Seriale - Oczko!
RaczejRozwazna - Sob 15 Kwi, 2023 20:59
Owszem zapadła i dobrze
Przelatuję - dobre słowo. Niekiedy jak włączę przewijanie to ani się nie obejrzę, a cały odcinek przeleci.
Trzykrotka - Nie 16 Kwi, 2023 08:47
A ja się dokształcałam romansowo (bo mi jest tak bardzo potrzebne ) z Deborą. Całkiem przyjemna jest ra drama. In Na jak laleczka, ale nie wygląda tak niepokojąco strasznie jaj PMY po korektach, a Szpinak bardzo dobry, ona zresztą też. Ona gra internetową i medialną ekspertkę od związków, on wiceszefa wydawnictwa które chce ją wydawać. On nie lubi jej działalności i już się mocno starli na tym tle.
Admete - Nie 16 Kwi, 2023 10:56
I z tego starcia iskry lecą Ten fragment widziałam. Dokończyłam wczoraj Our Blooming Youth - polecam dramę, bardzo przyjemnie się ogląda. Teraz zacznę chyba Borę i Joseon Attorney,. Chciałabym tez sprawdzić Queenmaker.
RaczejRozwazna - Nie 16 Kwi, 2023 12:43
Generał cd. - przy paralotniach trochę kwiknelam
To jest ten rodzaj dramy przy której próby myślenia są niewybaczalnym błędem Ale potrzeba mi było czegoś podobnego. Poza tym łykam odcinki jak młody pelikan - nawet jeśli przewinę w całości dwa nie tracę wątku.
Kolejny minus - trochę za mało tych głównych razem. Ładnie ze sobą rezonują a tu wciąż ich coś rozdziela.
BeeMeR - Nie 16 Kwi, 2023 17:41
| RaczejRozwazna napisał/a: | | trochę za mało tych głównych razem. Ładnie ze sobą rezonują a tu wciąż ich coś rozdziela. | No właśnie - trochę to przyspiesza oglądanie, ale wolałabym więcej interakcji a mniej odcinków
Paralotnie i ich umiejętne wykorzystanie było mega
Ja wczoraj aż jeden odcinek obejrzałam - zły książę z księżną odbyli ciekawy piknik w lesie
a na tapecie jedwabniki.
Admete - Pon 17 Kwi, 2023 17:52
Oglądam Bora - Deborah! i widzę, że to jest nieźle napisane, dobrze zagrane. Zabawne, ale zajmuje się całkiem poważnym tematem - czego ludzie oczekują od związków, jak je postrzegają.
Deborah udzielająca rad w 2 odcinku Tego mi było trzeba w tym dość ponurym dniu. Tu jest informacja, że scenarzysta ( tka? ) to ta sama osoba, która napisała Mad For Each Other"
https://mydramalist.com/people/70727-ah-kyung
RaczejRozwazna - Pon 17 Kwi, 2023 20:45
W Generale odbył się właśnie ślub Drugiego - wredoty z krzywym usmieszkiem. Całkiem widowiskowy ślub A następnie niemal caloodcinkowe uwodzenie Generała za pomocą gry na cytrze (przez główną, nie przez drugiego ). Grunt, że udane, choć w trakcie wyszłam zrobić herbatę i gdy wróciłam niewiele się zmieniło
Ładny jest motyw instrumentów w tej dramie: cytry i fletu, którymi głowni wręcz się porozumiewają.
BeeMeR - Pon 17 Kwi, 2023 23:10
U mnie już po rozstaniu, wzdech.
I po dziwacznej ciąży Zuey.
No nic, poprzewijam ile wlezie.
Trzykrotka - Wto 18 Kwi, 2023 12:10
Nawet nie wiecie, ile radości mi dają wasze posty o Generale
Admete nie spodziewałam się cudów po Deborze i miałam bardzo przyjemną niespodziankę. Scenariusz spod ręki autora(rki) Mad For Each Other? Coraz lepiej! Bałam się na widok In Ny, że dadzą jej jakąś trzeciorzędną produkcję, a tu pojawił się kawał fajnego obyczaju z romansem.
Loana - Wto 18 Kwi, 2023 12:55
| Admete napisał/a: | Oglądam Bora - Deborah! i widzę, że to jest nieźle napisane, dobrze zagrane. Zabawne, ale zajmuje się całkiem poważnym tematem - czego ludzie oczekują od związków, jak je postrzegają.
Deborah udzielająca rad w 2 odcinku Tego mi było trzeba w tym dość ponurym dniu. Tu jest informacja, że scenarzysta ( tka? ) to ta sama osoba, która napisała Mad For Each Other" |
O, to bardzo dobra rekomendacja, lubię "Mad For Each Other". Niedawno sobie powtarzałam szybko tę dramę, naprawdę jest dobrze napisana. Ciekawe, jak ta nowa wyjdzie. Poczekam na więcej odcinków, ale Szpinak to też zachęta dobra
Aragonte - Wto 18 Kwi, 2023 13:09
| Loana napisał/a: | O, to bardzo dobra rekomendacja, lubię "Mad For Each Other". Niedawno sobie powtarzałam szybko tę dramę, naprawdę jest dobrze napisana. Ciekawe, jak ta nowa wyjdzie. Poczekam na więcej odcinków, ale Szpinak to też zachęta dobra |
Dla mnie to też zachęta, bardzo dobrze mi sie oglądalo Mad for Each Other". I Szpinaka lubię.
Loano, a Ty widziałaś Wiedźmę? Tj. dramę, dzięki której Szpinak został Szpinakiem?
Admete - Wto 18 Kwi, 2023 14:30
| Cytat: | | Bałam się na widok In Ny, że dadzą jej jakąś trzeciorzędną produkcję, a tu pojawił się kawał fajnego obyczaju z romansem. |
In Na błyszczy - na przykład w scenach z radia i w przepychance słownej z głównym bohaterem.
Loana - Wto 18 Kwi, 2023 15:36
| Aragonte napisał/a: | I Szpinaka lubię.
Loano, a Ty widziałaś Wiedźmę? Tj. dramę, dzięki której Szpinak został Szpinakiem? |
Nie widziałam. Która to dokładnie drama?
Bo ja Szpinaka znam z "My Holo Love", czyli od mojej pierwszej dramy ever. I jakby nie patrzeć to właśnie ta drama z nim na czele mnie przekonała do tych seriali - bo przyznaję, że polubiłam tego aktora i jego postać o wiele bardziej niż bohaterkę
Aragonte - Wto 18 Kwi, 2023 15:50
Ksywka Szpinaka jest z "Witch Love" z Mordercą Króliczków
To było chyba około piątej minuty tego odcinka
https://www.youtube.com/watch?v=MFzhy7XP5wU
Trzykrotko, widziałaś to BTS pamiętnej sceny z początkowych odcinków?
https://www.youtube.com/watch?v=8581Vx6V_xA
RaczejRozwazna - Wto 18 Kwi, 2023 19:35
Kurczę, tak się zamotałam z przewijaniem, podganianiem i podglądaniem Generała, że nie wiem, w którym odcinku jestem...
Admete - Wto 18 Kwi, 2023 20:17
28 kwietnia zaczyna się 3 sezon Romantic Doctor, Teacher Kim, a ja jestem fanką tytułowego doktora Kima, więc oglądam.
BeeMeR - Wto 18 Kwi, 2023 20:27
| Cytat: | | tak się zamotałam z przewijaniem, podganianiem i podglądaniem Generała, że nie wiem, w którym odcinku jestem... | Nie mam tego problemu, bo obejrzane/przewinięte odcinki po prostu wyrzucam
Ja jestem w 35.
RaczejRozwazna - Wto 18 Kwi, 2023 23:05
Znalazłam się z trudem, ale warto było dla "Jędruś Chang ran twych niegodnam całować" i bardzo klimatycznego tego, co dalej I nawet zjazd na palenisko był!
Ta drama ma naprawdę ładne sceny niektóre szczegóły, scenografię, brakuje jej tylko jakby "gęstości". Pomogłoby odchudzanie co najmniej o połowę, a jeszcze lepiej o 2/3.
Bardzo lubię główną piosenkę.
BeeMeR - Śro 19 Kwi, 2023 12:13
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Ta drama ma naprawdę ładne sceny niektóre szczegóły, scenografię, brakuje jej tylko jakby "gęstości" | Owszem.
Piosenka przewodnia tez mi się podoba, jest piękną ilustracją muzyczną dla scen miłosnych
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 12:21
Kochane panie, mam polski sos do Generała!
https://cdrama.pl/the-sword-and-the-brocade/
Tu akurat jest link do Haftu i Miecza, ale i Generał jest.
Ach, ta scena Jędruś, ran twych jam niegodna całować.... Na samym końcu będzie jeszcze jedna, też gorrrąca.
Generał był kręcony na podstawie powieści, w tym cała bieda. Musieli zrobić go wedle życzenia pisarki i czytelników, a obyłoby się bez naprawdę masy postaci i wątków. Chętnie nie oglądałabym choćby wszystkich po kolei królów, a już dram z konkubiną na pewno Ale główna para wiele wynagradza, jak się już dopadną w krótkich chwilach między ratowaniem świata.
Loana - The Witch's Love albo The Witch's Romance - sama napisy robiłam Warto tam zobaczyć młodego Szpinaka i Mordercę Króliczków.
| Admete napisał/a: | | 28 kwietnia zaczyna się 3 sezon Romantic Doctor, Teacher Kim, a ja jestem fanką tytułowego doktora Kima, więc oglądam. |
Będzie z obsadą z 2 serii, prawda?
Loana - Śro 19 Kwi, 2023 12:50
A ja oglądam sobie dalej powoli (bo nie mam czasu, więc odcinek dziennie mi wychodzi 😛) dramę chińską "My Starry Love" - tę z 40 odcinkami, co mnie ciekawiła, czy obejrzę więcej. I jestem już na 33 odcinku. Muszę przyznać, że zaskakująco ciekawie rozłożyli historię w tej dramie. Można ją podzielić na części, ale jak już się "kończy" jedna część i człowiek myśli "o, spokój, cisza, ładnie i miło jest, ciekawe co jeszcze wymyślą?" to bach - wymyślają 😛 I mnie ta historia znowu wciąga
Chociaż na minus liczę to, że sobie zaspojlerowałam końcówkę - i przyznam, że miałam nadzieję na trochę coś innego. No nic, obejrzymy zobaczymy 🙂
Na pewno zostałam fanką głównego aktora, świetnie gra i bardzo mi się podoba. Ma też super głos - i gdzieś przy okazji doczytałam o praktyce w chińskich dramach, że oni zwykle dubbingują wszystkich aktorów i mało który jest słyszany swoim głosem. Zonka trochę zaliczyłam, bo nie wiem, po co takie coś robić. Ale dobrze, że zostawili tutaj głos głównego, bo ma świetny, niski i głęboki, takie lubię
Aragonte - Śro 19 Kwi, 2023 12:53
| Loana napisał/a: | Na pewno zostałam fanką głównego aktora, świetnie gra i bardzo mi się podoba. Ma też super głos - i gdzieś przy okazji doczytałam o praktyce w chińskich dramach, że oni zwykle dubbingują wszystkich aktorów i mało który jest słyszany swoim głosem. Zonka trochę zaliczyłam, bo nie wiem, po co takie coś robić. Ale dobrze, że zostawili tutaj głos głównego, bo ma świetny, niski i głęboki, takie lubię |
Loano, wyjaśnienie jest proste - aktorzy mówią różnymi dialektami, a dubbing jest po mandaryńsku, tj. w tym głównym chińskim. To z tego względu jest ten nieszczęsny dubbing.
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 13:10
Ba! No pewnie! PSJ był wtedy jeszcze taki młodziutki.... Coś dawno nigdzie go nie było.
RaczejRozwazna - Śro 19 Kwi, 2023 13:16
Trzykrotko a poleciłabyś jakąś dobrą chińską dramę kostiumową? Z dobrymi aktorami? Może nawet z tymi samymi jeśli są?
Trzykrotka - Śro 19 Kwi, 2023 14:17
Już mówię.
Mamy dwie dramy, które oglądałyśmy ba forum nawet w większej ilości osób. Jedna jest z Wallace Chungiem, nieco starszym niż w Generale, nazywa się The Sword and The Brocade.
https://www.viki.com/tv/3...f39c6101401158d
Jest naprawdę piękna i sensowna. Panu Chungowi towarzyszy bardzo młoda aktorka, ale nie czuje się tego jakoś szczególnie. Rzecz jest o kontraktowym małżeństwie z wyższych sfer, w którym mąż i żona uczą się być ze sobą i powoli, powoli się zakochują.
Następna, długa niestety, o The Story of Min Lang.
https://www.viki.com/tv/3...ory-of-ming-lan
Inteligentni, bardzo fajni bohaterowie, historia ich życia.
Trzecia, w trakcie której nadal jestem (oglądam w super ślimaczym tempie) to The Rebel Princess w rewelacyjnej obsadzie.
https://www.viki.com/tv/3...13af77a36847beb
Przepięknie zrealizowana, pięknie zagrana, monumentalna drama o dziejach wybitnej księżniczki z podwójnie królewskiego rodu. Warto zobaczyć dla samej Zyiy Zhang (tej z Przyczajonego Tygrysa), ale jej męża gra równie charyzmatyczny, fantastycznie atrakcyjny - choć trudno go nazwać przystojnym - aktor.
Aaa, zaraz - jest przecież jeszcze Bu Bu Jing Xin, czyli Scarlet Heart po chińsku
https://www.viki.com/tv/2...b3f8d0c352f3e4e
|
|
|