To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Winter sonata, czyli dramy na koniec roku

Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 12:10

Tak, Master z restauracji to Drugi - bardzo przyjemny, prawda?
Mnie sie ogromnie podoba otoczenie - miła restauracja Mastera i mroczny teatr Cyrano, który jest siedzibą agencji. Chłopcy są bardzo fajni - uśmiechnięty Aramis i mroczny książę Wang Yo. Nawiasem mówiąc, kelnerka z restauracji Mastera będzie wyraźnie parą do Yo - co ja się namęczyłam, zanim zgadłam, kto to. A to panna młoda z MSH, niedoszła żona TalTala :wink:

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 12:23

Trzykrotka napisał/a:
Tak, Master z restauracji to Drugi - bardzo przyjemny, prawda?
Bardzo :mrgreen:

Trochę się martwiłam, że drugim będzie mroczny książę, a taka trójka mi nijak nie pasowała ;)
Tak to jest jak się człowiek martwi zanim obejrzy dramę i tylko domniemuje co i jak ;)
Kelnerki chyba jeszcze nie poznałam :mysle:

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 12:54

1% też się rozkręcił ładnie - rodzinka panny się dowiedziała o paniczu i cudnie podsłuchuje każdą rozmowę oraz dośpiewuje sobie to, czego nie ma - matka już widzi ślubny kobierzec a ojciec radzi zerwać, bo nic z tego nie będzie, za dalekie światy.
Nic to, dalej się umawiają raz na tydzień, jak w zegarku. Na kolejna randkę panna zabrała go do biblioteki - żeby niekoniecznie rozmawiać cały czas :P - ale i tak się pokłócili (między innymi). Teraz panna podsłuchała jak ją obgadywał w pełnej windzie, że jest prowincjonalną więc widzę, że następnym razem narobiła mu wstydzioru kiecką na ramiączkach (nie)stosownym i zachowaniem :lol: Nie nadążał syczeć i zakrywać jej ramion własną marynarką gdy któryś kelner za długo zatrzymał na niej rozanielony wzrok :lol: Należało mu się :P Na szczęście się zorientował i obiecał poprawę ;)

Na razie największa frajdę ze wszystkiego ma dziadek (no i widz ;) ) - bo jedno i drugie narzeka mu na randki no i narzucony wybór osoby, przy czym panna dalej nie wie z kim ma do czynienia ;)
Ciekawe, czy kolejna, rolkowa randka będzie bardziej udana :mrgreen:

Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 12:55

Kelnerka będzie trochę później.
Z ciekawostek: Master miał fajne cameo w Producers; w jednym z odcinków, już po napisach on i Jang Hyuk wystąpili jako ex-faceci Gongowej, którzy się na nią skarżyli :mrgreen: A w I Remember You z In Gukiem grał szefa grupy dochodzeniowej - lekką pierdołę.

Wrzucę wam coś dla oka - klip Girls Generations, super słodki, ale nie w okropnym stylu k-pop, tylko lat 50.
Zaczynamy od Yoony z K2, jako malarka wystąpi nasza randkowa konsultantka. Potem będzie jeszcze ginseang 13 Księcia z ML
https://www.youtube.com/watch?v=nVCubhQ454c

Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 13:18

Ponieważ zasadniczo nie czuję, żebym nadawała się do czegokolwiek, zaczęłam szukać odmóżdżacza - i padło na SWP. Bohaterka wydziera się koszmarnie :frustracja: PSJ na razie mało wyraźny i do uroku jego postaci z Wiedźmy mu daleko, ale Siwon skupia uwagę :D
Zerknęłam też na Producers i myślę, że chętnie to obejrzę, bo zapowiada się ciekawie, ale poczekam już na całość napisów. No i muszę dramę jako taką zebrać, na razie mam pierwszy odcinek.

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 13:22

Aragonte napisał/a:
Siwon skupia uwagę :D
:mrgreen: :serce:

Widziałam, że wątek hwarangowy na soompi zamknięto czasowo ze względu na temperaturę postów :lol:

Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 13:30

BeeMeR napisał/a:
Widzia.łam, że wątek hwarangowy na soompi zamknięto czasowo ze względu na temperature postów :lol:

Tak - dość zabawne, że ta mało poważna przecież drama obudziła tyle emocji :lol: Wątek mają odblokować chyba dopiero w niedzielę. Aż tak strasznie się tak nie pożarto, mam wrażenie, ale paru osobom nie podobało się, że wątek został zmonopolizowany przez fanki PSH-króla Jinheunga, domagającego się dla niego tego, co królewskie :-P
Jak rozumiem, moderatorzy Soompi mają przejrzeć wątek i ocenić, czy trzeba coś wywalić, bo łamie regulamin.

Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 13:47

Widziałam nawet na tumblrze jakieś posty zarzucające fandomowi Ji Dwi, że go za bardzo gloryfikują :lol: Proszę, scenarzystka powinna być dumna z siebie
Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 13:59

Trzykrotka napisał/a:
Widziałam nawet na tumblrze jakieś posty zarzucające fandomowi Ji Dwi, że go za bardzo gloryfikują :lol: Proszę, scenarzystka powinna być dumna z siebie

Scenarzystce obrywało się najbardziej :-P I na DB, i na Soompi. Nie no, idealna drama to nie jest :-P ale chwali się to, że jednak scenarzystka ileś tam budzących emocje bohaterów stworzyła, a nie kompletnie nudnych i bezpłciowych, którym się nie chce kibicować. Co prawda to w dużym stopniu zasługa aktorów, fakt.

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 14:24

Aragonte napisał/a:
mam wrażenie, ale paru osobom nie podobało się, że wątek został zmonopolizowany przez fanki PSH-króla Jinheunga, domagającego się dla niego tego, co królewskie :-P
A nawet więcej :lol:
Ja odniosłam wrażenie, że to głównie kara za to, że ktośtam się z moderatorką nie zgodził, gdy poszło upomnienie, że to nie watek shippujący króla i AR i żeby pozwolili innym frakcjom cieszyć się z OTP i innych osób ;)
Generalnie nie odniosłam wrażenia, żeby się tam coś wielkiego stało albo inwektywy poszły, ale może zostały już wycięte, bo zerknęłam jak już wątek był zamknięty ;)
Heh, baby i drama, a tyle emocji :lol:

Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 15:06

No i to jest fajne w oglądaniu czegokolwiek - że budzi emocje :lol:
Choć wiem, że czasami te emocje bywają okropne, jak w przypadku osób atakowanych "za poglądy," bo śmiały bronić bohatera, którego koniecznie należało potępić :roll:

Mam wielką nadzieję, że Producers wam się spodoba. Gdyby nie JI, napisy byłyby już gotowe. Ale JI mus skończyć.
Edit: dałam JI Kasi - podoba jej się, oj podoba! Razem ze mną jest w Jung Won team - zachwyca się, że taki przystojny i czarujący :serduszkate:

Edit:
SWP to w ogóle koślawa drama i jak dla mnie jedynym powodem dla którego warto ją obejrzeć to występ Siwona. Do wrzasku aktorki byłam przyzwyczajona, nie podoba mi się, ale już macham ręką. Ale postać grana przez PSJ była paskudna. To, jak traktował bohaterkę było niedopuszczalne, zresztą w ogóle jako szef był takim dupkiem, że hej. Wszystko było nie tak, łącznie z tym, że Siwon był second lead. Najfajniej byłoby obejrzeć po prostu kompilację jego scen :serduszkate:
Widziałam ładne prywatne zdjęcia PSJ z Siwonem; Siwon był gościem na ślubie młodszego brata PSJ. Zabójczo obaj wyglądali.

Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 15:07

BeeMeR napisał/a:
Generalnie nie odniosłam wrażenia, żeby się tam coś wielkiego stało albo inwektywy poszły, ale może zostały już wycięte, bo zerknęłam jak już wątek był zamknięty ;)

Ja czytywałam to dość regularnie i też nie miałam wrażenia, że leciały bluzgi, chociaż o Ah Ro i zwłaszcza aktorce wyrażano się czasem mało pochlebnie.

Trzykrotka napisał/a:
Edit: dałam JI Kasi - podoba jej się, oj podoba! Razem ze mną jest w Jung Won team - zachwyca się, że taki przystojny i czarujący :serduszkate:

Bo jest taki, jest :serduszkate: W sumie to w jego zachowaniu pojawiły się rysy pod koniec, IMO.
Ale i tak jestem w Team Hwa Shin :wink: choć oczarował mnie dopiero na pewnym etapie, rzecz jasna.

SWP dam szansę - jak pisałam, potrzebuję odmóżdżacza. Najwyżej będę przewijać. Co ciekawe, widziałam jakieś zachwyty w sieci, jakie to fajne i w ogóle :-P

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 15:16

Aragonte napisał/a:
o Ah Ro i zwłaszcza aktorce wyrażano się czasem mało pochlebnie.
Oraz o SW - postaci :P zwłaszcza w kontekście postaci jakże wspaniałego i doskonałego SMJ ;)

SWP zdecydowanie warto przewijać. Jak PSJ lubię, tak przy Siwonie mi znikał :P
Kilka scen miał bardzo ładnych, ale generalnie postać była faktycznie wyjątkowo dupkowata :roll:

Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 15:22

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
o Ah Ro i zwłaszcza aktorce wyrażano się czasem mało pochlebnie.
Oraz o SW - postaci :P zwłaszcza w kontekście postaci jakże wspaniałego i doskonałego SMJ ;)

No ba - Sun Woo bezczelnie kradł SMJ chwile chwały, tytuł królewski, pannę i w ogóle kęsim mu za całokształt :-P No skandal po prostu, główny bohater dramy ośmiela się w centrum uwagi scenarzysty :lol:

A tak w temacie - mam kandydaturę do nagrody Kim Tana :-P
https://forums.soompi.com...1e3bee471472570

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 17:08

Aragonte napisał/a:
Sun Woo bezczelnie kradł SMJ chwile chwały, tytuł królewski, pannę i w ogóle kęsim mu za całokształt :-P No skandal po prostu, główny bohater dramy ośmiela się w centrum uwagi scenarzysty :lol:
Hańba, ruja i poróbstwo ;)
Jak on śmiał! Jak scenarzystka śmiała! Jak Aro śmiała!
itp., itd :P

Aragonte napisał/a:
mam kandydaturę do nagrody Kim Tana :-P
Ach, och - ośmiorniczki :lol:
Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 21:13

BeeMeR napisał/a:
Hańba, ruja i poróbstwo ;)

Ruja i poróbstwo to już w ogóle - toż ten, co nie był bratem, śmiał całować tę, co nie była jego siostrą :-P

Edit: Morderca Króliczków rozważa nową dramę:
http://www.dramabeans.com...rd-rate-my-way/
Skąd mogę znać jego ewentualną partnerkę? :mysle:

I wracam do odmóżdżania się przy trzecim odcinku SWP :wink:
Ogólny pomysł na tę dramę kojarzy mi się z "Jak pies z kotem", komedią romantyczną, którą całkiem lubię, tylko że tam bohaterka była znacznie fajniejsza :wink: Jej urodziwą przyjaciółkę grała Uma Thurman.

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 22:25

Aragonte napisał/a:
toż ten, co nie był bratem, śmiał całować tę, co nie była jego siostrą :-P
I to na oczach tego, co ma się ożenić z własną siostrą przyrodnią, ale należy mu się i panna, nawet jeśli nie chce.

Podobne rozumowanie mam i w 1% - tu też myliłam się co do Drugiego, bo po pierwszym odcinku myślałam, że będzie nim drugi wnuk, a tymczasem jest nim nauczyciel, którego działania zakrawają o stalking - oświadczył pannie, że będzie się o nią starał, no i wychodzi z siebie:
- czeka przed jej domem 4 godziny by ją zawieźć na randkę w ciemno i jeszcze chciał siedzieć stolik obok, ale go pogoniła :bejsbol: czekał więc na zewnątrz aż skończy :frustracja:
- przychodzi do jej domu, wręcza mamie kwiaty, gra z tatusiem w go, przysyła swojego ojca by się rodzice poznali
- odbiera jej telefony (od prawnika rzecz jasna, a ten gotuje :lol: ), łapie ją za rękę abo za ramię i ogólnie sprawia wrażenie, jakby jej zgoda nie była mu niezbędna ;)

Drama nie jest najmądrzejsza ani najlepsza, para wciąż się dużo sprzecza ale i coraz więcej rozmawia i coraz lepiej zna i rozumie.
Wciąż się nieźle bawię :mrgreen:

Aragonte napisał/a:
Skąd mogę znać jego ewentualną partnerkę? :mysle:
Nie wiem, ja nie znam.
Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 22:44

Ja mam wrażenie, że skądś ją znam.
Edit: jednak znikąd :-P

Wątek Hwarangowy na Soompi dalej zamknięty na głucho, ale wydłubałam coś z DB - kolejne dywagacje na temat zaplecza rodzinnego Moo Myunga/Sun Woo i ogółem historii Silla. Wrzucam, żeby nie zgubić, może doczytam jutro przy kawie, bo to chyba ciekawe:

Cytat:
Hi beanies!

In my post last OT, I listed on who Sunwoo/Moomyung might be
(I just thought of this)…

Recap:
1. Discarded royal Kim
After initially toying with the idea that maybe Sunwoo might be Sammaekjong (à la “The Prince and the Pauper” with smidges of “Autumn Fairytale”‘s infamous our-babies-have-been-switched), I discarded it after seeing ep.17 preview.
Now, I’ve upgraded it to maybe another of Jiso’s offsprings. Maybe possibly Jinheung’s full-blooded younger brother Sukheuljong (숙흘종).
2. Mijinbu (미진부랑), successor to Wihwa as the 2nd pung’wolju…and future father to siblings Mishil & Misaeng
3. Kim Yushin’s direct ancestor
Makes sense since his caretaker Ureuk was a Daegaya refugee…and Yushin had royal Gaya blood in his paternal (Kim Seo-hyung) ancestry.
This theory is currently prevalent to K-nets/viewers.

Dunno if related, but this is also related to #1, as Yushin’s maternal grandfather is Sukheuljong (who also married his eldest full-blooded sister Lady Manho (만호부인)).

So now I’m adding option #4:
Wihwa’s son Ihwa (이화랑), the future 4th pung’wolju.

There are many clues, but TBH I don’t know if they’re gonna actually fit…

Clues:
1. On ep.1 Wihwa was in prison for being “involved” with the previous king (Beopheung)’s concubines…
(historically Wihwa was involved with not one but threemaripgan (김자비 마립간), 20th king of Silla) was one of Beopheung’s concubines.

(coincidentally, another of Beopheung’s concubines that Wihwa “sampled” is Lady Byeokhwa (벽화부인), coincidentally Wihwa’s maternal half-sister, is the maternal grandfather of Mijinbu, option #2)

2. Moomyung was said to have been abandoned by his mother as an infant at Mangmangchon without even being named.
Related to clue #1 (theory-brainstorming), once Beopheung & Wihwa fell out (concubine incident(s) aside), the mother must’ve escaped the harem compound of Wolseong Palace, & the capital Geumseong while pregnant, gave birth on Mangmangchon aided by Ureuk, told everything before probably dying of post-partum-related illness, and entrusted the newborn without even naming it (eerily similar to sageuk plotlines, e.g. “Women of the World” & “Queen Seondeok”).

3. Princess Sukmyeong is shown as attracted to Sunwoo’s manliness (despite her duty to the bone-line), and even airs her jealousy to Ahro on how close they are despite being “siblings”.
Besides Jinheung, Ihwa is another of Princess Sukmyeong’s husbands. Their children are: 2 daughters (grand-niece King Jinpyeong’s future concubines), Bori (보리공, 12th pung’wolju), & Monk Won’gwang (원광법사, who is the source of the 5 teachings of the Hwarang).

(any relationship weirdness is entirely the fault of the dubious & controversial yet…
…dubious & controversial yet only source “Hwarang Segi”)

———-

Okay impromptu history lesson time…

Seok Danse having a shady deal with Park Youngshil, as well as their behaviors as opposition ministers, is reminiscent of the early history of Silla.

After Park Hyeokgeose founded Silla & became geoseogan, into his son Namhae’s reign Seok Talhae was “discovered”. Talhae married into the Park family (Namhae’s daughter), was offered the throne but deferred to Namhae’s son Yuri (3rd king), & eventually became Yuri’s successor (4th king). Afterwards Silla infrequently changed hands between Parks & Seoks…
…tho it’s weird that by the drama timeline the Seok clan declined to the point of having a 4D alien as the family’s heir only one jin’gol member left…

Around Talhae isageum‘s time Lord Ho (호공, in the drama Banryu’s biological father) was supposed to have lived (discovered in turn by Talhae).
Also, Lord Ho “found” the infant (becoming it’s adoptive father, similar to Banryu’s “two-father arrangement) who would be the ancestor to the clan who would eventually rule & dominate Silla until its fall to Goryeo.

The dialogues say Nambuyeo (남부여, “South Buyeo”) but in the KBS World subs it’s Baekje. Nothing is wrong…

In 538 AD during (unseen in the drama) King Seong’s reign, he changed Baekje’s name to Nambuyeo (in keeping with the connection to an earlier Buyeo, i.e. Dongbuyeo of Kings Geumwa & Daeso), plus relocated the capital to Sabi (present Buyeo County).

It looks like episodes 13-15 (amity storyline) weren’t as boring after all…one of King Seong’s daughters (a.k.a. one of the sisters of Crown Prince Buyeo Chang later King Wideok) became Jinheung’s concubine.

It seems Jiso didn’t hold the regency completely at first (as well as Jinheung didn’t actually completely rule Silla, understandable due to his expansion wars).
On Beopheung’s death in July 540 AD, Dowager Queen Bodo (보도부인/왕후/태후) first held the regency over the 15-year old Jinheung, only around 8 months later (March 541 AD) her daughter Lady Jiso became regent for her son for 10 years (drama-consistent with my observations), correcting my earlier mistake, but which cemented my theory that the drama timeline is around the first half of 550’s AD.

Just discovered this tho…
In ep.1, the proclamation notice for the institution & search of Hwarang potentials, 2nd-to-the-last line read ?元十五年 “15th year of ???won era”.
The era which Jinheung inherited from his grandfather is the Geonwon (건원 建元) era, and its 15th year is equivalent to 550 AD.
(once Jinheung assumed direct rule from his mother in March 551 AD, he changed the era name to “Gaeguk” (개국 開國), and from hereon Lady Jiso completely disappears from records until a random mention in 574 AD, around 2 years before her son’s death)

Agn - Pią 10 Lut, 2017 22:59

Trzykrotka napisał/a:
Wrzucę wam coś dla oka - klip Girls Generations, super słodki, ale nie w okropnym stylu k-pop, tylko lat 50.
Zaczynamy od Yoony z K2, jako malarka wystąpi nasza randkowa konsultantka. Potem będzie jeszcze ginseang 13 Księcia z ML
https://www.youtube.com/watch?v=nVCubhQ454c

Momentami zbyt cukierkowe kolory były jak dla mnie, ale poza tym ładny teledysk. :)
Trzykrotka napisał/a:
Widziałam ładne prywatne zdjęcia PSJ z Siwonem; Siwon był gościem na ślubie młodszego brata PSJ. Zabójczo obaj wyglądali.

No co za zaraza, no! Pokazać! A nie tylko się chwalić, że się widziało! :foch2:
Aragonte napisał/a:
A tak w temacie - mam kandydaturę do nagrody Kim Tana
https://forums.soompi.com...1e3bee471472570

Klub Wstrętnego Sweterka znów podnosi swój szkaradny łeb. :lol:

Co by tu dzisiaj...? :mysle:

BeeMeR - Pią 10 Lut, 2017 23:19

Agn napisał/a:
No co za zaraza, no! Pokazać! A nie tylko się chwalić, że się widziało! :foch2:
Właśnie, też się nie obrażę :mrgreen:

Jestem w 3. odc. Cyrano, świeżo po zakończeniu akcji z weterynarzem i bibliotekarką - to prawdziwy teatr :lol: Podoba mi się podejście panny do zwolnienia :lol: "Potem mnie zwolnisz, teraz muszę dokończyć sprawę :P " Okropecznie jest chuda z to :roll:

Aragonte - Pią 10 Lut, 2017 23:46

Agn napisał/a:
Klub Wstrętnego Sweterka znów podnosi swój szkaradny łeb. :lol:

Tym razem łeb ośmiornicy :lol:

Trzykrotka - Pią 10 Lut, 2017 23:57

Ha, gdzie ja teraz te zdjęcia znajdę :cry2: Ale postaram się poszukać i wrzucić. Wyglądali jak żywcem wyjęci z planu SWP: PSJ nienaganny w czarnym smokingu, Siwon nieogolony, z takim kosztującym pewnie majątek płaszczyku marengo i w równie kosztownych ciemnych okularach.
Jak ja go kochałam w tej dramie :serduszkate: I Jackson przyszła do mnie i Jackson stała się kwiatem :rotfl: Miałam kiedyś plan zrobienia napisów li i jedynie do scen z Siwonem :serduszkate:
BTW w DAC panna też cytuje wiersz o kwiecie.

Agn - Sob 11 Lut, 2017 00:11

Cytat:

Ha, gdzie ja teraz te zdjęcia znajdę

Moja droga! Takie rzeczy to się od razu zachowuje i pokazuje koleżankom w dramie, a nie skąpi widoków i potem w popłochu szuka. Czuj się napomniana! :-P
Trzykrotka napisał/a:
Miałam kiedyś plan zrobienia napisów li i jedynie do scen z Siwonem

Na pewno byłyby cudowne. :)

Agn - Sob 11 Lut, 2017 01:06

Uprzejmie donoszę, że pierwszy odcinek Generała i mnie za mną! :mrgreen:
..........aleossochosi??? Naprawdę, trudno mi się skapnąć kto z kim i przeciwko komu, bo tu co facet to książę i albo to żrąca się między sobą rodzina, albo nie wiem, co tu się dzieje.
Z początku miałam też lekki problem z wyłuskaniem odpowiednich postaci. Znaczy się panna od razu wiadoma - troszkę za chuda i całą siłę ładuje w spojrzenie wielkich oczu, co nijak się ma do gry - ale wśród facetów wyłapać, który to ma być ten generał - ni hu hu. Dopiero później robi się to coraz bardziej jasne. No, nie powiem - spojrzenie to on ma jak należy. :serce:
Wizualne cacko, ale przesadzili twórcy z wizualizacją, bo przez to wydarzenia tracą tempo. Cała bitwa ładna, niezłe efekty specjalne, ale nie powiem - kapkę nudna. Za dużo spowolnień - bitwa w slow motion? Meh... paciemu? Mogła być niezła bijatyka.
Ale nie powiem - oglądało się całkiem przyjemnie. Zobaczę po drugim odcinku, jak się będę miała do tej dramy.
Ino mi polskie napisy nie współgrają z dramą - są za szybko. Chlip. :(

Trzykrotka - Sob 11 Lut, 2017 01:36

Masz pewnie jakąś inną wersję czasową, bo z moją wersją od stalego dostawcy pasowały idealnie. Tam jest w ogóle taki problem, że chiński jest szybszy w mowie od koreańskiego, za szybki jak dla przełożenia tego na nasze. To jak w Indiach z językiem hindi, który jest w naszym tempie - i super-szybkim tamilskim czy malayalam. Gosia mi pisała, że bardzo trudno jest się w tym zmieścić.
Pani potem nie tylko patrzy, ale też coś gra, a ta jej chudość staje się atrakcyjna, bo taka eteryczna i wiotka pięknie pasuje do mocnych ramion generała.
Ale drama zupełnie z innej bajki niż nasze seguki, nie? :lol: Tych efektów specjalnych. fruwanek i komputerowych plenerów będzie tam masę. Ja początkowo miałam oczopląs, ale kiedy się oswoiłam, to nawet łykam. Bitwy to oni ewidentnie wolą inaczej pokazywać. Po co aktorzy mają ćwiczyć miesiącami machanie mieczem - robi się szybki montaż na detale, tu spowolni, tam pofruwa, a gdzie indziej pokaże rozbryzg błota spod obcasa generała, spadanie liści strąconych strzałą, niespokojne końskie oczy. Chińska szkoła.

Ja sobie zapodałam dziś Chefa Kima - ładnie się ta drama rozwija, bardzo ładnie. Namgoong po prostu doskonały, łyżkami można go jeść. One man show po prostu Pomysł na dramę jest dobry, na ile teraz go rozkminiłam: oto mały cwaniaczek i oszust trafia do dużej korporacji; nie wie, że wzięli go tylko dlatego, że znają go tam jak zły szeląg: że jest świetnym księgowym i zna się na wszelkich sztuczkach i malwersacjach. Korporacja przeżarta jest korupcją i wszelką zgnilizną, a teraz trzeba im takiego Kima do pomocy w zamiataniu g^^^^^ pod dywan. I on w sumie może nawet zgodziłby się, ale trochę suma niefortunnych zdarzeń, trochę mili i zdeptani ludzie, z którymi pracuje, trochę świnie, które depczą jego, trochę przypadek sprawia, że jakoś zawsze chef Kim staje po stronie barykady z dobrymi i pokrzywdzonymi. Nie chce tego, ale tak jest. Myślę, że w końcu dorośnie do swojej opinii człowieka prawego.
Nie powaliły mnie początkowe 2 odcinki, ale teraz wessało mnie.