Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Trzykrotka - Śro 15 Wrz, 2021 07:17
Ja chyba nadrobię słuchanie i oglądanie dopiero jak się skonczą siatkarskie mistrzostwa Europy bo się wciągnęłam.
Słuchajcie, magia Dołeczka już działa. Przeczytałam, że podpisał kontrakt na rom-kom, tym razem filmowy, z Yooną jako partnerką. Nie szaleję za Yooną, ale w Korei ją kochają - niech juz będzie. Grunt, że może wreszcie ten super zdolny chłopak przejdzie do kategorii aktorów pierwszoplanowych.
BeeMeR - Śro 15 Wrz, 2021 10:12
| Trzykrotka napisał/a: | | Ja chyba nadrobię słuchanie i oglądanie dopiero jak się skonczą siatkarskie mistrzostwa Europy bo się wciągnęłam. | Oglądasz tylko mecze naszych czy wszystkie? Wczoraj zadziwiająco dobrze im poszło, spodziewałam się, że będzie trudniej
U mnie w Jejoongwon olbrzymie zmiany społeczne i polityczne - mamy 1895 rok (czyli m/w 10 lat początku dramy, bohaterowie zdążyli stać się lekarzami z prawdziwego zdarzenia), przeżyliśmy epidemię cholery, dezynterię, leczyliśmy eunuchów i służki z syfilisu, zreformowaliśmy służbę zdrowia, a właściwie powstała od podstaw bo buduje się filtry przy studniach, powstają szpitale, zachodni, japoński, oraz pierwszy dla kobiet, zniesiono system klasowy (acz tkwi w podświadomości i to jeszcze potrwa), dużo osób ubiera się na modłę zachodnią, pościnało kukusie - wyszedł nawet raz nakaz, by wszyscy ścieli ale starsza arystokracja stanęła okoniem i rozkaz odwołano. Coraz silniej rządzą Japończycy, ale Rosjanie też tu mają coraz więcej do powiedzenia. Japończycy weszli siłą do pałacu, zastraszyli króla i następcę tronu, po czym zamordowali królową, a zwłoki spalili, żeby:
- nie można było zrobić oficjalnego pogrzebu
- zatrzeć ślady
- rozpuścić plotkę, że uciekła.
Tu ciekawa, acz koszmarnie kiepsko przetłumaczona notka biograficzna (z fotką) - dramatyczne są zwłaszcza okoliczności śmierci
https://www.greelane.com/...n-korea-195721/
królewska para w dramie
Król z synem po zmianach wizerunku wymuszonych przez Japończyków - i na koniec po ucieczce do ambasady rosyjskiej odpowiednio w czarnej i filetowej szacie (a zły ambasador japoński w białym patrzy bezsilnie na ambasadę do której nie wejdzie)
Bohaterowie też zmienili wizerunek, z niektórymi drugo i trzecioplanowymi mam duży problem, żeby ich teraz odróżnić i dopasować do wcześniejszych wersji
Loana - Śro 15 Wrz, 2021 11:29
| BeeMeR napisał/a: | | mamy 1995 rok (czyli m/w 10 lat początku dramy |
Wiem, że miałaś na myśli 1895 rok, ale przeczytałam ten 1995 i przez dłuższą chwilę nie potrafiłam dopasować treści do zdjęć i do realiów i naprawdę się zastanawiałam, czego nie doczytałam po drodze Drama bardzo tragiczna, dzięki za opisy, tej to na pewno nie obejrzę, za bardzo realistyczna mimo bajkowego podejścia do operacji.
Ja się mocno trzymałam i nic nowego prawie nie ruszyłam przez ostatnie dwa tygodnie (bo obejrzałam na trzy razy jeden odcinek "Drama Special Series Season 2: The True Colors (2012)", ale to niskobudżetowe jest i chyba dlatego mam wrażenie, że oglądam teatr bardziej no i nie jest takie wciągające przez to), ale wczoraj się złamałam, bo miałam wolne i zamiast szyć (po to wzięłam wolne) włączyłam sobie dramę i ofkors poszłam spać o 4 -_- no wiedziałam, że nie mogę oglądać dramy, która mnie ciekawi, bo mnie wciąga za mocno. Ledwo przerwałam, bo dzisiaj do pracy musiałam iść.
Włączyłam sobie najpierw tak z ciekawości chińską dramę z zaskakująco małą ilością odcinków, tj. "She is the one" (https://mydramalist.com/52343-only-you) - po trzech odcinkach mogę stwierdzić, że to taki rasowy harlequin, tylko chiński Poziom absurdu jest wysoki, zachowania bohaterów nie do końca zrozumiałe, fabuła pisana na kolanie - ale ogólnie jest zabawnie, bardzo malowniczo i OTP są w sumie całkiem miłą parą Może kiedyś obejrzę więcej odcinków, chociaż bardziej, żeby się pośmiać niż przeżywać
A potem jak wrzuciłam w wyszukiwarkę Netflixa wyszukiwanie po tytule "Her Private Life" - bo ma być od 25.09. na Netflixie i mam zamiar sobie znowu odświeżyć, tym razem z nowymi napisami - to mi wyskoczyło w podpowiedzi, że podobne jest "My secret romance" (https://mydramalist.com/21465-my-secret-romance). Niedawno ktoś znowu wspominał, że to fajna cukrzycowa drama i kliknęłam zobaczyć, bo już kiedyś próbowałam obejrzeć pierwszy odcinek, ale nie przeszłam 10 minut (była jakaś głośna dyskoteka, nie lubię tego hałasu). I poszło, jestem już na 9 odcinku. Przerwałam, bo praca plus zaczyna się znowu to, czego nie lubię, czyli bohaterowie się nie dogadują z powodu nieporozumień, plus rodzina zaczyna mącić. Ale oprócz tego to bardzo miła drama z przystojnym głównym i śliczną główną, którzy mają naprawdę fajną chemię Na pewno będę chciała to dokończyć (tylko kiedy? czy wytrzymam do przyszłego tygodnia? ). Głównego już widziałam w innej, krótkiej dramie i nadal uważam, że jest bardzo męski
Aragonte - Śro 15 Wrz, 2021 13:11
| BeeMeR napisał/a: | zamordowali królową, a zwłoki spalili, żeby:
- nie można było zrobić oficjalnego pogrzebu
- zatrzeć ślady
- rozpuścić plotkę, że uciekła. |
Ja czytałam, że spalili ją żywcem To królowa Min, jeśli dobrze pamiętam. Później pochowano uroczyście jej palec - jedyne, co się ostało. Makabra.
Mówiłam już, że nie lubię Japończyków?
Oglądam sobie dalej spokojnie Miecz i Haft, jestem bodajże przy 37. odcinku. Chyba nie będzie już tak spokojnie (bo było trochę odcinków lżejszych i z OTP wreszcie w pełnej harmonii, aż miło popatrzeć), skoro pewien piękny haft na urodziny cesarza spłonął.
Myślę, że Admete by się spodobał przebieg romansu w tej dramie
Admete - Śro 15 Wrz, 2021 13:34
Pewnie by mi się spodobał, ale za dużo odcinków. To mój główny zarzut, bo drama dobrze zrobiona. Muszę posłuchać Tymczasem w Korei.
Aragonte - Śro 15 Wrz, 2021 13:49
Jest naprawdę dobrze zrobiona i zagrana, a postaciom chce się kibicować albo ich nie znosić.
Może kiedyś w wakacje spróbujesz na małym przewijaniu - BTW Wiola też tak robi, przewija zwłaszcza mocno przeciągłe spojrzenia w dramach
Polecam ten podcast, mówiłam już?
Trzykrotka - Śro 15 Wrz, 2021 13:54
| BeeMeR napisał/a: | Oglądasz tylko mecze naszych czy wszystkie? Wczoraj zadziwiająco dobrze im poszło, spodziewałam się, że będzie trudniej |
1/8 chciałabym obejrzeć całą - czyli jeszcze 2 mecze dzisiejsze. A potem zobaczymy. Wczoraj było jakieś dzikie szaleństwo na parkiecie
Koszmarna jest historia królowej Min i niewyobrażalne okrucieństwo, z jakim ją potraktowano.
BeeMeR - Śro 15 Wrz, 2021 14:12
Ja czytałam, że ją (królową Min) zaszlachtowano mieczem, ciało zgwałcono i dopiero wywleczono za mury pałacu i spalono w lasku - o pogrzebie palca też czytałam, acz w dramie to jeszcze nie tenczas. Zamach pod hasłem "lisica" czy też "polowanie na lisy" - tak też było też w dramie, z pominięciem gwałtu na matce narodu. Doczytałam też, że postaci amerykańskich lekarzy oraz główne postaci mają swoje pierwowzory historyczne.
Drama jest i piękna i straszna, często naraz coś jak Nokdu Flower.
Ma też piękny ost i kostiumy.
Operacji się nie czepiam - są z dużą dbałością o realizm, a że trochę dramy też być musi to ok. Nawet białe niemowlę się znalazło dla cudzoziemki Nawiasem usuwaliśmy kamienie z moczowodu, mogłam popatrzeć jeśli już, czepiałabym się zbyt karykaturalnego czarnego charakteru.
Admete - Śro 15 Wrz, 2021 14:48
Posłuchałam już fragmentu podcastu w drodze z pracy.
Aragonte - Śro 15 Wrz, 2021 15:12
Wysłuchaj całego warto - aż żałowałam, że nie mogę się wtrącić do ich rozmowy i dodać coś od siebie Było naprawdę zabawnie.
Co do losów królowej Min - okropność
Admete - Śro 15 Wrz, 2021 19:41
Też bym się im chętnie wtrąciła Pyra nie lubi Goblina, Descendants, obie nie lubią Mr Sunshine Moja krew
Aragonte - Śro 15 Wrz, 2021 20:13
Wiola też nie lubi Descendants Myślę, że fajnie by nam się plotkowało o dramach
To zaciążenie w Cesarzowej Ki faktycznie przebiegło tak cnotliwie i ekspresowo?
Komentarze Wioli mnie najbardziej rozwalały - wizja przystojnych rozchełstanych panów prawie ją zachęciła do oglądania Chuno
Z kolei Zuza (która dram praktycznie nie zna) uznała ten podcast za nudnawy, więc chyba znajomość tematu jest tu kluczowa.
Admete - Śro 15 Wrz, 2021 21:13
Pamiętasz, że my też zwracałyśmy uwagę na rozchełstanych panów
Aragonte - Śro 15 Wrz, 2021 21:33
Oczywiście BTW w Chuno trafiła się nawet kąpiel nagiego pana zasłoniętego strategicznie jakimś konarkiem
BeeMeR - Śro 15 Wrz, 2021 22:28
Loana -w My secret romance przeskocz do finału,nic nie stracisz. To była drama preprodukowana, a w trakcie emisji wydłużyli ją o odcinek, efektem czego drugie pół jest mocno rozwodnione retrospekcjami i naprawdę powoli zmierza do końca, w którym para postanawia randkować oficjalnie (I przespać się ponownie, ale już nie na ekranie )
Trzykrotka - Czw 16 Wrz, 2021 11:36
Mnie się bardzo podobało hasło Pyry: to oglądałaś dla treści! kiedy Viola przyznała się, że nie pamięta żywcem, o czym był Healer, ale wie, że jej się bardzo podobał, bo Ji Chang Wook to jej ulubiony aktor
Ja też często oglądam dla treści...
BeeMeR - Czw 16 Wrz, 2021 11:40
Jejoongwon - leczymy zajęcze wargi, poprawiając sytuację życiową małych dzieci i niekochanych, bitych żon, a że "ulepszone" żony najczęściej też są bite coby przypadkiem nie przyszło im do głowy poszukać innego mężczyzny rozszerzamy służbę zdrowia o ofiary przemocy domowej król (właściwie tytularnie już chyba cesarz odkąd wrócił do pałacu) umożliwia im rozwód
Wspomniano tylko o rewolcie chłopskiej w kontekście tego, że rozwody za obopœlną zgodą i powtórne małżeństwa są dozwolone,teraz także na wniosek kobiety w przypadku przemocy nawet jeśli małżonek się nie zgadza
Odkrywamy też dobrodziejstwa zdjęć rentgena, leczymy raka płuc wycinając jedno i takie tam
Trzykrotka - Czw 16 Wrz, 2021 12:22
Rewolta chłopska z Nok Du Flower?
BeeMeR - Czw 16 Wrz, 2021 12:48
Tak - jestem teraz rok, może dwa lata po. Nie ma już egzaminów państwowych dla yangbanów, bo nie ma yangbanów, klas społecznych i wyrzutków jak rzeźnicy. Para się niedawno zaręczyła ponownie (mieli dramowo uzasadnione powody by się rozstać bez rozstania, pokończyli studia, pracują razem, widując się codziennie). Nie jestem pewna na co teraz czekają zamiast się pobrać od razu po zaręczynach i ponownej zgodzie rodziców panny, ale obstawiam, że na przedfinał, bo fragment ślubu już widziałam
Drugi ma narzeczoną z Japonii, gdzie studiował, ale to się raczej nie ma prawa zakończyć dobrze, bo jej ojciec jest dygnitarzem, jak odkrył ostatnio Drugi - odpowiedzialnym za śmierć królowej. No i omc teść żąda by pan po ślubie przyjął japońskie nazwisko żony, a to raczej nie przejdzie... Drugi miał trochę tendencję jak młodszy brat z Nokdu, korzystać z dobrodziejstw, wiedzy i bogactwa Japończyków, (jak choćby rentgen, jedyny w kraju w japońskim szpitalu), ufając że może leczyć ludzi wszędzie,tak samo w japońskim jak i koreańskim szpitalu ale coraz bardziej jego ideały pryskają. Był już zamach na jego pacjenta, dostał raz ampułkę z trucizną by podsunąć pacjentowi itp. Świetnie się ogląda, 5 odcinków do końca.
BeeMeR - Czw 16 Wrz, 2021 13:53
Acha, tak, w Empress Ki była przekombinowana ciąża i przede wszystkim poród, kojarzy mi się że pokładziny były z królem ale nie bardzo pamiętam okoliczności, o ciąży nikt w pałacu cesarza nie wiedział do samego rozwiązania, w trakcie którego ona się turlała z górki, urodziła dziecko nieprzytomna albo półprzytomna, ktoś inny się nim zaopiekował, cuda na kiju. Mogę oczywiście pamiętać zupełnie inaczej niż było
Trzykrotka - Czw 16 Wrz, 2021 21:01
Trudno pamiętać pokładziny z królem, bo pokazano z nich jedynie poranek po, orzy czym oboje państwo leżeli w łóżku w pełnym stroju wielowarstwowym, tak z pół metra od siebie. I za chwilę cyk, ciąża już jest
To był jeden z mich pierwszych razów z segukowym seksem, miałam niezłą rozkminę o co właściwie chodzi, stąd pamiętam.
Admete - Czw 16 Wrz, 2021 21:41
Kończę oglądać ostatni odcinek Hospital Playlist. Uśmiałam się i wzruszyłam. Będzie mi ich wszystkich brakować.
BeeMeR - Czw 16 Wrz, 2021 22:13
| Admete napisał/a: | | Kończę oglądać ostatni odcinek Hospital Playlist. | Ja zaczynam - wystarczyło, że ginekolog wsiadł do windy (pełnej ludzi) i od razu mi się ciepło na sercu zrobiło
| Trzykrotka napisał/a: | | I za chwilę cyk, ciąża już jest | Ale przynajmniej jest ciąża, nie trzeba rozkmin czy spali bo wiadomo - a niektórych dramach to bywa "mrugnij a przegapisz"
Nawiasem, według mnie w Healerze zdecydowanie razem spali, a rano była powtórka z rozrywki
Ja tych pokładzin z królem nie pamiętam zupełnie, pamiętam tylko, że on ją uczył grać na gayageum ale wtedy udawała chłopaka
Pamiętam za to noc poślubną cesarza z Tanasiri
Trzykrotka - Czw 16 Wrz, 2021 22:34
| BeeMeR napisał/a: |
Pamiętam za to noc poślubną cesarza z Tanasiri |
a tak, niezapomniana była! Zresztą nie ma to jak brak zapału do tej roboty spotęgowany obecnością potężnego teścia, choćby tylko domyślną obecnością.
BeeMeR - Pią 17 Wrz, 2021 06:40
Ale i tak najbardziej pamiętna jest kąpiel w płatkach róży
https://youtu.be/lZFOhEc6ZK8
Obejrzałam wczoraj pół HP2 - przy karaoke dostałam nieziemskiej głupawki
|
|
|