To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność

Trzykrotka - Pią 17 Wrz, 2021 08:05

BeeMeR napisał/a:
Ale i tak najbardziej pamiętna jest kąpiel w płatkach róży :serce:

O tak :serce2: Ta drama była zresztą tak piękna wizualnie, że ja niektóre kadry do dziś mam w oczach.

BeeMeR - Pią 17 Wrz, 2021 09:26

Oj tak, te wszystkie plenery, skakanie z klifu, konie na plaży, jaskinie i ogrzewanie własnym ciałem, ost też dobry - pierwsze pół dramy było naprawdę niezłe, drugie, stacjonarne pół okropnie mi się dłużyło. Teraz bym pewnie poprzewijała do końcówki ale wtedy obejrzałam siłą rozpędu ;)
Dotąd nie jestem pewna, czy nie powinna rzucić obie koronowane głowy i uciec z Tal Talem ;)
Pod koniec dramy to była jedyna postać, która zachowywała się jako tako zdroworozsądkowo ;)

A co do pokładzin - zerknęłam na mv i była tam jakaś migawka panny z królem w łożu w nowiusieńkich szatach ze złotogłowiu - ani chybi poranek po nocy,. której zupełnie nie pamiętam ;)
Doświadczenie uczy, ze jak para rano ma zdjętą choć jedną warstwę wierzchnią to najwyraźniej do czegoś doszło - w markizie zresztą było nie inaczej - śliczne białe szlafroczki po wiadomej nocy ;) w dramach współczesnych podobnie - budzą się w podkoszulkach albo nawet pan bez ;)

Trzykrotka - Pią 17 Wrz, 2021 09:40

Te podkoszulki to jeszcze nic, bo wiadomo, że to sygnał, że do czegoś jednak doszło. W dramie nie uświadczysz pani okrytej tylko kołdrą albo prześcieradłem, musi być bardziej obyczajnie. BTW podobno drama Nevertheless ostatnio zakończona miała sporo konkretnych "momentów" - ciekawe jak tam to wyglądało. Oglądać nie będę, nie zniese tych aktorów w parze. Pamiętam zaś swój zonk sprzed lat kiedy to lecieli Heirs. Nie wiem, czy pamiętacie, ale oprócz całej tej kotłowaniny między czworokątem głównych bohaterów była też historia starszego brata LMH - brata grał przystojny Choi Jin Hyuk. Brat zakochany był w nauczycielce i oto pewnego dnia też pokazano ich raptem w łóżku, w swetrach, w odległości na niemal całą szerokość tego łóżka. Pamiętam, że długo się zastanawiałam o co chodzi - sypiają ze sobą (teraz wiem, że to znak, że sypiają :wink: ) czy tylko - nie wiem - zimno się zrobiło w pokoju? :mrgreen:

A jeszcze odnośnie joseońskich i goryeowskich scen łóżkowych, to tylko filmy. Jak sobie przypomnę królową z generałem w The Frozen Flower :wachluje: albo rozbieranie pani kawałek po kawałku w Untold Scandal :wachluje:

Oczywiście, że cesarzowa Ki in spe powinna uciec z Tal Talem. I król i cesarz byli do odstrzalu im dalej w dramę.
Ale scena w płatkach róż - cudeńko. I jaka ekscytacja! Kissu po jakimś pierdylionie odcinków oczekiwania!

BeeMeR - Pią 17 Wrz, 2021 10:12

Trzykrotka napisał/a:
W dramie nie uświadczysz pani okrytej tylko kołdrą albo prześcieradłem,
Bywało sporadycznie, np. w Coffe Prince albo Personal Taste ;)
Ale najczęściej jest podkoszulek, bluzeczka, haleczka ;) itp.
Przynajmniej wtedy jest wszystko jasne - Heirs to w ogóle było kuriozum, oni się tam nieraz kładli spać w płaszczach :lol: Bardzo wiarygodnie ;) no i przecież to szkolna drama, nie mogli choćby insynuować, że ktoś uprawia seks pozamałżeński :-P

Oj, filmy to mają zupełnie inną obyczajowość - dwojaką: albo nie uświadczyć nawet kissu tylko jest lekko zarysowany wątek miłosny albo jadą po całości i seks wypływa z ekranu, zmysłowy jak w tych w/w lub eee... techniczne chędożenie ;)

Trzykrotka - Pią 17 Wrz, 2021 13:24

Pamiętam też technicznie pokazane gwałty - uch, okropność. Chyba sam łagodny Kang Ha Neul działał jako zgniły i zepsuty do szpiku arystokrata - nie pamiętam, jaki to był film.

BeeMeR napisał/a:
Bardzo wiarygodnie ;) no i przecież to szkolna drama, nie mogli choćby insynuować, że ktoś uprawia seks pozamałżeński :-P

Podwójne standardy jak nic, bo przecież sam Kim Tan był owocem pozamałżeńskiego związku, a tatuś z nieślubną mamusią spokojnie żyli sobie w jednym domku.
Wiecie, że niedawno znalazłam gdzieś petycję w sprawie nakręcenia Heirs 2? :zalamka:

BeeMeR - Pią 17 Wrz, 2021 13:36

Cytat:
a tatuś z nieślubną mamusią spokojnie żyli sobie w jednym domku.
ale w osobnych łóżkach w absurdalnie dużej sypialni :wink: w BBF można było pannie fundować próby gwałtu ale nie seks za obopólną zgodą, nawet jak już dorośli
Almost paradise... :wink:
Cytat:
sam łagodny Kang Ha Neul działał jako zgniły i zepsuty do szpiku arystokrata - nie pamiętam, jaki to był film
ja na szczęście też już nie, :confused3:
Aragonte - Pią 17 Wrz, 2021 17:57

Trzykrotka napisał/a:
Pamiętam też technicznie pokazane gwałty - uch, okropność. Chyba sam łagodny Kang Ha Neul działał jako zgniły i zepsuty do szpiku arystokrata - nie pamiętam, jaki to był film.

To ten:
https://en.wikipedia.org/wiki/Empire_of_Lust
Grał okropną postać, fakt.

BeeMeR - Sob 18 Wrz, 2021 11:14

Tak, później skojarzyłam, że grał tam Jang Hyuk i SHK. Po nitce do kłębka doszłabym do tytułu, ale nie życzę sobie powtórki, brr. :confused3:

Skończyłam Hospital playlist - bardzo udana drama, finał też. :oklaski: Piosenka dobrze dobrana (bo poprzednia okropnie mi się nie podoba). Pasuje mi to, że kwestie ewentualnych małżeństw zostawiono domysłowi widzów, wszyscy są sparowani i szczęśliwi, to najważniejsze :serce:
Ślicznie nawiązano do kilku wątków z pierwszego sezonu, pięknie pokazano pracę szpitala na OIOMIE, gdzie w jednym pokoju pacjent umiera a w drugim tuż obok zdrowieje. Jedna rodzina szlocha, drugą roznosi szczęście. Camping też zacny na koniec :mrgreen:
Mam nadzieję, że po tym sezonie też będzie koncert live :trzyma_kciuki:

Trzykrotka - Sob 18 Wrz, 2021 13:34

A ja nie mogę się doczekać emisji w NF :banan:
BeeMeR - Sob 18 Wrz, 2021 14:27

Ten sezon jest bez dwóch zdań słabszy, ale wciąż ciepły warty zobaczenia. właściwie traktowałabym tą dramę bardziej jak całość 24 odcinkową niż 2x12.
Jeszcze można powiedzieć, że ktoś się rodzi, ktoś umiera - ot, jakto w szpitalu.
A do Santiago z dobrym przyjacielem sama bym poszła (albo raczej poleciała :wink: )

Admete - Sob 18 Wrz, 2021 14:48

Tez mi się podobało zamknięcie Hospital Playlist. Będę miło wspominać ten serial i pewnie wracać do niektórych fragmentów. Karaoke było boskie! :lol:

Dziś Hometown Cha Cha Cha, a tutaj śpiewający Dołeczek:

https://www.youtube.com/w...suphzw3CQ&t=39s

Trzykrotka - Sob 18 Wrz, 2021 18:23

Doleczek ma ładny głos, choć ja wolę niższe :kwiatek:
Zaczęła się drama z Namgoongiem - wygląda na kryminał/sensację.

Admete - Sob 18 Wrz, 2021 19:18

Mam zamiar spróbować - pisałam wcześniej, że jak drama będzie mieć choć odrobinę sensu, to obejrzę ;) Tylko mało czasu mam na oglądanie.
BeeMeR - Sob 18 Wrz, 2021 20:41

No ładny głos, ale też wolę niższe, barwniejsze (i mniej monotonne piosenki :P )

Piosenka z finału HP (ona mi bardzo przypomina inną melodię, bardziej z naszego kręgu kulturowego, tylko nie mogę skojarzyć jaką :co_stracilam: )
https://www.youtube.com/watch?v=3azsTJH-VAI

Aragonte - Sob 18 Wrz, 2021 23:37

Właśnie skasowałam sobie wiadomość - nie znoszę tego :frustracja:

To napiszę tylko, że czekam na netflixową wersję HP2 i że niczego nie dokończyłam, bo mam problem ze skupieniem się na czymkolwiek :? Książek też nie czytam :roll:

BeeMeR - Nie 19 Wrz, 2021 10:03

Już wiem, z czym mi się kojarzy w/w piosenka, tj główna linia melodyczna -Xanadu -obudziłam się z melodią w głowie :wink:
Trzykrotka - Nie 19 Wrz, 2021 10:35

A! :zalamka: no właśnie. Lata 80, ale nie mogłam skojarzyć co to.
Oglądam You Are My Spring, ale to tak spokojny i niepohopny temat, że nawet nie piszę nic.

BeeMeR - Nie 19 Wrz, 2021 11:57

Ja oglądam dalej Jejoongwon, oczy mi się znów spociły bo Japońscy "lekarze" robili eksperymenty z elektrycznością a potem rozstrzelali jednego z moich ulubionych bohaterów :cry2:
Oj, będę musiała odreagować po tej dramie, zostały mi jeszcze dwa odcinki.

Trzykrotka - Nie 19 Wrz, 2021 21:55

BeeMer :szacuneczek: Ja już chyba po Mr. Sunshine nie dałabym rady obejrzeć niczego z radosnych czynów Japończyków - okupantów. Zgroza.

Hometown ChaChaCha numer 7
Admete, jak myślisz, ten pozornie romansowy moment kiedy to Dołeczek przytula się do SMA i płacze, był istotnie romansowy, czy bardziej chorobowy? W sensie - czy jego tajemnicza choroba przypuściła atak, czy też przypomniała mu się kiedy czegoś się napił i spędził przemiły dzień i wieczór z SMA i innymi? Smutno i rozdzierająco to wyglądało.

Admete - Nie 19 Wrz, 2021 22:03

Moim zdaniem to ukryty strach przed ponowną stratą. Ładnie to było zagrane. Ósmego odcinka nie widziałam, bo czasu zabrakło. Za to obejrzałam dwa odcinki nowej dramy Namgoonga. Świetny jak zwykle i całkiem inny niż do tej pory. Szpiedzy, mafia, zdrada, śmierć agentów, Organizacja i współpracownicy, którym nie można ufać. Podoba mi się choć jest dość brutalnie.
BeeMeR - Nie 19 Wrz, 2021 22:18

Ja nie bylam w stanie oglądać mr Sunshine inaczej niż feagmenty Samuraja - chyba mam alergię na LBH :roll:
Drama pokazuje bardzo ciekawy aspekt okupacji (bo już zabrali królowi pieczęć, zmusili do abdykacji, wcześniej ogłosiwszy swą nadrzędność): eksperymenty medyczne na więźniach, testy kliniczne na koreańskich, nieświadomych pacjentach szemranych leków niedozwolonych w Japonii ze względu na dziwne skutki uboczne, blokowanie dostaw dla szpitala Jejoongwon, który jest pod amerykańską pieczą, więc tearetycznie nie podlega Japonii, a co prowadzi do dramatycznych wyborów którego pacjenta ratować z dwóch jak się ma narkozę pod operację tylko dla jednego.
Acha, były jeszcze przymusowe badania (w tym ginekologiczne, przez mężczyzn) branży rozrywkowej, także śpiewaczek i tancerek (niby czy są zdrowe żeby ich klienci byli zdrowi). Przychodzą do kliniki kobiety zaczepiane na ulicy, bo japońscy żołnierze podnoszą im hanboki, obmacują, czasem pobiją. Ja tu mam aspekt niemal wyłącznie medyczny, król i całokształt są na drugim planie, ale ja sie nie dziwię, że ten temat wciąż boli.

Romans jest dość statyczny ale piękny - pobrali się wreszcie :mrgreen: Rodzice panny nie mogli znieść niekończącego się narzeczeństwa (bardzo ładnie randkowali, trochę jak stare, dobre małżeństwo), wezwali młodych na dywanik i oznajmili im datę ślubu - a ci w sumie nie zgłaszali sprzeciwu. :wink:
Został mi finał - ale to na jutro.

BeeMeR - Pon 20 Wrz, 2021 10:16

Wysłuchałam w weekend podcastu o dramach - nie wątpię, że my byłybyśmy w stanie równie uczone dysputy o dramach prowadzić, może nawet miałybyśmy świeższe polecanki :mrgreen:
Choć niektóre podobne -np. Miseang, Signal, Hospital Playlist, Prison Playbook :serce:
Antypolecajki też by się znalazły, niektóre też podobne :P

Obejrzałam zwiastun Sweet Home, polecanego w podcaście :paddotylu:
Olaboga, nie na moje nerwy. Wygląda na świetnie zrealizowany, ale ja z obcymi i mutacjami tudzież krwią z nosa czy oczy mam zupełnie nie po drodze :chowa sie:

Teraz zresztą będę potrzebowała czegoś lekkiego do odstresowania się - fb mnie dziś poczęstował kacem książkowym,

ja miewam dramowe, po Jejoongwon akuratnie trochę też (znowu mi się na finale oczy spociły, po części w ten dobry sposób. Bardzo dobra, pouczająca drama :serce: )

Trzykrotka - Pon 20 Wrz, 2021 12:26

Dawno nie miałam kaca podramowego :( Choć nadal mm dużo dram, które i się ogromnie podobają.
Dziewczyny podkastowe, czyli Viola z Agnieszką są zupełnie nie-dramowe, już prędzej k-popowe. Miałam zonk kiedyś, kiedy Agnieszka-Pyra na życzenie swoich widzów obejrzała (po odcinku-dwa) najlepszych drama 2020 i recenzowała je - mnie się nic z jej ocenami nie zgadzało. Najbardziej podobał jej się Love Alarm, okropniasta drama o młodzieży, trójkątach itd. Viola też zna się na innych rzeczach, ale dram raczej nie ogląda, więc ta audycja była raczej dla zasięgów :mrgreen:

BeeMeR - Pon 20 Wrz, 2021 13:25

To byl mój pierwszy ich podcast - nie odróżniam ich po głosach ani preferencjach, ale jedna dawała całkiem sensowne przykłady (cytowane wyżej), zwłaszcza jak na osobę "niedramową"
Admete - Pon 20 Wrz, 2021 17:27

Podobał mi się 8 odcinek Hometown Cha Cha Cha. W odpowiednich proporcjach zabawny i nieco melancholijny. W takim nadmorskim miasteczku mogłabym spędzać jakiś czas w roku.