Seriale - Winter sonata, czyli dramy na koniec roku
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2017 07:52
Cyrano 4
Problem miłosny małolatów nie bardzo mnie obchodzi - ani trochę nie życzę przewodniczącej idola, znacznie bardziej kibicowałam poprzedniej parze
Natomiast wyraźnie jest to przyczynek do opowiedzenia dawnej historii panów: Sherlocka i Watsona.
Kelnerka jest sympatyczna - faktycznie idealna dla mrocznego - po pysku już dostał (torebką), mizianie też, wymiana spojrzeń teraz gra
Aramis tez jest tu sympatyczny Kto by się po nim spodziewał kissu
Wystarczy zawiesić niewiarę przy akcjach randkowych i dobrze się to ogląda
Admete - Sob 11 Lut, 2017 10:27
A ja zaczęłam na dobre Rebel i będę oglądać.
Agn - Sob 11 Lut, 2017 10:28
| Trzykrotka napisał/a: | | Masz pewnie jakąś inną wersję czasową, bo z moją wersją od stalego dostawcy pasowały idealnie. |
Na pewno mam. Za to jakość - żyleta.
| Trzykrotka napisał/a: | | Tam jest w ogóle taki problem, że chiński jest szybszy w mowie od koreańskiego, za szybki jak dla przełożenia tego na nasze. To jak w Indiach z językiem hindi, który jest w naszym tempie - i super-szybkim tamilskim czy malayalam. Gosia mi pisała, że bardzo trudno jest się w tym zmieścić. |
Tak, ja to rozumiem, ale jak mi się napisy zaczynają pół minuty przed dialogiem, to nie mogę tego zwalić na specyfikę chińskiego.
| Trzykrotka napisał/a: | | Pani potem nie tylko patrzy, ale też coś gra, a ta jej chudość staje się atrakcyjna, bo taka eteryczna i wiotka pięknie pasuje do mocnych ramion generała. |
Też o tym pomyślałam, aczkolwiek mam nadzieję, że zacznie też coś grać, nie tylko ładnie wyglądać. Choć to nie jest zła gra pt. "drę się i mam wytrzeszcz", tylko po prostu bardziej "ot, jestem sobie, śliczna i w ogóle".
| Trzykrotka napisał/a: | Ale drama zupełnie z innej bajki niż nasze seguki, nie? |
Oj, zupełnie. Znaczy się to taka faktycznie bardziej baśń niż seguk-seguk.
| Trzykrotka napisał/a: | | Bitwy to oni ewidentnie wolą inaczej pokazywać. Po co aktorzy mają ćwiczyć miesiącami machanie mieczem - robi się szybki montaż na detale, tu spowolni, tam pofruwa, a gdzie indziej pokaże rozbryzg błota spod obcasa generała, spadanie liści strąconych strzałą, niespokojne końskie oczy. Chińska szkoła. |
Pod tym względem wolę "nasze" koreańskie seguki - jak facet ładnie robi mieczem, to przyjemnie popatrzeć. To fruwanie podobało mi się tak za pierwszym, drugim czy trzecim razem (w czasach Przyczajonego tygrysa, ukrytego smoka, jak to było takie wow! nowe!). Potem mi się przejadło i teraz już tak nie zachwyca.
Admete - Sob 11 Lut, 2017 14:33
Jestem po 3 odcinku Rebel Hong Il Dong i to najwyraźniej mój seguk Trochę historii, trochę przygody, ciekawe postacie. Wszytko zaczyna się w podobnym momencie co Klejnot - uwięzieniem i straceniem królowej w 1482 roku. Tym królem, który będzie chciał zniszczyć Hong Il Donga będzie jej szalony syn też znany w Klejnotu. Ale na razie przyszły buntownik jest dzieckiem ( bardzo sympatycznym ), a na pierwszym planie jest jego ojciec - grany przez pana znanego nam z City Huntera. Bardzo ciekawa, wielowymiarowa postać, doskonale zagrana. W 3 odcinku pokazano jakie prawo obowiązywało w Joseonie, w trakcie procesu z boczku pokazywano fragmenty z prawdziwego prawa karnego tamtych czasów. To już mam dramę na środę, bo zwykle wtedy oglądam odcinki z poniedziałku i wtorku, jeśli wyłapię coś, co mnie zainteresuje.
Mówiłam o nieoczywistej muzyce, bo oprócz normalnego soundtracka są piosenki takie jak te:
https://www.youtube.com/watch?v=oI_7JnrGoVk
Przy czym zaskakująco to pasuje do całości. Serial ma to, co lubię czyli z jednej strony bogaczy, z drugiej biedaków, którzy walczą o swoje. Żadnych krzyków, dziwności i nadmiernej stylizacji Scenariusz wygląda na przemyślany. Przynajmniej w obrębie tych trzech odcinków. Mogę się podpisać po tym stwierdzeniem z soompi:
| Cytat: | | I'm so happily surprised how good this drama is, the kids were doing great, the story is well written, the music is uplifting, the whole drama production is actually so good! |
BeeMeR - Sob 11 Lut, 2017 20:14
Przypomniałam sobie to i znalazłam:
https://www.soompi.com/20...-joons-brother/
fotki słabej jakości ale widać o cho chodzi - Siwon i PSJ na ślubie.
Odnośnie SWP to są napisy pl. do do odc 1-8/16, a Hwarangi do 11 odc.
Aragonte - Sob 11 Lut, 2017 20:29
Hwarangowe napisy chętnie przygarnę Dotychczasowe nie były takie złe.
Te do SWP nie są mi potrzebne, bo oglądam dość szybko i jestem już dalej. co oni zamierzają upchnąć jeszcze w tej dramie, skoro para już się zeszła? Pewnie jakieś głupie dramatozy?
Siwona mi było autentycznie szkoda - mało go, a króluje na ekranie. Wolę go teraz, kiedy już nie jest takim szczypiorem Morderca ma kilka ładnych scen, ale zasadniczo dużo lepszą rolę miał w Wiedźmie. Pani na szczęście już się nie wydziera
Admete - Sob 11 Lut, 2017 21:15
Obejrzałam też pierwszy odcinek Szefa Kima. Może być zabawnie. Niby komediowo, ale może z przesłaniem.
Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2017 23:28
O-o-o, to te właśnie ślubne zdjęcia, na których PSJ jest z Siwonem
Admete Może w takim razie segukowo warto przerzucić się na Rebel, skoro Siamang coś nie bardzo się rozpędza A najlepiej jeszcze poczekać.
Chef Kim naprawdę rozwija się ładnie. Pierwsze dwa odcinki nie przekonały mnie niczym, prócz roli Namgoonga, a i teraz ona jest największą wartością dramy. Ale ogląda się to naprawdę dobrze, a mroczność całej sytuacji tej szemranej korpo opromienia komediowy rys głównej postaci. Wygląda na to, że wbrew swojej woli wyrasta on na ludowego bohatera
Pani z Gunmana i Wilczka bardzo pasuje do roli: na tyle ładna, żeby skusić Wielce Ważnego Ważniaka, na tyle zwyczajna, że pasuje do skromnego działu finansowego.
Agn czekam na dalsze wrażenia z Generała. Mnie te odrealnione walki też nie przekonują. Efektowne to niby jest, ale na dłuższą metę nudne, a czasami niezamierzenie komiczne. W 5 odcinku jest taki pojedynek Generała z księciem He Xią o dziewczynę. Każdy trzyma ją na rękę i okłada drugiego mieczem, a potem jeszcze ją sobie przerzucają nad głowami - zamiast dramatycznie wyszło zabawnie. Ale na przykład walka generała ze starym księciem Jing An z 2 odcinka jest efektowna, ale nie przesadna IMO.
No i wiele wojennego niedosytu wynagradzają wojenne zaloty
Agn - Sob 11 Lut, 2017 23:31
BeeMeRku, za fotki dank serdeczny składam.
A ja wsiorbałam się w General and I - cudna, baśniowa drama. Na razie jestem zachwycona. Obawiam się, że dojdzie mi kolejny generał, a raczej Generał. Więc będę musiała ich rozróżniać. Np. jako Generała i Chińskiego Generała. Oj, ma coś facet w sobie. Wiem, że obiecał wybić ród księcia errrr bodaj Jin Ah się zwał, ale nie przeszkadza mi to podziwiać sobie faceta, co mi tam. Zresztą ta sytuacja jest mocno złożona.
Bardzo to odrealnione i walki są dosyć mało satysfakcjonujące, jako rzekłam wcześniej, pod tym kątem wolę koreańskie sposoby, ale jest mi pięknie. Na drobiazgi przymykam oko, bo ta drama to niemal że fantastyka, więc można łyknąć jakieś duperelki. Natomiast sama linia generalsko-panieńska jest rozpisana bardzo ładnie.
Choć ciekawam, co panna teraz wykoncypuje, jak generał się do ślubu szykuje.
Uch, nacocojumbowałam się po kokardkę.
Idę spać.
Trzykrotka - Nie 12 Lut, 2017 00:07
Nie dość, że na ród się zawziął, to jeszcze popełni wszelkie błędy i grzechy główne z listy amerykańskiej Ale nie takie rzeczy mu wybaczymy, bo przy innych mężczyznach z tej dramy to Generał jest wzorem cnót i poszanowania praw ludzkich, w tym kobiecych. Tam jest pięknie rozpisany romans.
Admete - Nie 12 Lut, 2017 08:15
| Trzykrotka napisał/a: | | Może w takim razie segukowo warto przerzucić się na Rebel, skoro Siamang coś nie bardzo się rozpędza |
Saimdang zbieram,a le to chyba nie moje klimaty. Natomiast Rebel będzie fajną przygodówką z przesłaniem w tle. Na razie stawiam na Buntownika. Moo Hyul się na końcu 4 odcinka pojawił i śliczny nad podziw U mnie Generał raczej poczeka, bo mam dużo bieżących dram.
Końcówka 2 odcinka Szefa Kima - śmieszno-straszna To nie jest sos kimchi Zasadniczo głupie, ale jak on to zagrał, to się śmiałam.
Trzykrotka - Nie 12 Lut, 2017 08:45
Do Saimdang skutecznie zniechęciły mnie wieści, że przerabiaja dramę z racji na złe wyniki. Eeeeee.... To nigdy dobrze nie wróży, dziękuję bardzo.
Chef Kim już mnie wessał. Dziś Tomorrow With You chciałabym obejrzeć. Znów wszyscy się zachwycali odcinkami 3-4.
Bardzo czekam na generalskie wrażenia Agn
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2017 11:56
| Trzykrotka napisał/a: | | Do Saimdang skutecznie zniechęciły mnie wieści, że przerabiaja dramę z racji na złe wyniki. | O, niedobrze, I tak nie miałam w planie oglądać (chyba, że byłybyście zachwycone), bo ja mam z panem nie po drodze - ale może jestem uprzedzona po nietrafionym filmie.
Ja na razie mam głowę tylko do głupotek (ale segukowo będę kontynuować Jumonga, ciekawam jednak wrażeń z Rebelianta )
w 1% czebolowicz narozrabiał, bo porwał pannę na nocną wyprawę nad ocean połączoną z oglądaniem wschodu słońca - tj. nie siłą, a perswazją zabrał, no i oczywiście grzeczni byli i tylko przegadali całą noc, ale przynajmniej już ustalili, że panna nie czuje nic do nauczyciela, a do czebolowicza pewna nie jest on zaś już jest pewny, że się zaangażował bardziej niż planował.
No i jej rodzice omal na zawał nie zeszli, że im córkę deprawuje nie mając małżeństwa w planie (wiedzą już o kontrakcie randkowym), że ją potem porzuci, a nawet gdyby doszło do małżeństwa, to żyją w innych światach, więc córką będzie nieszczęśliwa, a na to nie mogą pozwolić. Zabronili się młodym spotykać, matka skonfiskowała telefon córki (od niego), tata zawozi do pracy a odwozić kazał nauczycielowi, czebolowicza wypraszają od drzwi bo codziennie przyjeżdża i całuje klamkę, bo ona się rodzicom nie sprzeciwi. Jedynego ostrożnego sprzymierzeńca czebolowicz ma w rodzeństwie panny - siostrze, która im powysyłała wzajem zdjęcia na komórki, oraz starszym bracie panny, bo brat widział już wprawdzie jego wybuch zazdrości (o siebie, zanim wyjawił swoją tożsamość ), ale widzi też szczere starania.
W każdym razie czebolowicz ryms przed dziadkiem na kolana (wcześniej się oczywiście zapierał, że on klęka tylko do modlitwy ) żeby pomógł, więc dziadek pofatygował się do rodziny panny i rzeczywiście wyprosił zgodę na spotykanie się pary, ale został przez nią przyłapany - no i nie spodobało jej się że tak z nią pogrywał, wypytując ja jej idzie z panami, już nie mówiąc o tym, że stał za tym całym testamentem/spadkiem/kontraktem.
Admete - Nie 12 Lut, 2017 12:16
| BeeMeR napisał/a: | | ciekawam jednak wrażeń z Rebelianta |
Myślę, że mogłoby ci się spodobać. Zobaczę, co czeka mnie dalej. W Szefie Kimie nie tylko główna postać jest zabawna i dobre zagrana. Tam jest dużo mniej ważnych i naprawdę mniejszych postaci, które zwracają uwagę. Co ja się nagłowiłam, skąd znam aktora grającego synalka prezesa. I teraz już wiem - lekarz z Beautiful Mind. Chętnie bym go zobaczyła w czymś większym. Widziałam go też jako zabójcę, ochroniarza w Last i zupełnie inaczej odbierałam. Znaczy się nie gra ciągle tak samo. Główny zły tez ciekawy, czasami to mi nawet żal, że pewnie źle skończy Panna ogarnięta bardzo, takie lubię. Atmosfera przypomina mi to trochę ten serial o firmie kosmetycznej, który na wiosnę oglądałam.
Aragonte - Nie 12 Lut, 2017 14:22
Admete, przypomnisz mi tytuł tego serialu o firmie kosmetycznej?
Wątek Hwarangów na Soompi został w końcu odblokowany, więc są nowe fotki:
Król Jinheung w pełnej gali:
https://forums.soompi.com...ac9722e9795b752
A tu Ah Ro w nowym stroju - czyżby przewodniczki Hwarangów, Wonhwy?
https://forums.soompi.com...d184fc56b00b665
Ale to by oznaczało, że na tym zdjęciu z Ji Dwi/Jinheungiem jest prawdopodobnie ona:
https://forums.soompi.com...63c8a58d9fa9424
Cokolwiek to oznacza Czyżby jednak twórcy zamierzali dokonać jakiegoś twistu? Jeśli tak, to będzie się działo na Soompi
Sun Woo chyba dowiedział się o czymś niemiłym:
https://forums.soompi.com...449a25570744fd0
Admete - Nie 12 Lut, 2017 14:28
Mrs Temper and... Nie pamiętam imienia. Jak wpiszesz początek to powinno się pojawić.
Aragonte - Nie 12 Lut, 2017 14:35
To to?
http://asianwiki.com/Ms._Temper_%26_Nam_Jung-Gi
Obadam pierwszy odcinek, a co
Admete - Nie 12 Lut, 2017 16:30
Tak, to właśnie to. Obejrzałam dwa nowe odcinki Tomorrow. Bardzo dobre. Ciekawe jak się to wszystko potoczy.
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2017 16:30
| Admete napisał/a: | | Myślę, że mogłoby ci się spodobać. | Mnie się wiele rzeczy podoba, fakt. Ale seguki wolę oglądać w ciągu, a nie na bieżąco - może jak będzie więcej odcinków to się skuszę.
Admete - Nie 12 Lut, 2017 16:35
Ja tam wolę po dwa na tydzień. Jak mam za dużo, to zaczynam przewijać.
Agn - Nie 12 Lut, 2017 17:08
| Trzykrotka napisał/a: | | Nie dość, że na ród się zawziął, to jeszcze popełni wszelkie błędy i grzechy główne z listy amerykańskiej Ale nie takie rzeczy mu wybaczymy, bo przy innych mężczyznach z tej dramy to Generał jest wzorem cnót i poszanowania praw ludzkich, w tym kobiecych. Tam jest pięknie rozpisany romans. |
Oj nie powiem - niemal słyszałam głosy oburzonych amerykanek przy niektórych scenach. Obawiam się, że niemal by powiesiły bohatera. Zresztą nie tylko jego.
No ale co ja mam zrobić, że mnie ten Chiński Generał bardzo się spodobał? Z ciekawości sprawdziłam wiek aktora - 74 rocznik. Zastanawiam się, z której strony on ma tę czterdziestkę na karku, bo nijak nie widać po gładkiej buźce.
Ech i te jego intensywne spojrzenia.
Nie czytajcie tego, Agn zwyczajnie wzięło.
| Admete napisał/a: | | Natomiast Rebel będzie fajną przygodówką z przesłaniem w tle. Na razie stawiam na Buntownika. Moo Hyul się na końcu 4 odcinka pojawił i śliczny nad podziw |
Będę musiała na to zerknąć w wolnej chwili, bo nie czułam pociągu, by obejrzeć, ale wiecie - do Smoków też długo coś nie czułam melodii, a jak mnie chwyciło, tak nie puściło do samego koniuszka, a nawet bardzo długo potem jeszcze trzymało.
Więc może to będzie podobny przypadek.
| Trzykrotka napisał/a: | | Do Saimdang skutecznie zniechęciły mnie wieści, że przerabiaja dramę z racji na złe wyniki. Eeeeee.... To nigdy dobrze nie wróży, dziękuję bardzo. |
Yyyy...
| Trzykrotka napisał/a: | | Bardzo czekam na generalskie wrażenia Agn |
Jeśli słyszałaś takie głośne "ślurp!" i zastanawiałaś się, co to było, to informuję, że był to odgłos wessania. Agn wessało.
Aragonte - Nie 12 Lut, 2017 17:14
| Agn napisał/a: | Ech i te jego intensywne spojrzenia.
Nie czytajcie tego, Agn zwyczajnie wzięło. |
Mam nadzieję, że będę dalej czytała twoje zachwyty - sama też się przymierzam do Generała, ale jakoś na razie nie naszło mnie odpowiednio mocno
Scena, co do której są już dywagacje, czy nie padają tam przypadkiem słowa: "Luke/Sun Woo, I'm your father"
http://post.phinf.naver.n....jpg?type=w1200
I Ah Ro w jeszcze jednym nowym stroju, ale wyjątkowo smutna:
https://forums.soompi.com...b8f63a77cb80a63
Sądząc po wnętrzu - przeniesiono ją do pałacu, bo królowa chciała móc lepiej szantażować Sun Woo?
https://forums.soompi.com...26520db2ad6c883
Agn - Nie 12 Lut, 2017 17:18
| Aragonte napisał/a: | | Mam nadzieję, że będę dalej czytała twoje zachwyty - sama też się przymierzam do Generała, ale jakoś na razie nie naszło mnie odpowiednio mocno |
Epicki romans wg definicji epickości.
Ładna drama. I Generał też.
A moje zachwyty to takie średnio inteligentne, nie ubogacają nikogo, jeno muszę z siebie je wyrzucić.
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2017 17:27
| Aragonte napisał/a: | | Ah Ro w jeszcze jednym nowym stroju, ale wyjątkowo smutna: | Po mojemu to ona ma ostatnio cały czas taką minę Bardziej jej leży gra komediowa niż angstowo-miłosna. Strój mi się podoba.
Zajrzałam na wątek obejrzeć fotki - ładne fajna też ta radosna fotka z księciem Baekje:
https://forums.soompi.com/en/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://scontent.fhan4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16708371_959199570881631_5335761913898130209_n.jpg?oh=3810d612deb79ddc4f7b3ecf4c8f0314%26oe=590132C8&key=4ced72acba821c5385c359ff1c0494a70952fcd7fa4bdf762b6fbf960fa75724
Ciekawam jutrzejszego odcinka
BeeMeR - Nie 12 Lut, 2017 17:33
| Cytat: | Epicki romans wg definicji epickości.
Ładna drama. I Generał też.
A moje zachwyty to takie średnio inteligentne, nie ubogacają nikogo, jeno muszę z siebie je wyrzucić. | Wyrzucaj kiedy tylko trzeba - ja sobie generała wpisuję w kolejkę po skończeniu Hwarangów - w końcu to już niedługo
|
|
|