To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Pią 04 Sie, 2017 17:31

A spamuj, spamuj. Nie może tak być, że tylko my z Aragonte pracujemy ciężko :wink:
Szafran - Pią 04 Sie, 2017 17:54

Na netfliksa rzucili mi coś takiego:

https://www.netflix.com/pl-en/title/80187302

Czy to się nadaje do oglądania?

Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 17:59

Jeszcze jak się nadaje :mrgreen: Skończyłyśmy to oglądać z Admete i zachwycamy się całością dramy. Oglądaj :excited:
Admete - Pią 04 Sie, 2017 18:02

Jeśli chodzi o Secret forest czyli Stranger to jak najbardziej. Tydzień temu skończyłyśmy oglądać i teraz się elegancko fazujemy w wątku. Obie mamy avki z serialu. Oglądać koniecznie. W związku z serialem wróciła mi fascynacja Cho Seung Woo i zachwyciłam się Bae Doo Ną. Ogólnie casting jest bardzo dobry. Co się niezbyt często zdarza. Na drambeans i soompi dużo pozytywnych opinii. Aragonte wiesz, że jak same nazwałyśmy Seo Dong Jae Karaluchem, to w opiniach na drambeans też go ktoś tak określił.
Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 18:10

Admete napisał/a:
Aragonte wiesz, że jak same nazwaliśmy Seo Song Jae Karaluchem, to w opiniach na drambeans też go ktoś tak określił.

Przebóg! Ktoś na DB czyta nasze forum :lol:
Mnie to nie dziwi - on jest trochę jak karaluch, zawsze wyjdzie cało, facet nie do zdarcia :-P
Postać ciekawa i dobrze zagrana - i w sumie go lubiłam, choć miałam ochotę czasem podnieść packę na muchy (czy karaluchy :-P ).

Szafran - Pią 04 Sie, 2017 18:10

Dzięki dziewczyny. Akurat pokończyły mi się dotychczasowe relaksatory thrillerowo-kryminalne, więc azjatyckie znalezisko będzie jak znalazł. Tylko powiedzcie. czy to ma formułę sprawa-na-odcinek czy cały sezon to jedna historia?
Od tego zależy, kiedy będę mogła zacząć:D:D:D

Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 18:14

Szafran napisał/a:
Dzięki dziewczyny. Akurat pokończyły mi się dotychczasowe relaksatory thrillerowo-kryminalne, więc azjatyckie znalezisko będzie jak znalazł. Tylko powiedzcie. czy to ma formułę sprawa-na-odcinek czy cały sezon to jedna historia?
Od tego zależy, kiedy będę mogła zacząć:D:D:D

To nie procedural, raczej serial z paroma wątkami kryminalnymi, które się wiążą, zahaczają o siebie, mają jakieś korzenie w przeszłości. Słowa klucze w tej dramie to "skorumpowana prokuratura", więc tak aktualne trochę, khem :wink: Nie ma romansu, chociaż występuje para bohaterów (prawie równorzędnych) - prokurator (jeden z niewielu nieprzekupnych) i pani detektyw. Może Admete napisze coś więcej :mrgreen:
Czy to posluży ci jako "relaksator" - nie wiem, do końca nie znam twego gustu. Ja bardzo lubię i cenię aktora obsadzonego jako główny bohater, Hwang Shi Mok (prawie jak Sherlock Holmes :wink: ), więc moje postrzeganie było pewnie ciut zakłócone przez fazę :serduszkate: Ale polubiłam też mocno bohaterkę (i aktorkę też - ona występowała w Sense8, którego jeszcze nie widziałam).

Szafran, a szukasz jakiegoś określonego typu serialu? Bo jeśli nei Secret Forest/Stranger, to może coś innego by ci podpasowało z koreańskiej produkcji?

Admete - Pią 04 Sie, 2017 18:19

Jedna historia z odnogami. Dobrze rozpisana, zagrana. Historia zaczyna się od morderstwa, ale chodzi o korupcję w biurze prokuratora. Scenarzystka czerpała garściami z rzeczywistości, tam w ostatnich latach mieli kilka skandali z przekupstwem i wykorzystywaniem seksualnym. Ogólnie wśród oglądających dramy kryminalne panuje opinia, że od czasów zeszłorocznego Signal nie było nic tak dobrego. Mam teraz tak, że jak zaczynam coś azjatyckiego oglądać, to myślę - nie takie jak Secret Forest i wzdycham ;) Wiadomo, to rozrywka, ale niezła. Aragonte po przeczytaniu tego wywiadu z Bae Do Na podejrzewam, że ona czytała soompi ;) Para prokurator - policjantka - bezcenna. I nie ma romansu, co rzadkie w dramalandzie. Za to będzie początek pięknej przyjaźni ;) Serial jest poważny w tonie, ale ma momenty subtelnego humoru, zwłaszcza w relacjach prokuratora Hwanga i policjantki Han. Wiesz, myśmy obie z Aragonte skojarzyły to z Broadchurch ( nastrój, nie tematyka ) i potem dwukrotnie ludzie na zagranicznych forach tez się do takich skojarzeń odwoływali. W wielu opiniach powtarza się też, że ogląda się to jak 16 odcinkowy film. Też miałyśmy takie odczucia. Na pewno nie jesteśmy zupełnie obiektywne - lubimy aktora grającego prokuratora ( z kina go głównie znamy), choć na fazie oglądamy nawet 50 - odcinkowy seguk sprzed paru lat. On nie gra w serialach za często, raczej kino i scena muzyczna ( musicale ). Zasadniczo to z obsady znam ośmiu aktorów :) Bae Doo Na grywa ostatnio często w Hollywood - Sense8, Atlas Chmur. Netflix chyba zdecydował się na promocję tego serialu poza Azją, po opiniach, że to się podoba nie tylko tym, co w dramalandzie siedzą. Z rzeczy intelektualnych - ich tam Armani sponsorował, więc rozumiesz - te garnitury, nieskazitelne koszule i krawaty ;)
Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 18:29

Admete napisał/a:
Zasadniczo to z obsady znam ośmiu aktorów :)

Shi Mok (CSW), Yeo Jin (Bae Doo Na), Karaluch, pan Lee, jego żona (golfistka z AGD) i jego teść, kolega szkolny Shi Moka, Eun Soo... Kogoś pominęłam? :-D

Szafran - Pią 04 Sie, 2017 18:30

Aragonte napisał/a:

Czy to posluży ci jako "relaksator" - nie wiem, do końca nie znam twego gustu.

Szafran, a szukasz jakiegoś określonego typu serialu? Bo jeśli nei Secret Forest/Stranger, to może coś innego by ci podpasowało z koreańskiej produkcji?

Thrillery mnie relaksują:). Szczególnie z morderstwami. Skorumpowana prokuratura też brzmi dobrze.

Innych rzeczy raczej nie będę szukać, bo kluczem jest właśnie to, że mam coś na netfliksie i on za mnie pamięta, gdzie skończyłam, i przerzucam się z odcinkami między telewizorem a tabletem, z którego oglądam w wannie czy nudnej podróży:D:D:D.

Admete - Pią 04 Sie, 2017 18:33

Aktorki grającej Eun Soo nie skojarzyłam od razu. To zasadniczo więcej, bo jeszcze szef Kang i ten oskarżony z pierwszego odcinka ( ostatnio go widziałam w Circle ). Żona pana Lee to Golfistka z AGD? Te jej loczki z przeszłości mnie zmyliły ;) Ja ją kojarzę raczej z Assembly i K2. Szafran to miłej relaksacji, mnie też thrillery odprężają, więc cię rozumiem ;) Myśmy się odprężały od 10 czerwca po dwa odcinki na tydzień ;) I nawet miałyśmy oglądanie symultaniczne z esemesami w trakcie. Nie ma jak faza w lecie.
Spam jak zwykle ;)

Trzykrotka - Pią 04 Sie, 2017 22:38

Bardzo podoba mi się wasz spam :kwiatek:
Oglądać CM czy czekać na napisy Agn :omg:

A na razie - w moim źródełku procz Strongest Deliveryman pojawiła się chińszczyzna :excited: Nie, nie z Wallace Chungiem na tacy, ale 12-odcinkowa wersja Queen In Hyun Man. Chyba sobie zafunduję. Tytuł: Love Through a Millenium.

Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 22:55

Bardzo ładny spam, Admete :mrgreen: Czy to wizja przyszłości? Fanfikowa, ma się rozumiec? :mrgreen: Podoba mi się :D

Agn - Pią 04 Sie, 2017 22:57

Co to za źródełko?

Dobra, koniec tego dobrego. Same chciałyście. SPAM!!! :twisted:

W tym roku ta scena pewnie zgarnie wszystkie moje oski w kategorii słodyczy i rozkoszności. :mrgreen:

I jeszcze...

Dobra, zaszaleję...

A okularki widziały?

A rozpiętą koszulę????

:serce: :serce: :serce: :serce: :serce:

BeeMeR - Pią 04 Sie, 2017 23:07

Trzykrotka napisał/a:
Ja zdecydowanie czekam :mrgreen: - właśnie kończę odc.2 CM

Agn napisał/a:
A okularki widziały?
Drobny obecnie to jest Junki, a nie podejrzany ;)
Agn - Pią 04 Sie, 2017 23:17

Nie żeby kiedykolwiek był jakimś kolosem. ;)
BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
Ja zdecydowanie czekam :mrgreen: - właśnie kończę odc.2 CM

Dobra, dobra, żaluzju paniali. *odpala trójkowe tłumaczenie, choć pili, by obejrzeć czwórkę*

Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 23:55

Agn, urocze te gify :serduszkate: :serduszkate: A Junki śliczny :serce:
Agn - Sob 05 Sie, 2017 00:13

Takie rozkosze w trzecim odcinku. Może się skusisz...? :serduszkate:
Trzykrotka - Sob 05 Sie, 2017 01:40

Agn :serduszkate: Jesteś po prostu tytanem szybkości - dziękuję :kwiatek: Do mnie trójka pełznie jakby nie mogła, a tu sosik do dwójeczki już jest/ Zdecydowanie czekam na ciebie :kwiatki_wyciaga:
Ten Jun Ki jest po prostu niemożliwy. Jak tylko włączy tryb "oczaruję ciebie i każdą małą dziewczynkę oraz chłopczyka w okolicy" to siły nie ma, lepiej poddać się bez walki :pinkheart_thud: Jak mu ładnie w okularach! W czym jemu nie jest ładnie :serce2:

Zrobiłam sobie odpoczynek przed końcówką Królowej i spróbowałam Reunited Worlds.
Drama to rom-kom, noona romance z elementem fantastycznym, bo bohater umiera w wieku 19 lat, a po 12 latach nagle znów pojawia się w dawnej szkole, cały i zdrowy. Jego dawna miłość ma 31 lat, a młodsze rodzeństwo dorównuje mu wiekiem biologicznym. Pomysł od czapy, ale czemu by nie, jeśli wykonanie byłoby dobre. Ale mam problem z wykonaniem właśnie. Drugi plan bardzo pierwsza klasa - "najpiękniejszy we wsi" pisarz świerszczyków z My Sassy Girl, fałszywy mnich z Iljimae, pielęgniareczka z JI, piękny ochroniarz - nietoperz z dramy Moon Drawn By the Clouds. Pan Pierwszy - bardzo dorze. Ale Hwayungowa królewna i Śnieżek - nie, nie i nie. No i dobrze, drama wylatuje, a zostawia miejsce na Deliverymana.

Admete - Sob 05 Sie, 2017 06:29

Cytat:
Bardzo podoba mi się wasz spam :kwiatek:

Mnie się folder po tytułem Jo Seung Woo bardzo powiększył ostatnio ;)

Aragonte napisał/a:
Czy to wizja przyszłości? Fanfikowa, ma się rozumieć?

Fanfikowa ma się rozumieć. To są te Daily Fluffy Adventures ;) Junki spamowy śliczny. Trzykrotko dzięki za ostrzeżenie - to u mnie tym bardziej wylatuje. Nosz kiedy oni się nauczą, jak należy aktorów obsadzać.

Cytat:
Chyba sobie zafunduję. Tytuł: Love Through a Millenium.

Gdybyś sobie zafundowała, to może na wschód?

Aragonte tak ci jeszcze napisze, że na początku nie zwróciłam uwagi na tego szefa wydziału 3, pana Kanga. Ale teraz jak sobie przypominam różne sceny, to ci powiem, że on plus Shi Mok to też komedia ;) Zaczyna się od tej sceny w restauracji, w której po raz pierwszy pojawia się Yoon.

Agn - Sob 05 Sie, 2017 09:28

Trzykrotka napisał/a:
Do mnie trójka pełznie jakby nie mogła, a tu sosik do dwójeczki już jest/ Zdecydowanie czekam na ciebie

Znaczy się muszę przyspieszyć. Ok, to idę sobie zrobić śniadanie i zabieram się do roboty.
Admete napisał/a:
Nosz kiedy oni się nauczą, jak należy aktorów obsadzać.

Jak się oduczą patrzenia wyłącznie przez pryzmat ładnej buzi. Choć dla mnie Śnieżek aż taki ładny znowu nie jest. A Hwajungowa królewna - zamknęła już usta czy nadal wietrzy gardziel? :?

BeeMeR - Sob 05 Sie, 2017 09:49

Agn napisał/a:
Znaczy się muszę przyspieszyć
Nie panikuj, nikt nie popędza :kwiatek:
Za to doceniamy pracę :love_shower:

Ja zaś dokończyłam odc 11. Królowej, czyli do ślubu doszło, ale z problemami, opóźnieniem i ranami - księcia i króla. Tudzież pierwszymi wątpliwościami panny młodej - ale małżonek powinien umieć je wyciszyć - jak zawsze dotąd. Kissu śliczne - ale to już pisałam wcześniej :serduszkate:

Agn - Sob 05 Sie, 2017 09:57

BeeMeR napisał/a:
Nie panikuj, nikt nie popędza

Ale coponiektórzy już czekają na napisy, więc...
Ja nie panikuję, tylko się cieszę. Motywacja mi wzrasta. :mrgreen:

Admete - Sob 05 Sie, 2017 18:58

Jeszcze trochę grafik z SF, ale to już końcówka. Mogłabym dalej oglądać nowe odcinki. Na soompi jakaś kobieta powtórkę robi - mnie też to czeka, bo nie jestem jeszcze gotowa na rozstanie.

Aragonte - Sob 05 Sie, 2017 21:05

No, taki drugi sezon by się przydał...
Dzięki za grafiki :kwiatek:
Chyba sobie włączę 30. odcinek Horse Doctor na osłodę :wink: