To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - powieść - Tłumaczenia fragmentów powieści "N&S"

kazika - Pon 22 Mar, 2010 08:46

dziewczyny dziękuję za przysłanie mi tłumaczenia:) kocham was:) :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2: :serce2:
- Sob 27 Mar, 2010 17:32

"N&S" było pierwszą książką jaką przeczytałam po angielsku i mimo, że nie wszystko zrozumiałam, nadal jestem z tego dumna:)
Bardzo chciałabym dołączyć do wspólnej lektury tego dzieła (już po polsku), jednak nie spotkałam się z jego polskim tłumaczeniem. Jest ono już wydane, albo wiadomo kiedy to nastąpi? Widziałam, że takie plany były, jednak od pewnego czasu nie mogę znaleźć na ten temat żadnych nowych informacji. Jeżeli faktycznie to nie nastąpiło, to mam do Was ogromną prośbę- mogłabym również otrzymać Wasze tłumaczenie?? Byłabym ogromnie wdzięczna :kwiatek: :)

Aragonte - Nie 28 Mar, 2010 17:05

Aś, napisz PW do Caroline, ona zajmuje się dystrybucją jako jedna z tłumaczek całej książki :)

Oczyściłam końcówkę tego wątku z wiszących tam adresów mailowych, bo chyba lepiej dla ich właścicielek, żeby te adresy nie były dostępne dla każdego, kto tu zajrzy.

I taka uwaga ogólna - forumowe świeżynki, tzn. osoby z zerowym kontem postów, które zaglądają do tego wątku z prośbą o tłumaczenie, zapraszam wcześniej do Przywitalni ( http://forum.northandsout...art=2750#255377 ). W końcu to forum, na którym większość stałych użytkowników zna się od lat, a nie budka z hot-dogami :)

Aś - to nie było do Ciebie :kwiatek:

Calipso - Nie 28 Mar, 2010 20:27

Aragonte napisał/a:
W końcu to forum, na którym większość stałych użytkowników zna się od lat, a nie budka z hot-dogami

Dokładnie,mignęła mi tutaj jedna osoba,która najwyraźniej zarejestrowała się tylko i wyłącznie po to,by zdobyć tłumaczenie :roll:

Anaru - Wto 30 Mar, 2010 21:09

Uhm, mi mignęły minimum ze dwie kolejkujące...
Zapraszamy do komentowania przeczytanego zatem.

marjarz - Pią 23 Kwi, 2010 20:47

Niestety nie czytałam tłumaczenia, bo go nie posiadam, ale sam film wystarczająco mnie zachęcił. Czekam na książkę z niecierpliwością. Chciałabym tylko jeszcze dodać, że nie ma tłumaczeń amatorskich czy profesjonalnych, są tylko dobre i złe.
Yvain - Pon 14 Cze, 2010 22:13

Witam wszystkie fanki :-D . Oczywiście serial widziałam, i to nie jeden raz :serduszkate: . Podejrzewam u siebie już uzależnienie :-P . Niedawno skończyłam też czytanie "Duma i Uprzedzenie" wiec pokusiłam się o odnalezienie "Z Południa na Północ" i tak trafiłam tutaj. Jesteście kopalnią wiedzy na moje ulubione tematy. Mam nadzieję, że prośba o tłumaczenie zostanie przyjęta - z góry dziękuję :kwiatek: , nie mogę się doczekać żeby porównać książkę i film. Pozdrawiam :hello:
Aragonte - Pon 21 Cze, 2010 17:00

Yvain, napisz PW do Caroline w sprawie tłumaczenia - chyba że już je dostałaś?
Yvain - Pon 21 Cze, 2010 17:07

ok napiszę :mrgreen:
Yvain - Czw 24 Cze, 2010 20:14

:cheerleader2: już przeczytałam tralaaa :cheerleader2:
wspaniałe tłumaczenie :kwiatek: :oklaski: :kwiatek: :oklaski: :kwiatek:
i dziękuję pięknie :mrgreen:

Emika - Nie 04 Lip, 2010 12:56

Hey!

Jestem nowa na forum. Czytałam książkę w oryginale, ale zawsze chciałam, żeby była przetłumaczona. A film kocham! Byłabym wdzięczna za tekst tłumaczenia. Mój mail lilyth@o2.pl

Admete - Nie 04 Lip, 2010 13:41

Emika zapraszamy do przywitalni.
spin_girl - Nie 18 Lip, 2010 10:39

Wow, ile nowych fanek książki się tu znalazło :shock: Czyżby puścili N&S w polskiej telewizji?
Lullaby - Śro 28 Lip, 2010 18:06

Witam wszystkie damy bardzo serdecznie:) Nie wiem czy jest to odpowiedni temat na moje pytanie, ale innego nie znalazłam. Otóż od pewnego czasu ja i moja mama mamy bzika na punkcie N&S. Film obejrzałyśmy już chyba koło 50 razy i moja mama bardzo ubolewa, iż nie ma szans na przeczytanie książki. Na jakiejś stronie natrafiłam na zmiankę, iż formuowiczki z tegoż forum prowadziły amatorskie tłumaczenie książki. Niestety nigdzie nie moge tego znaleźć, natrafiłam tylko na jakieś wzmianki o próbie wydania tegoż tłumaczenia. Czy ktoś mógłby mi udzielić informacji, gdzie mogłabym znaleźć jakiekolwiek tłumaczenie N&S? Może tutaj? Bardzo, ale to bardzo, bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Anonymous - Śro 28 Lip, 2010 18:20

Zaglądnij proszę do TEGO działu najpierw przeczytaj chociaż tytuły i podtytuły.

Nie chcę być forumową jędzą, bo nie ja tłumaczyłam i nie ja chcę się czepiać, ale dziewczyny włozyły sporo roboty i trudu w tłumaczenie a tu od razu pójście na łatwiznę.
Nie piszę tego do Ciebie, bo może się pomylę i zostaniesz z Nami na dłużej swoją osobą Nas ubogacisz, ale bach wzrosła nam statystyka w rejestracjach użytkowniczek nowych, ewentualnie jeszcze mamy wiecej postów w dziale tłumaczeniowym a na forum te same osoby.

Spoiler:
Co nie znaczy, że mam coś przeciwko stałości składu forum :mrgreen:

Lullaby - Śro 28 Lip, 2010 18:35

Rozumiem, co chcesz powiedzieć i nie mam do ciebie pretensji. Masz rację, z mojej strony to pójście na łatwiznę. Ale mój angielski nie jest rozwinięty w takim stopniu, abym mogła przeczytać książkę po angielsku ze zrozumieniem, nie wspominając juz o mojej mamie. Kiedy dowiedziałam się, że kilka osób podjęło się takiego zadania, bardzo się ucieszyłam i miałam nikła nadzieję, że może uda mi się przeczytac chociaż małe fragmenciki.

Przyznaję, na początku zarejestrowałam się tutaj tylko dla tegoż tłumaczenia, lecz przeczesując tematy natknęłam się na sporo interesujących wątków i trafnych wypowiedzi. Spotkałam tu mnóstwo osób, które uwielbiają N&S, tak jak ja. Dlatego mam zamiar zostać tu na dłużej i w miarę możliwości wtapiać się w waszą społeczność.

Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam i w miarę dobrze wytłumaczyłam to co czuję i co chciałam osiągnąć...

Anonymous - Śro 28 Lip, 2010 18:41

nie, nie nie chodzi o to :mrgreen:
chodzi o poszukaniu na forum.
Nie każdy jest orłem z angielskiego, sama gryzłam palce czekając na tłumaczenie.

Nie zrażaj się mną. Tu są sympatyczni ludzie, ot natknęłaś sie na zrzędę o złym dniu :mrgreen:

Lullaby - Śro 28 Lip, 2010 18:45

Nie ma sprawy;) To ja przepraszam, ponieważ oczywiście w swoim roztargnieniu szukałam nie tam, gdzie trzeba:) Zresztą, czy to prawda, że książka już niedługo będzie lub już jest wydana w języku polskim? Natknęłam się na to w jednym z tematów, ale mam dość dużo wątpliwości...
Aragonte - Śro 28 Lip, 2010 18:46

Kaśku, Ty przeniesiesz te posty do wiadomego wątku czy wolisz, żebym ja to zrobiła? :wink:

Lullaby - przede wszystkim wypada zaprosić Cię do Przywitalni.

Admete - Śro 28 Lip, 2010 18:47

Miejmy nadzieję, że będzie. A nasze tłumaczenie też dostaniesz :) Zapraszamy do rozmów na tematy wszelakie.
Anonymous - Śro 28 Lip, 2010 18:53

Aragonte do właściwego czyli tłumaczowego? Nie mam tam uprawnień :mrgreen:
Aragonte - Śro 28 Lip, 2010 19:19

Przerzucić możesz :-P
No dobra, dobra, już tnę :wink:

Deanariell - Czw 29 Lip, 2010 14:59

Lullaby napisała:
Cytat:
Przyznaję, na początku zarejestrowałam się tutaj tylko dla tegoż tłumaczenia

I to są te "nieczyste" pobudki? :-P Ja bym powiedziała, że raczej zacne. ;) Po nitce, do kłębka, a kto szuka, ten znajdzie i nie zbłądzi. A jak mu się forum spodoba, to zostanie na dłużej. :cheerleader2: Szczerze mówiąc, to moje pojawienie się tutaj swego czasu nawet nie miało nic wspólnego z N&S - to dopiero profanacja była! :lol: Zalogować się w takim miejscu i zagnieździć (prawie jak pasożyt jakiś :rotfl: ) na dobre jedynie w temacie supernaturalnym. Ale to wina Admete! :mrgreen: Z czego zresztą bardzo się cieszę, bo przy okazji poznałam wiele sympatycznych osób o pokrewnych zainteresowaniach. :kwiatek:

Anaru - Nie 01 Sie, 2010 16:23

Deanariell napisał/a:
Szczerze mówiąc, to moje pojawienie się tutaj swego czasu nawet nie miało nic wspólnego z N&S - to dopiero profanacja była! :lol: Zalogować się w takim miejscu i zagnieździć (prawie jak pasożyt jakiś :rotfl: ) na dobre jedynie w temacie supernaturalnym. Ale to wina Admete! :mrgreen: Z czego zresztą bardzo się cieszę, bo przy okazji poznałam wiele sympatycznych osób o pokrewnych zainteresowaniach. :kwiatek:

I też kompletnie od głównego pierwotnego tematu forum odległych ;)
Dzięki za linka :mrgreen:

Katrin - Wto 03 Sie, 2010 15:29

spin_girl napisał/a:
Czyżby puścili N&S w polskiej telewizji?

Szkoda, że nie. Ja się natknęłam na N&S, jak szukałam ceny kolekcji filmowej Jane Austen na merlin.pl. Opis i okładka mi się spodobała, więc zaraz musiałam obejrzeć co to takiego :mrgreen: