To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 10:45

BeeMeR napisał/a:
Mogło co najwyżej na lepsze ;-)

Powiadasz? Jesteś dobrze poinformowana? :mrgreen:

Właśnie obejrzałam (częściowo) filmik z wywiadem m.in. z YYS, gdzie mógł o swojej roli w musicalu Hedwig - kiedy pokazywał swoje zdjęcie w scenicznym makijażu i stroju rodzinie, nikt go nie rozpoznawał, matka pytała, czy to jego dziewczyna :lol:
Dla zainteresowanych:
https://www.youtube.com/watch?v=yK1IZCwGEJc

A tu wywiad nt. Mr Sunshine z YYS:
https://www.youtube.com/watch?v=wc1Tj-No0Yc
Z Jaśkiem jeszcze nie znalazłam.

Zmykam do fryzjerki, jak wrócę, siadam do Kima nr 4 i kończę ten odcinek, nie ma przeproś.

BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 11:23

Oczywiście że jestem :mrgreen: widziałam lekarskie ramiona-w zasadzie to mi wystarczy :serduszkate:
Admete - Sob 25 Sie, 2018 11:29

Cytat:
Masz rację Admete, dla samotnego przyjaźń nawet lepsza niż namiętności.

Tym bardziej, że on ma na początku problem nawet z podaniem ręki, a Jeo Jin może go za rękaw łapać, ciągać za sobą dowolnie, jeść swobodnie ( nawet z jednego talerza ;) ). I to do niej się uśmiechnie pierwszy raz w dramie ;) Pamiętam jak obie z Aragonte pisałyśmy wtedy do siebie esemesy - "Uśmiechnął się!" ;)

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 12:26

Admete napisał/a:
Pamiętam jak obie z Aragonte pisałyśmy wtedy do siebie esemesy - "Uśmiechnął się!"

Też pamiętam :mrgreen: A uśmiech ma piękny :serce:

BeeMeR napisał/a:
Oczywiście że jestem widziałam lekarskie ramiona-w zasadzie to mi wystarczy

Ale dramy nie widziałaś? To nie możesz miec pewności :mrgreen:
Mooooże kiedyś, w odległej przyszłości i odległej galaktyce bym to spróbowała przetłumaczyc, hmmm :mysle: Ale na razie będę dokształcac się z księgowości (kreatywnej :wink: ) pod okiem menedżera Kima :wink:

O, jaki fajny filmik z Jaśkiem z Mr Sunshine (tzn. z Jaśkiem i jego narzeczoną):
https://www.youtube.com/watch?v=HZ05HwepvOw

edit: znalazłam ten odcinek specjalny Romantic Doctor - to pełna godzina :mrgreen: I to normalny odcinek, nie wywiady czy sceny z planu. Dorzucę go na Wschód, oczywiście :wink:

BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 13:28

Dramę może jeszcze zobaczę, chętnie bym zobaczyła YYS w całkiem pozytywnej roli, o w AM94 wchodzi na dość żałosny grunt (nie kocha mnie-nie szkodzi-poczekam - a mówimy o 15 odcinku), a WAC był dupkowaty, w krawcu królewskim dupkiem do imentu acz zagrał świetnie- no to przydałaby się odmiana :mrgreen:
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 13:34

No to w RDTK ma w końcu pozytywną rolę - Kang Dong Soo ma swoje wady, ale daje się lubic :wink: W każdym razie ja go lubię. Bardzo lubię też główną parę razem :serduszkate: Chyba obejrzę dla tej aktorki Another Miss Oh.
BTW ja w sumie cenię, jeśli aktor gra zróżnicowane postacie (YYS raczej ma dośc różne te swoje role, jakieś filmy zebrałam już tu i ówdzie).

No proszę, znalazło mi się MV z Seo Yulem :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=RQUQvv8FUGw
Pokazano głównie jego interakcje z Kimem i panią (niby wątku romansowego w Chiefie Kimie nie ma, ale zauroczenie Seo Yula od czasu do czasu wraca - te dzwoneczki, które słyszał na widok zastępczyni kierownika Działu Rozliczeń Finansowych, szczerze mnie bawiły :lol: Zachowywał się czasem jak nieśmiały licealista :wink: a czasem jak rasowy doopek. Ja tam zakładam, że już poza kadrem coś między nimi było :wink: W końcu nawet ograniczył swoją żarłocznośc w jej obecności i dostała od niego pierwszy kawałek pizzy :mrgreen:

Edit: chyba ktoś musi tłumaczyc Chiefa Kima (albo tłumaczył), bo mignęło mi to gdzieś na sierściuchu, niestety polski sos jest zahasłowany, więc nie jestem w stanie niczego porównac.
Hmmmm, może to i lepiej, że jest niedostępny :mysle:

Alicja - Sob 25 Sie, 2018 17:47

Admete napisał/a:
jeść swobodnie ( nawet z jednego talerza ;) ). I to do niej się uśmiechnie pierwszy raz w dramie

Uśmiechnął się :excited: :mrgreen: :love_shower: pani policjant siorbnęła sobie zupy z jego talerza, dolała wody, wymieszała mu przed nosem i nawet mu potem bardziej smakowało :mrgreen: Przed panią prokurator cofa ręka. Jakoś nie mam zaufania do tej kobiety :mysle:
Włazi mu do domu, ubiera jego swetry... Przypuszczam,że jakby pani policjant weszła do tego mieszkania, to by sobie zaraz umościła gniazdko na kanapie, włączyła tv albo zaczęła gotować i dyrygować nim :wink:

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 17:53

Ja tej prokuratorki też nie potrafiłam polubic. Jakoś... nie :roll:
Policjantce by pewnie Shi Mok na wszystko spokojnie pozwolił :wink:

Ja to jednak mam zapędy perfekcjonistyczne :frustracja: Zamiast kończyc tłumaczenie Kima 4, poprawiałam to, co przekładałam wczoraj, bo dialogi wydawały mi się przydługie czasami. I czasem coś grzebałam - w jednym przypadku nawet dodałam słowo, którego nie było w angielskich napisach, ale po polsku powinno dobrze zagrac, tzn. budzi odpowiednie skojarzenia :wink:

Alicja - Sob 25 Sie, 2018 18:43

God's Gift i Money Flower?
Z pewnością oglądałyście. Bezwzględnie odpadają seriale w których, przypominam, gł. bohater/bohaterka umiera na końcu :wink:

Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 18:47

Aragonte napisał/a:

Ja to jednak mam zapędy perfekcjonistyczne :frustracja: Zamiast kończyc tłumaczenie Kima 4, poprawiałam to, co przekładałam wczoraj, bo dialogi wydawały mi się przydługie czasami.

No nie.... a ja tu usycham. Kończ aśćka, bo skisnę, albo zacznę oglądać po angielsku!
Mnie się bardzo podoba eks - prokurator Seo przy wice kierowniczce rozliczeń finansowych. Ona jest taka prawa, on zdeprawowany, ale przy niej jakoś chowa macki - troszeczkę. Scenę, w której ją zauważa, bardzo lubię. Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę.

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 18:51

Trzykrotka napisał/a:
No nie.... a ja tu usycham. Kończ aśćka, bo skisnę, albo zacznę oglądać po angielsku!
Mnie się bardzo podoba eks - prokurator Seo przy wice kierowniczce rozliczeń finansowych. Ona jest taka prawa, on zdeprawowany, ale przy niej jakoś chowa macki - troszeczkę. Scenę, w której ją zauważa, bardzo lubię. Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę.

A potem on tam łaził i jej wypatrywał :mrgreen: A jak wypatrzył, to usiłował zagadywac, a ona go zbywała :wink: I nawet sam usiłował nauczyc się odbijania piłek, ale fatalnie mu szło :rotfl:

No już tłumaczę dalej, tłumaczę. Wiem, ze jestem strasznie powolna :zawstydzona2:

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 18:53

Alicja napisał/a:
Z pewnością oglądałyście. Bezwzględnie odpadają seriale w których, przypominam, gł. bohater/bohaterka umiera na końcu

Ja jeszcze nie oglądałam, przymierzam się i przymierzam - m.in. z powodów, które wymieniłaś powyżej :wink:

Admete - Sob 25 Sie, 2018 19:13

Alicja napisał/a:
Przypuszczam,że jakby pani policjant weszła do tego mieszkania, to by sobie zaraz umościła gniazdko na kanapie, włączyła tv albo zaczęła gotować i dyrygować nim :wink:

Nie od razu, ale jestem to sobie w stanie wyobrazić trochę później ;)

Alicja napisał/a:
Uśmiechnął się :excited: :mrgreen: :love_shower:

Odpowiednia reakcja ;) Też tak miałyśmy.

Alicja napisał/a:
Jakoś nie mam zaufania do tej kobiety :mysle:

Tak samo ja. Strasznie się miotała, aktorka też nie pomagała, nie jestem jej fanką, choć ona ma zagorzałe zwolenniczki na soompi, które ciągle ględziły w wątku, jak to się jej krzywda dzieje ze strony Shi Moka.

Alicja napisał/a:

Money Fower możesz spokojnie oglądać, God's Gift - jakby tu powiedzieć... Aktor od Shi Moka i prezesa Gu jest tam cudny ( znów zupełnie inny, mówi z takim zabójczym akcentem, nawet obcokrajowiec wyłapie, dostał po tej dramie ksywkę Captain Awesome ;) ), ale oglądanie należy koniecznie zakończyć przed ostatnim odcinkiem. Wszyscy tak robią, bo ta scenarzystka ma zakończenia od czapy i też jest takie. Aragonte ci powie, jak klęła po zakończeniu Black ;) Tej samej scenarzystki.
Masz tu fragment z dzieckiem, gitarą i piosenką :) O ile pamiętam mała mu tam mówiła, że się z nim ożeni ;)

https://www.youtube.com/w...reFs8w&index=11

Trzykrotka napisał/a:
Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę.

Uwielbiam :) Macie może fragment dla przypomnienia? Alicjo Chief Kim sobie obejrzyj - jaka tam jest parada świetnych ról i aktorów.

Znalazłam fajne mv:

https://www.youtube.com/watch?v=h92Aw1ILj-I

Seo Yul i nasz nieoceniony szef Kim:

https://www.youtube.com/watch?v=k1a4kcNHZ5A

Spam - w Life też mamy filiżanki ;)

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 20:13

Admete napisał/a:
Alicjo Chief Kim sobie obejrzyj - jaka tam jest parada świetnych ról i aktorów.

Sugerowałam Alicji, żeby na Kima sobie poczekała trochę, to może dostanie moje tłumaczenie :wink:
Pewnie za jakiś rok, uhum :rumieniec:

Ten fragment z Seo Yulem i panią z Działu Rozliczeń Finansowych będzie chyba w tym filmiku, który linkowałam :mrgreen:
Koleżanka zadzwoniła i mnie zajęła nieco, aaaaaa :frustracja:

Scenki z kijem baseballowym nie mam, ale znalazłam wielkie żarcie Seo Yula :mrgreen:
https://www.youtube.com/watch?v=u01wymSljdI

Edit:
Admete napisał/a:
Znalazłam fajne mv:

https://www.youtube.com/watch?v=h92Aw1ILj-I
Admete, właśnie te dzwoneczki słyszał Seo Yul na widok pani z księgowości :lol:

I już mnie nie ma :chowa sie:

Admete - Sob 25 Sie, 2018 20:17

Omo, omo - jak on w tej dramie pożera, je, konsumuje ;)
BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 20:20

God's Gift 14 days mi się podobał - za wyjątkiem końcówki :P
Alicja - Sob 25 Sie, 2018 20:36

Chcecie mnie wykończyć :wink:

A Cruel City jak wam się podobało?

Admete napisał/a:
jak to się jej krzywda dzieje ze strony Shi Moka.

taaa, powinien ją za włosy cisnąć na biurko i wyznać miłość :confused3: Nie znają się na prawdziwych uczuciach :sprytny: Panny z soompi też pewnie pchałyby się mu do domu :rotfl:

Admete napisał/a:
zakończenia od czapy

I właśnie dlatego pytam was na forum. Zakończeniom od czapy mówimy stanowcze " nie" :wink:

Wracam do Secret Forest. Pan Kim, wesołek jeden. Znika w szpitalu prokurator - spojrzenie gada
- Seo, a pan Kim jest niezrównany. Buty zapomniał. Jego miny są świetne, potrafi jednym palcem i przewracaniem oczu przekazać treść 2 zdań :-P

Shi Mok i Yeo Jin porozumiewają się prawie bez słów, konsumując kanapki. Yeo Jin zastanawia się nad czymś, a prokurator zerkając na nią co chwilę już wie,że coś jej świta w głowie.

To prawda, czekam na Aragonte :mrgreen:

Admete - Sob 25 Sie, 2018 20:48

Alicja napisał/a:
A Cruel City jak wam się podobało?

Bardzo nam się podobało, muzyka świetna i klimacik :)

Alicja napisał/a:
taaa, powinien ją za włosy cisnąć na biurko i wyznać miłość :confused3:

To też ;) Były takie, co dowodziły twardo, że ewidentnie i takie tam :)

Alicja napisał/a:
Panny z soompi też pewnie pchałyby się mu do domu :rotfl:

Jakaś ty się opiekuńcza zrobiła względem pana prokuratora ;)

Alicja napisał/a:
Shi Mok i Yeo Jin porozumiewają się prawie bez słów, konsumując kanapki. Yeo Jin zastanawia się nad czymś, a prokurator zerkając na nią co chwilę już wie,że coś jej świta w głowie.

I to jest właśnie istota ich wzajemnej relacji :) A jak jej potem ładnie powiedział, że nie musi jej sprawdzać. Pełne zaufanie. W dużej mierze to zasługa aktorów. A jak się czasami chichrali na planie między zdjęciami, widać było, że dobrze im się pracuje. Też lubiłam tego asystenta w biurze Shi Moka, w tandemie z panią sekretarką. Jak się zawsze przejmowali, że ktoś źle traktuje ich prokuratora albo twierdzili, że wyglądał świetnie w telewizji ;)

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 22:02

Alicja napisał/a:
Admete napisał/a:
zakończenia od czapy

I właśnie dlatego pytam was na forum. Zakończeniom od czapy mówimy stanowcze " nie"

Eee... Niestety czasem trzeba się pogodzic z tym, że zakończenie nas, oględnie mówiąc, nie satysfakcjonuje :wink: Najwyżej olewa się/przewija ostatni odcinek czy sceny :mrgreen:

Alicja napisał/a:
To prawda, czekam na Aragonte

Dobrze wiedziec, bo potrzebuję motywacji podczas tłumaczenia :wink:
Upraszam o cierpliwośc, o morze cierpliwości :kwiatek:

Skończyłam ten czwarty odcinek Chiefa Kima, ale oczywiście muszę jeszcze przejrzec przynajmniej ostatnie sceny, bo na pewno zostało trochę poprawek do wprowadzenia.
Jak zwykle mam mały problem z tymi napisami do tych rysunków na końcu - jak zaczęłam dziś szukac hasła "pocket punch", to Urban Dictionary podpowiedział mi to i owo:
https://www.urbandictiona...rm=pocket+punch
ale stanowczo nie o taki kontekst mi chodziło :twisted: :twisted:

Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 22:50

Aragonte napisał/a:

ale stanowczo nie o taki kontekst mi chodziło :twisted: :twisted:

O masakra :chowa sie:

Dla odzobaczenia jeszcze trochę chiefa Kima z prokuratorem Seo. Jak on mu bródkę ociera i kimchi do buzi podaje :rotfl:
https://www.youtube.com/watch?v=5vIhBd6_3gc
A książka na której w rozliczeniach finansowych stawiają garnek z ramenem to dzieUo prezesa, zdaje się o zarządzaniu :mrgreen:

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 23:04

Ta scenka jest cudna :rotfl: Seo Yul siorbie ramyun i domaga się ryżu, Kim podsuwa mu kimchi na pałeczkach, ociera z sosu, a Seo Yul najpierw zrzędzi, żeby tego nie robił, a potem każe sobie jeszcze otrzec brodę :lol:
Daleko im jeszcze do takiego etapu w tym, co tłumaczę :wink:

Trzykrotka napisał/a:
A książka na której w rozliczeniach finansowych stawiają garnek z ramenem to dzieUo prezesa, zdaje się o zarządzaniu

Ja odniosłam wrażenie, że to biografia - nudna jak flaki z olejem, dlatego Kim w swoim czasie przemalował tytuł "Bóg dystrybucji" na "Bóg obstrukcji" :wink: Tzn. taki wariant chyba wykorzystam w tłumaczeniu :wink:

Przeglądam napisy i mózg mi paruje. Kto mi kazał ubarwiac je materiałem z Viki, hę? Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis wyjaśniający, czym jest obręcz Sun Wu-konga? Albo V Republika Korei? :frustracja:

Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 23:13

Gdybym oglądała Mr Sunshine na bieżąco i jeszcze na dodatek bardzo angażowała się w akcję, to chyba nie darowałabym pani KES takiego zakończenia odcinka nr 6, po którym trzeba czekać tydzień na ciąg dalszy. Panna Ae Sin i Eugene spotykają się w domu garncarza, a raczej na mostku do niego prowadzącym. Ona zaczyna jakiś small talk, a on wstaje z ławki na której dotąd siedział, wspominając znowu ten straszny epizod, po którym zmieniło się nie tylko jego dzieciństwo, ale całe życie łącznie z narodowością, i mówi:
- Czy twoja oferta jest nadal aktualna?
- Jaka oferta?
- Chciałabyś zrobić to ze mną? To o co pytałaś. Przemyślałem to. Zrobmy to. Love. Ze mną. Zrobmy to razem.
... po czym rusza w jej kierunku, cięcie, koniec odcinka.

Odcinek dzięki Jaśkowi jest cudny, jak na tak poważną drame to sporo w nim humoru. Trzej rywale do panny zaczynają się coraz częściej spotykać, a Jasiek uparcie robi z nich trójcę do wspólnego picia, nie zważając, że to raczej rycerze smętnego oblicza (Jasiek jest czarujący :serduszkate: ), a tłumacz z poselstwa amerykańskiego pisze dla Argusa samouczek koreańskiego, w którym zawiera teksty służące raczej oberwaniu po gębie, niż poznaniu jakiejś miłej pani :-D
Wyłapałam kolejnych znajomych z Kropek. Król to nasz lekarz, który na koniec dołączył do Gołębic z Urk, a zołzowata kuzynka Ae Sin uzależniona od hazardu to zolzowata koleżanka Pięknej ze szpitala, ta, co ją wygryzła z posady akademickiej.

Alicja - Sob 25 Sie, 2018 23:16

Admete napisał/a:
Jakaś ty się opiekuńcza zrobiła względem pana prokuratora

Prawda? Taki zawód :wink:

Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 23:18

Aragonte napisał/a:

Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis? :frustracja:

Oj, wiemy :przytul: I będziemy ci bardzo wdzięczne :kwiatek:

Jeszcze na szybciora o Your House Helper - to bardzo miła, ciepła, przyziemna drama, którą szczerze polecam. Im bliżej końca, a przyjaciółki coraz bardziej zbliżają się do siebie, robi się fajniej. I jedzenie smakowite, i rozmowy rzy stole fajne, i Gospoś przystojny, i pan adwokat przesłodki w swej nieporadności.
Dopiero w połowie dramy zorientowałam się, że po każdym odcinku na koniec nasz Ji Woon udziela jakichś rad odnośnie prowadzenia domu. Teraz było o tym, jak najlepiej pozbywać się pyłu i kurzu naniesionego z zewnątrz, oraz jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce :wink:

Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 23:25

Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:

Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis?

Oj, wiemy I będziemy ci bardzo wdzięczne

Podejrzewam, ze większośc widzów uznałaby, że to bez znaczenia i nie wiadomo po co nad tym się męczę :wink: Jednak przyznam, że dla mnie dramy są ciekawe też z uwagi na możliwośc poznawania obcej kultury. Jesli wypiorę napisy z tych smaczków kulturowych, to niestety to już nie będzie IMHO to samo.
A że odrobinę już tę kulturę poznałam, że bawi mnie koncepcja, że Kim może byc kolejnym "wcieleniem" Sun Wu-konga, czyli Małpiego Króla :mrgreen:
Jakoś wątpię, żeby te aluzje do "Wędrówki na zachód" znalazły się w "Chiefie Kimie" przypadkowo :wink:

Przejrzę chyba jeszcze końcówkę i wyślę to na Wschód, najwyżej poproszę o zgłaszanie poprawek - ten odcinek był chyba najtrudniejszy.

Taka ciekawostka, którą poznałam dopiero w DB - w scenie "tresowania" Kima w tym zniszczonym magazynie (albo czymś podobnym) Seo Yul pije sobie ze smakiem mleczko bananowe :lol: A poza tym jeszcze grillował wołowinę :lol: