To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

BeeMeR - Sob 08 Kwi, 2023 20:00

Oni obydwoje bardzo fajnie rezonują, bo i ona na niego pięknie patrzy, jak i on na nią :serce: - a ja tez bardzo lubię sceny typu "nazajutrz", jak oboje się zachowują i czy na pewno nikt niczego nie żałuje ;)
RaczejRozwazna - Nie 09 Kwi, 2023 21:40

Dziewczyny co to jest za drama? Nie mogę namierzyć żadnego "ludzkiego" tytułu:

https://www.imdb.com/titl...ref_=ttls_li_tt

Między sałatką a serniczkiem czytam sobie: "Japonia, Chiny i Korea. O ludziach skłóconych na śmierć i życie". Dobrze się to czyta.

BeeMeR - Nie 09 Kwi, 2023 21:42

https://asianwiki.com/The_Rebel_(Korean_Drama)

Polecam do sprawdzania tytułów asianwiki albo my drama list bo imdb oraz filmweb mają chore nazewnictwo :kwiatek:

RaczejRozwazna - Nie 09 Kwi, 2023 21:50

Dzięki! :kwiatek:
Admete - Nie 09 Kwi, 2023 22:17

Rozważna oglądałam ten serial. Podobał mi się.
RaczejRozwazna - Nie 09 Kwi, 2023 22:37

Zachęcił mnie opis - historia ichniejszego Robin Hooda. Niemniej najpierw i wkrótce zamierzam zabrać się za The Princess Man - mam ochotę na romans i melo. I jednak zostanę raczej wierna segukom, najbardziej do mnie trafiają.
BeeMeR - Nie 09 Kwi, 2023 22:41

RaczejRozwazna napisał/a:
wkrótce zamierzam zabrać się za The Princess Man - mam ochotę na romans i melo
Ciekawa jestem wrażeń :mrgreen:
Tylko tak na marginesie - to nie jest melo, ale raczej romans, przygoda i angst, dużo angstu ;)

mv kalejdoskopowe, bezspoilerowe ;)
https://www.youtube.com/watch?v=omdVqIxSsCQ

RaczejRozwazna - Nie 09 Kwi, 2023 22:55

Nie? Ale chyba źle się kończy? Dla mnie to melo :wink:

MV mnie się podoba. No, zobaczymy :)

BeeMeR - Nie 09 Kwi, 2023 22:56

Nie powiem! Po prostu obejrzyj :mrgreen:
Powiem tylko po cichutku, że ostatecznie koniec nie jest taki zły...
Oczywiście nie dotyczy to tych, którzy tego końca nie dożyli ;)

Admete - Pon 10 Kwi, 2023 08:53

The Princess Man warto obejrzeć. Ja wam polecam Divorce Attorney Shin - serial pojawił się na naszym Netflixie, a ja dziś obejrzę ostatni odcinek. Świetnie zagrany i choć tematy są poważne, to przyjaźń trójki panów dostarcza uśmiechu i wzruszeń.
Admete - Wto 11 Kwi, 2023 10:39

Wkręciłam się w oglądanie japońskiej dramy kryminalnej ( ale tez trochę melo ) - Dearest - na Netflixie mają. Właśnie oglądam od jednego odcinka do drugiego.
Loana - Wto 11 Kwi, 2023 12:31

BeeMeR napisał/a:
Oni obydwoje bardzo fajnie rezonują, bo i ona na niego pięknie patrzy, jak i on na nią :serce: - a ja tez bardzo lubię sceny typu "nazajutrz", jak oboje się zachowują i czy na pewno nikt niczego nie żałuje ;)

Też uwielbiam takie sceny i cieszę się, że czasem kogoś najdzie i zrobi z długiej dramy taki filmik tylko z ładnymi scenami z głównymi :P Fajnie się takie ogląda i można się podelektować tym, co najlepsze ;)

Skończyłam w końcu dłuższą dramę chińską! Jeee! :) Skończyłam "Love O2O", 30 odcinków na Viki. Zaczęłam kiedyś po przeczytaniu, że to ładny i miły romans. I taki był, a na duży plus zapisuję, że główni jak zaczęli być ze sobą, to nigdy nie mieli nawet większej kłótni. Ogólnie jakbym miała powiedzieć, o czym jest ta historia, to w sumie o niczym :P Taka naiwna opowieść o dwójce prawie idealnych ludzi, których losy złączyła gra komputerowa. I ta gra ciągle się w tej historii przewija, ale na szczęście przewijanie fragmentów z grą aż tak nie burzy zrozumienia całości. Bo przewijałam zwykle walki, nudzą mnie, chociaż tu były ciekawe wizualnie :) To była współczesna drama, więc nawet ciekawe były te fragmenty "chińskie", np.fakt, że bohaterka targowała się o ceny w normalnym stacjonarnym sklepie w galerii, potrawy, które jedli, kulturowe wzmianki o tym, co wypada, a co nie. Nie zwróciłam na to uwagi na początku, ale chyba wszyscy bohaterowie tam byli jedynakami, nikt tam nie miał rodzeństwa, a w pewnym momencie jedna z postaci wspomina, że rząd wprowadził program, który pozwala mieć dwójkę dzieci - dopiero wtedy rzuciło mi się to w oczy. Na pewno sporo z przyjemności oglądania straciłam z powodu tłumaczenia, chociaż nie było aż takie złe (zdarzały się przypisy tłumaczące powiedzenia chińskie) - ale zdarzały mi się sytuacje, kiedy "nie nadążałam" za fabułą, bo po prostu nie rozumiałam dokładnie, o czym rozmawiają. Główna para była słodka i bardzo zakochana w sobie, ale jednocześnie spokojna i szanująca się. Chociaż przyznam, że o ile nie mieli problemów z całowaniem się (tzn na początek to słabo wyglądało, ale później ona się bardziej nauczyła reagować :P ) to rozbawiło mnie, że z czymś więcej czekali kilka lat - ale pewnie to było podkreślenie tych chińskich wartości, które co jakiś czas przemycali w wypowiedziach. PPL też sporo było, czasami dość walące w twarz niestety :P Oprócz głównego wątku ciekawie oglądało mi się historię koleżanki głównej - i podobałaby mi się ta historia o wiele bardziej, jakby ją ciekawiej zamknęli, bo ostatnie odcinki mocno mnie rozczarowały :( Tak czy siak to była miła odskocznia od dram, które ostatnio oglądałam (duchy, czary, morderstwa, itp. :P ) i mogę polecić, jak ktoś potrzebuje do odmóżdżenia się i uśmiechania się do ładnej i miłej pary :)

Oprócz tego obejrzałam też do końca jedną krótką dramę chińską "Warm Time with You", taką z mini-serii. Trochą mam takich pozaczynanych i może uda mi się je kiedyś pokończyć. Zwłaszcza, że na Youtubie są wersje połączone - bo przyznaję, że oglądanie to w "odcinkach" trwających krócej niż 10 minut jest dość męczące, bo więcej przewijam niż oglądam. Ale nie mogę do końca polecić tej historyjki z powodu koszmarnego tłumaczenia z translatora :( Psuje bardzo odbiór, bo gdyby nie to tłumaczenie, to byłaby całkiem sympatyczna i prosta historia romantyczna z zabawnym dzieckiem. Najgorsze, że to tłumaczenie jest jedyne, jakie widziałam, bo i na dramacool i na Youtubie jest identyczne -_- Tak czy siak jak ktoś lepiej niż ja wyłapuje znaczenie z takich tłumaczeń (dopiero po kilkunastu minutach ogarnęłam, że imię bohaterki ma w swoim znaczeniu słowo "charming" i jak mówili do bohaterki to po prostu po imieniu, a nie wspominali ciągle "you are charming" - bo takie było tłumaczenie...) to może się nawet dobrze bawić na tej historii :)

Powoli oglądam też dramę, której niedawno skończyła się emisja, tj "Delivery Man" - ktoś wspominał, że tytuł nieadekwatny i przyznaję, że "Ghost taxi" bardziej by pasowało :P Jestem już po połowie i trochę kojarzę końcówkę, bo już doczytałam spojlery. Ale ogląda się całkiem miło, jak się człowiek nie nastawi na jakąś skomplikowaną rozrywkę i wyłączy trochę racjonalność :P Główny bohater jest ładny i miły, główna nie do końca mi się podoba, ale też jest zabawna, babcia to duży plus tej historii :) Jak skończę to napiszę, czy całość jest warta poświęcenia tych 12 godzin z życia :)

A, w "The Starry Love" doszłam do 30 odcinka i jak na razie bohaterka jest cały czas z pazurem :) Podoba mi się to, zwłaszcza, że zaskakująco rozwijają się też inne postacie - niektóre w kierunku, którego się nie spodziewałam :) Ta historia jest naprawdę dobrze skonstruowana :) Obejrzałam na Youtubie filmik dziewczyny (chyba Chinki), która oceniała pierwsze odcinki tej serii i ona zauważyła, że ta seria jest bardzo humorystyczna i nie pozuje na bardzo poważną historię - możliwe, że to mnie też do niej przyciągnęło :) Tak czy siak mam zamiar obejrzeć ostatnie 10 odcinków i zobaczyć, czy do końca będzie trzymała podobny poziom :)

Admete - Wto 11 Kwi, 2023 12:34

Koniec "Dearest" - nie pomyliłam się co do sprawcy, choć strasznie kluczyli po drodze. Bardziej chyba niż sama zagadka podobały mi się relacje między bohaterami i fakt, że w końcu przezwyciężyli fatum z przeszłości. A wszystko przez decyzję jednej osoby.
A ten pan był bardzo miły dla oka:

https://www.youtube.com/watch?v=e_1tdZgvOCQ

Loana - Wto 11 Kwi, 2023 14:40

Kilka dni temu czytałam na sieci artykuły o ślubie Małpy (obserwuję na Instagramie LeeHongkiego, który był na jego ślubie :P ) i cieszyłam się, że komuś się układa fajnie.
A tu informacja o śmierci aktorki :( Młoda była :(
https://mydramalist.com/article/model-and-actress-jung-chae-yool-passes-away-at-26

Admete - Wto 11 Kwi, 2023 14:56

Nie znam tej dziewczyny z żadnych produkcji, ale szkoda tak młodej osoby.
BeeMeR - Wto 11 Kwi, 2023 21:45

Ostatnie dni spędziłam w Krakowie - Emaus, Rękawka - więc nic nie oglądałam, ale wcześniej dotarłam do ślubu generalskiego; "jestem ci winny ślub" ;)
No to było pięknie i czerwono, wszystko zostało pozamykane (chwilowo), król uleczony i ponownie ożeniony, wrogowie w odwrocie, generał na emeryturze, może po prostu żyć z żoną bez problemów ;) Nic, tylko zakończyć oglądanie na tym etapie ;) a tu jeszcze drugie pół dramy, a może nawet więcej.

Aragonte - Wto 11 Kwi, 2023 22:46

Admete napisał/a:
Ja wam polecam Divorce Attorney Shin - serial pojawił się na naszym Netflixie, a ja dziś obejrzę ostatni odcinek. Świetnie zagrany i choć tematy są poważne, to przyjaźń trójki panów dostarcza uśmiechu i wzruszeń.

Przyuważyłam właśnie ten tytuł i dla obsady mam ochotę obejrzeć.

Podczas świąt dokończyłam Dali - bawiłam się dobrze, ale zirytowałam się trollowaniem reżysera pod koniec :-P Tyle bohaterkę nadręczył, pfff, a potem jeszcze straszył noble idiocy i rozstaniem :twisted: Główna para super, pięknie się przytulali i nie tylko :serduszkate:

Aragonte - Wto 11 Kwi, 2023 22:53

BeeMeR, czy na pewno wątki Ci się nie pomyliły? :wink:
Trzykrotka - Śro 12 Kwi, 2023 08:29

Dla Małpy gratulacje i najlepsze życzenia :serduszkate: :tort: :kwiatki_wyciaga: :rozoweokulary: na nową drogę życia. Niech im się dobrze wiedzie i układa.

Mnie się wreszcie - chyba po raz pierwszy od tygodnia - udało coś obejrzeć wczoraj: 19 odcinek Our Blooming Youth.
Rrrany, ale było...! To już krok od finału, a dzieje się (przynajmniej pozornie) najgorzej jak być może. Jaka szkoda, że nie mogłam wczoraj dokończyć. Zostawiam to sobie na dziś. Podobała mi się główna bohaterka, wreszcie po kobiecemu ubrana, choć nietypowo. Bardzo ładna dziewczyna i dobra aktorka.
I będę teraz oglądać Prawnika z Joseonu, jak dobrze że jest seguk po seguku, bo i ja ostatnio mam na nie ochotę (jeszcze jeden mam do sprawdzenia, coś o gospodzie).

Loana - Śro 12 Kwi, 2023 10:22

Trzykrotka napisał/a:
Mnie się wreszcie - chyba po raz pierwszy od tygodnia - udało coś obejrzeć wczoraj: 19 odcinek Our Blooming Youth.
Rrrany, ale było...! To już krok od finału, a dzieje się (przynajmniej pozornie) najgorzej jak być może.

A już jest koniec? Pozytywny?

Ja jestem ciekawa, jak się "Call it love" zakończy, chyba jakoś dzisiaj na dniach ma byc ostatni odcinek. Poczekam na recenzje, chociaż nie wiem, czy obejrzę, bo jakieś mega smutne chyba to jest.

Trzykrotka - Śro 12 Kwi, 2023 10:50

Loana napisał/a:

A już jest koniec? Pozytywny?

Nie wiem... Nienawidzę spoilerów i nie wiem, dziś się dowiem. Ale MUSI być pozytywny, inaczej widzowie zabiliby scenarzystę. Zły jest tak koszmarnie denerwujący, że musi zostać ukarany.

Admete - Śro 12 Kwi, 2023 13:37

Our Blooming Youth dobrze się kończy. Podejrzałam. Może dziś/jutro obejrzę ostatnie odcinki. Call it Love też ma podobno dobre zakończenie choć z typu last minute happy ending.
BeeMeR - Śro 12 Kwi, 2023 19:42

Nie widzę mojego posta o ślubie generalskim :mysle:
Zniknął? nie było go? Nie wysłał się? :mysle:
Jak ja nie lubię pisania na telefonie :wsciekla:

No ale chciałam zapytać, jaką dramę można podpowiedzieć Cathie dla Mai, która zainteresowała się Koreą? Najlepiej z lektorem bo czytanie jeszcze nie jest najłatwiejszą czynnością? Mnie przychodzą do głowy tylko młodzieżowe seguki, ale lektor jest dla mnie zagwozdką :mysle:

RaczejRozwazna - Śro 12 Kwi, 2023 20:22

Nie wiem jakie dramy, ale Twój post widziałam w wątku "Muzyka, która nas wycisza" :-P :mrgreen:
Aragonte - Śro 12 Kwi, 2023 20:49

Przeniosłam :wink: