To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

BeeMeR - Czw 03 Sie, 2017 14:20

Trzykrotka napisał/a:
geniusz jest IMHO pomyłką obsadową
Aaa, czyli nie tylko ja tak go widzę :kwiatek:

Z tą Moonówną miałam problem w komedii romantycznej z Pasikonikiem - raz, że komedie romantyczne nieczęsto wychodzą Koreańczykom dobrze, dwa - że fochanie się i panieńskie minki nie pasowały do niej, a może fabuła była zbyt oczywista i naciągana - pamiętam, że siadanie nieznanemu gościowi na kolanach w pociągu/autobusie miałam dwukrotnie w ciągu kilku dni - w tym filmie i MSR ;) .

W CM w wersji oszczędnej mi ona pasuje, w TPM podobała mi się bardzo, niezależnie od tego, że ponoć kiepsko mówi segukowa mową (trafiłam na porównanie, że "jakby współczesna nastolatka deklamowała Szekspira" ;) )
Junki mi się podoba - tj. postać jest narwana, niepokorna, ale swoje powody ma ;)
Starszy policjant jest póki co moim ulubieńcem - zobaczymy jak będzie dalej.

Trzykrotka - Czw 03 Sie, 2017 15:55

Ona mi podpadła w Nice Guy i w filmie z Żabulem, tym o pogodynce. Miała ładne nogi i nic więcej. Ale tu mi się podoba. Podobnie jak po PMY widać po niej, że nie jest już nastolatką i rola chłodnej specjalistki bardzo do niej pasuje.
Admete - Czw 03 Sie, 2017 16:11

Ja się wypowiem po 3 i 4 odcinku. Pan od doktorka jest fatalny. Pani nie rozpoznałam. Siedzimy w fajnej kawiarni i nikomu się nie chce ruszać.
Trzykrotka - Czw 03 Sie, 2017 16:42

Nie poznałaś pani z TPM? :lol: To znaczy, że obsadzona jest dobrze.

Tymczasem Królowa rozpędza się fantastycznie, im dalej tym lepiej. Romans odpływa w siną dal, to zupełnie nie o tym drama, choć pokazano dobitnie, że młodzi są w sobie zakochani. Inaczej nie byłby całego angstu, który teraz osiąga stężenie bliskie wybuchu jądrowego. Niesamowite jest, do jakiego stopnia CG od dzieciństwa już skierowano na fatalną drogę. Zaczęło się już od króla - okropnego ojca obu braci. Właściwie, to w pewnym sensie CG niepotrzebnie pielęgnuje swoje rozliczne zalety. Dla królowej, rywalki, kolegów męża z konspiracji, jest ona właściwie tylko ciałem - na którym znajduje się pewna informacja. I mąż i król widzą w niej kobietę, dzięki której przychodzi im zastanawiać się, czy tak naprawdę każdy z nich pragnie być królem. Dobrze myślicie - nie chcą, żaden z nich nie chce, ale żadne nie może już zawrócić.
Ostatnie dwa odcinki były świetne. Wszystkie frakcje biegające w poszukiwaniu znaku na kobiecym ciele, CG twardo dążąca do odkrycie prawdy o swoim małżeństwie - i do ujawnienia motywacji wszystkich uwikłanych w grę o tron. I demaskacja męża. I jego deklaracja. No pięknie, po prostu pięknie.
Mam ochotę już przerzucić się na jakąś pogodną współczesną opowieść, ale na razie królowa nie popuszcza.

BeeMeR - Czw 03 Sie, 2017 16:58

Trzykrotka napisał/a:
Ona mi podpadła w Nice Guy i w filmie z Żabulem, tym o pogodynce.
Aaa, wyrzuciłam je z pamięci :P

Jaszczurki wrzuciły dwa odcinki "zabójczych umysłów" - nie sprawdzałam jakości, czekam na wersję Agn odc. 2, uwagi do 1.podeślę wieczorem :kwiatek:

Admete - Czw 03 Sie, 2017 19:04

No nie rozpoznałam. Ale też za bardzo się jej nie przyglądałam.
Agn - Czw 03 Sie, 2017 19:58

BeeMeR napisał/a:
Trzykrotka napisał/a:
geniusz jest IMHO pomyłką obsadową
Aaa, czyli nie tylko ja tak go widzę :kwiatek:

Nie tylko ty. Też mi aktor nieszczególnie leży, ale niech tam, mało go. Ale za to jak coś palnie... grrr... a ja to potem muszę tłumaczyć. Dupek jeden.

O romans się nie martw - nie będzie. Aktorzy to potwierdzili (taki jeden Pięknooki na pewno). Też bym tu wolała takie zwyczajne, pracowe porozumienie. A wręcz bym się cieszyła, gdyby bohaterowie jak już mieli romansować, to poza pracą - wiecie, zwykły mąż, zwykła dziewczyna, zwykła rodzina, jak szef Kang - on ma pracę osobno, a żonę i dziecko/dzieci osobno. Tu niech się skupią na rozwiązywaniu paskudnych spraw. :)
Trzykrotka napisał/a:
Od wczoraj natomiast (kto się dziwi, ręka w górę :lol: ) tumblra zalała fala gifów i zdjęć Jun Ki, który zdaje się błyszczał w 3. Widziałam, jak zabawiał małą dziewczynkę na komisariacie i jak mrugali do siebie z jakimś chłopczykiem.

Właśnie pokazał pierwszą sztuczkę z monetą. Biłam brawo. :mrgreen:
Dzieci jeszcze nie było, ale pewnie zmięknę na ciele i duszy, jak znowu Piękne Oczy z dzieciakami zobaczę. Rozczulający jest. :serce:

Edycja: No i było mrugnięcie oczkiem z dzieciaczkiem, a potem śliczny uśmiech. :serce:
Edycja 2: Ojejjuuuuuu!!! Chłopczyk mu później siedzi na kolanach. :serce: I Junki go karmi. Umieram. :serduszkate:
Edycja 3: Umiał też oczarować małą dziewczynkę sztuczkami z kurczaczkiem, a także należycie porozmawiać z młodzieńcem w szoku po śmierci rodziców.
Zdecydowanie lśnił. :serce:

Trzykrotka - Czw 03 Sie, 2017 23:00

No i wiadomo - rządzi! Taki zmasowany męski urok nie może się marnować - wiedziałam, że coś będzie na rzeczy, bo internet nagle ruszył, nic tylko Jun Ki i Jun Ki wszędzie. Nie żabym narzekała :serduszkate: Poczekam sobie na następny odcinek, bo pewnie znów sprawa będzie rozciągnięta?

Królowa 15 i 16
Najpierw sama słodycz. Pojednanie małzonków, słodkie oczy, słynna i omawiana wcześniej przez wszystkich znajomych i krewnych "konsumpcja." Cud mió i orzeszki. Po czym - pierdut! Odcinek 16, krew sika galonami, płacz, jatki i zgrzytanie zębami. Nieszczęsny książę, który chciał być tylko mężusiem wyjścia miał nie będzie - będzie musiał zostać królem, bo ten obecny zepsuł się jak nakręcany pajacyk.
Nie wiem, czy dalej nie ograniczę się do streszczeń na db, bo nie mam siły na takie pokazy :cry2:

BeeMeR - Czw 03 Sie, 2017 23:17

Królowa 10

Panna leci do księcia niczym ćma do światłą, wbrew ostrzeżeniom, przepowiedni, wszelkim znakom na niebie i ziemi, ech. Naiwność maksymalna też w myśleniu, że pogodzi braci. Znałam też takie kobiety, które twierdziły/może wierzyły, że wszystko się uda, bo "on ją tak ogromnie kocha i dba" choć wyraźnie ziemia usuwała się im spod nóg. Najczęściej kończyło się źle.

Agn - Czw 03 Sie, 2017 23:19

Trzykrotka napisał/a:
Poczekam sobie na następny odcinek, bo pewnie znów sprawa będzie rozciągnięta?

A jak. Nie powiem, czuję lekki niepokój, co się może wydarzyć. *głośno przełyka ślinę*

Aha, na YT już pojawiła się piosenka z dramy. Jeeee!
https://www.youtube.com/watch?v=jWLSN_twXKk
:banan:

Admete - Pią 04 Sie, 2017 05:58

A ja nadal monotematyczna, znalazłam śliczne rysunki z postaciami Shi Moka i Yeo Jin. Ukryję pod kołderką, żeby wam nie spamować za bardzo:

Spoiler:

Trzykrotka - Pią 04 Sie, 2017 07:48

Na tumblrze po zakończeniu Królowej dwie uzupełniające się reakcje: szloch i okrzyk 'ta drama jest wspaniała.'
Admete - Pią 04 Sie, 2017 07:59

To nie masz wyjścia i musisz dokończyć, mimo bólu serca.
Trzykrotka - Pią 04 Sie, 2017 09:39

Tam już w tej chwili jest strasznie dużo okrucieństwa. Uśmiercono w mękach jednego z bohaterów. Szaleństwo króla objawia się masowymi rzeziami. Nie bardzo mam siłę to oglądać, kiedy dojdą jeszcze do tego masakry emocjonalne.
W tej chwili do całego tego emocjonalnego zagmatwania na linii król-Chae Gyung - książę doszedł jeszcze ojciec Chae Gyung. A ten pan jest identyczny jak córka - dobry, szlachetny i naiwny :?

Trzykrotka - Pią 04 Sie, 2017 09:53

O wielkie ci dzięki! :oklaski: :kwiatek: Teraz mam ochotę obejrzeć odcinek od nowa.
Admete - Pią 04 Sie, 2017 10:22

Nie mam dziś jakoś czasu na oglądanie, a chciałabym nadrobić CM. Może po obiedzie. Moze ten serial będzie dla mnie:

https://forums.soompi.com/en/topic/402451-upcoming-tvn-drama-2017-argon-%EC%95%84%EB%A5%B4%EA%B3%A4-kim-joo-hyuk-and-chun-woo-hee-1st-teaser-released/

Agn - Pią 04 Sie, 2017 11:02

Donoszę uprzejmie, że tłOmaszenie drugiego odcinka CM powędrowało do mej zacnej bety.
Tak tylko jakby kogoś to interesowało. ;)

BeeMeR - Pią 04 Sie, 2017 11:24

Agn napisał/a:
tłOmaszenie drugiego odcinka CM powędrowało do mej zacnej bety.
Tak tylko jakby kogoś to interesowało. ;)
Interesuje, interesuje! :excited:

Tymczasem w Królowej 11. książę już wie, że ze słodkiego pożycia małżeńskiego nic nie będzie - nie w rezydencji podarowanej przez króla i naszpikowanej jego szpiegami, nie z żoną będącą również szpiegiem królewskim i mająca donosić codziennie o poczynaniach męża - nic dziwnego, że jej nic nie powie z kim się spotyka, co robi i czemu krwawi - a to, że ona mu wciąż ufa w tych okolicznościach... i królowi ziejącemu nienawiścią do brata i pożądaniem do niej (bratowej in spe) również ufa - to może się skończyć tylko tragicznie.
Długo ignorowałam królewskie zainteresowanie panną trzymając się linii dongseng-hyung, ale dłużej się nie da. To kolejny trybik w maszynie królewskiej autodestrukcji.

Trzykrotka - Pią 04 Sie, 2017 12:18

Agn :excited: Jesteś jak błyskawica :banan:

BeeMeR napisał/a:
Długo ignorowałam królewskie zainteresowanie panną trzymając się linii dongseng-hyung, ale dłużej się nie da. To kolejny trybik w maszynie królewskiej autodestrukcji.

Tak, niestety. Obawiam się, że w dramie zrobiono z zakazanej miłości króla do bratowej czynnik najbardziej pchający króla w obłęd. Nawet gdyby zorientował się wcześniej, do jakiego stopnia mu na niej zależy, chyba nie bardzo mógłby zrobić sobie z niej konkubinę. Nie z jej ciotką jako pierwszą żoną, nie z panią Jang jako wieczną przyboczną.
Podejrzałam, jak się to skończy. Mogę spokojnie obejrzeć te 4 odcinki do końca, choć lekko nie będzie :boisie: A potem dla odpoczynku wezmę sobie chyba jakieś Reunited Words
:opala_sie:

Admete - Pią 04 Sie, 2017 13:06

Ja sprawdzę Save me, choć nie mam wielkiej nadziei, co do tego, czy mi się spodoba. Deliveryman też pewnie sprawdzę. Najlepsza cześć odcinka 3 CM to zdecydowanie Junki ;) Głos ma jak zawsze taki głęboki. W okularach mu ładnie i z dzieckiem. Mam nadzieję, że jak już ma oficjalną dziewczynę, to i dzieci za jakiś czas będą :) No i czekam na jakąś trudniejsza, bardziej skomplikowaną sprawę. Jak dla mnie doktora, tej całej Nany i pani od prasy mogłoby nie być. Zostałoby więcej miejsca dla pozostałej trójki.
Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 16:10

Trochę spamu z Tumblra :wink:

Niby nic, ale... :rumieniec:

Trochę grafiki:
http://leopardbear-godo.t...98-%EC%88%B2-e4
http://pow-mh-er.tumblr.c...%85%A0%E3%85%A0
http://leopardbear-godo.tumblr.com/

I trochę uśmiechu :mrgreen:

I jeszcze coś z dramy i BTS :lol:

Admete - Pią 04 Sie, 2017 16:22

Nie ma jak spam. No faktycznie nic :serduszkate:
Aragonte - Pią 04 Sie, 2017 16:29

Admete napisał/a:
Nie ma jak spam. No faktycznie nic :serduszkate:

Prawda??? :serduszkate: :goraco:

Admete - Pią 04 Sie, 2017 16:44

Koleżanka spamerka wie, jakie gify wkleić :serce: Jak komputer włączę, to sobie pozapisuję.
Agn - Pią 04 Sie, 2017 17:12

Admete napisał/a:
W okularach mu ładnie i z dzieckiem. Mam nadzieję, że jak już ma oficjalną dziewczynę, to i dzieci za jakiś czas będą.

Jesli widziala jego sceny z dziecmi w dramach, to zaloze sie, ze go bardzo usilnie namawia. ;)

Oj, urzadze chyba dzisiaj spam Junkiego w watku. Co sie bede szczypac. Ladnych obrazkow nigdy za wiele, jak pokazuje przyklad kolezanek. :serduszkate:

Dzis chyba zasiade do tlumOczenia trojki.