To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Star Wars

Admete - Czw 04 Sie, 2022 20:22

Z tego co wiem ( gdzieś to wyczytałam, ale nie pamiętam gdzie ), że oni tam mają jakieś specjalne pole, które umożliwia im takie wpatrywanie do statków.
BeeMeR - Czw 04 Sie, 2022 20:25

Ok - to by wiele tłumaczyło ;)
Admete - Czw 04 Sie, 2022 22:41

Ale ogólnie jak to w baśniach 😁
BeeMeR - Czw 11 Sie, 2022 22:21

Obejrzałam Przebudzenie Mocy - mam dość mieszane uczucia, z jednej strony dobrze było zobaczyć znów starą gwardię - Hana Solo, Leię i Luke'a, z drugiej kompletnie nie przemawia do mnie zamaskowany syn pierwszej dwójki ani jego działania (spoiler główny znałam), hm..
BeeMeR - Pią 12 Sie, 2022 11:36

Oglądam Ostatniego Jedi - im jestem starsza, tym mniej mam zrozumienia i zainteresowania dla zniekształconych Zuych :roll:
Dla masek też, ale przynajmniej Solo junior swoją porzucił i widać aktora -wolę tak :wink:

Admete - Pią 12 Sie, 2022 12:03

W 2 i 3 części tej nowej trylogii jego postać jest lepiej poprowadzona.
BeeMeR - Pią 12 Sie, 2022 12:30

No i go widać, a nie tylko maskę :wink:
Zupełnie mi to nie przeszkadzało w Mandalorianinie, zresztą miało uzasadnienie obyczajem i walką (tak mi się skojarzyło a'propos walki: kontynuujemy z siostrą i dziećmi Hobbita w mojej wersji, jesteśmy już przy Bitwie Pięciu Armii i wczoraj właśnie śmialiśmy się, że wszystkie krasnoludy Thorina biegnąc na zewnątrz Ereboru do walki pościągały uprzednio znalezione i dopasowane hełmy :lol: ), Vader miał porządny powód, ale ten nie wiadomo co w poprzedniej części. Tak że jest lepiej. :mrgreen:
No i w SW jak mało gdzie indziej doskonale pasuje wielonarodowa obsada, jeśli o mnie chodzi nawet bardziej niż wielogatunkowa, zwłaszcza gumowe stwory mnie nie zachwycają :-P

Admete - Pią 12 Sie, 2022 12:48

Powód był - naśladowanie dziadka, na którym się wzorował.
Aragonte - Pią 12 Sie, 2022 14:03

BeeMeR napisał/a:
No i w SW jak mało gdzie indziej doskonale pasuje wielonarodowa obsada

O, dokładnie to wczoraj mówiłam koleżance. Ogółem w space operach wypada to świetnie i bardzo w punkt, podczas gdy w ekranizacjach książek Tolkiena... :zalamka:

Admete napisał/a:
Powód był - naśladowanie dziadka, na którym się wzorował.

Nie miał to lepszych wzorców? :-P
Nie przekonuje mnie ten główny pomysł, ale w końcu te nowe filmy obejrzę. Ale to już po "Rebeliantach" i po urlopie.

BeeMeR - Pią 12 Sie, 2022 14:17

Cytat:
Powód był - naśladowanie dziadka, na którym się wzorował

No niby taaaak....
Ja tylko wrzucam wrażenia przez pryzmat własnych upodobań (jak każdy :-P )
W drugim filmie faktycznie rozwinęli tą postać, no i aktor jest bardzo ok, przy czym również bardzo ciekawie brzydki :wink:
Nie zrozumcie mnie źle, ja lubię interesujących brzydali :wink:

annmichelle - Pią 12 Sie, 2022 15:08

Adam Driver jest super aktorem. :-)
Po trylogii SW i "Historii małżeńskiej" nie dam złego słowa na niego powiedzieć. :-P

BeeMer, przed Tobą jeszcze trzecia część, prawda?
Oglądałaś już kiedyś, czy nie, bo nie wiem, czy spoilerować coś odnośnie gry Drivera? :mysle:

BeeMeR - Pią 12 Sie, 2022 15:13

Oglądam pierwszy raz, jeszcze mi pół godziny zostało drugiego filmu. Przecież nie mówię nic złego, tylko że jest interesujący brzydal :wink: tacy są Znacznie lepsi, ciekawsi niż banda mdłych pięknisiów :mrgreen:
annmichelle - Pią 12 Sie, 2022 15:28

To, że brzydki czy ładny mnie nie obchodzi. :-P
Lubię, gdy aktor "gra dobrze twarzą" i za takich uważam i pięknisiów (x lat temu :-P ) di Caprio czy Brada Pitta, ale i "brzydali" jak Driver czy Cumberbatch.

Cóż, to miłego oglądania. :mrgreen:

Dla mnie "Last Jedi" to najlepszy film nowej trylogii i w top 5 wszystkich SW.
Wiem, jestem w zdecydowanej mniejszości, :wink: ale zupełnie mi to nie przeszkadza. Podobał mi się ten film i już.
Mark Hamill i Adam Driver zagrali tam bardzo dobrze! :-)

Admete - Pią 12 Sie, 2022 15:29

BeeMeR napisał/a:
drugim filmie faktycznie rozwinęli tą postać, no i aktor jest bardzo ok, przy czym również bardzo ciekawie brzydki

Ma też ciekawy głos. Widziałam go w innych filmach, dobrze gra. Przystojny brzydal. Jak teraz obejrzałam różne produkcje z świata SW, to uznaję, że nowa trylogia nie jest taka zła.

BeeMeR - Sob 13 Sie, 2022 22:06

Dobrze gra - ale w pierwszym filmie z tej trójki nie da się tego stwierdzić, bo prawie cały czas nosi kask na głowie :P

Skończyłam "Ostatniego Jedi", to niezły film acz trochę bym go skróciła i inaczej zmontowała walki - nie znoszę jak w połowie walki pary A skaczemy do pary B i jeszcze gdzieśtam indziej :roll:

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 20:05

Skończyłam Skywalker - Odrodzenie i tym samym przygodę z filmami SW :mrgreen:
Przyznaję, że trochę mnie ten film nudził, a na ostatnie pół godziny - może trzy kwadranse dołączyły do mnie dzieci, a ponieważ uznałam, że na chłopski rozum ostatnia część powinna się skończyć pozytywnie to nie oponowałam, żeby popatrzyli na finalną rozwałkę i oczekiwany triumf dobra. Oj, rośnie mi moja własna loża szyderców :lol:
Gadają, komentują, nie zostawiają suchej nitki tam, gdzie im się coś wydaje nielogiczne - a powiedzmy sobie szczerze, SW nie są najbardziej logicznym tworem na świecie :P Jasne, część wynikała z niewiedzy kto co zrobił wcześniej, a część z nietrafionych oczekiwań (Ania miała nadzieję, że Rey i Ben "poślubią się i zrobią małe LukeSkybejbiki" - jakoś tak to nazwała ;) no niestety nie bardzo wyszło :P )
ja osobiście nie znoszę jak ktoś wraca choć nie powinien, bo już dawno nie żyje - tu imperator. nie mam nic przeciwko wizji Hana Solo, Luka, Lei na koniec - to inna sprawa, ale imperator raz, nigdy do mnie nie przemawiał, dwa że tu też sprawiał wrażenie odgrzewanego kotleta :roll:
Żeby chociaż miał jakiegoś horkruksa czy pierścień władzy.... A tak to niby z jakiego powodu? :co_stracilam:
Nic to, został pokonany ponownie i ufam, że tym razem koniec na dobre.
Kilka postaci mi się podobało, kilka robocików też, ten kulkowy zwłaszcza, suszarka również sympatyczna. Generalnie seans jako całość oceniam nieźle, najsłabsza zdecydowanie jest trylogia epizodów 1-3, najlepsza najstarsza :P

Rebeliantów sobie wolniutko oglądamy dalej, wciąż w drugim sezonie, Adam odkrył niedawno rebelianckie kilkuminutówki i chyba zaczął oglądać beze mnie :bejsbol:

Admete - Wto 16 Sie, 2022 21:56

BeeMeR napisał/a:
Adam odkrył niedawno rebelianckie kilkuminutówki i chyba zaczął oglądać beze mnie

Oj nie bij dziecka ;) Może uznał, że takie krótkie to sobie potem obejrzysz sama albo po prostu nie zauważysz ;)

BeeMeR - Wto 16 Sie, 2022 22:10

On po prostu lubi takie krótkie formy i to było silniejsze od niego ;)
BeeMeR - Nie 21 Sie, 2022 21:22

Oglądamy Rebeliantów dalej, pomalutku.
Adam: czemu statki po zestrzeleniu spadają w dół ekranu? Tam jest próżnia, nie ma grawitacji...
Czepia się :P

Admete - Nie 21 Sie, 2022 21:57

Zdecydowanie się czepia. Ale możliwe, że ma to po kimś 😉
BeeMeR - Nie 21 Sie, 2022 22:40

Możliwe :lol:
Powiedziałam mu, że tak łatwiej zwizualizować, że statek przepadł ;)

Aragonte - Pon 22 Sie, 2022 19:00

Dobra odpowiedź :mrgreen:

A mnie zostało ostatnie kilka odcinków Rebeliantów, bo finiszuję z czwartym sezonem, chlip. I potrójne chlip, bo odejście pewnego bohatera, chociaż byłam uprzedzona i nawet daną scenę widziałam na YT, i tak mnie poruszyło :cry2: :cry2:
Admete mnie rozumie :wink:

Admete - Pon 22 Sie, 2022 19:15

Tak, ja cię rozumiem i jestem z nas dumna ;) Wzruszamy się na kreskówkach +6 ;)
Aragonte - Pon 22 Sie, 2022 19:29

Admete napisał/a:
Wzruszamy się na kreskówkach +6 ;)

:mrgreen: :cheers:

Powtórzę to, co pisałam Ci na Messengerze - to było zwyczajnie dobrze pomyślane i odpowiednio dramatyczne, ale nie przesadzone. No i są dalej tego konsekwencje, widać, że twórcy serialu mieli na to jakiś pomysł. To już mogę sobie trochę się posmucić, że mi ulubionego bohatera ubili, jeśli ma to głębszy sens i nie zginął na próżno :wink:

Admete - Pon 22 Sie, 2022 19:34

Ostatni sezon jest taki bardziej refleksyjny - od momentu powrotu na Lotham.