To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Śro 19 Kwi, 2023 14:37

Aragonte napisał/a:
Loana napisał/a:
gdzieś przy okazji doczytałam o praktyce w chińskich dramach, że oni zwykle dubbingują wszystkich aktorów i mało który jest słyszany swoim głosem.

Loano, wyjaśnienie jest proste - aktorzy mówią różnymi dialektami, a dubbing jest po mandaryńsku, tj. w tym głównym chińskim. To z tego względu jest ten nieszczęsny dubbing.

A, no to jest trochę bardziej zrozumiałe. Chociaż dziwnym jest, że aktorzy nie mówią tym głównym chińskim językiem. Tzn zakładam, że aktorzy to osoby utalentowane, więc na pewno mogłyby się nauczyć dodatkowego języka :P W sumie ciekawe, czy ten mandaryński jest bardzo różny od dialektów.
Ale tak czy siak cieszę się, że obejrzałam dramę z oryginalnym zajebi* głosem aktora :)
No i teraz przynajmniej będę lepiej rozumiała, dlaczego niektóre chińskie dramy były takie dziwne w wersji dźwiękowej - tzn nie, żebym cokolwiek rozumiała po chińsku, ale są sceny, gdzie miałam wrażenie, że coś jest nie tak z dźwiękami - bo słyszałam tylko głosy aktorów, z zerowymi dźwiękami z okolicy, tzn brak odgłosów przyrody, wiatru, wody, itp. To mnie mocno rozpraszało, bo coś mi nie pasowało, ale nie wiedziałam co dokładnie :P A jak oni głosy aktorów nagrywają do filmu to nic dziwnego, że jest tak "cicho" na planie :P

Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 14:41

Trzykrotka napisał/a:
Aaa, zaraz - jest przecież jeszcze Bu Bu Jing Xin, czyli Scarlet Heart po chińsku

Ale tutaj są niestety łyse głowy w roli głównej, co dla niektórych może być nie do przejścia :wink:
Bo to czasy dynastii Qing, mandżurskiej.

Trzykrotko, bohaterem był ten przyszły cesarz, tak?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Yongzheng

Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 14:50

Aragonte napisał/a:

Ale tutaj są niestety łyse głowy w roli głównej, co dla niektórych może być nie do przejścia :wink:
Bo to czasy dynastii Qing, mandżurskiej.

Ano może, to była okropna stylistyka. Ale drama smutno piękna.

RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 19:58

Dzięki wielkie! :kwiatek: Tę pierwszą, o małżeństwie kontraktowym spróbuję na pewno. Bardzo spodobał mi się ten aktor, a i temat zacny. Lubię ten motyw - podpowiedzcie jeszcze proszę jakieś podobne koreańskie tytuły o małżeństwach kontraktowych, nawet niekoniecznie kostiumowych, choć chętnie. :kwiatek:

Chińskie Moon Lovers mimo wszystko sobie daruję. :wink:

Nieśmiało zapytam, czy wiele stracę, gdy opuszczę drugą część dramy o generale i przeskoczę od razu do tych odcinków powtórnego spotkania? :-P

BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 20:38

RaczejRozwazna napisał/a:
Tę pierwszą, o małżeństwie kontraktowym spróbuję na pewno.
Bardzo ładna drama, też polecam.

I jeszcze była sympatyczna bzdura o tym królestwie rządzonym przez kobiety, ale tytuł mi uciekł :mysle:

Nieśmiało zapytam, czy wiele stracę, gdy opuszczę drugą część dramy o generale i przeskoczę od razu do tych odcinków powtórnego spotkania?
Też się nad tym zastanawiam, bo przewinęłam wczoraj dwa odcinki i nawet nie bardzo wiem o czym były :P
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 20:56

Przeskoczcie, te odcinki pomiędzy są naprawdę rozwleczone i niedorzeczne. Warto obejrzeć dopiero kilka końcowych.
O kontraktowym małżeństwie bardzo fajna była współczesna drama to This Is Our First Life, czy Marriage Contract. Ostatnio Business Oroposal, ale to było takie komiksowo - plastikowe. I jeszcze ta gayageum, My Husband jakiś-tam, nie pamiętam nazwiska. Z kostiumowych poniekąd 100 Days My Prince.

BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 21:16

Trzykrotka napisał/a:
My Husband jakiś-tam
My Husband Oh Jak Doo ;) \
Aktor bardzo fajny, ale drama potem nudnawa.

Z tajskich bardzo sympatyczne i zabawne jest Full House - no i zwiedzamy Koreę kilka razy ;)
ew. Crown Princess, ale to typowe zabili go i uciekł, bardzo odpoczynkowe i pięknie filmowane ;)

Admete - Śro 19 Kwi, 2023 21:32

Trzykrotka napisał/a:
Marriage Contract.

To jest melodramat, ale nie przygnębia, bardziej wzrusza, choć jest tam śmiertelna choroba. Widziałam dwa razy.

RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 22:00

Dzięki. :kwiatek:

A propos jeszcze łysych pał - takąż wraz z warkoczykiem miał młody Zuol w Cesarzowej Ki. Bardzo mi się podobał :lol:

Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:08

Oglądam nowy filmik Wioli i się chichram z jej tekstów "kocham sport" po tym, kiedy pożarła churrosy z czekoladą i przymierza się do hotdoga :lol:

Ale, żeby było bardziej w temacie - Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi :D

BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 22:24

Aragonte napisał/a:
Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi
Mnie się udało dokończyć dziś - tj. wygrać - pierwszą sprawę :mrgreen:
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:26

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Prawnik za dolara jest dalej oglądany i nadal mnie bawi
Mnie się udało dokończyć dziś - tj. wygrać - pierwszą sprawę :mrgreen:

Pierwszą? Tę z bingo? :wink:

BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 22:29

Nie, z posądzeniem o próbę kradzieży portfela.
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 22:37

BeeMeR napisał/a:
Nie, z posądzeniem o próbę kradzieży portfela.

A, pamiętam :-D
To ja jestem trochę dalej. Namgoong świetny :serduszkate:

RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 22:52

Nie żyje niejaki Moon Bin - prawdopodobnie kolejne samobójstwo. To jest przerażające i jednak stawia pytania o tę kulturę. O co chodzi?
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 23:08

Nie żyje niejaki Moon Bin - prawdopodobnie kolejne samobójstwo. To jest przerażające i jednak stawia pytania o tę kulturę. O co chodzi?

Rocznik 1998, sprawdziłam, bo kompletnie go nie kojarzyłam. Strasznie przykre, szkoda chłopaka :(

Loana - Czw 20 Kwi, 2023 13:18

Strasznie smutna wiadomość, od wczoraj mi krąży po SM. 25 lat, ze znanego zespołu Astro. Naprawdę szkoda chłopaka... :(
Admete - Czw 20 Kwi, 2023 19:17

Trzeci odcinek Bora, Deborh! nie był już zabawny. Był przykry, ale świetnie napisany i zagrany. Mam nadzieję, że bohaterka od przyszłego tygodnia zacznie wychodzić z dołka. Serial jest całkiem realistyczny, jeśli chodzi o relacje damsko-męskie.
EDIT: A w czwartym odcinku pokazano, jak internetowe społeczeństwo w Korei niszczy swoich słynne osoby. Ten serial okazuje się czymś innym, niż się wydawało.

RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 21:13

A w Generale Titanic, Piraci z Karaibów i wodna deskorolka :excited: :rotfl:
BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 21:35

Cytat:
A w Generale Titanic, Piraci z Karaibów i wodna deskorolka
O tak, działo się tam a działo :rotfl:
A jakie sprytne wykorzystanie beczki :lol:

RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 21:59

Nie załapałam do końca co i jak oni z tą beczką, ale ważne, że zadziałało :wink:
BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 22:03

Nie załapałam do końca co i jak oni z tą beczką, ale ważne, że zadziałało
Też miałam lekkie WTF ;)
RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 22:20

Ale wejście smoka i zdemaskowanie fałszywego generała zacne :oklaski:

Swoją drogą koreańskie "czona" brzmi o niebo lepiej niż chińskie "pisia" :-P

BeeMeR - Czw 20 Kwi, 2023 22:36

U mnie obito księciu książęcą pupę do krwi (przeoczyłam za co :P ), generał walczy z kim się da, panna ucieka, szukają się.
Zasadzka bambusowo-proszkowo-sznurkowa była równie niedorzeczna co interesująca :wink:

RaczejRozwazna - Czw 20 Kwi, 2023 23:21

Dotarłam do ślubu :) podobają mi się te ich śluby :oklaski: Szaty mają piękne.