Seriale - Dramaland przedstawia, czyli knajpa nr 10
BeeMeR - Wto 04 Paź, 2016 18:08
Kopciuszek 15-16
Przejrzałam, znamiona gp były, zwłaszcza pod koniec, gdy:
- żona dziadka zwołuje zebranie zarządu i postuluje odwołanie dziadka a ustanowienie Sekretarza (jej syna) nowym prezesem.
- Śnieżek po rozmowie z Sekretarzem, który wygarnął mu, że zawsze idzie na gotowe, a nie umie nawet ochronić pozycji dziadka w firmie bierze się do roboty i organizuje zebranie zarządu by ratować pozycję dziadka (sekretarz cichcem robi to samo)
- Głosowanie - dziadek nie zostaje odwołany
- Śnieżek całuje swoją pannę, cośtam duka, że on po prostu nie był w stanie obronić tych, których kocha (tj. jej brata, co to zginął w wypadku) - wymówka wszechczasów za chamstwo i stalking, doprawdy
- Gburek decyduje się zostać dawcą przeszczepu dziadka
- w przeddzień obżera się jak świnia z kuzynami, a pannę wyciąga na randkę - ona się zgadza, bo wie że w Noble idiocy rzuci go ponownie po operacji a przynajmniej porobią wspólne fotki, zaliczą kino, kawiarnie, spacer i wallkiss:P
- operacja: dziadek uratowany, rozwodzi się z żoną, przyjmuje wypowiedzenie Sekretarza,
- sekretarz prosi dziadka by nie winił mamy, tylko jego, matka prosi by winił tylko ją, a nie syna itp
- Gburek się nie budzi - olaboga, wszyscy w rozpacz, lekarz kiwa głową, że ostrzegał Gburka, że tak może być.
- panna czuwa nad śpiącym królewiczem, cośtam gada z Dziadkiem, wcześniej czy później się godzą, tj. dziadek daje swoje błogosławieństwo
- Gburek budzi się ze śpiączki - i tu najfajniejsze: jakoś odkrywa, że pierścionek noszony przez pannę (co to go szukali w trawie i wpadali sobie w ramiona) należał do jego matki i wzorem starej dobrej Sonaty przez chwilę myśli, że może są rodzeństwem niedługo wszakże, rychło odkrywa, że po prostu matka panny zginęła ratując jego matkę z pożaru o czym wspominał swego czasu szemrany tatuś panny
- wszyscy żyją długo i szczęśliwie, dziadek godzi z żoną i Sekretarzem, obie pary całują, trzecia nie wiem, piknik na trawie
Admete - Wto 04 Paź, 2016 18:10
Ło jeny Piękne streszczenie.
Piosenka z On the way...
https://www.youtube.com/watch?v=M-OtQ5XjD30
Aragonte - Wto 04 Paź, 2016 23:04
BeeMeR, dzielna jesteś bardzo, że to obejrzałaś
A ja podejrzałam nowe ML - bez napisów, a że gadali sporo, to niestety mało co zrozumiałam.
Preview 14. odcinka, jakby kogoś interesowało (no, jedna z dwóch wersji, bo dalej bawią się w zróżnicowanie ):
https://youtu.be/eKQ1qqLYc4Q
Trwają dywagacje, kim jest dziewczynka obok Wang So - prawdopodobnie siostrzenica nowego króla i prawdopodobnie ma wejść w jakieś dynastyczne małżeństwo, jednak nie ma pewności, kto będzie "szczęśliwym" wybrańcem. Wang So? Wook?
BeeMeR - Wto 04 Paź, 2016 23:07
| Aragonte napisał/a: | dzielna jesteś bardzo, że to obejrzałaś | "Obejrzałaś" to za wiele powiedziane
Prawie po polsku to napisałam, wybaczcie
Trzykrotka - Wto 04 Paź, 2016 23:25
Obejrzałam 12 odcinek, przebiegłam przez 13 i zobaczyłam zapowiedź 14 od Aragonte i rozumiem tych wszystkich simpsonów na soompi - czy jak tam cenzura maskuje przekleństwa.
Nie-nie-nie, nie podoba mi się to wszystko
Nie podoba mi się - choć się go spodziewałam - przeskok w czasie. A konkretnie - nie podoba mi się, że twórcy używają go jako wytrycha po pchnięcia w przód spraw, których nie zrobili dotąd, jakby o nich zapomnieli. Nagła zażyłość Baek Ah i ginsaeng, romans nawet. Nagłe posunięcie się w latach i zdrowiu króla. Nagłe totalne przejście Wooka na stronę jestem dupkiem i nie staram się tego ukryć (co to niby miało być, ta jego nocna @#%$&^% wizyta w pralni nad brzegiem rzeki? Jak ja kocham teksty "dbaj o siebie, żebym ja nie musiał się bardziej martwić" - wrrrrrr!). Skokowo pojawiająca się dorosłość i odpowiedzialność Junga, od dzieciaka przepychającego się z bratem, do dowódcy i pogromcy piratów Nienienie, nie znoszę takich zabiegów.
Za to ani Eun, ani So, ani Yoo nie zmieniają się ani na jotę.
Martwię się o poprowadzenie akcji dalej w stronę skoków w czasie - w trailerze 13 królowa Yoo m siwe włosy, a jej 3 synalek lwią grzywe I nie chcę, żeby So poszedł drogą zdobywania Su przez kompletne wyczerpanie. Żeby nie poddała się tylko dlatego, że już miała dość nalegania.
Buuu, nie tak to miało być
Aha - nagła wiedza króla o pochodzeniu Hae Soo wydaje mi się i mało prawdopodobna i niepotrzebna.
Ech, zła jestem
Edit: OK, po przebiegnięciu przez 13 i zapowiedź 14 odcinka, trochę się uspokoiłam. Już mniej więcej łapię, jak to sobie twórcy poukładali. Nabieram odrobiny nadziei na przyszłość ML.
Agn - Śro 05 Paź, 2016 03:40
Skończyłam jakąś chwilę temu tłumaczenie, więc BeeMeRek z rana pewnie zobaczy privka.
| Deanariell napisał/a: | strasznie dużo piszecie |
To u nas norma. Oglądamy i komentujemy. A jest nas tylko... eeee... z 7 osób?
| Deanariell napisał/a: | Agn, takich długaśnych postów w Twoim wykonaniu, to dawno nie widziałam w żadnym innym wątku.
Istne szaleństwo. |
Nie żadne szaleństwo, tylko zwykła logika. Kiedy Agn spędzi cały dzień w pracy, wróci, zagląda na forum, a tam pierdylion nowych postów w wątku i chce się ustosunkować do choćby większości co bardziej interesujących wątków, to odpowiada na wszystko w jednym poście. Plus dorzuca swoje 3 grosze wrażeń z obejrzanego nowego odcinka dramy. I np. ten post taki będzie.
Wolałabyś takie długie i częste posty w narzekalni?
| Aragonte napisał/a: | Gdy Agn pisze długaśne posty, wiedz, że coś się dzieje |
Oj tam zaraz - jeszcze apokalipsa, co? Agn odpowiada. Ale mogę się zamknąć.
| Aragonte napisał/a: | Agn, scena z nakładaniem maski też jest zacna |
Cudowna!
Jakby mu się włączył tryb dawnego Wang So - to spojrzenie po założeniu maski. Rawrrr!
Pfff i niech się o tym Hae Soo dowie, może jej wreszcie klapki z oczu spadną.
Wook to mi w odcinku nr 12 tak już działał na nerwy, że nie mogłam usiedzieć spokojnie. Najchętniej bym go po pysku wytrzaskała.
| Trzykrotka napisał/a: | Wczoraj wachlowałam się, aż firanki się wydymały - kiedy nie ma napisów, można sobie patrzeć bez odrywania wzroku |
Słusznie. Toteż obejrzałam ten moment chyba z miliard razy. Oczywiście dlatego, że musiałam sprawdzić, czy mi aby jakiś ważny moment nie umknął.
Z wkładaniem maski było to samo.
Junki - najlepiej zdejmuje maskę od 2005
| Aragonte napisał/a: | *dołóż mu w ucho, Wang So! A potem popraw z drugiej strony! * |
Oby So spuścił Wookowi taki łomot, że będzie mu w krzyżu trzeszczało (Wookowi) do późnej starości!
| Aragonte napisał/a: | Przyjrzyjcie się no temu gifowi - mam wrażenie, że Hae Soo miała początkowo inne intencje niż odwrócenie głowy w bok |
Ech, ale buziaczka i tak zaraz skradł.
Hmm, poanalizujmy... no zerknęła na usta, co miała nie zerknąć...
| Deanariell napisał/a: | Zaintrygował mnie ten płyn miceralny z czasów Goryeo - a nie da się tego jakoś na odległość pokazać? |
To pewnie wspomoże Aragonte, bo ona oblatana najbardziej z tego co było w którym odcinku Smoków. Ale wierz mi - wszystkie jak jeden mąż pragniemy tego płynu!
| Deanariell napisał/a: | Kang Ha Neul - tak się nazywa aktor grający 8. - wygooglowałam sobie... on ma chyba z 26 lat... Za młody, zdecydowanie za młody... |
Młodziusi, fakt. I chyba jeszcze przed wojskiem. Ale talentu mu nie odmówię.
| Deanariell napisał/a: | A Lee Joon Gi to 4. - zwany tutaj potocznie Junkie (EDIT: Junki ) - 34 lata, zdecydowanie lepiej, to już tylko 8 lat różnicy wieku (dla mnie oczywiście ), ale nadal nieco za młody.
http://couch-kimchi.com/w...der-690x400.jpg |
Mus ci przedstawić Seksownego Ajussiego... nie będziesz miała żadnych wyrzutów sumienia.
Proszę, oto Cha Seung Won a.k.a. Seksowny Ajussi:
| Trzykrotka napisał/a: | Nie oni już się biją, proszę, proszę! |
Junki to tak by mógł i mieciem, i z półobrodu...
| Aragonte napisał/a: | np. takich wymian esemesów, przez które obie z Agn pokwikujemy ze śmiechu nad ekranami komórek |
.......................w pracy.
| Aragonte napisał/a: | Co to kogo obchodzi, czy zachwycam się (w serialu) równolatkiem, czy facetem 10 lat młodszym, jak Junki? Komuś dzieje się przez to krzywda? |
Mnie nie. I podoba mi się to podejście - nikomu krzywdy tym nie robisz. A faza potrafi nieźle podładować akumulatory.
| BeeMeR napisał/a: | Panów odstępuję, owo "starcie" może być moje i będę wystarczająco usatysfakcjonowana |
Taaa, bo ci podarujemy starcie do samotnej satysfakcji. A figa!
| Admete napisał/a: | | Agn porzuciła serial właśnie z powodu tego ostatniego ( o ile pamiętam ). |
Dokładnie. Ja muszę bohatera lubić od początku. A jeśli mam go polubić stopniowo, to musi być dla mnie wabik w postaci ulubionego aktora, a nie kompletnie nieznanego. Ja bohatera na dzień dobry nie znosiłam, więc okazało się to nie dla mnie.
Ale czasem bezromansowe dramy też się ogląda. I to jak! Admete, pamiętasz Punch???
| Deanariell napisał/a: | miałam na myśli jak najbardziej moje własne, wewnętrzne blokady (nawet jeśli chodzi o rzeczy kompletnie oderwane od życia jako takiego ), a nie jakąkolwiek ocenę czy samo zjawisko jest właściwe, czy nie. |
Ja to rozumiem, bo sama miałam niedawno taki przypadek, kiedy usiłowałam przeczytać Wszystko dla pań - z racji zawodu miałam blokadę nie do przeskoczenia.
| Aragonte napisał/a: | Aaaagn! Trzykrotko! W przyszłym tygodniu może w końcu się doczekamy jakiegoś rozwoju romansu |
SQUEEEEE!!!!!!!!!!
Och, kwitnące wiśnie.
Mam tylko nadzieję, że to nie będzie fantazja Wang So, co chciałby by było...
| Admete napisał/a: | | Jest też ten wampiryczny młodziak - widzę go trzeci raz i dopiero teraz aktorsko mi się naprawdę podoba. |
Jaki wampiryczny młodziak? Śnieżek?
| BeeMeR napisał/a: | wszyscy żyją długo i szczęśliwie, dziadek godzi z żoną i Sekretarzem, obie pary całują, trzecia nie wiem, piknik na trawie |
Ten "piknik na trawie" to chyba puenta wszystkiego.
| Trzykrotka napisał/a: | Martwię się o poprowadzenie akcji dalej w stronę skoków w czasie - w trailerze 13 królowa Yoo m siwe włosy, a jej 3 synalek lwią grzywe |
Może ona osiwieje z rozpaczy, a on po prostu rozpuści grzywę? *Agn naiwna do końca* Bo totalną ma zmianę wizerunku.
Oj tam, byle mu łeb szybko ukręcili, spieszy mi się do Gwangjonga.
| Trzykrotka napisał/a: | Nie-nie-nie, nie podoba mi się to wszystko |
No, już, już...
Admete - Śro 05 Paź, 2016 05:37
| Agn napisał/a: | | Admete, pamiętasz Punch??? |
Rzecz oczywista pamiętam doskonale
| Agn napisał/a: | | Jaki wampiryczny młodziak? |
Nie, z Detektywa - to taki niedawny serial. Nie pamiętam jak się chłopiec nazywa, grał też w Gap Dong.
Trzykrotka - Śro 05 Paź, 2016 06:09
Nazywa się prawie jak nasze Piękne Oczy, Lee Jun. Ja aktorki z tej prawniczej dramy nie lubię. Bo panowie mogą być, jak najbardziej.
Agn, ty już zrobiłaś tłumaczenie?!
Admete - Śro 05 Paź, 2016 07:22
Mnie ona pasuje, zresztą pan główny najważniejszy - to król z Empress Ki. Dobrze mi się ogląda. Tak na luzie, ale jestem zainteresowana. Lubię seriale, które mnie ciekawią, ale się nimi nie przejmuję za bardzo Taka niezobowiązująca rozrywka. Przejmować się też lubię, ale wtedy często się denerwuję, jak mi fabuła gdzieś zbacza nie tak jakbym chciała. Przewiduję takie rozwiązanie w On the way...
BeeMeR - Śro 05 Paź, 2016 08:01
| Agn napisał/a: | | Skończyłam jakąś chwilę temu tłumaczenie, więc BeeMeRek z rana pewnie zobaczy privka. | Zobaczyła - pw, bo dramy jeszcze nie
| Agn napisał/a: | | czasem bezromansowe dramy też się ogląda. | Albo filmy - ja nieraz nawet wolę w kryminale/sensacji nie mieć na siłę wciskanego romansu.
Aragonte - Śro 05 Paź, 2016 10:18
Parę linków z Soompi, część dotyczy różnic między wersjami (Agn, wszystko ci się zgadzało? Nie brakowało napisów do żadnej ze scen? Bo ja widziałam jakieś róznice).
http://forums.soompi.com/...omment=20070135
Cytat:
The journey vs The consummation
I have come to the realization that in this story, I have to treasure every touch, every breath, every moment they spend together. Because the journey is what counts, whereas the consummation will likely leave us raw, unsatisfied and possibly heartbroken.
All of us keep worrying about when (and how long and whether) our OTP would "end up" together. Our preoccupation with the end-goal is making us overlook what they have already shared.
Each of them is already the making of the other. HS has given WS the courage to literally show his face, and rise to the greatness he is destined to be. WS has removed HS's rose-tinted glasses and showed her the world as it is... cruel, and yet full of things to love. They have given each other the reason to fight against all odds.
Where this will end... we do not know. In the world where even marriage (or sex) is not a true symbol of love, but only a political device and a means of making heirs, what fate do we wish for our couple? We'd say happiness, but how do we define "happiness" anyway? (Is it their happiness or ours that we are after?)
As for me, I hope for peace. I hope that wherever they may end up, they'd find peace... and happiness in the fact that they had met at all... against all odds, against all laws of nature, against all logic.
No cóż, ja stawiam na tragiczne zakończenie w Goryeo, powrót bohaterki do XXI wieku i pewnie spotkanie z potomkiem WS... ale to nie to samo
I link do posta o różnicach między wersjami 13. odcinka:
http://forums.soompi.com/...omment=20069513
I coś o Wooku (jak ja go nie lubię To już wolę Trójkę - Yo, przynajmniej nie udaje innego niż jest ):
I agreed with you about WW's invincible mask and would like to add the fact that in reality, he is more possessive and unforgiving person regards to HS's relationship with other guys if we compared him to WS. Although he only gave empty promises to HS, he was so distraught, jealous and tried to kill WS after he thought that HS started to have relationship (after he overheard WS's marriage proposal) with WS and betrayed him. Although WS claimed that he would kill the guy HS love during their beach walk, he never try to find out or ask HS who the other person is but WW try to test HS's loyalty and feelings for WS by giving her incomplete information to trick WS. He told HS of third prince and his planned attack to King's palace w/o telling her he already notified CP is NOT ONLY to test HS's feelings and royality to him BUT ALSO to try to have proper reason to kill WS. However, he miscalculated the time of CP's arrival and did not expect that WS would find a route to send Baek Ah to notify CP. He asked YH and his clan's army to block off routes out off Songok to make it seems like WS & General Park surrounded the king's residence and try to take the throne for himself, he and WY killed WS, then WY himself wanted to take the throne and he defended for CP by the time CP arrived!!! This way CP won't punish him for killing WS and general Park but would feel indebted plus he would be able to get rid off big CP's supporters and his love rival! He was very cunning, trying to kill three birds with one stone except CP arrived before WS was killed and HS found out about his calculations using her to kill WS.
In my opinion, WW is someone with big ego!!! He seems to find ways to blame others or find other faults to make himself less guilty. Basically, he has "narcissistic" personality if not as extreme as "antisocial". He is very charming and considerate to others (to his wife, HS, brothers, and even to poor citizens) but deep down he only cares about himself, thinks he deserves the best because of his family background as well as his talent in both literary and military, blames others not to make himself feel guilty and does not mind to manipulate others not to make his hands dirty and achieve his goals (eg. using WY's hands to kill the King and WS).
I o niewiedzy Wang So na temat rywala:
However, I have to disagree with your statement that WS should know about WW and HS relationship. I really believe that WS does not know about their relationship:
(1) He was someone who grew up without knowing much about complicated relationships.
(2) when WW tried to rescue HS from killer and WS the first time in the wood, he mentioned that HS was his family. He only saw WW and HS interaction as no more than brother and sis-in-laws. He probably also thought that HS's concern for WW were due to her gratitude towards WW and his dead wife as they were like her adopted parents.
(3) His love for HS was very simple without expectations and he trusted her with all his heart. He expected that she would tell him everything! Thus, he just wanted to try his best to win over HS without thinking to attack his rivals. Although he said he would kill other men she liked, he didn't really care as he was sure of his ability to win her heart.
(4) He also did not believe the fact that HS has another person in her heart since he could see her care and concern for him in her eyes. Although others and HS might not think that it was 'love' for helping him remove his insecurities by covering his scar with make-up and not being afraid of his scar, it was a big deal of intimacy for WS who was banned from family and society because of his scar almost his entire life.
http://forums.soompi.com/...comment=2007023
Aha, królowa faktycznie osiwiała pod wpływem stresu w ciągu jednego dnia czy nocy A Yo chyba po prostu rozpuścił włosy (na Soompi widziałam sporo zabawnych memów z nim w roli głównej, może jeszcze pokażę je, jak znajdę czas).
Dla rozrywki - BTS-y
https://youtu.be/U6FlqlIiQ5U
I gif z Junkim dedykowany Agn
BeeMeR - Śro 05 Paź, 2016 10:48
Ciekawostki - MDBC
1. PBG struggled with his portrayal at first and they even re-filmed the first two episodes when finally he got the groove of his character
2. No one else was cast as Yeong. “Only with Park Bo-gum could we get the investment and TV slot. But I was worried.”
3. Apparently there is now a new genre of drama. Park Bogum genre LMAO
4. Because of KYJ’s age they could not follow the material which had quite a number of hot scenes, but they still went for KYJ and she totally went above and beyond their expectation.
5. Director kept his expectation low (just like everyone else really) and did not dream of the ratings they are now getting.
Dobrze, że dzięki olimpiadzie i obsuwie mieli czas sfilmować ponownie te pierwsze odcinki
Aragonte - Śro 05 Paź, 2016 10:56
Jeszcze raz to kręcili?
Jeszcze coś z Soompi, bo mnie rozśmieszyło (a powinnam już jechać do pracy, hmmm):
I know the show has taken creative license, but I also know history is history which means Yo is the next king. I would love if Yo (Lion King) and So ( Dragon Toothless) get together and exile Wook away forever. (Queen Sssssssssssssssssnake should be proud of raising a lion and a dragon:P)
Król Lew (kto widział Yo w zajawce 14. odcinka, wie, o co chodzi ) i Szczerbatek
http://forums.soompi.com/...omment=20070439
I link do BTS-ów (części) z napisami. To "amen" Junkiego, kiedy się rabnął podczas toastu, sprawiło, że prawie zjechałam z fotela
https://twitter.com/IUteamstarcandy/status/783564700915077120
BeeMeR - Śro 05 Paź, 2016 11:15
| Aragonte napisał/a: | | Jeszcze raz to kręcili? | sceny z księciem owszem - nie wiem czy wszystkie, ale interakcje z panną na pewno (np. rozmowa o liście miłosnym posyłanym księżniczce i wpadanie do dziury - zmieniono nawet pannie hanbok, z żółtego na czerwony )
Trzykrotka - Śro 05 Paź, 2016 11:25
| BeeMeR napisał/a: | Ciekawostki - MDBC
4. Because of KYJ’s age they could not follow the material which had quite a number of hot scenes, but they still went for KYJ and she totally went above and beyond their expectation.
|
Ech, no.... Nie żebym tak od razu domagała sie "hot scenes," ale romans przez to wszystko zrobił się nieco mdły. Uśmiechają się do siebie ślicznie, patrzą na siebie pięknie, ale ikry w tym brak. Może trzeba było jeszcze ten rok poczekać, aż dziewczynie stuknie osiemnastka.
Będę dziś marudzić, mam okropny humor.
BeeMeR - Śro 05 Paź, 2016 12:01
| Trzykrotka napisał/a: | | Ech, no.... Nie żebym tak od razu domagała sie "hot scenes," ale romans przez to wszystko zrobił się nieco mdły. | No niestety tak - tj. romans jest ciepły i "uroczy", ale robi się z deka nastolatkowy w tym niekończącym się głaskaniu policzka, gdy prosiłoby się o żarliwe kissu, hug albo cokolwiek innego.* Tym bardziej, że powieść była ognista - co chwilę się tam całowali, przytulali ciągnęli w krzaki/ za parawan pod pretekstem drzemki, że nawet nie wspomnę o scenie wspólnej kąpieli w balii (po jakimś przemarznięciu w śnieżycy) zakończonej, khem, w wiadomy sposób - tego nie dostaniemy na pewno, tylko morze kolejnych uśmiechów albo łez. No i może jeszcze jeden wallkiss na koniec.
Niemniej - mnie się ogląda miło, bez przykrości, zwłaszcza że inne elementy są jak najbardziej ok (premier, zła królowa, pozostali panowie).
A propos panów, tych trzech młodych - reżyser (od akcji?) chwalił ich za solidne przygotowanie przed dramą, że ćwiczą scenę aż są w stanie sami ją wykonać - nie są tak dobrzy, zgrabni i giętcy jak Junki ( ) i pewnie nigdy nie będą, ale pisałam już kiedyś - widać że to oni to ogromnie punktuje dla dramy i dla tak upierdliwych pod tym kątem widzów jak ja
https://mydramalesslife.files.wordpress.com/2016/09/moonlight-bromance-sparring.gif?w=736
| Trzykrotka napisał/a: | | Będę dziś marudzić, mam okropny humor. | Marudź, wysłuchamy
edit
* złośliwcy narzekali, że jak książę bierze pannę na ręce, zanosi na swoje łózko i sadza sobie na kolanach, to przecież nie po to by grać z nią w kosi-łapci
https://mydramalesslife.files.wordpress.com/2016/09/moonlight-light-as-a-feather.gif?w=736
Agn - Śro 05 Paź, 2016 12:15
| Admete napisał/a: | | Nie, z Detektywa - to taki niedawny serial. Nie pamiętam jak się chłopiec nazywa, grał też w Gap Dong. |
A to pewnie Lee Joon. Ale nie widziałam gościa w niczym, za to liczne dramowe odniesienia do jego urody (m.in. w KMHM - bo to chyba o nim było? ).
| Trzykrotka napisał/a: | | Agn, ty już zrobiłaś tłumaczenie?! |
Nnnooo... Taaaak... 4 godziny pracowałam nad nim, nie ważąc się nawet zerknąć na nowy odcinek, bo już bym wtedy przerwała na amen i się rozkojarzyła (też na amen).
| Aragonte napisał/a: | | Agn, wszystko ci się zgadzało? Nie brakowało napisów do żadnej ze scen? Bo ja widziałam jakieś róznice |
Nie, chyba nie brakowało ani linijki.
| Aragonte napisał/a: | | No cóż, ja stawiam na tragiczne zakończenie w Goryeo, powrót bohaterki do XXI wieku i pewnie spotkanie z potomkiem WS... ale to nie to samo |
Albo wcieleniem... albo duszą, która przewędrowała do współczesnych czasów do ciała swojego potomka czy coś.
| Aragonte napisał/a: | | I coś o Wooku (jak ja go nie lubię To już wolę Trójkę - Yo, przynajmniej nie udaje innego niż jest ): |
Ha! I mnie wczoraj przyszły takie myśli. Choć serdecznie życzę Yo, by połamał sobie nogi i leżał taki połamany w głębokim lesie, tak Wook denerwuje mnie bardziej. Właśnie przez to zakłamanie. I przy okazji tłumaczenia podniósł mi się znów poziom irytacji - kolejne słowa: "Jak tylko będę miał jakąś władzę, to bla bla bla" - a idź się utop.
(Ale Kang Ha Neula nadal uwielbiam, bo jest dobry w tym co robi.)
| Aragonte napisał/a: | | I o niewiedzy Wang So na temat rywala: |
To jest możliwe z tych powodów, które zostały wymienione. Wang So nie łapie subtelności. Pewnie jak się zorientuje, to go to uderzy z siłą tornada, ale ciekawa jestem, na jakim etapie się dowie i czy nie będzie mu wystarczyło, że wygrał i zdobył serce Hae Soo.
Mam też nadzieję (wciąż nie widziałam 13-ego odcinka), że Hae Soo otrząśnie się ze złudzeń. Że teraz zobaczy, kim jest jej ukochany facet. I może zorientuje się, że on się na nią wypiął kiedy przyszło powalczyć o tron, że krzesełko okazało się ważniejsze.
| Aragonte napisał/a: | | Aha, królowa faktycznie osiwiała pod wpływem stresu w ciągu jednego dnia czy nocy A Yo chyba po prostu rozpuścił włosy (na Soompi widziałam sporo zabawnych memów z nim w roli głównej, może jeszcze pokażę je, jak znajdę czas). |
A, czyli jednak!
| Aragonte napisał/a: | | I gif z Junkim dedykowany Agn |
Co poniedziałek powinnyśmy sobie go tu wlepiać.
| Aragonte napisał/a: | | Król Lew (kto widział Yo w zajawce 14. odcinka, wie, o co chodzi ) i Szczerbatek |
Król Lew i Nocna Furia
Hihihi ja tam widzę, jak można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Jak Junki obejmował IU z kawusią z rureczką, to tak sobie pomyślałam - ramiona Junkiego wokół panny i jeszcze kawę podsuwają. Ja bym skorzystała.
Z napisami też mi się podobało. "Amen".
| Trzykrotka napisał/a: | | Będę dziś marudzić, mam okropny humor. |
Marudź. Ulżyj sercu.
| BeeMeR napisał/a: | | A propos panów, tych trzech młodych - reżyser (od akcji?) chwalił ich za solidne przygotowanie przed dramą, że ćwiczą scenę aż są w stanie sami ją wykonać - nie są tak dobrzy, zgrabni i giętcy jak Junki ( ) i pewnie nigdy nie będą, ale pisałam już kiedyś - widać że to oni to ogromnie punktuje dla dramy i dla tak upierdliwych pod tym kątem widzów jak ja |
I tak cię kochamy.
Agn - Śro 05 Paź, 2016 12:48
Nim wyjdę z domu napiszę wam. Od jakiegoś czasu oglądam sobie vloga dziewczyny, która nazywa się Weronika Truszczyńska. Dziewczyna mieszka w Szanghaju i opowiada o życiu w Chinach. Ciekawe to wszystko. Może ktoś też będzie chciał sobie pooglądać i posłuchać (uprzedzam - trzeba się przyzwyczaić do specyficznego sposobu mówienia Weroniki, ale mnie już nie przeszkadzają te jej latające ręce itp. ).
Np. Osiem znanych osób z banem na Chiny: https://www.youtube.com/watch?v=0piHWGgV-NE
Co uwielbiam w Szanghaju: https://www.youtube.com/watch?v=PPvwjzAYBE4
Chińskie marki czy znane słowa z języka chińskiego - jak je wymawiać? https://www.youtube.com/watch?v=nfgxaAJgXbA
(Wymowa feng shui może być zaskoczeniem. )
I jeszcze 4 ciekawostki o języku chińskim: https://www.youtube.com/watch?v=-Bdj9SBMgIw
Aragonte - Śro 05 Paź, 2016 16:55
| Agn napisał/a: | Jak Junki obejmował IU z kawusią z rureczką, to tak sobie pomyślałam - ramiona Junkiego wokół panny i jeszcze kawę podsuwają. Ja bym skorzystała. |
Uhm, ja też Mogłabym hektolitry kawy tak wypić
Jeszcze coś niecoś z Soompi - spoilerowo dla niektórych, bo to dotyczy najnowszego, 13. odcinka ML.
http://forums.soompi.com/...omment=20071256
There are so many things open for interpreation in ep 13:
Damiwon scene:
Jung to Soo: "I'm an adult too now.... I wont refer to you as my older sister now", meaning I'm in love with you. I won't do anything right now, because I know 8th loves you. But wait for me, I'll be ready when the time comes.
Soo meeting Wook during her mission to find CP:
Wook to Soo: "What is this about marriage with So? I didnt know you had that kind of relationship" - He cannot not know. So drank poison to save Soo. Who in their right mind would do that unless there's love involve or pure craziness?
Wook to Soo: "I ask you one more time. Has the King died already" - the moment Soo answered in defeated voice, it's the moment deep down Wook realized whose side Soo is, that's why he told her that she cannot get CP he's too far away.
So to Baek Ah, Soo, and Woo Hee: "Soon, Yo and Wook...they will attack Cheondeokjeon to go after the throne" - this is like So saying to Soo, "Now you know I know you know..."
Scheming moment the evil siblings:
Wook to himself: "The thing that worries me most now is the betrayal of one person" - he knows Soo will betray him, or does he?
Soo and So at the hall:
Soo: "The King threw Oh Sanggong to protect that seat and you, Your Highness (pause and unsaid - you will kill your bothers for it) will have to fight your brothers.
"Even if you fight tomorrow, you won't hurt them, right" - I think Soo is again reminded of her vision of Gwangjong.
So: "I guess you still consider him relative" - this is ... a state of denial, right? Unconsciously So would have known that Wook is special to Soo in a way more than just a relative.
The battle scene. What's that in Wook's face? Feeling betrayed and disappointment mix together followed by anger and determination - to kill So, because he realized that instead of listening to him, Soo chose to go to So.
Wook and Soo after funeral, and this is the part that I don't understand - please explain it to me.
Soo: "... Why did you lie to me like that? You did it on purpose right? You were testing me"
Wook: "And you went to So in the end"
Soo: "You weren't planning to kill the 4th Prince, were you?"
PAUSE
Say what?!?! WHY would she think that? What makes her comes to that conclusion? :blink:
Other things:
YH to So: "If the Hwangbo and I support you, you can become King" - and So said to himself "note to self" and lets keep that for next episode, shall we.
I think Jung is so dangerous in his ignorance of reading important situation and people. He is a general and has won wars, but super clueless about a lot of things. He is shocked to learn Yo and his mom's intention to kill CP, he cannot see what Yo's plan for treason (he was there with them), and later on, I'm sure he will misread the whole Wook-Soo-So thing. Because of his loyalty to Wook and because Soo 'killed' his brother, he will turn bitter towards So (perhaps think that So is forcing Soo to be with him) and probably will have a hand in breaking So and Soo up.
I may be wrong. I could be wrong.
Co do oskarżenia HS wobec Wooka, że wykorzystał ją, żeby zabić Wang So:
When HS say that Wook is not the same person she knew, she mean back then Wook say he didn't interesting on the throne, he asked HS to be with him and leave the palace and back to his home in Hwangju where he will buy all the herbs for her to make soap. HS see him as the most pure and noble person despite his other siblings. He never interested to jump into the fight for the throne.
But then she is wrong. As the King say, she must to be careful to a prince that asking whether he died or not, that means the prince is after the throne. And HS shocked to find him become so ambitious like this and hearing the plan that he is going to attack the king residence its just make her even scarier at Wook.
While for Wang So, HS trust him completely. So doesn't even ask her anything but HS just reveal everything to him including Wook's plan. That means to me that HS realize it or not but her heart and mind already choose So as the one that she trust her life with.
And for the last question, Wook know that HS will deliver the message to So....(or in softer sentence he was testing HS loyalty to him..even he know he already lost it...he never trust HS) With HS deliver the message to So, he know that So will make plan and will be facing him, and Wook think he can defeat So during the battle because he is think very highly of himself, that he will be able to kill So. With killing So its like throwing a stone for 2 birds...he get rid So that make him jealous about HS, and he also can easily make his way to the throne if So out from the throne competition.
Hmmm, nie kojarzę sceny z Soo i Jungiem Albo ją przegapiłam, albo znowu jest to jedynie w tej drugiej wersji odcinka Grrrrr!
Admete - Śro 05 Paź, 2016 17:44
A jaka scena będzie w On the way...znaczy się nic się nie będzie działo, ale jak w najlepszych dawnych bollywoodach - takie sceny lubię. Nalewanie wina do kieliszka i człowiek się wachluje.
Aragonte - Śro 05 Paź, 2016 18:02
Pokaż, pokaż, powachluję się w domu, jak wrócę
A na razie niech powachluje się Agn i Trzykrotka
Jeszcze o relacji WS-HS-W:
Does anyone find it funny that WS doesn't find it at least a bit fishy whenever something HS-WW related comes up. I mean when HS tells him that WW is vying for the throne is because of her...Or that she'd be devastated if something were to happen to Wook during the confrontation outside of the dying king's quarters or the hostility from Wook when Wook witnesses WS's proposal to HS? I mean their actions and words are much more reminiscent of lovers rather than just mere family members. Or So is too socially inept to realize these nuances, haha. I hope HS tells WS that it was 8th prince who she was in love with rather than him finding out himself. :crazy:
I think he has already understoodvery well that WW was HS´s love interest. But, he also sensed/recognized that HS does not want to reveal the name. He himself would never (at least not at this point) ask directly such a question, the confirmation would be simply a useless complication, plus it would be so NOT WangSoyish behavior.
But he knows, therefore in the throne-scene, when HS asked him not to hurt his brothers in tomorrow s confrontation, he said "are you worry for Wook?", she nods, and WS continues "I guess you consider him still a relative..." and then he puts the 1.000.000 dollars question " then why you came to me and you didn´t simply stay aside?". With this question he wants once again to make her see that she has come already to him (WS). And when HS replies with humanistic generalities (the right think is to take the side of the CP, WW does this for my sake, he felt powerless when i was in danger etc, ), the smart WS replies "I know, i felt the same way back then" which signifies that he identifies his back then state (the state of a lover in despair for the life of his love) with the state of WW, namely he recognizes also WW as a lover in despair. And then when HS says that if WW die tomorrow she would be scarred for ever, WS said smiling"I got it. I will try not to kill him. I also don´ t want WW to die". And this statement brings us back at the beach-scene, where WS only concern about the name of HS love was if he is Baekha. He would kill everyone else. But this threat was just whimsical.Because, untill now everything WS does shows that he does not want to win HS heart by any means, killing "rivals". He wants her to come to him by herself seeing only him, to come to himself not because she has no other options/choices but because she free-willing choose him. Therefore, his statement "I got it.I also don´t want Wook die" has a double meaning "I got it.You are still interest in him.You wont tell me this. But I dont care.I also want your lover alive, so that your love for me would be even more true".
http://forums.soompi.com/...omment=20071364
A tu banerki - ale chyba za duże dla naszego forum:
http://forums.soompi.com/...omment=20071448
Admete - Śro 05 Paź, 2016 18:10
Nie mam osobno, widziałam raw online - na soompi dali link. I chyba trzeba wiedzieć, co zaszło między bohaterami, żeby właściwie odebrać scenę. Od czasów Liar Game wiedziałam, że ten aktor ma potencjał w patrzeniu, intensywnym patrzeniu Nawet jeśli potem drama się zepsuje, to na razie jest rewelacyjna. Zawsze będzie te kilka odcinków do zachwycania się. O ktoś na soompi myśli podobnie:
| Cytat: | | Just watched the raw...the first few minutes had me covering my eyes because his stare was so freaking intense! From the moment he saw her before entering the plane to that wine scene and can we talk about how he was aching for some kind of skinship and "stole" it from her when he held her shoulders to avoid hitting her....ugh HOW DOES HE MAKE THAT SO DAMN EROTIC?! Who needs 50 shades when you got SDW |
Aragonte - Śro 05 Paź, 2016 18:28
Intensywne patrzenie zawsze docenię Daj, kiedy będziesz miała jakiegoś linka.
A propos róznic w odcinkach - zestawienie (w poście są też linki do scen):
http://forums.soompi.com/...omment=20071481
How many versions do SHR have? - We have two . One for the international release which includes Dramafever, Youku, and One TV Asia and the second is the SBS version. The SBS version was edited as the episode is airing, while the international version was released prior to broadcast.
The sold version is pre-edit and sub in different languages so they can't meddle with it becos there is not enough time to redo them and redistribute. There is a cost to subbing, someone has to pay.
Korean version is editing based on weekly viewer feedback.
However, China, for one, requires by LAW for their media authority to vet thru the whole series before broadcast, they will not accept ad-hoc re-edit. (Credit to @qwenli )
SBS Version is recapped by Dramabeans
Differences in ep 6 versions on pg 388 (11th post)
Episode 8 - Removing of Mask Scene Clip
Differences in ep 6 versions on pg 388 (11th post)
Differences in ep 7
Episode 9 Differences summary
Episode 10
Episode 11 Differences Summary
Episode 12
Hae Soo and Wang So goodbye
Hae Soo's Departure Youku Version
Hae Soo I miss You Youku Version
Wang Yo and Wang Wook (Youku Version)
Wang So looking for Hae Soo
Taejo summons Hae Soo
Yeon Hwa and Wang So (Added Scene)
Wang Mu and Jimong Scene
Episode 13
Wang Jung and Hae Soo Cut (deleted in SBS Version)
HS searching for WS (Added in SBS)
Hae Soo's monologue
Hae Soo and Wang So in Court
Longer kiss scene of Baek Ah and Woo Hee
Lady Oh Youku Version
Deanariell - Śro 05 Paź, 2016 18:33
| Agn napisał/a: | Aragonte napisał/a:
Gdy Agn pisze długaśne posty, wiedz, że coś się dzieje
Oj tam zaraz - jeszcze apokalipsa, co? Agn odpowiada. Ale mogę się zamknąć. |
Pisz, pisz - hamowanie kreatywności to zbrodnia!
| Agn napisał/a: | | Mus ci przedstawić Seksownego Ajussiego... nie będziesz miała żadnych wyrzutów sumienia. Proszę, oto Cha Seung Won a.k.a. Seksowny Ajussi |
Wygooglowałam... on ma 46 lat?!
Ale ciało! Czy oni muszą mieć takie całuśne usta?!
Nie, to fakt - zero wyrzutów sumienia w tym wypadku.
Admete - Śro 05 Paź, 2016 18:33
Zasadniczo to polecam serial - wtedy można docenić w pełni piękno intensywnego spojrzenia
|
|
|