Seriale - Oczko!
Loana - Śro 19 Kwi, 2023 14:37
| Aragonte napisał/a: | | Loana napisał/a: | | gdzieś przy okazji doczytałam o praktyce w chińskich dramach, że oni zwykle dubbingują wszystkich aktorów i mało który jest słyszany swoim głosem. |
Loano, wyjaśnienie jest proste - aktorzy mówią różnymi dialektami, a dubbing jest po mandaryńsku, tj. w tym głównym chińskim. To z tego względu jest ten nieszczęsny dubbing. |
A, no to jest trochę bardziej zrozumiałe. Chociaż dziwnym jest, że aktorzy nie mówią tym głównym chińskim językiem. Tzn zakładam, że aktorzy to osoby utalentowane, więc na pewno mogłyby się nauczyć dodatkowego języka W sumie ciekawe, czy ten mandaryński jest bardzo różny od dialektów.
Ale tak czy siak cieszę się, że obejrzałam dramę z oryginalnym zajebi* głosem aktora
No i teraz przynajmniej będę lepiej rozumiała, dlaczego niektóre chińskie dramy były takie dziwne w wersji dźwiękowej - tzn nie, żebym cokolwiek rozumiała po chińsku, ale są sceny, gdzie miałam wrażenie, że coś jest nie tak z dźwiękami - bo słyszałam tylko głosy aktorów, z zerowymi dźwiękami z okolicy, tzn brak odgłosów przyrody, wiatru, wody, itp. To mnie mocno rozpraszało, bo coś mi nie pasowało, ale nie wiedziałam co dokładnie A jak oni głosy aktorów nagrywają do filmu to nic dziwnego, że jest tak "cicho" na planie
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 14:41
| Trzykrotka napisał/a: | | Aaa, zaraz - jest przecież jeszcze Bu Bu Jing Xin, czyli Scarlet Heart po chińsku |
Ale tutaj są niestety łyse głowy w roli głównej, co dla niektórych może być nie do przejścia
Bo to czasy dynastii Qing, mandżurskiej.
Trzykrotko, bohaterem był ten przyszły cesarz, tak?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Yongzheng
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 14:50
| Aragonte napisał/a: |
Ale tutaj są niestety łyse głowy w roli głównej, co dla niektórych może być nie do przejścia
Bo to czasy dynastii Qing, mandżurskiej. |
Ano może, to była okropna stylistyka. Ale drama smutno piękna.
RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 19:58
Dzięki wielkie! Tę pierwszą, o małżeństwie kontraktowym spróbuję na pewno. Bardzo spodobał mi się ten aktor, a i temat zacny. Lubię ten motyw - podpowiedzcie jeszcze proszę jakieś podobne koreańskie tytuły o małżeństwach kontraktowych, nawet niekoniecznie kostiumowych, choć chętnie.
Chińskie Moon Lovers mimo wszystko sobie daruję.
Nieśmiało zapytam, czy wiele stracę, gdy opuszczę drugą część dramy o generale i przeskoczę od razu do tych odcinków powtórnego spotkania?
BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 20:38
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Tę pierwszą, o małżeństwie kontraktowym spróbuję na pewno. | Bardzo ładna drama, też polecam.
I jeszcze była sympatyczna bzdura o tym królestwie rządzonym przez kobiety, ale tytuł mi uciekł
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Nieśmiało zapytam, czy wiele stracę, gdy opuszczę drugą część dramy o generale i przeskoczę od razu do tych odcinków powtórnego spotkania? | Też się nad tym zastanawiam, bo przewinęłam wczoraj dwa odcinki i nawet nie bardzo wiem o czym były
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 20:56
Przeskoczcie, te odcinki pomiędzy są naprawdę rozwleczone i niedorzeczne. Warto obejrzeć dopiero kilka końcowych.
O kontraktowym małżeństwie bardzo fajna była współczesna drama to This Is Our First Life, czy Marriage Contract. Ostatnio Business Oroposal, ale to było takie komiksowo - plastikowe. I jeszcze ta gayageum, My Husband jakiś-tam, nie pamiętam nazwiska. Z kostiumowych poniekąd 100 Days My Prince.
BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 21:16
| Trzykrotka napisał/a: | | My Husband jakiś-tam | My Husband Oh Jak Doo \
Aktor bardzo fajny, ale drama potem nudnawa.
Z tajskich bardzo sympatyczne i zabawne jest Full House - no i zwiedzamy Koreę kilka razy
ew. Crown Princess, ale to typowe zabili go i uciekł, bardzo odpoczynkowe i pięknie filmowane
Admete - Śro 19 Kwi, 2023 21:32
| Trzykrotka napisał/a: | | Marriage Contract. |
To jest melodramat, ale nie przygnębia, bardziej wzrusza, choć jest tam śmiertelna choroba. Widziałam dwa razy.
RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 22:00
Dzięki.
A propos jeszcze łysych pał - takąż wraz z warkoczykiem miał młody Zuol w Cesarzowej Ki. Bardzo mi się podobał
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:08
Oglądam nowy filmik Wioli i się chichram z jej tekstów "kocham sport" po tym, kiedy pożarła churrosy z czekoladą i przymierza się do hotdoga
Ale, żeby było bardziej w temacie - Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi
BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 22:24
| Aragonte napisał/a: | | Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi | Mnie się udało dokończyć dziś - tj. wygrać - pierwszą sprawę
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:26
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi | Mnie się udało dokończyć dziś - tj. wygrać - pierwszą sprawę |
Pierwszą? Tę z bingo?
BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 22:29
Nie, z posądzeniem o próbę kradzieży portfela.
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:37
| BeeMeR napisał/a: | | Nie, z posądzeniem o próbę kradzieży portfela. |
A, pamiętam
To ja jestem trochę dalej. Namgoong świetny
RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 22:52
Nie żyje niejaki Moon Bin - prawdopodobnie kolejne samobójstwo. To jest przerażające i jednak stawia pytania o tę kulturę. O co chodzi?
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 23:08
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Nie żyje niejaki Moon Bin - prawdopodobnie kolejne samobójstwo. To jest przerażające i jednak stawia pytania o tę kulturę. O co chodzi? |
Rocznik 1998, sprawdziłam, bo kompletnie go nie kojarzyłam. Strasznie przykre, szkoda chłopaka
Loana - Czw 20 Kwi, 2023 13:18
Strasznie smutna wiadomość, od wczoraj mi krąży po SM. 25 lat, ze znanego zespołu Astro. Naprawdę szkoda chłopaka...
Admete - Czw 20 Kwi, 2023 19:17
Trzeci odcinek Bora, Deborh! nie był już zabawny. Był przykry, ale świetnie napisany i zagrany. Mam nadzieję, że bohaterka od przyszłego tygodnia zacznie wychodzić z dołka. Serial jest całkiem realistyczny, jeśli chodzi o relacje damsko-męskie.
EDIT: A w czwartym odcinku pokazano, jak internetowe społeczeństwo w Korei niszczy swoich słynne osoby. Ten serial okazuje się czymś innym, niż się wydawało.
RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 21:13
A w Generale Titanic, Piraci z Karaibów i wodna deskorolka
BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 21:35
| Cytat: | | A w Generale Titanic, Piraci z Karaibów i wodna deskorolka | O tak, działo się tam a działo
A jakie sprytne wykorzystanie beczki
RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 21:59
Nie załapałam do końca co i jak oni z tą beczką, ale ważne, że zadziałało
BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 22:03
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Nie załapałam do końca co i jak oni z tą beczką, ale ważne, że zadziałało | Też miałam lekkie WTF
RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 22:20
Ale wejście smoka i zdemaskowanie fałszywego generała zacne
Swoją drogą koreańskie "czona" brzmi o niebo lepiej niż chińskie "pisia"
BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 22:36
U mnie obito księciu książęcą pupę do krwi (przeoczyłam za co ), generał walczy z kim się da, panna ucieka, szukają się.
Zasadzka bambusowo-proszkowo-sznurkowa była równie niedorzeczna co interesująca
RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 23:21
Dotarłam do ślubu podobają mi się te ich śluby Szaty mają piękne.
|
|
|