To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Nie 06 Sie, 2017 15:29

Nie sprawdzałam, jak to wtedy było. Ale chyba nie tak jak w dramie. Za bardzo nowocześnie. Ten seguk nie jest idealny, ale ma sympatyczne postacie i fajnych aktorów.
Agn - Nie 06 Sie, 2017 16:20

Aragonte napisał/a:
Podobno Koreańczycy lubią być zaskakiwani.

Oj chyba raczej nie. Biorąc pod uwagę, że do wywiadów przygotowują wykute niemal na blachę wypowiedzi, żeby nic nie zaskoczyło, a także fakt, że największe sukcesy w Korei odnoszą sztampowe dramy - coś mi tu nie pasuje. :mysle:

Admete - Nie 06 Sie, 2017 20:15

Coś muszę oglądać, a z nowych dram to na razie tylko Save me. Delivery jeszcze nie spróbowałam. Znalazłam więc dramę o lekarzach sprzed paru lat - Golden time. Ma dobre opinie ( poza aktorką - to ta rozdarta z Heal me, kill me ). Spróbować nie zaszkodzi.
Aragonte - Nie 06 Sie, 2017 20:48

Nie znalazłam go niestety :?

Agn, o tych wydumanych zakończeniach (dziwacznych, od czapy) czytałam chyba na blogu Skośne oczy, nie wiem, czy tak jest, więc napisałam "podobno". To chyba było w opisie dramy z bohaterem zżerającym pierścionek w finale (jeśli dobrze pamiętam).

Agn - Nie 06 Sie, 2017 20:58

Chyba żeby Koreańczykom nagle zmieniło się nastawienie. ;)
Trzykrotka - Nie 06 Sie, 2017 21:33

Zabijcie mnie, niech już nie ryczę.
Skończyłam własnie Queen For 7 Days i nie mogę zatrzymać potoków łez.
Mogło mi się po drodze nie podobac to i tamto, mogłam narzekać, ale naprawdę, tak wspaniałej końcówki dramy już dawno nie oglądałam. Watki podomykane, najwięksi złoczyńcy przykładnie ukarani, wszystko wykończone. Na dodatek ma się poczucie, że bohaterowie podjęli właściwe decyzje, choćby nie wiem, ile ich to kosztowało. To zupełnie inny rodzaj żalu niz w ML, gdzie czuło się, że coś po drodze się porządnie popieprzyło. Sama końcówka, ostatnie minuty - coś absolutnie wspaniałego. Siedzę i ryczę i czuję poniekąd ulgę, że już się skończyło.
Ufff
Oddam jeszcze na koniec cześć jednej aktorce i postaci - absolutnie uwielbiam nianię Chae Gyung :serduszkate:

W Wschodzie jest już chiński Queen In Hyun Man, Love Through The Millenium :kwiatek:

Agn - Nie 06 Sie, 2017 21:35

Chińska wersja QIHM ma ile odcinków?

*siedzi po uszy w tłumaczeniu i się nawet nie rozgląda*

Trzykrotka - Nie 06 Sie, 2017 21:38

12, więc na szybką przebieżkę. Nie wiem, czy jest dobra. Koreańska jest IMHO idealna dzięki aktorom, zwłaszcza InNa położyła na niej swoją wyraźną pieczęć. Ale mam zamiar spróbować.

Agn, fighting! :kwiatek:

Agn - Nie 06 Sie, 2017 21:43

Fighting, fighting. Na razie robię trójkę. Przejechałam już przez negocjacje ze świrem i wykop, zaraz będę miała słodkości. :serce:

Przy okazji - dziewczynka z przeszłości Hyun Juna to przypadkiem nie jest młoda Yeon Hee z SFD? :mysle:

Aragonte - Nie 06 Sie, 2017 22:49

Agn napisał/a:
Przy okazji - dziewczynka z przeszłości Hyun Juna to przypadkiem nie jest młoda Yeon Hee z SFD? :mysle:

Masz na myśli, że gra w CM? Raczej nie:
http://asianwiki.com/Park_Si-Eun

Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2017 00:29

Obejrzałam pół odcinka Love Through Millenium. Tyle dziś zdążyłam. Póki co jest całkiem nieźle. Fabuła idzie tym samym torem, z małymi odstępstwami. Bohater to taki ciepły brzydal, bohaterka ładna i energiczna. Jedyne dwa zastrzeżenia: jest niemożliwe wręcz chuda, cud, że utrzymuje się na tych cienkich nóżkach, oraz ma głos z serii takich jak lekarka w Generale: wysoki i dziecinny. Ale poza tym myślę, że bez przykrości można sobie popracować, jak robią to Chińczycy.
Admete - Pon 07 Sie, 2017 06:11

Popłakać na koniec jest dobrze, to takie katharsis :przytul: To widzę, ze może nauczą się w dramalandzie robić porządne zakończenia, domykać wątki. Doczytałam, że Secret Forest jest nie tylko pokazywany przez Netflix, ale częściowo finansowany przez nich:
Cytat:
FoS was preproduced, budgeted partially with 3.6 billion won from Netflix. Aggressive win win situation for Korean dramas and Netflix. It may pose and foster direct competitions between cable TV and major networks in SK. If Netflix continues to have interests in K entertainment, we will hopefully see better and better series coming out since the money is there. I think this is the golden age for cable channels in SK. The major networks will be feeling the heat. They are trying to increase funding with the half hour episodes and commercials/VODs.

Może uda się w takim razie uzyskiwać lepsze dramy? Podobno wrzucili na Netflixa też Oh My Ghostess. Pewnie w końcu trzeba będzie im zacząć płacić ;)

Wrzuciłam na wschód trochę śpiewajacego Cho Seung Woo.

Aragonte - Pon 07 Sie, 2017 08:28

Zaraz sobie go posłucham. Coś mi się dobrego od życia należy, a co...
Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2017 08:28

A propos Oh My Ghostess: proszę, czy któraś z was mogłaby umieścić przy wschodniej granicy moje napisy do
Heirs,
Wiedżmy (to pewnie tylko Aragonte ma :kwiatek: )
Jealousy Incarnate (też pewnie Aragonte)
I Duszki?
Proszę, proszę :kwiatek:
Wczorajszy wieczór poświęciłam na Another Miss Oh i mam już 3/4 dramy :banan: Agn, chcesz? Posłać ją na Wschód? Wspominałaś, że może obejrzysz, tam Junkowa gra chyba swoja największą rolę.

Aragonte - Pon 07 Sie, 2017 08:33

Tylko napisy? Zrobię to wieczorem po pracy, ok?
Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2017 09:01

Tylko napisy. Resztę postaram się zdobyć na własną rękę. Hermia wróciła już z urlopu, więc będę teraz badać jej zasoby, bo sporo z tego co ma, ma ode mnie.
Admete - Pon 07 Sie, 2017 09:24

A pewnie, że coś ci się od życia należy. Trzykrotko dobrze, że jakoś razem się udaje.
BeeMeR - Pon 07 Sie, 2017 10:37

Ja na razie z dala od dram - nie mam głosu, nie jestem w stanie nic oglądać :cry2:
Najpewniej zepsuła mi się karta dźwiękowa przy upadku komputera, całe szczęście że tylko ona a nie któryś dysk albo płyta główna :trzyma_kciuki:

Trzykrotka napisał/a:
Heirs,
Wiedżmy (to pewnie tylko Aragonte ma :kwiatek: )
Jealousy Incarnate (też pewnie Aragonte)
I Duszki?
Heirs umieściłam, JI i Duszkę zaraz umieszczę, Wiedźmy nie posiadam :mysle:
Admete - Pon 07 Sie, 2017 11:11

Biedna. To musisz naprawić. Oglądam drugi odcinek Save me. Dobry serial w swoim gatunku. Potem napiszę więcej.
Aragonte - Pon 07 Sie, 2017 11:18

Trzykrotka napisał/a:
Tylko napisy. Resztę postaram się zdobyć na własną rękę. Hermia wróciła już z urlopu, więc będę teraz badać jej zasoby, bo sporo z tego co ma, ma ode mnie.

Mogę coś wrzucić. Wiedźmę? JI?

Admete, przez ciebie zastanawiam się teraz, jak to jest z Shi Mokiem w aspekcie, no cóż, erotycznym :twisted: :twisted: Zua Admete, zua :wink:

Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2017 11:28

Aragonte napisał/a:

Mogę coś wrzucić. Wiedźmę? JI

Oba :kwiatek: :przytul:

BeeMeR napisał/a:
Ja na razie z dala od dram - nie mam głosu, nie jestem w stanie nic oglądać :cry2:

Czytałam właśnie w technicznym - buuu, nawet na słuchawkach nie ma głosu?

Admete - ciekawa jestem opinii o tej dramie. Oglądać raczej nie będę, bo nijak nie zmieszczę, nastawiam się raczej na spróbowanie dwóch komedii, które nadchodzą.

Admete - Pon 07 Sie, 2017 11:41

Aragonte napisał/a:
Zua Admete, zua :wink:

Ja tylko odniosłam się do tego, co przeczytałam u Vetulaniego odnośnie kory wyspy i jej funkcji ;)

Trzykrotka napisał/a:
nastawiam się raczej na spróbowanie dwóch komedii, które nadchodzą.

Których? Manhole?

Save me jest odpowiednio creepy i mroczne. Dziwny kult, przemoc w szkole, miejscowa polityka. Ciekawa jestem, co będzie dalej. Ta dziewczyna chyba zostanie chyba uwięziona w sekcie. Na razie mamy nadal prolog, bo jesteśmy ciągle w 2014 roku. W pełnym energii i pozytywnym miasteczkiem, któremu bliżej do Twin Peaks niż do sielskiej Arkadii. Dobre, klimatyczne zdjęcia.

Aragonte - Pon 07 Sie, 2017 11:59

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Zua Admete, zua :wink:

Ja tylko odniosłam się do tego, co przeczytałam u Vetulaniego odnośnie kory wyspy i jej funkcji ;)

A ja wcale nie twierdzę, że wcześniej o tym nie myślałam :lol: Zakładałam, że SM ma swoje ograniczenia, ale nie jest pozbawiony odczuwania tego i owego :wink: W mojej interpretacji on ma problem z wyrażaniem, komunikowaniem emocji, a nie jest ich pozbawiony (pewnych potrzeb też, choć są raczej uśpione i uległy sublimacji).

Admete - Pon 07 Sie, 2017 12:03

Aragonte napisał/a:
choć są raczej uśpione i uległy sublimacji

Jak to uczenie brzmi ;) Fakt, on mówi do Eun Soo, że nie powinna zakładać, iż on nie zauważa takich rzeczy - w trakcie rozmowy o tym, że przyszła późną porą do mieszkania samotnego mężczyzny. Podoba mi się twoja interpretacja ;)

Trzykrotka - Pon 07 Sie, 2017 12:45

Admete napisał/a:
Których? Manhole?

Manhole, choć UEE mnie odstrasza i ten seguk o lekarzu specjaliście od akupunktury przeniesionym w nasze czasy.
Edit: bzdurę napisałam - segukowy lekarz przeniesiony w nasze czasy, a drama współczesna.