Fantastyka - Babylon 5
Fibula - Pon 28 Lis, 2011 19:51
Też mi się podobała.
Admete - Pon 28 Lis, 2011 19:59
A w odcinku 3 Sheridam będzie robił za szeryfa na kosmicznym Dzikim Zachodzie. I motyw G'Kara będzie świetny.
Fibula - Pon 28 Lis, 2011 20:02
| BeeMeR napisał/a: | a co sądzisz o filmach (dopiero dzięki postowi Fibuli zauważyłam, że prócz serialu są jeszcze filmy )? |
To jeszcze tylko dodam, że według znalezionego przewodnika filmy ogląda się tak:
The Gathering - przed I sezonem (oglądałam pewnie w trakcie II i w sumie nie wiem, co się stało z poprzednikami Ivanovej i Franklina, choć nie powiem, że mi ich brakuje )
5 odcinków IV sezonu, potem Thirdspace i reszta sezonu,
po IV sezonie In the Beginning - jeśli to tu narratorem jest stary Londo, to widziałam początek, ale odłożyłam na później
sezon V, River of Soul, Legend of the Ranger, A Calm to Arms.
Dla wytrwałych I sezon Crusaide.
Wypowiedzcie się, stare wyjadaczki, czy rzeczywiście jest tak, jak piszą.
Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:05
Ja ci powiem szczerze, że ja jestem związana z samym serialem i z filmów znam tylko In The Beginning oraz The Gathering. I zrobiłam to celowo. Oczywiście mogę w każdej chwili obejrzec wszystkie, bo mam komplet dvd, ale nie chcę. Sama nie wiem, dlaczego... The Gathering oglądałam wieki temu na kasecie vhs z wypożyczalni ( mieli to w wypożyczalni, ale dziwne .
BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:19
| Fibula napisał/a: | | 5 odcinków IV sezonu, potem Thirdspace i reszta sezonu, | ja doczytałam, że Thirdspace po 4x06 Into the Fire.
w ogóle to znalezione przeze mnie wyjaśnienie co i kiedy oglądać ma trzy strony
Ja pewnie obejrzę wszystko, najwyżej będę żałować jak przy filmie Serenity, który nie dorasta do pięt serialowi Firefly
Ale The Gathering to już widziałam - bo to pilot, nieprawdaż?
Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:21
| Cytat: | | w ogóle to znalezione przeze mnie wyjaśnienie co i kiedy oglądać ma trzy strony |
Witaj wświecie fanów B5 - może nie ejst nas zbyt wielu, ale liczy się jakośc , nie ilość
Ach! Jaka świetna jest w odcinku 3 rozmowa Londo i Delenn. Kocham te babylonowe dialogi. I jeszcze te gadki na mostku
BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:30
Trzeci odcinek niestety dopiero jutro (albo na szczęście już jutro) bo czas mi już spać Trzeba korzystać jak tylko Małe śpi, bo nocka może być znów przepłakana - oby nie
Aragonte - Pon 28 Lis, 2011 20:34
| Admete napisał/a: | Ach! Jaka świetna jest w odcinku 3 rozmowa Londo i Delenn. Kocham te babylonowe dialogi. I jeszcze te gadki na mostku |
I rozmowy przy śniadaniu czy w ogóle w ichniej mesie
BeeMeR - Pon 28 Lis, 2011 20:37
O proszę gdyby ktoś chciał poczytać: jak oglądać Babylon 5
http://www.sendspace.com/file/xbqxjr
Admete - Pon 28 Lis, 2011 20:56
"Należy obejrzeć wszystkie odcinki, nawet te najnudniejsze, które się w pierwsze serii zdarzały" - Amen, bracie amen
Cudne te wskazówki. Umieszcze je sobie w moim babylonowym pliku.
BeeMeR - Wto 29 Lis, 2011 19:59
ja już po 3x03,
faktycznie motyw G'Kara gotowego poświęcić się dla swojej rasy świetny, dialog Londo i Delenn też.
Aragonte - Wto 29 Lis, 2011 20:43
A ja nie pamiętam tego odcinka Bardziej utkwił mi w pamięci kolejny, w sumie mało związany z głównym wątkiem.
Admete - Wto 29 Lis, 2011 21:05
Ja mam zawsze pod ręka, więc to żaden problem zerknąć sobie na to lub owo
Taa...Delenn podsumowała "Nigdy ze sobą nie rozmawialiśmy." Czwarty odcinek wcale nie jest tak bardzo poboczny wobec głównego wątku. Teraz wszystkie odcink są mniej lub bardziej z nim związane. Lyta się pojawia i braciszkowie. Basiu jednego z zakonników gra Grima z WP.
A w piątym siec się zacieśnia. Ziemia wysyła ofiera politycznego na B5, a tu wszędzie sekrety...
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 05:45
w 3x03 była sonda szukająca wysokiej cywilizacji - by ją zniszczyć. Ciekawy pomysł.
był też motyw lekarza nadużywającego stymulatorów - heh, muszę przyznać, że największy problem mam ze scenkami czysto humorystycznymi (np. nowa dieta dla sztabu B5) lub epizodycznymi, jak w/w używki, które nie łączą się z niczym, nie mają odzwierciedlenia wcześniej czy później - takie tylko "zapchaj-dziury".
Lekkie i sympatyczne, ale czasem widocznie "doklejone" do postaci serialu.
3x04
Grimę zauważyłam - bardzo lubię tego aktora Tu ma nienajlepszą fryzurę
No i Admete ma cytat z tego odcinka w sygnie
Admete - Śro 30 Lis, 2011 07:23
Dlaczego doklejone? Teksty Ivanovej są świetne. Chocby ten dialog na mostku po "spławieniu" sondy. I scenka z dieta zawsze mi się podobała. I te rozszerzające się granice rosyjskie.
Zawsze mam jakis cytat z B5 w podpisie. B5 na każdą okazję
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 07:37
skończyłam 3x04
świetny odcinek, garść myśli na temat duszy, zemsty i przebaczenia
kolejny dowód, że w s-f nieraz ważniejsze jest "s" niż "f"
i do tego "Grima" doskonały w rolach psychopatów - i nie tylko
a potem wszystko mi zepsuli
co ona ma - skrzela?
a może jednak nie chcę wiedzieć...
jeśli to ma być piękno Vorlonów to do mnie nie przemawia
i jeszcze sztab głównodowodzący, prawie
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 07:41
dialogi na mostku są świetne
id o Ivanowej czy Sheridana bardzo pasują, ale scenki typu "dieta" po prostu do mnie mniej przemawiają
Admete - Śro 30 Lis, 2011 08:01
Lyta przenosi w ten sposób Kosha Jakos zawsze wydawało mi się to takie "naturalne" Jestem skrzywiona przez B5, nie ma dla mnie ratunku
5 tez dobry - miss Musante przybywa z Ziemi, ministerstwo public morale. B5 często udowadnia, że można mówić o ważnych rzeczach w serialu sf.
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 18:15
przenosi, hm?
cóż, obaczym co dalej i tak
3x04
| Admete napisał/a: | | ministerstwo public morale | ministerstwo jak z Orwwella
Niezłą ta doradczyni, aż dziw, że Sheridan niezainteresowany
a Marcus zaczyna mi się podobać - tym, że denerwuje Ivanową pytaniami
A Biała Gwiazda jest szalenie nieergonomiczna z tą koniecznością tłumaczenia każdej komendy Nie mogli zatrudnić Minrabich znających angielski?
Admete - Śro 30 Lis, 2011 18:32
Sheridan już zainteresowany kim innym zdecydowanie Orwell jak najbardziej na miejscu. Marcus jest słodki Vorloni sa rodzajem energii, nie maja ciała, to co widzimy to taki ich skafander. Lyta została zmieniona, po to i ja sądzę, że jakaś cześć Kosha może się w niej czasami znajdować.
BeeMeR - Śro 30 Lis, 2011 20:38
| Admete napisał/a: | | Lyta została zmieniona, po to i ja sądzę, że jakaś cześć Kosha może się w niej czasami znajdować. | że naprawiona/ulepszona, to załapałam. tamta scena to wyglądała jakby się narkotyzowała Koshem
Admete - Śro 30 Lis, 2011 21:58
Vorloni ją "podrasowali" Siła jej talentu telepatycznego się znacznie zwiększyła.
BeeMeR - Czw 01 Gru, 2011 06:37
jestem po 3x07
Marcus coraz bardziej mi się podoba
zwłaszcza jego sposób zdobywania informacji i zmobilizowania innych do działania, którego oczekuje
i jeszcze dostał kwiaty od Ivanowej
a jaki miły gest ze strony G;Kara że pożyczył Garibaldiemu swoją świętą księgę
właśnie sobie uświadomiłam, że trzeci sezon w pełni a ja nie mam pojęcia jak się nazywa lekarz, hehe, nadawałabym się do tajnego wywiadu
Admete - Czw 01 Gru, 2011 16:23
Bardzo miły Garibaldi podszkoli swoją znajomość obcych języków Nic dziwnego, że sądzi, iż wszechświat go nienawidzi. A w Dust to dust powiało Dziadami - teraz G'Kar siedzi w więzieniu, przechodzi przemianę duchową, będzie sie poświęcał za miliony i zostanie wieszczem narodowym G'Kar musi mieć polskie korzenie, jak nic
Dr Stephen Franklin, aktor który grał tę postać był niedosłyszący. Nie żyje już. Marcus potrafi byc cudny Aragonte chyba kiedys oskrinowała ten motyw z kwiatami, takie mam wrażenie. A ja chyba mam gdzies jakiś avek Ivanowej z kwiatami. Odcinek 8 jest bardzo dobry. Ma sporo Marcusowych momentów, zwłaszcza początek i koniec - Aragonte chain of command I w tym odcinku jest moja ulubiona scena między Sheridanem i Delenn na pokładzie Białej gwiazdy.
BeeMeR - Czw 01 Gru, 2011 17:09
też mam kilka screenów
|
|
|