszę przyznać, że największy problem mam ze scenkami czysto humorystycznymi (np. nowa dieta dla sztabu B5) lub epizodycznymi, jak w/w używki, które nie łączą się z niczym, nie mają odzwierciedlenia wcześniej czy później - takie tylko "zapchaj-dziury".
Lekkie i sympatyczne, ale czasem widocznie "doklejone" do postaci serialu.

3x04
Grimę zauważyłam - bardzo lubię tego aktora :mrgreen: Tu ma nienajlepszą fryzurę ;)
No i Admete ma cytat z tego odcinka w sygnie :mrgreen:

Admete - Śro 30 Lis, 2011 07:23

Dlaczego doklejone? Teksty Ivanovej są świetne. Chocby ten dialog na mostku po "spławieniu" sondy. I scenka z dieta zawsze mi się podobała. I te rozszerzające się granice rosyjskie.
Zawsze mam jakis cytat z B5 w podpisie. B5 na każdą okazję ;)

BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 07:37

skończyłam 3x04
świetny odcinek, garść myśli na temat duszy, zemsty i przebaczenia :oklaski:
kolejny dowód, że w s-f nieraz ważniejsze jest "s" niż "f" ;)
i do tego "Grima" doskonały w rolach psychopatów - i nie tylko :oklaski:

a potem wszystko mi zepsuli :confused3:

co ona ma - skrzela? :shock:
a może jednak nie chcę wiedzieć... :roll:
jeśli to ma być piękno Vorlonów to do mnie nie przemawia :zalamka:

i jeszcze sztab głównodowodzący, prawie ;)

BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 07:41

dialogi na mostku są świetne :mrgreen:
id o Ivanowej czy Sheridana bardzo pasują, ale scenki typu "dieta" po prostu do mnie mniej przemawiają :)

Admete - Śro 30 Lis, 2011 08:01

Lyta przenosi w ten sposób Kosha ;) Jakos zawsze wydawało mi się to takie "naturalne" :rotfl: Jestem skrzywiona przez B5, nie ma dla mnie ratunku :wink:
5 tez dobry - miss Musante przybywa z Ziemi, ministerstwo public morale. B5 często udowadnia, że można mówić o ważnych rzeczach w serialu sf.

BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 18:15

przenosi, hm? :mysle:
cóż, obaczym co dalej i tak :)

3x04
Admete napisał/a:
ministerstwo public morale
ministerstwo jak z Orwwella ;)
Niezłą ta doradczyni, aż dziw, że Sheridan niezainteresowany ;)
a Marcus zaczyna mi się podobać - tym, że denerwuje Ivanową pytaniami :mrgreen:

A Biała Gwiazda jest szalenie nieergonomiczna z tą koniecznością tłumaczenia każdej komendy :roll: Nie mogli zatrudnić Minrabich znających angielski? ;)

Admete - Śro 30 Lis, 2011 18:32

Sheridan już zainteresowany kim innym zdecydowanie ;) Orwell jak najbardziej na miejscu. Marcus jest słodki ;) Vorloni sa rodzajem energii, nie maja ciała, to co widzimy to taki ich skafander. Lyta została zmieniona, po to i ja sądzę, że jakaś cześć Kosha może się w niej czasami znajdować.
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 20:38

Admete napisał/a:
Lyta została zmieniona, po to i ja sądzę, że jakaś cześć Kosha może się w niej czasami znajdować.
że naprawiona/ulepszona, to załapałam. tamta scena to wyglądała jakby się narkotyzowała Koshem ;)
Admete - Śro 30 Lis, 2011 21:58

Vorloni ją "podrasowali" ;) Siła jej talentu telepatycznego się znacznie zwiększyła.
BeeMeR - Czw 01 Gru, 2011 06:37

jestem po 3x07
Marcus coraz bardziej mi się podoba :lol:
zwłaszcza jego sposób zdobywania informacji i zmobilizowania innych do działania, którego oczekuje ;)
i jeszcze dostał kwiaty od Ivanowej :rotfl:

a jaki miły gest ze strony G;Kara że pożyczył Garibaldiemu swoją świętą księgę :mrgreen:
właśnie sobie uświadomiłam, że trzeci sezon w pełni a ja nie mam pojęcia jak się nazywa lekarz, hehe, nadawałabym się do tajnego wywiadu ;)

Admete - Czw 01 Gru, 2011 16:23

Bardzo miły ;) Garibaldi podszkoli swoją znajomość obcych języków :-P Nic dziwnego, że sądzi, iż wszechświat go nienawidzi. A w Dust to dust powiało Dziadami - teraz G'Kar siedzi w więzieniu, przechodzi przemianę duchową, będzie sie poświęcał za miliony i zostanie wieszczem narodowym ;) G'Kar musi mieć polskie korzenie, jak nic ;)
Dr Stephen Franklin, aktor który grał tę postać był niedosłyszący. Nie żyje już. Marcus potrafi byc cudny :D Aragonte chyba kiedys oskrinowała ten motyw z kwiatami, takie mam wrażenie. A ja chyba mam gdzies jakiś avek Ivanowej z kwiatami. Odcinek 8 jest bardzo dobry. Ma sporo Marcusowych momentów, zwłaszcza początek i koniec - Aragonte chain of command :D I w tym odcinku jest moja ulubiona scena między Sheridanem i Delenn na pokładzie Białej gwiazdy.

BeeMeR - Czw 01 Gru, 2011 17:09

też mam kilka screenów :mrgreen: