Seriale - Śmiech i łzy - czyli dramowa różnorodność
Admete - Sob 11 Wrz, 2021 22:30
Bardzo przyjemny był odcinek 5 Hometown Cha Cha Cha. Pani jest wyraźnie zauroczona panem, on także, ale coś mu nie pozwala przyznać się do własnych uczuć. Drugi chyba będzie po to, żeby go zmusić do konfrontacji ze samym sobą. No i jest tajemnica, co stało się w czasie tych 5 lat, gdy był w Seulu po studiach. Ewidentnie było to coś traumatycznego. Podobają mi się także historie mieszkańców miasteczka. Pan drugi w końcu się pojawił i muszę przyznać, że jest bardzo sympatyczny.
Trzykrotka - Sob 11 Wrz, 2021 22:51
Jutro będę oglądać Dziś mam You Are My Spring i z frustracji aż mi ciśnienie podskoczyło. Frustracja jest z powodu Netflixa. Co to są za partacze. Czegoś tak skopanego jak napisy polskie do tej dramy to ja w życiu nie widzialam. Nie można pojąć dialogów, bo tłumacz ewidentnie tłumaczył nie oglądając - jak można Nagminnie nie zgadza się płeć aktora z formą wypowiedzi. W ciągu minuty jedna osoba mówi do drugiej raz przez 'pan' raz przez 'ty.' I kwiaty pokroju 'oboje jesteśmy młode i piękne.' No przecież cholery można dostać. To chyba były najłatwiej zarobione pieniądze na świecie, zrobienie takiego tłumaczenia. I niechlujność totalna, braki polskich liter ('glupi') czy zostawienie małej literki przed dużą na początku zdania ('rRozumiem'). Tak mnie to męczy, że chyba przejdę na angielski. Gdzie im można powiedzieć do słuchu?
Aragonte - Sob 11 Wrz, 2021 23:24
Uch, współczuję, też bym się wkurzyła
A jak się nazywa tłumacz/-ka?
Trzykrotka - Nie 12 Wrz, 2021 07:01
Muszę sprawdzić nazwisko.
Bohaterka do policjanta mówi per 'ty,' za to do własnego brata jak najformalniej. Przypominają się czasy beki z baki, albo niektórych translatorskich napisów do bolly Tylko że tamte były amatorskie.
Admete - Nie 12 Wrz, 2021 07:57
Przejdź na angielski. Nie wiem, czy mają jakiś formularz kontaktowy. Na pewno można porozmawiać z obsługą przez czat. W tygodniu po polsku. Myślę, że te czaty są zapisywane. Chyba kogoś po znajomości zatrudnili do tego.
BeeMeR - Nie 12 Wrz, 2021 08:06
Mozliwe, albo wzorem Epelpolu tlumacz się nie certolił tylko wziął napisy amatorskie. Ja wczoraj nic nie oglądałam, padłam tuz po meczu.
Admete - Nie 12 Wrz, 2021 11:03
Chometown Ch Cha Cha w odcinku 5 osiągneło 10 procent oglądalności - a to drama tvN czyli kablówki.
Trzykrotka - Nie 12 Wrz, 2021 11:22
| Admete napisał/a: | | Chometown Ch Cha Cha w odcinku 5 osiągneło 10 procent oglądalności - a to drama tvN czyli kablówki. |
O jak fajnie! Dla Dołeczka dobrze, udowadnia bossom, że ma potencjał i będą go obsadzać.
BeeMeR - Nie 12 Wrz, 2021 21:56
Jejoongwon
Dyrektor szpitala - dr Allen odchodzi, pojawia się następca, dr Heron. Niektórzy studenci mają problem z obsługą stetoskopu
Nowy dyrektor zarzucił Drugiemu, że nigdy nie będzie dobrym lekarzem ze względu na arcy szlacheckie pochodzenie (jest synem ministra sprawiedliwości) i to, że patrzy na wszystkich - także pacjentów - z góry. W odpowiedzi Drugi ściął włosy - dramatycznie i nagle, po czym zaczął się odnosić do wszystkich z honorifikami
Główni natomiast idą na kolejną wieczorną randkę pod pretekstem, żeby się pan nauczył jeździć na rowerze - uczy się a potem do kolejnej nocnej wyprawy po świadka, gdy ojciec panny zostaje oskarżony o zdradę stanu (zakup siarki - trzeba było poświadczyć, że na życzenie poprzedniego dyrektora do leczenia skórnych problemów a nie produkcji prochu), w bonusie nocleg w jaskini i poranek z azaliami.
Trzykrotka - Pon 13 Wrz, 2021 09:35
Te azalie są nieziemskie. Chciałabym coś takiego choć raz zobaczyć. Czasami w filmikach z Chin też widać takie wzgórza całe w azaliach, albo w piwoniach. Nic dziwnego, że Dokko Jin prawił Gu AeJeong wiersze o azaliach na zboczu góry jakiejś-tam
Obejrzałam Hometown ChaCha 5.
Olaboga, ale afera, że "dentystka i chief Hong coś ze sobą mają'! Biedna SMA nie zdążyła jeszcze dobrze wymknąć się z podwórka Dołeczka, a już całe miasteczko wysyłało sobie smsy. Swoją drogą, to była jedna z nielicznych dram, w których bohaterka rano budziła się potargana i nieuczesana. Ależ ładna jest z nich para, choć na razie głównie sobie dogryzają. Drugi faktycznie bardzo sympatyczny.
Widziałam zapowiedź 6 i 7 - będzie trochę angstu.
BeeMeR - Pon 13 Wrz, 2021 09:58
Oni płatki tych azalii jedli, potem panna zrobiła z nimi ciastka ryżowe i wiadomo komu dała, plus ktoś inny potem skomentował, że azaliami można się upić jak młodym winem, tak uderzają do głowy (i serca ), że można własnej matki nie poznać
Loana - Pon 13 Wrz, 2021 13:23
| Trzykrotka napisał/a: | | Swoją drogą, to była jedna z nielicznych dram, w których bohaterka rano budziła się potargana i nieuczesana. |
Istnieją takie dramy? Ale to miło, bo akurat idealne fryzury i makijaże po pobudce mnie momentami dobijają Ja tak dobrze nie wyglądam nawet jak się odpicuję
Nic nowego nie obejrzałam, bo w weekend byłam na zlocie, ale za to wczoraj i dzisiaj rano zrobiłam sobie szybką powtórkę najlepszych scen z Healera. To jednak jedna z moich ulubionych par, piękna i słodka i ma wspaniałą chemię. Teraz mnie zaciekawiło, czy oni w tym 15 odcinku, jak była scena z najazdem na kapcie przy łóżku (kominka nie było, bo tam w ogóle kominka nie było ), to tylko spali w tym łóżku razem czy "spali" Bo wcześniej byłam pewna, że to drugie, ale teraz po powtórce nie jestem pewna
Trzykrotka - Pon 13 Wrz, 2021 15:18
W Healerze na pewno ze sobą spali - dość konkretnie, wtedy kiedy on był chory, a ona znalazła go w jego kryjówce. Kapci nie pamiętam, ale pamiętam, jak rano usiłowała zrobić śniadanie, a on za nią chodził krok w krok i widać było, że rąk nie może od niej odkleić
W Hometown to takie lekkie rozczochranie bohaterki było potrzebne, jako świadectwo, że rano wychodziła z domu chłopaka po - na pewno - niegrzecznej nocy, wcale nie spędzonej na piciu wina, rozmowie, ganianiu po mieście po pijaku i tym podobnych
Jak wszyscy ich potem oglądali! Jak małpy w zoo, sorry za porównanie. Na wet dzieci w szkole po zajęciach o dbaniu o zęby miały do pani doktor o chiefa Honga pytania głównie o to, czy pani naprawdę randkują.
Admete - Pon 13 Wrz, 2021 18:10
Ogólnie w Hometown ludzie są mniej wymuskani, bo to wioska nad morzem. Wiatr wieje, fryzury rozwala
Viola oprowadziła nas właśnie po swoim nowym mieszkaniu. Pomieszkałabym w takim... Tyle miejsca...
Trzykrotka - Pon 13 Wrz, 2021 19:34
Ech... Nawet nie mów. Całe jej nowe otoczenie wywołuje we mnie czystą zazdrość.
BeeMeR - Pon 13 Wrz, 2021 20:42
Odkryłam nieznane mi oblicze koreańskiej mody schyłku Joseonu, przełom XIX/XX
ponoć obnażały biust jedynie te kobiety, które urodziły synów, no i oczywiście z plebsu, bo szlachcianki to niełatwo było zobaczyć poza domem
Dramy oczywiście skromnie wiążą hanboki nad biustem, a ewidentnie powinno być pod
więcej:
https://hangukyusa.quora.com/A-Dress-of-Controversy-Confronting-the-Bare-Breast-Trend-of-the-Late-Joseon-Era
BeeMeR - Pon 13 Wrz, 2021 21:06
A w mojej dramie drramatycznie -
To tak w nawiązaniu do powyższego
Drugi postanowił się oświadczyć tj. wysłał oficjalny list z propozycją małżeństwa, ale zrobił to sam, bo ojciec nie żyje, a stryj był przeciwny (uważa, że panna jest dobra na konkubinę, nie żonę arystokraty). Ma pecha, bo panna jest przeciwna i nie waha się tego powiedzieć, w dodatku umiała przekabacić ojca, żeby nie przyjmował oświadczyn (jej koleżanka właśnie dostała list rozwodowy od męża-arystokraty bo mu się znudziła, ona nie chce takiego losu) i sprowokować Hwanga (główny występuje pod tym nazwiskiem) do oświadczyn - z oporami, bo on się czuł niegodny i jeśli się wyda jego pochodzenie to panna tez będzie miała przerąbane.
Zyskują nawet aprobatę ojca panny - tj. pozwolenie by poczekać aż on zostanie lekarzem z prawdziwego zdarzenia Spotykają się teraz nie po nocy, ale publicznie i nobliwie, marzą o wspólnym wyjeździe i przyszłości.
Przeprowadzamy pierwszą operacje usunięcia katarakty
I wtedy musiało wszystko rypnąć. W szpitalu pojawia się tata rzeźnik z gangreną, głównemu puszczają nerwy i wszyscy odkrywają jego pochodzenie. Wyleciał ze szpitala z hukiem, a w rodzinnej wiosce dostał baty bo miał tam na pieńku z szefami cechu. Przed panna może najwyżej na kolana paść w błoto -
Ja się absolutnie nie czepiam wyraźnych śladów opon na ostatniej fotce
A tu przykład jak się leczy panny z dobrego domu - puls badamy metoda kilkumetrowego sznurka, bo mężczyzna nie może jej zobaczyć ani dotknąć
Trzykrotka - Pon 13 Wrz, 2021 21:08
Coś takiego
Na razie sam widok mnie poraził, muszę sobie poczytać. Szok w obliczu tego, o czym nawet ostatnio mówiły Pyra z Violą, że w Korei w ogóle biustów się nie eksponuje, dekolty mogłyby nie istnieć...
O tym dramy raczej nie zrobią
Admete - Pon 13 Wrz, 2021 21:43
Bardzo ciekawy ten artykuł.
BeeMeR - Pon 13 Wrz, 2021 22:19
Tu jeszcze inne spojrzenie na ten trend:
https://www.quora.com/Did...pire-propaganda
Trzykrotka - Pon 13 Wrz, 2021 23:43
Bardzo miły jest 6 odcinek Hometown Cha Cha, ale ma masę wypełniaczy, jak konkurs piosenki. Nie czepiam się, dobrze się bawiłam, ale trochę się boję że scenarzystka albo scenarzysta ma mało 'mięska' i będzie ozdobnikami zapychać dziury.
Admete - Wto 14 Wrz, 2021 06:09
Pewnie tak będzie, bo tam nie ma aż tyle materiału. Będę jednak oglądać dla aktorów z postaci, klimatu miasteczka, krajobrazów.
Trzykrotka - Wto 14 Wrz, 2021 07:22
Na szczęście i sami bohaterowie i drugi plan są na tyle ciekawi, że oglądanie jest przyjemne. W 6 odcinku na plan pierwszy z tła wyszła sprawa nastoletniej k-idolki i jej taty, ale materiału na te pojedyncze sprawy różnych mieszkańców jest dużo. Wplecie się to zgrabnie w główną opowieść i jakoś doprowadzi do końca
Śmiałam się bardzo kiedy Dołeczek zaczął tańczyć na scenie, a niektórzy sąsiedzi zauważyli, że 'Du Sik jednak nie we wszystkim jest dobry.'
BeeMeR - Wto 14 Wrz, 2021 08:55
A ja się wczoraj spłakałam okrutnie na mojej dramie - ona ma przyciężki początek, rozhulała się tak de facto koło10. Odcinka, ale jak już nabrała wiatru to jest bardzo dobrze - i to mimo kilku trzecioplanowych niekoreańskich aktorów, co najczęściej oznacza katastrofę tu nie przeszkadzają tak bardzo a wczoraj miałam chyba punkt kulminacyjny, przynajmniej na to mi wygląda. Bohater oczywiście omal nie zginął -ratując panienkę z arystokracji przy której koreańscy lekarze nic nie mogli wskórać kazano mu nie wchodzić do jej pokoju tylko wydawać instrukcje pielęgniarkom zza drzwi, ale nie widząc innej możliwości wszedł i dotknął jej (bo jak inaczej wykonać tracheostomię albo ściąganie wody z płuc), ona zaś czuła się zbrukana dotknięciem innego mężczyzny niż jej przyszły mąż i następnego dnia się powiesiła. Narzeczony litości nie miał, wyszła znów kwestia pochodzenia, przestępstwo z przeszłości (nielegalny ubój krowy) pana obito i skazano na ścięcie. Jednak dzięki wstawiennictwu przysłużył się krajowi operując rosyjskiego ambasadora i oficjalnie dostał królewskie przebaczenie oraz nazwisko Hwang. W efekcie awansował do średniej warstwy społecznej i zrobił sobie makeover w garniturze wygląda o niebo lepiej, i zgrabniej i przystojniej
Aragonte - Wto 14 Wrz, 2021 21:41
Tymczasem w Korei - o dramach:
https://www.youtube.com/watch?v=BfAakxgaWnE
Wiola kocha Answer me 1988 A jej anegdotka z Goblinem w tle cudna
Admete, Pyra wśród polecanek znalazła miejsce dla BV, szok
|
|
|