To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona IV

annmichelle - Czw 27 Paź, 2022 12:37

Trzykrotka napisał/a:
Ja dziś zamówiłam - dobra cena mi się trafiła,

W miękkiej czy twardej oprawie? :-)
Ja mam wszystkie pozostałe w miękkiej, więc taką samą chcę 6-tą. :mrgreen: W Empiku jest teraz za 47,41 zł (cena na okładce 79,90 zł).

Admete - Czw 27 Paź, 2022 13:37

Cegła. W ebooku 1000 stron.
Aragonte - Czw 27 Paź, 2022 14:06

Ja ciągle nie nadrobiłam wszystkich tomów, więc nie wiem, czy jest sens kupować. No i chyba nie ma sensu tego mieć w wersji papierowej, jeśli nie ma się i tak miejsca na pólkach :wink:
Aragonte - Czw 27 Paź, 2022 14:08

Admete napisał/a:
Celebrowanie Świąt, rozumiem, choć jest mi to obce na tym etapie życia. Wolę korzystać z chwili, bo nie wiadomo czy się doczeka tego czy tamtego.

Annmichelle chodzi przede wszystkim o problem z wysyłką do Niemiec, jak myślę :-) My sobie odbieramy książki np. w Bonito czy Empiku, a ona za dostawę polskiej książki musiałaby sporo zapłacić. Ja też wolałabym poczekać na jakąś większą paczkę świąteczną w takim razie :wink:

Admete - Czw 27 Paź, 2022 15:59

Zdecydowanie ebook - kryminały to raczej książki na jedno czytanie. Serię Rowling czytam zawsze na Legimi.
Aragonte - Czw 27 Paź, 2022 18:06

Admete napisał/a:
Zdecydowanie ebook - kryminały to raczej książki na jedno czytanie. Serię Rowling czytam zawsze na Legimi.

Mnie by też wystarczyło tylko Legimi :mysle: ale może kupię ebook - kiedyś :wink:
Z kryminałów to ja mogę sobie powtarzać Josephine Tey, Cadfaela albo Marthę Grimes :wink:

Admete - Czw 27 Paź, 2022 18:09

Właśnie :)
Trzykrotka - Pon 31 Paź, 2022 08:53

Nowego Cormorana czyta się świetnie. Ani się obejrzałam, a jestem na dwieście trzydziestej stronie. Męczące sa tylko zapisy czatów, czasami nawet trzytorowe.
Jednego tylko nie pojmuję - jak dwoje dorosłych i doświadczonych ludzi może być ta tępych w sprawach własnych uczuć. Kolejny tom mija, a Robin i Cormoran pląsają wokół siebie na paluszkach :roll: Robi się to nieco jałowe i męczące.

Aragonte - Pon 31 Paź, 2022 12:19

A nie chodzi przypadkiem o to, że Rowling obawia się spadku napięcia i świadomie to tak ciągnie? W sumie po jakimś tam domknięciu wątku romantycznego czytelnik może troszkę stracić zainteresowanie :mysle:
BeeMeR - Pon 31 Paź, 2022 13:29

Może planuje domknąć wątek w piętnastym tomie :wink:
Admete - Pon 31 Paź, 2022 14:11

Myślę, że w następnym albo wcale. Obecnie zarówno Cormoran jak i Robin zdają sobie sprawę ze swoich uczuć, ale nic z tym nie robią. Mnie to za bardzo nie obchodzi, a książkę już przeczytałam :)
Trzykrotka - Pon 31 Paź, 2022 19:43

Mnie to męczy. Nie zależy mi wcale żeby koniecznie byli parą. Tylko takie chodzenie wokół siebie na paluszkach przez ileś tomów już mnie lekko irytuje. Jak dla mnie, na tym etapie napięcia w tym co kot napłakał.
Admete - Pon 31 Paź, 2022 19:48

Dlatego też napisałam, że przestało mnie to obchodzić. Pamiętam, że w Bones ( serialu ) było podobnie. Jak się za bardzo przeciąga takie sprawy, to napięcie siada.
BeeMeR - Pon 31 Paź, 2022 20:00

Cytat:
Jak się za bardzo przeciąga takie sprawy, to napięcie siada
też tak mam. Jak się relacja jakaś nie rozwija tylko wlecze to przestaje mi zależeć.
Admete - Wto 08 Lis, 2022 20:04

Przeczytałam "Milczące bliźniaczki" o bliźniaczkach Gibson - książkę wydano, bo powstał film na podstawie tej historii:

https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/milczace-blizniaczki

https://www.youtube.com/watch?v=MDeOPJJcCGA

Dziwna relacja łączyła te dzieci, a potem młode kobiety.

A teraz zaczęłam "Magię wynalazków" i już wiem, że mi się bardzo spodoba:

https://www.youtube.com/watch?v=MDeOPJJcCGA

Czytam też jednocześnie "Miasto w chmurach" i chyba to skończę, bo jestem zaciekawiona, jak potoczą się losy poszczególnych bohaterów z różnych czasów i miejsc:

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5026193/miasto-w-chmurach

Admete - Sob 12 Lis, 2022 14:22

Skończyłam "Miasto w chmurach" i mam zamiar przeczytać wcześniejszą powieść jej autora - "Światło, którego nie widać".
Agn - Sob 19 Lis, 2022 18:07

Czytam nowa ksiazke Michela Bussi. "Reinkarnacja". :czyta:
BLADEGO pojecia nie mam, jak on te historie wytlumaczy. :excited:

annmichelle - Sob 19 Lis, 2022 18:50

Proszę tu nie podgrzewać atmosfery :-P , bo niektórzy dostaną tę książeczkę (być może, jeśli byli grzeczni :twisted: ) dopiero na Gwiazdkę. :-)
Agn - Sob 19 Lis, 2022 19:12

Ja nic nie mowie. Ja po prostu jestem ciekawa. :angel:
Tamara - Śro 23 Lis, 2022 22:05

"Dzieci rewolucji przemysłowej" Katarzyny Nowak - napisana w tonie reportażowym rzecz o pracy dzieci w Wlk.Brytanii w XVIII i XIX wieku, czyli w czasie tytułowej rewolucji przemysłowej. Temat trudny do opracowania z powodu małej ilości konkretnych źródeł - to co na ten temat wiadomo, pochodzi z pamiętników tych, którzy przeżyli i osiągnęli na tyle dobry status , że byli w stanie spisać swoje wspomnienia, oraz z urywków, wzmianek, notatek w prasie, w aktach prawnych, dyskusjach parlamentarnych dotyczących spraw przemysłu i zatrudnienia . Materiał jest skąpy i rozproszony, jako że dziecko obiektem zainteresowania społecznego stało się dopiero w końcu XIX wieku, przedtem było użyteczną, tanią i łatwo wymienialną częścią mechanizmu, jakim jest społeczeństwo, ale autorka wykonała kawał solidnej roboty przekopując się przez brytyjskie archiwa. Lektura dla osób , które się z tematem nigdy nie zetknęły z pewnością wstrząsająca, uświadamiająca jak wielkie mamy szczęście, ze urodziłyśmy się tutaj i teraz , a nie wtedy . Ponadto - we mnie osobiście i proszę nie bierzcie mi tego za złe , bo sama mam mocny dysonans poznawczy z tego powodu - budząca wątpliwości co do moralnej strony rekonstrukcji historycznej, która jakby nie było w 99% pokazuje życie prowadzone przez Upper ten thousands, stanowiące sam czubek piramidy społecznej, niejako je gloryfikując i ukazując jako jedyny bądź główny obraz życia w XVIII i XIX wieku , podczas gdy w rzeczywistości to wygodne i pełne pięknych przedmiotów życie prowadziła garstka ludzi, korzystająca z katorżniczej pracy nie tylko dorosłych , ale również dzieci , i to tysięcy dzieci, traktowanych jak części wymienne w maszynie. W tym świetle najsłuszniejszym nurtem rekonstruktorskim wydaje się to , co robią The Ragged Victorians https://www.raggedvictori...great-unwashed/ podziwiam ich za niesamowity naturalizm odtworzeń, wyglądających jak fotografie prawdziwych mieszkańców wiktoriańskiej Anglii.
I jeszcze w kontekście utworu będącego kamieniem węgielnym naszego forum - ciekawe, co o pracy dzieci wiedziała Gaskell. Nie pamiętam, czy w powieści były wzmianki o dzieciach w przędzalniach Thorntona, ale dopiero w 1844 ograniczono czas pracy dzieci w zakładach włókienniczych do 6,5 godziny, a w 1874 podwyższono minimalny wiek dziecka zatrudnianego w fabrykach do lat 9. Co oznacza, ze wszystkie piękne suknie szyte były z materiałów podlanych - często dosłownie - krwią dzieci. Gorzka lektura i gorzkie wnioski , tudzież jeszcze jeden na koniec - to się musiało skończyć ruchami socjalistycznymi i rewolucjami, nie było innej drogi. Warto przeczytać.

BeeMeR - Czw 24 Lis, 2022 11:42

Tamara napisał/a:
The Ragged Victorians https://www.raggedvictori...great-unwashed/
Świetne zdjęcia i pomysły, kostiumy - rewelacja :oklaski:
Tamara - Czw 24 Lis, 2022 13:49

Mają też swój profil na fb i pintereście, jak się chce więcej pooglądać.
Admete - Nie 04 Gru, 2022 15:56

Czytam teraz Magię wynalazków - autorką jest Ainissa Ramirez.

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5039292/magia-wynalazkow-o-tym-jak-polaczyla-nas-stal-miedz-dala-glos-a-krzem-odmienil-nasze-umysly

Tamara - Pon 05 Gru, 2022 10:57

"Polski SOR. Uwaga będzie bolało" Yanka Świtały. Książka, którą powinien przeczytać KAŻDY dorosły zamieszkujący nasz piękny kraj. Chłopak łopatologicznie i obrazowo ujął wszystkie bolączki systemu ochrony zdrowia, pokazując jak i jakim cudem to działa, chociaż nie powinno już od dawna, jakie jest w systemie miejsce pacjenta a jakie medyka , oprócz tego bardzo cenne kompendium tego co robić, żeby pomóc w razie czego sobie i innym. Z góry uprzedzam , że jest twardo i brutalnie, bez Wersali i eleganckiego subtelnego wysławiania, bo na to w ratownictwie nie ma miejsca i czasu. Niemniej polecam z pełnym przekonaniem i namawiam do przeczytania, bo pozwala zrozumieć, czemu jest jak jest i ukazuje rzeczy nieznane przeciętnemu usługobiorcy usług zdrowotnych . Najlepsza książka o żywej medycynie, jaką kiedykolwiek czytałam . Całkiem serio powiadam Wam, zaprawdę kupcie i czytajcie bo warto.
Aragonte - Pon 05 Gru, 2022 17:39

O, kupię, dzięki za info.
Sama kupiłam właśnie kolejną książkę Adama Kaya.