To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

BeeMeR - Pon 05 Gru, 2022 17:46

Ja niedawno wysłuchalam (ponownie) Będzie bolało Adama Kaya, tej też poszukam.
Skończyłam też Opowieści o pilocie Pirxie Lema - ciekawe czemu za młodu mnie odrzuciło :mysle: nie pamiętam już :mysle:

Aragonte - Pon 05 Gru, 2022 19:18

BeeMeR napisał/a:
Ja niedawno wysłuchalam (ponownie) Będzie bolało Adama Kaya, tej też poszukam.

A znasz "Świąteczny dyżur"? Jest tam kolekcja grudniowych anegdotek doktora Adama :wink: Mam obie te książki w ebookach, ale chyba sobie kupię też papierowe :mysle:

BeeMeR - Pon 05 Gru, 2022 19:21

Nie znam, poszukam czy jest audiobook jak zreanimuję komputer :kwiatek:
Tamara - Pon 05 Gru, 2022 19:35

Dajcie znać, co sądzicie, jak przeczytacie, bardzo jestem ciekawa opinii osób nie związanych z ochrona zdrowia :kwiatek:
RaczejRozwazna - Sob 17 Gru, 2022 21:31

Skończyłam bądź czytam kilka interesujących książek:

Barbary Demick "Zajadanie Buddy" (Tybet) oraz "Światu nie mamy czego zazdrościć" (o uchodźcach z Korei Północnej) - szczególnie podobała mi się druga z tych książek. Autorka ma wciągający styl pisania - ukazuje historię danego odcinka świata przez pryzmat jednego miasta i losów konkretnych jego mieszkańców, co sprawia, że całość czyta się jak powieść z historycznym tłem.

Trzy biografie Izabeli Katolickiej (na fali fascynacji serialem "Isabel") - feministyczną (Kirstin Downey) katolicką (Waren H. Carrol) i klasyczną, hiszpańską (Manuel F. Alvarez). Zobaczymy co wyjdzie z tego misz-maszu, na razie jest fajnie :lol:

"Księgi Jakubowe" Tokarczuk - wspaniałe, choć objętość przytłacza.

Eseje Wojtka Jagielskiego - dotychczas nic jego autorstwa nie czytałam, a podoba mi się lekkość, z jaką przybliża skomplikowane meandry współczesnej polityki w różnych zakątkach świata.

"Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Piaseckiego - czemu ja nie sięgnęłam wcześniej do tego autora? Świetna powieść.

Na liście mam jeszcze parę pozycji w tym dwa czytadła Douglasa Prestona i Lincolna Childa - lubię ich powieści.

Agn - Sob 17 Gru, 2022 21:50

Ja mam kryzys i malo co czytam. :(
Ale chetnie czytam wrazenia z lektur :)

RaczejRozwazna - Nie 18 Gru, 2022 11:39

A, jeszcze Czarne Nenufary Bussiego! Czytało się znakomicie, dzięki za polecenie onegdaj!
Admete - Nie 18 Gru, 2022 12:00

Ja mam teraz czytadło fantastyczne - Władca dżinnów. Chciałam coś lekkiego, ale napisanego w przyzwoitym stylu:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5001554/wladca-dzinnow

BeeMeR - Nie 18 Gru, 2022 20:08

Skończyłam Niech to szlak Bartłomieja Kurasia - czytałam już lepsze książki o akcjach ratunkowych w górach, Tatrach w szczególności, tj. przede wszystkim lepiej napisane, ale tej zaletą jest że skupia się na akcjach lat ostatnich, a nie historycznych.
Agn - Pon 19 Gru, 2022 08:16

RaczejRozwazna napisał/a:
A, jeszcze Czarne Nenufary Bussiego! Czytało się znakomicie, dzięki za polecenie onegdaj!

Ciesze sie, ze ksiazka sie podobala.

RaczejRozwazna - Śro 28 Gru, 2022 15:58

Czytam może nie najlepszą książkę, ale za to nieźle udokumentowaną i mogącą stanowić świetny punkt wyjścia dla poznania biografii nietuzinkowych Polek: Jarosław Molenda "Podróżniczki. Dziewczyny, które nie znały granic". Tytuł jest mylący - nie chodzi o podróżniczki w dzisiejszym rozumieniu, ale o kobiety, które z różnych przyczyn przemierzyły kawał świata. Nie wiedziałam, że mieliśmy w swojej historii handlarkę niewolników na Bliskim Wschodzie!
Admete - Pon 02 Sty, 2023 12:50

Czytam teraz z dużą przyjemnością ksiąkę Kamila Janickiego "Wawel. Biografia".

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5043469/wawel-biografia

Na wiosnę wrócimy z Akne do zwiedzania Wawelu. Może zresztą już w moje ferie się wybierzemy? :mysle:

Tamaro znalazłam coś dla ciebie - pamiętniki lekarzy - seria Klisze lekarskie - np. coś takiego:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4942201/zganie-w-boku-i-krople-dziewieciorakie

Żganie w boku i krople dziewięciorakie

A tu:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4938912/wcierki-rteciowe-i-obcegi

Wcierki rtęciowe i obcęgi.

akne - Pon 02 Sty, 2023 15:43

Masz dziś wolne? :-D
Kupiłas ten Wawel, czy ma na Legimi? Też bym chciała przeczytać.

Admete - Pon 02 Sty, 2023 16:05

Na Legimi mam. Gdybym kupowała to i tak ebook.
Trzykrotka - Pon 02 Sty, 2023 21:25

Dalam siostrze w prezencie pod choinkę bon do Bonito i będę miała z tego sama pożytek, bo ona zamierza kupić Wawel :banan:
Ja czytam na zmianę Żywoty cezarów Swetoniusza i Noc sów - książkę ornitologiczną. Bardzo odświeżające :-D

Tamara - Wto 03 Sty, 2023 11:41

Admete napisał/a:
Tamaro znalazłam coś dla ciebie

O dzięki :kwiatek: wyglądają obiecująco. Zmienia się co prawda zestaw używanych środków i pojęć, ale mentalność ludzka pozostaje ta sama , ciemnota jest wieczna.

Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 12:49

Tamara napisał/a:
Admete napisał/a:
Tamaro znalazłam coś dla ciebie

O dzięki :kwiatek: wyglądają obiecująco. Zmienia się co prawda zestaw używanych środków i pojęć, ale mentalność ludzka pozostaje ta sama , ciemnota jest wieczna.

Czy ta lekarka Zofia Karaś to ta, która opisywała też wiejskie kobiety z wypadającymi macicami? Bo taki obrazek mi też utkwił w pamięci i mam wrażenie, że to w jej pamiętniku było.

Ja czytam (i zbliżam się wreszcie do końca) "Polaka katolika" Obirka. Najmniej mnie interesował opis jego doświadczeń, bo rozważania o istocie chrześcijaństwa jako religii i jego mocnych powiązań z judaizmem są ciekawe. A teraz już jestem w części odnoszącej się do tytułu.

Tamara - Wto 03 Sty, 2023 13:40

Tak, to ta.

A mnie ciekawiło, jak przebiega proces odejścia od bycia duchownym . To nie jest proste, bo trzeba wyjść z odrealnionego hermetycznego świata i znaleźć miejsce i sposób życia poza nim , nie umiejąc nic kompletnie , co byłoby przydatne.

Aragonte - Wto 03 Sty, 2023 15:42

Byłam nastawiona na trochę inną treść i niecierpliwiłam się jakoś :wink: ale książki nie skreśliłam, jak widzisz.
Tamara - Wto 03 Sty, 2023 20:36

Jesteś dzielna :oklaski: :mrgreen: :cheers:
Agn - Czw 05 Sty, 2023 17:48

Walcze z kryzysem.
Czytam ksiazke, ktora przeczytalam lata temu i spedzilam kilka ostatnich tygodni szukajac jej w domu i na mieszkaniu. Wreszcie znalazlam.
Pamietacie "Historyka" Elizabeth Kostovy? Zaczelam na razie i tak sobie czytam ku przypomnieniu. Powiesc swietnie wpasowuje sie w trend dark academy (lubilam zanim to sie stalo modne :cool: ). Pamietam, ze mi sie podobala te lata temu (i wciaz pamietam, ze przy kupnie dostalam za darmo czosnek), choc dosc rozczarowalo mnie rozwiazanie - po co Vladowi byli potrzebi ci wszyscy ludzie? Ale zobaczymy jak dzis zareaguje. Mam nadzieje przeczytac spokojniej i dokladniej.

Zyczcie mi powodzenia, bo kryzys jest koszmarny.

Tamara - Pią 06 Sty, 2023 00:19

Trzymaj się :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:
annmichelle - Pią 06 Sty, 2023 10:09

Agn, a tę "Reinkarnację" skończyłaś? :mysle:
Ja planuję się wkrótce za nią zabrać (prezent od Mikołaja :cool: ). :-)

Agn - Pią 06 Sty, 2023 10:35

annmichelle napisał/a:
Agn, a tę "Reinkarnację" skończyłaś? :mysle:
Ja planuję się wkrótce za nią zabrać (prezent od Mikołaja :cool: ). :-)

Tak, te ksiazke jako jedna z niewielu przeczytalam od A do Z. :kwiatek:

Agn - Nie 08 Sty, 2023 13:09

No i... dojpa. Jednak to nie czas, zeby czytac o tym, ze ktos przestudiowal dokladnie papiery, uporzadkowal je i odlozyl na miejsce pod katem prostym.

Ale wspomne przy okazji ciekawostke wydawnicza. Zobaczylysmy to z siostra na swiatecznym spacerze po Klodzku. Wtedy sklep byl zamkniety, wiadomo. A pozniej nie bylam w miescie, a uznalysmy, ze to dobry pomysl na urodzinowy prezent dla naszego taty.
Ksiazka kucharska hrabstwa klodzkiego: https://allegro.pl/oferta/ksiazka-kucharska-hrabstwa-klodzkiego-13073695135
Tata rzecz jasna od razu zawolal, ze z niego kuchte robimy i w ogole co to ma byc. Ale powiedzialam, ze to tylko jako ciekawostke mu kupilysmy. Tata od wczoraj uwaznie studiuje ksiazke. Sa przepisy kuchni dawnej (lwia czesc), ale tez ciekawostki, opisy zwyczajow, grafiki.
Moze kogos zainteresuje. Ksiazka jest ladnie wydana, w twardej oprawie ze zlotymi okuciami na rogach.