To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramaland - kraina latających smoków...

Agn - Śro 27 Sty, 2016 22:14

Wiem, ale nie mogę tego przeżyć. Dla mnie tak się nie robi. Cenię honor, a takie zagrywki robią tylko wstrętne gnojki. No i Poeun zachował się jak taki gnojek.
Aragonte - Śro 27 Sty, 2016 23:15

Zagrywka była wstrętna, przyznaję. Ale to część polityki - także współczesnej :?
I ta zagrywka chyba była wzięta z historii, a nie wymyślona przez scenarzystów :?

Oglądam 34. odcinek Królowej Seondeok. Walki o stanowisko naczelnego hwaranga jeszcze się nie zaczęły, ale Bidam już szaleje i wkurza wszystkich zachowaniem :lol:
Żeby dołączyć do turnieju, wyeliminował jednego z uczestników - no i liczba już sie zgadzała, więc nie mogli protestować :-P
Domyślam się, że będzie starał się oczyścić pole dla Yushina :wink:
Te jego miny, wariackie śmiechy, gesty, kręcenie - ekhm - zadkiem :rotfl: Chichram się, jak na niego patrzę, choć zdaję sobie sprawę, że postać jest w dużym stopniu mroczna (czy też ma taki potencjał, bo mniej więcej wiem, jak się to potoczy i że geny mamusi ma nieciekawe).

Aragonte - Śro 27 Sty, 2016 23:33

Zerknęłam na Soompi - Homura wrzuciła treść tweetów aktora grającego Poeuna, jak rozumiem, kręcili właśnie jego śmierć :wink: Wiem, że Agn jest aktualnie cięta na tę postać, ale sama idea uwiecznienia tego w ten sposób dość mnie rozbawiła :lol:

A pod spodem lecą odpowiedzi internautów.
Źródełko:
http://forums.soompi.com/...-10pm/?page=238

I ciąg dalszy :wink:

I wracam do hwarangów, którzy już się tłuką :banan:

Edit: no, w tej chwili się nie tłuką - za to pojawił się Nefrycik! :mrgreen:
Nie za bardzo postarzyli tę postać? :mysle: Jakoś mam wrażenie, że to powinien być max dziesięciolatek :mysle:
Nefrycik gra wybitnie wkurzające, rozkapryszone książątko (cudnie! :lol: ) - eskortujący go hwarang walczy ze sobą, żeby mu nie przyłożyć, pięści mu się same zaciskają :lol:

A hwarangowie mają przerwę w pojedynkach (do półfinału przeszli: Yushin, Bidam, Alcheon i Bojong, czyli syn Mishil i ministra wojny, znanego nam ze Smoków jako Hong Im Bang), oglądają rany, potłuczenia, odsłaniają to i owo :mrgreen: Yushin bardzo cnotliwie odsłonił ramię :wink: Bojong w połowicznym negliżu robi pompki :lol: A Bidam śpi :-D
Widzę oczyma wyobraźni, jakie piękne screeny zrobiłaby z tych scen BeeMeR :wink:

Edit: no i znowu muszę sprawdzić, co też jest po tym cliffhangerze :twisted: Ale najpierw prysznic :wink:

Aragonte - Czw 28 Sty, 2016 02:07

Grrr! No i oglądam ostatni pojedynek, chociaż powinnam od dawna spać.
Biedny Yushin...

edit: Bojong mnie zaskoczył :shock: Spłakałam się :cry2:

Admete - Czw 28 Sty, 2016 06:16

Aragonte napisał/a:
Nefrycik gra wybitnie wkurzające, rozkapryszone książątko (cudnie! :lol: )

Pisałam, że jest uroczy, ale tez cwana z niego sztuka - zobaczysz niedługo. Wie, co robi. Oglądamy już prawie razem, bo ja jestem po odcinku 38.
A w Smokach mi nerwy szarpią - cóż mam wrażenie, że tak już będzie do końca. Zaczęłam się zastanawiać, jak zakończą całość. Wydaje mi się, że punktem kulminacyjnym będzie śmierć Sambonga, a późniejsze wydarzenia pokazane w skrócie. Nie sądzę, że pokażą śmierć braci Bang Wona. I jak to czasowo zrobią, to znaczy na ile odcinków przed końcem pokazana zostanie śmierć Sambonga. Drama bardzo dobrze operuje światłem, pięknie ostatnio oświetlają komnatę króla, świetnie tez wykorzystano oświetlenie w scenie rozmowy Poeuna z generałem Yi. Byun Yo Han potrafi zrobić perełkę z najdrobniejszej sceny. Mnie się podobała ta na zakończenie poszukiwań palankinu z Sambongiem, na tle jasnego zimowego nieba. Mam wrażenie, że Yi Bang Ji kłamie, gdy mówi siostrze, że rozumie słowa matki i porzuci myśl o spotkaniu z nią. Sadze, że te uczucia doprowadzą go do zguby - zamiast bronić Sambonga będzie ścigał swoje demony. Cieszę się, że generał Yi miał w tym odcinku trochę do zagrania. I widzę, że na Soompi recenzje zaczyna ciemne zdjecie Bang Wona, a kończy jasne Bang Ji.

BeeMeR - Czw 28 Sty, 2016 08:49

Smoki 34

Bardzo mi się odcinek podobał - pełen napięcia i akcji "politycznych", ale nie czczego gadanie które mnie śmiertelnie nudzi, tylko zagrywek typu aresztowania, próby zabójstwa, nagłe edykty.
To odcinek przyszłych króli, generała (przepięknie filmowany z łukiem! :serduszkate: )

i Bang Wona (od skrytej obserwacji do wzięcia przywództwa w swoje ręce):

Oczywiście rozbrajające jest, że każdy natychmiast znajduje pod ręką odpowiednie wdzianko jakiego mu trzeba, na wymiar szyte i w oczekiwanym kroju tudzież kolorze, nawet w górskiej chacie ;) palankiny też pod ręką niewątpliwie ;) Co się będę detali czepiać, ważne, że MH zobaczył taniec panny ;)

Sambong miał piękne "zejście" - ostatnie ujęcie jako polityk:

Złocistość królewskiej komnaty tez jest ładnie fotografowana: :serce:

Admete - Czw 28 Sty, 2016 09:27

Ta komnata szalenie mi się podoba.
Agn - Czw 28 Sty, 2016 09:39

Cytat:

Zagrywka była wstrętna, przyznaję. Ale to część polityki - także współczesnej

Mnie to boli pod względem ich przyjaźni i że akurat Poeun wyciągnął pochodzenie Sambonga jest zwyczajnie podłe.
Aragonte napisał/a:
I ta zagrywka chyba była wzięta z historii, a nie wymyślona przez scenarzystów

Tym gorzej. Aczkolwiek, obiektywnie i pod kątem dramaturgii, drama ładnie pokazuje rozłam tej przyjaźni.
Aragonte napisał/a:
Zerknęłam na Soompi - Homura wrzuciła treść tweetów aktora grającego Poeuna, jak rozumiem, kręcili właśnie jego śmierć Wiem, że Agn jest aktualnie cięta na tę postać, ale sama idea uwiecznienia tego w ten sposób dość mnie rozbawiła

Agn też to ubawiło. Jaki twitt! "Właśnie umarłem". :lol:
Aragonte napisał/a:
Nefrycik gra wybitnie wkurzające, rozkapryszone książątko (cudnie! ) - eskortujący go hwarang walczy ze sobą, żeby mu nie przyłożyć, pięści mu się same zaciskają

Nie mogę się doczekać. :mrgreen: Może go który przełoży przez kolano. :lol:
Aragonte napisał/a:
A hwarangowie mają przerwę w pojedynkach (do półfinału przeszli: Yushin, Bidam, Alcheon i Bojong, czyli syn Mishil i ministra wojny, znanego nam ze Smoków jako Hong Im Bang), oglądają rany, potłuczenia, odsłaniają to i owo Yushin bardzo cnotliwie odsłonił ramię Bojong w połowicznym negliżu robi pompki A Bidam śpi
Widzę oczyma wyobraźni, jakie piękne screeny zrobiłaby z tych scen BeeMeR

Zaś moja wyobraźnia pyta: dlaczego Aragonte owych screenów nie robi? :sprytny: Żałuje nam widoków? :sprytny:
Admete napisał/a:
Zaczęłam się zastanawiać, jak zakończą całość. Wydaje mi się, że punktem kulminacyjnym będzie śmierć Sambonga, a późniejsze wydarzenia pokazane w skrócie.

Ja mam jakieś dziwne przeczucie, że Boon Yi nie przeżyje tej dramy. Też tak macie może? :mysle:
Admete napisał/a:
Byun Yo Han potrafi zrobić perełkę z najdrobniejszej sceny.

Lejesz miód na me serce, ale obiektywnie rzecz biorąc - to prawda.
Admete napisał/a:
I widzę, że na Soompi recenzje zaczyna ciemne zdjecie Bang Wona, a kończy jasne Bang Ji.

Myślisz, że to ma znaczenie? :)
BeeMeR napisał/a:
Bardzo mi się odcinek podobał - pełen napięcia i akcji "politycznych", ale nie czczego gadanie które mnie śmiertelnie nudzi, tylko zagrywek typu aresztowania, próby zabójstwa, nagłe edykty.

Dziś sobie obejrzę. :excited:
I być może Socialphobię. :excited:

BeeMeR - Czw 28 Sty, 2016 09:57

Ano prawda, tweety cudne :lol:
Admete - Czw 28 Sty, 2016 10:06

Cytat:
Myślisz, że to ma znaczenie? :)

Tylko kompozycyjne - grafiki ładnie się komponują. Tez mam ochotę na Socialphobię. A 39 odcinek Królowej zakończył sie mocnym akcentem.

Aragonte - Czw 28 Sty, 2016 11:47

Admete napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Nefrycik gra wybitnie wkurzające, rozkapryszone książątko (cudnie! :lol: )

Pisałam, że jest uroczy, ale tez cwana z niego sztuka - zobaczysz niedługo. Wie, co robi. Oglądamy już prawie razem, bo ja jestem po odcinku 38.

Nie dało się nie zauwazyć, że książątko-Nefrycik głupie nie jest :wink: Na razie na moje oko robi research, wypytuje o wszystko i zgrywa bałwana, ale wiem, że to pozory :-P
Przerwałam w nocy oglądanie 34. odcinka Królowej, jeśli dobrze pamiętam - kawałek po ostatniej walce Yushina.

Admete napisał/a:
A w Smokach mi nerwy szarpią - cóż mam wrażenie, że tak już będzie do końca. Zaczęłam się zastanawiać, jak zakończą całość. Wydaje mi się, że punktem kulminacyjnym będzie śmierć Sambonga, a późniejsze wydarzenia pokazane w skrócie. Nie sądzę, że pokażą śmierć braci Bang Wona. I jak to czasowo zrobią, to znaczy na ile odcinków przed końcem pokazana zostanie śmierć Sambonga.

Sądze, że pokażą śmierć przyrodnich braci Bang Wona - w końcu te książątka muszą zginąć :-| Być może pominą śmierć Bang Woo, który nie dożył tamtego przewrotu - a może jednak to pokażą? :mysle: Zobaczymy. W sumie wcale nie zostało im aż tak wiele odcinków, a jeszcze nawet Joseon nie został ustanowiony.

Admete napisał/a:
Mam wrażenie, że Yi Bang Ji kłamie, gdy mówi siostrze, że rozumie słowa matki i porzuci myśl o spotkaniu z nią. Sadze, że te uczucia doprowadzą go do zguby - zamiast bronić Sambonga będzie ścigał swoje demony.

Może pogoń za matką zastąpi próbę uratowania Yeon Hee, co było zasygnalizowane w TWDR? :mysle: W sumie to przecież kluczowe jest to, żeby został odciągnięty w odpowiednim momencie, kiedy zostanie zorganizowana zasadzka na Sambonga i jego ludzi.

Aragonte - Czw 28 Sty, 2016 11:50

Agn napisał/a:
Zaś moja wyobraźnia pyta: dlaczego Aragonte owych screenów nie robi? :sprytny: Żałuje nam widoków? :sprytny:

Nieee - po prostu za bardzo pędzi z oglądaniem, żeby mieć czas na robienie screenów :wink: ale może jakieś porobię przy okazji.
Dzisiaj nie mam szansy na oglądanie czegokolwiek, jak myślę, bo mam maraton pracowy i nie wiem, kiedy wyjdę, jutro podobnie :?

Trzykrotka - Czw 28 Sty, 2016 11:50

Też mam Socialphobię - oglądamy? :banan: Tylko nie symultanicznie, bo nic z tego nie będziemy wiedziały :kwiatek:
BeeMeR - Czw 28 Sty, 2016 12:03

Agn napisał/a:
mam jakieś dziwne przeczucie, że Boon Yi nie przeżyje tej dramy. Też tak macie może? :mysle:
Nie. Nie mam względem niej żadnych przeczuć czy planów.
Natomiast uważam, że pokażą śmierć idealisty - najstarszego syna Yi, bo wystarczająco wyraźnie zaznaczono jego odrębność myśli i czynów.

BeeMeR - Czw 28 Sty, 2016 14:22

Misaeng 7
totalnie nie miał do mnie szczęścia, co chwilę coś mi przerywało, no ale wreszcie dokończyłam.
Zagęszczenie sukinkotów na metr kwadratowy firmy mnie poraża, to wieczne podstawianie nogi (nie mówię tylko o panu Oh, bo on to chociaż robi jawnie ;) ) i podbieranie sobie tematów, projektów, mieszanie z błotem za złą czcionkę, próbę zrobienia czegoś - oj, ciężko mi się ogląda chwilami...
Acz zagrane jest pierwszorzędnie :oklaski:

a jeszcze odnośnie Smoków - lekko przerażające jest dla mnie, że ktoś kto się ma za ostatniego sprawiedliwego (ex-przyjaciel Sambonga) bez problemu skazuje na śmierć oponentów, wręcz hurtowo :mysle:

Admete - Czw 28 Sty, 2016 14:38

A wszystko dlatego, że jest ślepo lojalny.
BeeMeR - Czw 28 Sty, 2016 14:43

I z tej lojalności ta żądza mordu? :paddotylu:

Zaczęłam Socialfobię
(co oznacza: "tak, oglądamy, u mnie to trochę potrwa, bo kończyć będę zapewne po weekendzie ;) " )
Pierwsze ileśtam minut mnie nie wzięło i myślałam, ze to film nie dla mnie - tweety, przekrzykiwanie się komentarzami w sieci to nie moja bajka :confused3: ale jeszcze przed 15 minutą się robi poważnie i zostałam zainteresowana. Zobaczymy co dalej. (później)

Aragonte - Czw 28 Sty, 2016 15:24

Żarciki :wink: Smoki kontra Star Wars:
https://40.media.tumblr.com/a590524604860148278a1869796d04d4/tumblr_inline_o1nuoeoWlU1s5yhgo_540.jpg
https://40.media.tumblr.com/8260a49281b118084c4341981bf544f3/tumblr_inline_o1nuopJ6YR1s5yhgo_540.jpg

Psujemy sceny :lol:
https://www.instagram.com...ken-by=kwonramg

Trzykrotka - Czw 28 Sty, 2016 15:33

Aragonte napisał/a:
Żarciki :wink: Smoki kontra Star Wars:
https://40.media.tumblr.com/a590524604860148278a1869796d04d4/tumblr_inline_o1nuoeoWlU1s5yhgo_540.jpg
https://40.media.tumblr.com/8260a49281b118084c4341981bf544f3/tumblr_inline_o1nuopJ6YR1s5yhgo_540.jpg

No piękne :rotfl:

Agn - Czw 28 Sty, 2016 17:08

Trzykrotka napisał/a:
Też mam Socialphobię - oglądamy?

Taaak! Tak! Tak! Tak!!! Dziś wieczorem będę podziwiała. BYH, nadchodzę! :) :) :)
BeeMeR napisał/a:
Zagęszczenie sukinkotów na metr kwadratowy firmy mnie poraża, to wieczne podstawianie nogi (nie mówię tylko o panu Oh, bo on to chociaż robi jawnie ) i podbieranie sobie tematów, projektów, mieszanie z błotem za złą czcionkę, próbę zrobienia czegoś - oj, ciężko mi się ogląda chwilami...

Dlatego za pierwszym razem nie dałam rady - nerwicy dostawałam przez tę dramę.
BeeMeR napisał/a:
a jeszcze odnośnie Smoków - lekko przerażające jest dla mnie, że ktoś kto się ma za ostatniego sprawiedliwego (ex-przyjaciel Sambonga) bez problemu skazuje na śmierć oponentów, wręcz hurtowo

Cytując Albusa Dumbledore'a: "For the greater good". :P
Aragonte napisał/a:
Żarciki Smoki kontra Star Wars:

Hihihi Mo Hyul w odległej galaktyce. ;)
Aragonte napisał/a:
Psujemy sceny

Hihihihi :lol:
Swoją szosą to urocze, że na planie mają siłę jeszcze się chichrać. Imaginuję sobie, że na tym etapie, to oni zasypiają natychmiast po usłyszeniu hasła "Cięcie!"

Aragonte - Czw 28 Sty, 2016 18:02

Agn, zaręczam ci, że na pewnym etapie zmęczenia potrafi się włączyć głupawka bez żadnego powodu - przerabiam to regularnie :wink: Taka reakcja organizmu - odreagowywanie stresu, niewyspania, ogólnego przemęczenia.

Tęsknię do Smoków i Królowej :cry2:

zooshe - Czw 28 Sty, 2016 21:31

Pojawił się Inside Men. :excited:

Tylko napisów jeszcze nie ma... :cry2:

Agn - Pią 29 Sty, 2016 00:07

zooshe napisał/a:
Pojawił się Inside Men.

A co to?
Jestem w połowie Socialphobii. Bardzo mi się podoba ten film.

Admete - Pią 29 Sty, 2016 07:14

A gdzie się pojawił?
Aragonte - Pią 29 Sty, 2016 10:07

Śmiejący się Mo Hyul jest zawsze dobry na początek dnia, więc podrzucam go raz jeszcze w ciut dłuższym filmiku (poprzedni był gorszej jakości i bez wstępu z prezentacją wojennej pozy :mrgreen: ):
Słychać IMO, że MH był na granicy już w czasie ćwiczenia - jakim on głosem wydawał ten bojowy okrzyk :lol:

I idę do pracy :? Dzisiaj w nocy obejrzałam tak z kwadrans Królowej Seon Deok z ostatniego pojedynku Yushina, kiedy nie mogłam zasnąć, dzisiaj pewnie też tylko tyle mi się uda :?