To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

BeeMeR - Pią 31 Sie, 2018 08:52

Oby tylko drama była dobra to obejrzę :mrgreen: Ale szpiegowskie to raczej nie moja bajka.

Aragonte napisał/a:
sprawdziłam jakiś tam fragment polskiego tłumaczenia Romantic Doctor na DQ - ja bym to i owo inaczej zapisała oraz poprawiłabym interpunkcję, ale nie jest źle.
A czy to tłumaczenie jest dostępne osobno czy tylko w postaci online? :mysle:
Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 08:57

Teriusowi muszę dac szansę z powodu kręcenia w Warszawie :wink:
BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
sprawdziłam jakiś tam fragment polskiego tłumaczenia Romantic Doctor na DQ - ja bym to i owo inaczej zapisała oraz poprawiłabym interpunkcję, ale nie jest źle.
A czy to tłumaczenie jest dostępne osobno czy tylko w postaci online? :mysle:

Niestety tylko online.

Admete - Pią 31 Sie, 2018 09:01

BeeMeR napisał/a:
Ale szpiegowskie to raczej nie moja bajka.

Wiesz, nie sądzę, żeby to był jakiś strasznie szpiegowski serial - sądząc po scenarzystce ;) Shopping King Luis. Pewnie będzie też sporo romansu. Ale warszawski początek na pewno obejrzę.

BeeMeR - Pią 31 Sie, 2018 09:04

Admete napisał/a:
warszawski początek na pewno obejrzę.
Ja raczej też ;) SJS lubię, ale nie we wszystkim umiem oglądać :P

jak to będzie szpiegostwo ple ple to dam szansę ;) obaczym, początek przynajmniej :mrgreen:

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 09:07

BeeMeR napisał/a:
Admete napisał/a:
warszawski początek na pewno obejrzę.
Ja raczej też ;) SJS lubię, ale nie we wszystkim umiem oglądać :P

Ja aktora z niczego nie znam, interesuje mnie głównie lokalizacja :wink:

Z recapu 15. Słoneczka:
Cytat:
Hee-sung asks Dong-mae if he can cut a flower petal exactly in half, and Dong-mae responds that he can cut Hee-sung exactly in half. He asks Hee-sung if he’d prefer to be cut horizontally or vertically, and Hee-sung turns to ask Eugene if he can shoot a flower petal. Eugene asks if this would be before or after Dong-mae cuts it in half.

Tę rozmowę muszę na pewno obejrzec :lol:

Trzykrotka - Pią 31 Sie, 2018 11:02

Warszaw :excited:
Mam nadzieję na częstsze wypady Koreanczyków w nasze strony. Lubię SJS i też na przynajmniej początek się piszę.
Aragonte :kwiatek: nie chcę cię zniechęcać, ale w Słonku te blyskotliwe wymiany ripost są na razie sobie a muzom i mam wrażenie, że do niczego nie prowadzą. Widzialam obiecujące gify z nowych odcinków. Może coś drgnie :trzyma_kciuki:

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 12:31

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte :kwiatek: nie chcę cię zniechęcać, ale w Słonku te blyskotliwe wymiany ripost są na razie sobie a muzom i mam wrażenie, że do niczego nie prowadzą.

Nooo, wolałabym jednak, żeby nie doprowadziły do pokrojenia Jaśka na ćwiartki :wink:
Nie napalam się jak szczerbaty na suchary, jak to mawia moja koleżanka z pracy, spokojnie - oczekiwania w przypadku Słonka mam głównie co do dwóch panów - żeby byli w miarę często na ekranie :wink:

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 15:32

W nawiązaniu do poprzedniego posta... :wink:
Całkiem sporo gifów obejrzałam z Mr Sunshine jak na dramę, której w sumie ciągle nie oglądam :lol: Na przykład takich :wink:

Coś się Samuraj tu zmęczył nieco :wink:

A tu krzyżówka międzykulturowa z Tumblra między Wschodem a Zachodem - Yoo Yeon Seok jako Doktor :mrgreen:
https://dokg0.tumblr.com/post/177462646948/doctor-who-moodboard

Pryz okazji tego zdjęcia przypomniało mi się życzenie Agn, która chciała się zgłosić do malowania tatuaży czy blizn "zdobiących" Lee Min Ho :lol:
https://78.media.tumblr.com/56dfd4a89192fac8376ea76c6a08e4dc/tumblr_pe4mlfZnfi1to9y0zo3_540.jpg

Gify z 15 (albo 16. ) odcinka z rozmową trzech panów, która wydaje mi się ciekawa :wink:
http://heartou.tumblr.com...e-i-die-everyda

A to gify z zajawki 17. odcinka, wskazujące na to, że nasz Samuraj chyba znowu oberwie...
https://setsmaker.tumblr.com/post/177449209520/someone-please-explain-to-me-why-it-always-has-to

Trzykrotka - Pią 31 Sie, 2018 15:51

Oberwie i to podobno już ostatecznie :cry2: YYS jest fenomenalny w tej roli. Wygląd, spojrzenie, oszczędność ale wyrazistośc gry, połączone z lagodnym, słodkim brzmieniem głosu. Ludzie rozpływają się nad 'nauri,' ktore mruczy na koncu kazdego zdania. On i Jasiek to ozdoby tej dramy. Argus też jest cydny. Główny niestety mało wyrazisty.
BeeMeR - Pią 31 Sie, 2018 15:56

Ja czasem oglądam mv/recapy z dram niewidzianych zatem oglądanie gifów wydaje mi się całkiem słuszne ;-)
Btw. Zerknęłam na db recapy z AM1994 i odkryłam ze zdziwieniem że tam uznają nazwę oppa Garbage za lepszą niż Trash :shock: nie przekonali mnie chyba jednak :mysle:
Ps. Nie lubię pisać na smartfonie. Poprawki słownikowe mnie dobijają

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 15:58

Trzykrotka napisał/a:
Oberwie i to podobno już ostatecznie :cry2:

Nie no - zabiją nam Samuraja? Już? :shock: :cry2: :cry2:
To nie oglądam :foch2:
Trzykrotko, jak wrócisz (oby jak najszybciej :trzyma_kciuki: ), to podrzuć, gdzie to się tak Samurajem zachwycają, poczytam sobie :wink:

Może go jednak jeszcze nie utłuką? :trzyma_kciuki: To byłaby głupia decyzja IMHO :?

To już nie będzie takich widoków? :cry2:
https://78.media.tumblr.com/a264e134780e850bb2e0bf902f937ed7/tumblr_pdjm5eB9im1rdbixbo1_1280.jpg
Pfffff :foch2:

Edit: znalazłam ten wpis o słowie "nauri" wypowiadanym przez Samuraja, doczytam później:
https://mastermoons.tumblr.com/post/176773323412/mr-sunshine-the-language-of-dong-mae-i-think

Admete - Pią 31 Sie, 2018 16:15

Trzykrotka napisał/a:
Oberwie i to podobno już ostatecznie

To dla niektórych będzie pewnie koniec dramy. W tych paru odcinkach, które widziałam ( trochę na przewijce ), to Samuraj też mi się najbardziej podobał. Ależ mu przystojnie w niebieskim.

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 16:19

Uhum, na tym zdjęciu z planu (w ciemnoniebieskim kimonie) wygląda obłędnie :serduszkate: :serduszkate:
Może jeszcze Jaśka utłuka, co? Pffffff :roll:

Trzykrotka - Pią 31 Sie, 2018 18:39

Ciekawy ten wpis o 'nauri.' Tez rzuciło mi się w uszy, że on używa tego słówka w stosunku do nawet najniższych rangą, ale robi to bez okazywania im szacunku, z usmiechem, specyficznie.
Tam jest jeszcze ciekawy artykuł o znaczeniu kart tarota, które dla Mae Donga odkrywa gejsza Hotaru.
Niech tylko stąd wyjdę, napiszę więcej o dramie.

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 18:41

Tarota to mogę dla zabawy sama sobie pointerpretowac :wink: Musiałabym tylko wiedziec, jakie to były karty.
Jak zabiją Dong Mae, to na Tumblrze będzie płacz i zgrzytanie zębów, mówię wam.

Edit: to kart Sąd i Księżyc. No nie musi to wcale oznaczac, że bohater przenosi się do wieczności, ale w świecie KES może tak byc.

BeeMeR - Pią 31 Sie, 2018 19:39

Trzykrotka napisał/a:
Wychodź szybko! Palli! Palli! :przytul:
Admete - Pią 31 Sie, 2018 19:43

Trzykrotka napisał/a:

Jak najszybciej. Tablecik by ci się przydał z zapasem dram.

Trzykrotka - Pią 31 Sie, 2018 20:28

Czytam na zapas :wink: Przyszłam tu z soru, a tablet chwilowo jest wypożyczony prawowitej właściciele...
Tam jest wiecej kart tarota, bo Samuraj prosi o nie w różnych ważnych chwilach. Przeczytaj sobie ten wpis, bo ja jakoś nie przywiązywałam wagi do tego motywu.

Anaru - Pią 31 Sie, 2018 23:40

Aragonte napisał/a:
Pryz okazji tego zdjęcia przypomniało mi się życzenie Agn, która chciała się zgłosić do malowania tatuaży czy blizn "zdobiących" Lee Min Ho

Ech, przypomniały mi się piękne czasy kiedy to co poniektóre marzyły o malowaniu absów Shahrukhowi :wink:

Aragonte - Pią 31 Sie, 2018 23:58

A wlasnie, gdzie znikla Agn?

Trzykrotko, przeczytam ten tekst u siostry albo jak wroce do Wawy, przed wyjazdem nie mialam kiedy, a na smartfonie jest niewygodnie.
Jestem pewna, ze tarot nie pojawial sie w dramie przypadkowo.
i jak pisalam zgryzliwie Admete - jesli Samuraj zginie tak wczesnie, to KES wykaze sie kiepskim wyczuciem dramaturgii, gorszym niz mial nasz Sienkiewicz, ktory z ubiciem Bohuna sie absolutnie nie spieszyl :wink:

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 05:58

A na soompi z powodu DM jakieś awanturki są ;) Aragonte nie mogę tego znaleźć, co ci obiecałam :( Może mi się coś pokręciło.
BeeMeR - Sob 01 Wrz, 2018 08:28

Admete napisał/a:
na soompi z powodu DM jakieś awanturki są
Co to jest DM?

Takie tam czyjeś "naj" - śmiem wątpić, czy sę to na pewno najlepsze dramy, ale z jakiegoś czasu komuś się podobały - być może kiedyś dam szansę Dae Jo Young i Gye Baek :mysle:
https://www.soompi.com/ar...tch-time-period

i takie tam oczywistości serii Reply - moim zdaniem każda kolejna jest lepsza i jeśli powstanie następna to wreszcie będę oglądać na bieżąco - ale to chyba nie będzie szybko ;)
https://www.soompi.com/ar...he-reply-series

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 08:32

Samuraj - Dong Mae.
Aragonte - Sob 01 Wrz, 2018 10:16

Admete napisał/a:
A na soompi z powodu DM jakieś awanturki są ;) Aragonte nie mogę tego znaleźć, co ci obiecałam :( Może mi się coś pokręciło.

Moze to bylo gdzies indziej nie na Soompi?
Awanturki, powiadasz? :mrgreen: To ide po popcorn :-P
Chodzi o te wymiane postow, w ktorej Samuraj zostal nazwany stalkerem, tak?

Admete - Sob 01 Wrz, 2018 11:28

Tam wyżej też są jakieś posty.