Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Agn - Pon 01 Paź, 2018 18:04
Ja też. I lubię zarówno opowiadania jak i sagę. Dla mnie nie była przekombinowana, za to z radością poławiałam w niej nawiązania do różnych rzeczy. I zawsze coś nowego wynajdę.
Trzykrotka - Pon 01 Paź, 2018 20:25
Nie wiem, może i nie była, ale u mnie zainteresowanie opowieścią sagi malało z tomu na tom, aż już nie chciało mi się kończyć. Mogę powiedzieć, że sam organizm ją odrzucił. A zaczynałam z zapałem. Może powinna zamknąć się w 3 tomach? Dla mnie na pewno.
BeeMeR - Pon 01 Paź, 2018 21:25
U mnie też zainteresowanie malało, ostatni tom czytałam bardziej dla zakończenia cyklu niż z ciekawości, do tej pory bardzo lubię i czytałam kilkukrotnie opowiadania i tom pierwszy
ita - Śro 03 Paź, 2018 20:42
Hm, słucham Wiedźmina i piszę na Forum. Ale fajnie
Szafran - Śro 03 Paź, 2018 21:03
Ja kochałam opowiadania, sagę trochę mniej, bo miała tomy mniej i bardziej dopracowane, ale i nawet kiedy mniej, to wciąż miała bohaterów, których kochałam. Ale nie wracałam do wiedźmina od liceum. Boję się, że już nie będę go tak odbierać jak kiedyś, ale... chyba się skuszę. Bo a nuż jako stara krowa odkryję tam masę nowych smaczków:D
Admete - Pią 05 Paź, 2018 04:50
Zaczęłam Wodę na sicie i chyba nie przeczytam. Nie to, ze książka jest zła czy nieciekawa - ale to "tylko" powieść. Będzie się podobała tym, którzy wolą powieści. Córki Wawelu podobały mi się głównie ze względu na fakty, były wymieszane z fikcją, ale ta fikcji ami nie przeszkadzała. Powieści już mi się nie chce czytać - chyba. Spróbuję jednak. Ogólnie nie mogę się ostatnio skupić na czytaniu.
Przeczytałabym książkę Joanny Solskiej "80-te. Jak naprawdę żyliśmy w ostatniej dekadzie PRL"
https://www.polityka.pl/o...kadzie-prl.read
I jeszcze - Paweł Matuszewski - "Cyberplemiona"
https://ksiegarnia.pwn.pl/Cyberplemiona,761069574,p.html
ita - Pią 05 Paź, 2018 08:42
U mnie z Wiedźminem idzie dobrze . W ogóle jestem zachwycona tym audiobookiem. Od poniedziałku nie włączyłam nawet tv, wieczorami odpalam audiobooka i hajda! Chyba się przekonałam do audiobooków. Niektóre epizody odsłuchuję po dwa razy. Na początku miałam trochę problemow ze skupieniem uwagi, wydaje mi się, że książka bardziej naturalnie tą uwagę wymusza. Ale już się nauczyłam.
Barbarella - Pią 05 Paź, 2018 22:32
Ja ostatnio przeczytałam książkę pt." Śladem krwi" o marszu śmierci, który szedł przez Rybnik. Książka ciekawa i wstrząsająca jednocześnie. Zawiera relacje uczestników oraz świadków tego wydarzenia.
Admete - Sob 06 Paź, 2018 06:13
To o ludziach wymordowanych w czasie wojny, pacjentach szpitali psychiatrycznych? Czy o więźniach obozu?
Barbarella - Sob 06 Paź, 2018 20:59
O więźniach obozu Auschwitz-Monowitz. Byli gnani, w mrozie i o głodzie, na zachód, przed ofensywą radziecką.
Admete - Nie 07 Paź, 2018 06:43
Skończyłam właśnie czytanie reportażu Ewy Winnickiej - Był sobie chłopiec. Historia małego Szymona zamordowanego przez rodziców i wrzuconego do stawu. Przygnębiające. Pamiętacie pewnie tę historię sprzed paru lat.
Tamara - Nie 07 Paź, 2018 18:53
Nie on jeden Co z tego , że kary za znęcanie się nad dziećmi podnieśli, skoro wykrywalność i tryb procedowania się nie zmieniły .
Szafran - Nie 07 Paź, 2018 19:07
Czytałam fragmenty. I reportaż prasowy, chyba też Winnickiej. Choć nie mam dzieci, nie mogłam całości książki. Za bardzo mnie to poruszało.
Admete - Nie 07 Paź, 2018 19:12
Na pewno nie polecałabym jej nikomu, kto ma dzieci.
ita - Nie 07 Paź, 2018 21:54
Ja jutro po pracy wybieram się po kolejny audiobook.
Chyba źle zaczęłam słuchać - wykańczam właśnie Krew Elfów.
A chyba powinnam była zacząć od:
Wiedźmin ( Ostatnie życzenie, Miecz przeznaczenia)
potem - Elfy, dalej:
Czas pogardy
Chrzest ognia
Czy na sali jest specjalistka od Wiedźmina i może mi to potwierdzić?
BeeMeR - Nie 07 Paź, 2018 21:59
Idzie to chyba tak:
Ostatnie życzenie,
Miecz przeznaczenia
Krew elfów
Czas pogardy
Chrzest ognia
Wieża Jaskółki
Pani Jeziora
ita - Nie 07 Paź, 2018 22:03
Dziękuję , to mam na jutro ściągawkę!
Anaru - Pon 08 Paź, 2018 13:37
Przed obejrzeniem nowej ekranizacji koniecznie mszę sobie odświeżyć i opowiadania i całą sagę, bo strasznie pozapominałam
Skończyłam kolejne 2 książki Grzędowicza (Po "Księdze jesiennych demonów" przeczytałam "Popiół i kurz. Opowieść ze świata Pomiędzy" oraz Wypychacza zwierząt"), oddałam dzisiaj i pożyczyłam kolejne dwie ("Azyl" i "Hel-3"). Dawno już nie czytałam nic tak wciągającego. Miałam ochotę na Pana Lodowego Ogrodu, ale był tylko 2, 3 i 4 tom, więc kiedyś w następnej kolejności.
Do Kossakowskiej tez mam zamiar kiedyś wrócić w kolejnym rzucie
Caroline - Pon 08 Paź, 2018 20:23
Na wakacjach poczytałam sobie Szymiczkową, którą zdążyłam już wcześniej sprezentować dwóm osobom oraz czeską "Ostatnią arystokratkę".
Dopatrzyłam, że ukazał się debiut tego autora "Dziennik kasztelana"
http://lubimyczytac.pl/ks...nnik-kasztelana
ponoć krótszy i z innym poczuciem humoru, ale fanów Arystokratki może zainteresować.
Natomiast absolutną perełką wakacyjnych lektur był "Zwrot Jak zaczął się renesans" Stephena Greenblatta, autora chwalonej tu bardzo innej książki - o Szekspirze.
"Zwrot" znalazłam na półce właścicieli kwaterki. Świetnie się czytało. Niestety za późno się za nią zabrałam i nie doczytałam do końca. Po powrocie przeszukałam bibliotekę (bez efektu), ale udało mi się kupić online używaną. Cud kompletny, bo książek tego autora prawie nie ma, a jak są, to osiągają kosmiczne ceny (około 100 zł i więcej) Przydałoby się wznowienie. A tymczasem czekam niecierpliwie na przesyłeczkę
Admete - Pon 08 Paź, 2018 20:40
Też chciałam przeczytać tę książkę Greenblatta, ale nie ma jej nigdzie. Jego Szekspira mam odbitego na ksero i zbindowanego
ita - Pon 08 Paź, 2018 22:21
Mojej edukacji ciąg dalszy. Dzisiaj z biblioteki przytargałam audiobooki "Ostatnie życzenie" - właśnie słucham i " Miecz przeznaczenia", oraz książkę "Ostatnie życzenie".
Jestem bardzo podekscytowana tym (na razie) słuchaniem. Opowiadam gdzie popadnie o Wiedźminie, a wszyscy, którzy to przerabiali kilka lat temu, dziwią się - o co mi chodzi
No, ale to uczucie, że się trafiło na coś ekscytująco nowego, fajnego, z dużą ilością do słuchania i czytania - jest królewskie
Fibula - Pon 08 Paź, 2018 22:22
Ebook jest dostępny, jakiś tydzień temu Virtualo sprzedawało to za 9,90, teraz ceny już są wyższe.
Admete - Wto 09 Paź, 2018 03:41
Nie bardzo mam na czym czytać tego ebooka. Stary czytnik już jest naprawdę stary.
Trzykrotka - Wto 09 Paź, 2018 10:27
| ita napisał/a: |
No, ale to uczucie, że się trafiło na coś ekscytująco nowego, fajnego, z dużą ilością do słuchania i czytania - jest królewskie |
Oj prawda Fajnie, że możesz się zapoznać z Wiedźminem tak … hurtowo, ale uważaj, bo w większej ilości on idzie do głowy Zdarzyło mi się przy pierwszym-drugim tomie sagi, że tak wchodziłam w ten świat, że wychodzenie było trudne. Dosłownie zacierały mi się granice. Ale młodsza byłam, bardziej pełna entuzjazmu.
Caroline prawie gorączki rano dostałam po przeczytaniu Twojego postu. Przez całą drogę do pracy szukałam - i mam - w cyfrotece jest dostęp online do książki o renesansie Dzięki, już początek jest gawędziarsko i informacyjnie przebogaty
Hej, zdradź, gdzie byłaś na wakacjach, bo snułyśmy teorie w Pożegnalni...
Admete - Wto 09 Paź, 2018 10:32
A może u ciebie w K. jest zwykła książka w którejś bibliotece i można by ją odbić na ksero? Caroline gdybyś mi odbiła na ksero swój egzemplarz, to zwrócę ci koszty.
|
|
|