To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Muzyka - Muzyka

trifle - Sob 20 Gru, 2008 18:12

Harry_the_Cat napisał/a:
Chasing cars uwielbiam od czasów kiedy widziałam jakiś klip z North&South.
Ostatnio mam to na mp4 i codziennie sobie słucham w autobusie.

Ja też mam na mp3 i słucham codziennie. Ostatnio moja uzdolniona muzycznie współstudentka śpiewała to akompaniując sobie na pianinie. Bardzo fajnie wyszło :)

Gosia - Sob 20 Gru, 2008 18:37

Mnie zawsze ta piosenka bedzie sie kojarzyla z Chirurgami, tym bardziej, ze pojawia sie w klipie, w ktorym po raz pierwszy zobaczylam bohaterów GA, no i ilustruje jeden z najdramatyczniejszych odcinków.
trifle - Sob 20 Gru, 2008 19:02

Gosiu, przypomnij mi, który to odcinek był :) Jeden mi się kojarzy, ale nie chcę palnąć. A znasz jeszcze jakieś piosenki Snow Patrol oprócz tych dwóch?
Gosia - Sob 20 Gru, 2008 19:15

"Chasing cars" pojawila się w dramatycznym zakonczeniu 2 sezonu GA.

Pewnie coś tam jeszcze Snow Patrol słyszałam ale nic konkretnie nie kojarze.

Edit:
Open your eyes (chyba tez pojawia się w GA):
http://pl.youtube.com/watch?v=ybr8Z6pzVs0

trifle - Sob 20 Gru, 2008 20:06

O tak, tak kojarzyłam tę piosenkę.
Gosia - Nie 21 Gru, 2008 23:03

Właśnie słucham nowej płyty Enyi i ...
Muzyka Enyi zawsze kojarzy mi się ze świętami, ze śniegiem... zwłaszcza, że co najmniej jeden teledysk (On my way home) był kręcony w scenerii zimowej, ale z pewnością nie tylko dlatego.
Choć ta muzyka jest smutna, a może właśnie dlatego.... świetnie odpowiada mojemu nastrojowi.
Aragonte :kwiatek: :kwiatek:

Caitri, a który utwór tak Ci się podobał?

Edit: okładka nowej płyty

Aragonte - Pon 22 Gru, 2008 00:49

Gosia napisał/a:
Aragonte :kwiatek: :kwiatek:

Miłego słuchania :D
Mnie też Enya baaardzo kojarzy się z zimowymi świętami, od lat.

Gosia napisał/a:
Caitri, a który utwór tak Ci się podobał?

Ja nie Caitri, ale obu nam podobał się jeden utwór - "O Come O Come Emmanuel".

Caitriona - Pon 22 Gru, 2008 20:51

Aragonte napisał/a:
Ja nie Caitri, ale obu nam podobał się jeden utwór - "O Come O Come Emmanuel".

Ty nie Caitri, ale dobrze prawisz :mrgreen: Niesamowicie mi się ten utwór podoba, głos Enyi jest w nim po prostu magiczny. Ten sam utwór ma na swojej najnowszej płycie Loreena McKennitt i powiem szczerze, że tak jak wolę jej album od albumu Enyi, tak w tej konkretnej piosence Enya bije Loreenę na głowę.

O Come O Come Emmanuel w wykonaniu:
Enyi (pa angielsku): http://www.youtube.com/watch?v=DPHh3nMMu-I
Loreeny (po łacinie): http://www.youtube.com/watch?v=Zcvgm7nkH4g

Gosia - Pon 22 Gru, 2008 22:50

Tez wole wersję Enyi ;)
Caitriona - Wto 23 Gru, 2008 00:32

Gosia napisał/a:
Tez wole wersję Enyi

Piękna prawda? Wspaniały utwór.

maniutka - Wto 23 Gru, 2008 22:53

Właśnie słucham kolęd śpiewanych przez x z mojej parafii. :wink:
Radośnie mi z tego powodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

aneby - Śro 24 Gru, 2008 20:53

Bardzo się cieszę z mojego prezentu gwiazdkowego U2 The best of 1980-1990 :banan: :banan_czerwony: Klasyka :mrgreen: Co niestety uświadomiło mi jaka jestem stara :-|
Bloody Sunday
New Years Day
i wiele innych .....

Calipso - Śro 24 Gru, 2008 23:06

aneby napisał/a:
jaka jestem stara

Aneby *świątecznie grozi palcem,bo bejsbolem nie wypada* co znaczy stara? :przytul: Czy jak ja lubię muzykę z lat 60-tych i 70-tych,to jestem mamutem? :wink:

spin_girl - Czw 25 Gru, 2008 20:01

A ja właśnie słucham po raz milionowy chyba ostatniego albumu Darrena Hayesa- mojego największego idola. Zaczęłam go uwielbiać jeszcze na etapie Savage Garden (chyba wszyscy znają ich przeboje: To The Moon And Back czy Truly Madly Deeply), ale uważam, że jako solowy artysta jeszcze się rozwinął. Słuchanie jego muzyki jest dla mnie nie przyjemnością, a wręcz ucztą duchową- facet ma niesamowity głos, ale najlepsze są jego teksty- poetyckie, szczere, często przejmująco smutne. Nauczyłam się angielskiego żeby móc je zrozumieć i do dzisiaj tłumaczenie Darrena jest dla mnie największym wyzwaniem.
Nie mogę pogodzić się z faktem, że lansuje się na świecie i w Polsce totalne badziewia typu Britney Spears a pomija milczeniem artystę tak wielkiej klasy jak Darren Hayes. Darren to muzyka dla inteligentnych ludzi, więc pewnie dlatego nie jest specjalnie popularny :(

Anonymous - Czw 25 Gru, 2008 20:14

no ja słucham kolęd hiszpańskich. i tak mi świątecznie. :wink:
praedzio - Czw 25 Gru, 2008 23:25

W ten świąteczny wieczór marzę o pachnącym łąkowymi kwiatami lecie.

Mikromusic - Burzowa

Gosia - Nie 28 Gru, 2008 21:30

A ja mam święta po irlandzku, dzięki Aragonte :kwiatek: :kwiatek: :kwiatek:
Jestem po prostu zachwycona:
- "Irish Christmas" Moyi Brennan
- ostatnią płytą Enyi "And Winter Came..." oraz
- Loreeną McKennitt.
Świetne klimaty!
I w dużej mierze świąteczne, bo u wszystkich trzech pań są motywy Bożonarodzeniowe.
W dodatku u Loreeny pobrzmiewają nuty arabskie i dalekowschodnie.
No po prostu nie mogę się oderwać.

Caitriona - Nie 28 Gru, 2008 21:36

Gosia napisał/a:
A ja mam święta po irlandzku
Rewelacyjne są te płyty. Mnie szczególnie przypadła do gustu płyta Loreeny.
Gosia - Nie 28 Gru, 2008 21:38

Która?
Caitriona - Nie 28 Gru, 2008 21:43

Ta zimowo-świąteczna, ostatnia: A Midwinter Night's Dream, ale ja za nią w ogóle przepadam i tak naprawdę lubię każdą jej płytkę ;)
praedzio - Nie 28 Gru, 2008 21:43

Pewnie ta swiateczna. ;)
Gosia - Nie 28 Gru, 2008 21:45

Właśnie słucham od paru minut tej właśnie płyty :cool: (Zresztą nie pierwszy raz od kilku dni ;) )
Bardzo lubię te arabskie motywy, są wciągające, niemal hipnotyzujące :D
Pozostałe utwory zreszta też.

Caitriona - Nie 28 Gru, 2008 21:50

A jeśli już mówimy o Loreenie to moją ulubionym jej utworem jest chyba Marco Polo: http://pl.youtube.com/watch?v=JvPu2PGzcSg
Admete - Nie 28 Gru, 2008 21:57

Ja lubię wcześniejsze płyty Loreeny ( to znaczy tej świątecznej nie znam jeszcze ). Moja ulubiona to Mask and the Mirror. Pamiętam, że najpierw grali Loreenę w Trójce i mój starszy brat od razu zauważył, że to coś dla mnie. Byłam wtedy na studiach i brat zapisał dla mnie nazwisko i tytuł płyty, żebym mogła poszukać w sklepie kasety ( wtedy jeszcze kasety ;-) ) z muzyką. Mam ją nadal.
Aragonte - Nie 28 Gru, 2008 22:00

Nie znasz tej świątecznej Loreeny? No to poznasz, niech no tylko skompletuję przesyłkę dla Ciebie :wink: