Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 10:45
| BeeMeR napisał/a: | Mogło co najwyżej na lepsze |
Powiadasz? Jesteś dobrze poinformowana?
Właśnie obejrzałam (częściowo) filmik z wywiadem m.in. z YYS, gdzie mógł o swojej roli w musicalu Hedwig - kiedy pokazywał swoje zdjęcie w scenicznym makijażu i stroju rodzinie, nikt go nie rozpoznawał, matka pytała, czy to jego dziewczyna
Dla zainteresowanych:
https://www.youtube.com/watch?v=yK1IZCwGEJc
A tu wywiad nt. Mr Sunshine z YYS:
https://www.youtube.com/watch?v=wc1Tj-No0Yc
Z Jaśkiem jeszcze nie znalazłam.
Zmykam do fryzjerki, jak wrócę, siadam do Kima nr 4 i kończę ten odcinek, nie ma przeproś.
BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 11:23
Oczywiście że jestem widziałam lekarskie ramiona-w zasadzie to mi wystarczy
Admete - Sob 25 Sie, 2018 11:29
| Cytat: | | Masz rację Admete, dla samotnego przyjaźń nawet lepsza niż namiętności. |
Tym bardziej, że on ma na początku problem nawet z podaniem ręki, a Jeo Jin może go za rękaw łapać, ciągać za sobą dowolnie, jeść swobodnie ( nawet z jednego talerza ). I to do niej się uśmiechnie pierwszy raz w dramie Pamiętam jak obie z Aragonte pisałyśmy wtedy do siebie esemesy - "Uśmiechnął się!"
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 12:26
| Admete napisał/a: | Pamiętam jak obie z Aragonte pisałyśmy wtedy do siebie esemesy - "Uśmiechnął się!"
|
Też pamiętam A uśmiech ma piękny
| BeeMeR napisał/a: | Oczywiście że jestem widziałam lekarskie ramiona-w zasadzie to mi wystarczy
|
Ale dramy nie widziałaś? To nie możesz miec pewności
Mooooże kiedyś, w odległej przyszłości i odległej galaktyce bym to spróbowała przetłumaczyc, hmmm Ale na razie będę dokształcac się z księgowości (kreatywnej ) pod okiem menedżera Kima
O, jaki fajny filmik z Jaśkiem z Mr Sunshine (tzn. z Jaśkiem i jego narzeczoną):
https://www.youtube.com/watch?v=HZ05HwepvOw
edit: znalazłam ten odcinek specjalny Romantic Doctor - to pełna godzina I to normalny odcinek, nie wywiady czy sceny z planu. Dorzucę go na Wschód, oczywiście
BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 13:28
Dramę może jeszcze zobaczę, chętnie bym zobaczyła YYS w całkiem pozytywnej roli, o w AM94 wchodzi na dość żałosny grunt (nie kocha mnie-nie szkodzi-poczekam - a mówimy o 15 odcinku), a WAC był dupkowaty, w krawcu królewskim dupkiem do imentu acz zagrał świetnie- no to przydałaby się odmiana
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 13:34
No to w RDTK ma w końcu pozytywną rolę - Kang Dong Soo ma swoje wady, ale daje się lubic W każdym razie ja go lubię. Bardzo lubię też główną parę razem Chyba obejrzę dla tej aktorki Another Miss Oh.
BTW ja w sumie cenię, jeśli aktor gra zróżnicowane postacie (YYS raczej ma dośc różne te swoje role, jakieś filmy zebrałam już tu i ówdzie).
No proszę, znalazło mi się MV z Seo Yulem
https://www.youtube.com/watch?v=RQUQvv8FUGw
Pokazano głównie jego interakcje z Kimem i panią (niby wątku romansowego w Chiefie Kimie nie ma, ale zauroczenie Seo Yula od czasu do czasu wraca - te dzwoneczki, które słyszał na widok zastępczyni kierownika Działu Rozliczeń Finansowych, szczerze mnie bawiły Zachowywał się czasem jak nieśmiały licealista a czasem jak rasowy doopek. Ja tam zakładam, że już poza kadrem coś między nimi było W końcu nawet ograniczył swoją żarłocznośc w jej obecności i dostała od niego pierwszy kawałek pizzy
Edit: chyba ktoś musi tłumaczyc Chiefa Kima (albo tłumaczył), bo mignęło mi to gdzieś na sierściuchu, niestety polski sos jest zahasłowany, więc nie jestem w stanie niczego porównac.
Hmmmm, może to i lepiej, że jest niedostępny
Alicja - Sob 25 Sie, 2018 17:47
| Admete napisał/a: | jeść swobodnie ( nawet z jednego talerza ). I to do niej się uśmiechnie pierwszy raz w dramie |
Uśmiechnął się pani policjant siorbnęła sobie zupy z jego talerza, dolała wody, wymieszała mu przed nosem i nawet mu potem bardziej smakowało Przed panią prokurator cofa ręka. Jakoś nie mam zaufania do tej kobiety
Włazi mu do domu, ubiera jego swetry... Przypuszczam,że jakby pani policjant weszła do tego mieszkania, to by sobie zaraz umościła gniazdko na kanapie, włączyła tv albo zaczęła gotować i dyrygować nim
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 17:53
Ja tej prokuratorki też nie potrafiłam polubic. Jakoś... nie
Policjantce by pewnie Shi Mok na wszystko spokojnie pozwolił
Ja to jednak mam zapędy perfekcjonistyczne Zamiast kończyc tłumaczenie Kima 4, poprawiałam to, co przekładałam wczoraj, bo dialogi wydawały mi się przydługie czasami. I czasem coś grzebałam - w jednym przypadku nawet dodałam słowo, którego nie było w angielskich napisach, ale po polsku powinno dobrze zagrac, tzn. budzi odpowiednie skojarzenia
Alicja - Sob 25 Sie, 2018 18:43
God's Gift i Money Flower?
Z pewnością oglądałyście. Bezwzględnie odpadają seriale w których, przypominam, gł. bohater/bohaterka umiera na końcu
Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 18:47
| Aragonte napisał/a: |
Ja to jednak mam zapędy perfekcjonistyczne Zamiast kończyc tłumaczenie Kima 4, poprawiałam to, co przekładałam wczoraj, bo dialogi wydawały mi się przydługie czasami. |
No nie.... a ja tu usycham. Kończ aśćka, bo skisnę, albo zacznę oglądać po angielsku!
Mnie się bardzo podoba eks - prokurator Seo przy wice kierowniczce rozliczeń finansowych. Ona jest taka prawa, on zdeprawowany, ale przy niej jakoś chowa macki - troszeczkę. Scenę, w której ją zauważa, bardzo lubię. Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę.
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 18:51
| Trzykrotka napisał/a: | No nie.... a ja tu usycham. Kończ aśćka, bo skisnę, albo zacznę oglądać po angielsku!
Mnie się bardzo podoba eks - prokurator Seo przy wice kierowniczce rozliczeń finansowych. Ona jest taka prawa, on zdeprawowany, ale przy niej jakoś chowa macki - troszeczkę. Scenę, w której ją zauważa, bardzo lubię. Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę. |
A potem on tam łaził i jej wypatrywał A jak wypatrzył, to usiłował zagadywac, a ona go zbywała I nawet sam usiłował nauczyc się odbijania piłek, ale fatalnie mu szło
No już tłumaczę dalej, tłumaczę. Wiem, ze jestem strasznie powolna
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 18:53
| Alicja napisał/a: | God's Gift i Money Flower?
Z pewnością oglądałyście. Bezwzględnie odpadają seriale w których, przypominam, gł. bohater/bohaterka umiera na końcu |
Ja jeszcze nie oglądałam, przymierzam się i przymierzam - m.in. z powodów, które wymieniłaś powyżej
Admete - Sob 25 Sie, 2018 19:13
| Alicja napisał/a: | Przypuszczam,że jakby pani policjant weszła do tego mieszkania, to by sobie zaraz umościła gniazdko na kanapie, włączyła tv albo zaczęła gotować i dyrygować nim |
Nie od razu, ale jestem to sobie w stanie wyobrazić trochę później
| Alicja napisał/a: | Uśmiechnął się |
Odpowiednia reakcja Też tak miałyśmy.
| Alicja napisał/a: | Jakoś nie mam zaufania do tej kobiety |
Tak samo ja. Strasznie się miotała, aktorka też nie pomagała, nie jestem jej fanką, choć ona ma zagorzałe zwolenniczki na soompi, które ciągle ględziły w wątku, jak to się jej krzywda dzieje ze strony Shi Moka.
| Alicja napisał/a: | | God's Gift i Money Flower? |
Money Fower możesz spokojnie oglądać, God's Gift - jakby tu powiedzieć... Aktor od Shi Moka i prezesa Gu jest tam cudny ( znów zupełnie inny, mówi z takim zabójczym akcentem, nawet obcokrajowiec wyłapie, dostał po tej dramie ksywkę Captain Awesome ), ale oglądanie należy koniecznie zakończyć przed ostatnim odcinkiem. Wszyscy tak robią, bo ta scenarzystka ma zakończenia od czapy i też jest takie. Aragonte ci powie, jak klęła po zakończeniu Black Tej samej scenarzystki.
Masz tu fragment z dzieckiem, gitarą i piosenką O ile pamiętam mała mu tam mówiła, że się z nim ożeni
https://www.youtube.com/w...reFs8w&index=11
| Trzykrotka napisał/a: | | Wtedy, kiedy ona idzie sobie poodbijać piłki pałką do bejsbola i od razu przykuwa jego uwagę. |
Uwielbiam Macie może fragment dla przypomnienia? Alicjo Chief Kim sobie obejrzyj - jaka tam jest parada świetnych ról i aktorów.
Znalazłam fajne mv:
https://www.youtube.com/watch?v=h92Aw1ILj-I
Seo Yul i nasz nieoceniony szef Kim:
https://www.youtube.com/watch?v=k1a4kcNHZ5A
Spam - w Life też mamy filiżanki
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 20:13
| Admete napisał/a: | | Alicjo Chief Kim sobie obejrzyj - jaka tam jest parada świetnych ról i aktorów. |
Sugerowałam Alicji, żeby na Kima sobie poczekała trochę, to może dostanie moje tłumaczenie
Pewnie za jakiś rok, uhum
Ten fragment z Seo Yulem i panią z Działu Rozliczeń Finansowych będzie chyba w tym filmiku, który linkowałam
Koleżanka zadzwoniła i mnie zajęła nieco, aaaaaa
Scenki z kijem baseballowym nie mam, ale znalazłam wielkie żarcie Seo Yula
https://www.youtube.com/watch?v=u01wymSljdI
Edit:
Admete, właśnie te dzwoneczki słyszał Seo Yul na widok pani z księgowości
I już mnie nie ma
Admete - Sob 25 Sie, 2018 20:17
Omo, omo - jak on w tej dramie pożera, je, konsumuje
BeeMeR - Sob 25 Sie, 2018 20:20
God's Gift 14 days mi się podobał - za wyjątkiem końcówki
Alicja - Sob 25 Sie, 2018 20:36
Chcecie mnie wykończyć
A Cruel City jak wam się podobało?
| Admete napisał/a: | | jak to się jej krzywda dzieje ze strony Shi Moka. |
taaa, powinien ją za włosy cisnąć na biurko i wyznać miłość Nie znają się na prawdziwych uczuciach Panny z soompi też pewnie pchałyby się mu do domu
| Admete napisał/a: | | zakończenia od czapy |
I właśnie dlatego pytam was na forum. Zakończeniom od czapy mówimy stanowcze " nie"
Wracam do Secret Forest. Pan Kim, wesołek jeden. Znika w szpitalu prokurator - spojrzenie gada
- Seo, a pan Kim jest niezrównany. Buty zapomniał. Jego miny są świetne, potrafi jednym palcem i przewracaniem oczu przekazać treść 2 zdań
Shi Mok i Yeo Jin porozumiewają się prawie bez słów, konsumując kanapki. Yeo Jin zastanawia się nad czymś, a prokurator zerkając na nią co chwilę już wie,że coś jej świta w głowie.
To prawda, czekam na Aragonte
Admete - Sob 25 Sie, 2018 20:48
| Alicja napisał/a: | | A Cruel City jak wam się podobało? |
Bardzo nam się podobało, muzyka świetna i klimacik
| Alicja napisał/a: | taaa, powinien ją za włosy cisnąć na biurko i wyznać miłość |
To też Były takie, co dowodziły twardo, że ewidentnie i takie tam
| Alicja napisał/a: | Panny z soompi też pewnie pchałyby się mu do domu |
Jakaś ty się opiekuńcza zrobiła względem pana prokuratora
| Alicja napisał/a: | Shi Mok i Yeo Jin porozumiewają się prawie bez słów, konsumując kanapki. Yeo Jin zastanawia się nad czymś, a prokurator zerkając na nią co chwilę już wie,że coś jej świta w głowie.
|
I to jest właśnie istota ich wzajemnej relacji A jak jej potem ładnie powiedział, że nie musi jej sprawdzać. Pełne zaufanie. W dużej mierze to zasługa aktorów. A jak się czasami chichrali na planie między zdjęciami, widać było, że dobrze im się pracuje. Też lubiłam tego asystenta w biurze Shi Moka, w tandemie z panią sekretarką. Jak się zawsze przejmowali, że ktoś źle traktuje ich prokuratora albo twierdzili, że wyglądał świetnie w telewizji
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 22:02
| Alicja napisał/a: | Admete napisał/a:
zakończenia od czapy
I właśnie dlatego pytam was na forum. Zakończeniom od czapy mówimy stanowcze " nie" |
Eee... Niestety czasem trzeba się pogodzic z tym, że zakończenie nas, oględnie mówiąc, nie satysfakcjonuje Najwyżej olewa się/przewija ostatni odcinek czy sceny
| Alicja napisał/a: | | To prawda, czekam na Aragonte |
Dobrze wiedziec, bo potrzebuję motywacji podczas tłumaczenia
Upraszam o cierpliwośc, o morze cierpliwości
Skończyłam ten czwarty odcinek Chiefa Kima, ale oczywiście muszę jeszcze przejrzec przynajmniej ostatnie sceny, bo na pewno zostało trochę poprawek do wprowadzenia.
Jak zwykle mam mały problem z tymi napisami do tych rysunków na końcu - jak zaczęłam dziś szukac hasła "pocket punch", to Urban Dictionary podpowiedział mi to i owo:
https://www.urbandictiona...rm=pocket+punch
ale stanowczo nie o taki kontekst mi chodziło
Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 22:50
ale stanowczo nie o taki kontekst mi chodziło |
O masakra
Dla odzobaczenia jeszcze trochę chiefa Kima z prokuratorem Seo. Jak on mu bródkę ociera i kimchi do buzi podaje
https://www.youtube.com/watch?v=5vIhBd6_3gc
A książka na której w rozliczeniach finansowych stawiają garnek z ramenem to dzieUo prezesa, zdaje się o zarządzaniu
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 23:04
Ta scenka jest cudna Seo Yul siorbie ramyun i domaga się ryżu, Kim podsuwa mu kimchi na pałeczkach, ociera z sosu, a Seo Yul najpierw zrzędzi, żeby tego nie robił, a potem każe sobie jeszcze otrzec brodę
Daleko im jeszcze do takiego etapu w tym, co tłumaczę
| Trzykrotka napisał/a: | | A książka na której w rozliczeniach finansowych stawiają garnek z ramenem to dzieUo prezesa, zdaje się o zarządzaniu |
Ja odniosłam wrażenie, że to biografia - nudna jak flaki z olejem, dlatego Kim w swoim czasie przemalował tytuł "Bóg dystrybucji" na "Bóg obstrukcji" Tzn. taki wariant chyba wykorzystam w tłumaczeniu
Przeglądam napisy i mózg mi paruje. Kto mi kazał ubarwiac je materiałem z Viki, hę? Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis wyjaśniający, czym jest obręcz Sun Wu-konga? Albo V Republika Korei?
Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 23:13
Gdybym oglądała Mr Sunshine na bieżąco i jeszcze na dodatek bardzo angażowała się w akcję, to chyba nie darowałabym pani KES takiego zakończenia odcinka nr 6, po którym trzeba czekać tydzień na ciąg dalszy. Panna Ae Sin i Eugene spotykają się w domu garncarza, a raczej na mostku do niego prowadzącym. Ona zaczyna jakiś small talk, a on wstaje z ławki na której dotąd siedział, wspominając znowu ten straszny epizod, po którym zmieniło się nie tylko jego dzieciństwo, ale całe życie łącznie z narodowością, i mówi:
- Czy twoja oferta jest nadal aktualna?
- Jaka oferta?
- Chciałabyś zrobić to ze mną? To o co pytałaś. Przemyślałem to. Zrobmy to. Love. Ze mną. Zrobmy to razem.
... po czym rusza w jej kierunku, cięcie, koniec odcinka.
Odcinek dzięki Jaśkowi jest cudny, jak na tak poważną drame to sporo w nim humoru. Trzej rywale do panny zaczynają się coraz częściej spotykać, a Jasiek uparcie robi z nich trójcę do wspólnego picia, nie zważając, że to raczej rycerze smętnego oblicza (Jasiek jest czarujący ), a tłumacz z poselstwa amerykańskiego pisze dla Argusa samouczek koreańskiego, w którym zawiera teksty służące raczej oberwaniu po gębie, niż poznaniu jakiejś miłej pani
Wyłapałam kolejnych znajomych z Kropek. Król to nasz lekarz, który na koniec dołączył do Gołębic z Urk, a zołzowata kuzynka Ae Sin uzależniona od hazardu to zolzowata koleżanka Pięknej ze szpitala, ta, co ją wygryzła z posady akademickiej.
Alicja - Sob 25 Sie, 2018 23:16
| Admete napisał/a: | | Jakaś ty się opiekuńcza zrobiła względem pana prokuratora |
Prawda? Taki zawód
Trzykrotka - Sob 25 Sie, 2018 23:18
Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis? |
Oj, wiemy I będziemy ci bardzo wdzięczne
Jeszcze na szybciora o Your House Helper - to bardzo miła, ciepła, przyziemna drama, którą szczerze polecam. Im bliżej końca, a przyjaciółki coraz bardziej zbliżają się do siebie, robi się fajniej. I jedzenie smakowite, i rozmowy rzy stole fajne, i Gospoś przystojny, i pan adwokat przesłodki w swej nieporadności.
Dopiero w połowie dramy zorientowałam się, że po każdym odcinku na koniec nasz Ji Woon udziela jakichś rad odnośnie prowadzenia domu. Teraz było o tym, jak najlepiej pozbywać się pyłu i kurzu naniesionego z zewnątrz, oraz jak przechowywać warzywa i owoce w lodówce
Aragonte - Sob 25 Sie, 2018 23:25
| Trzykrotka napisał/a: | Aragonte napisał/a:
Wiecie, jak ciężko jest zrobic zwięzły i zrozumiały przypis?
Oj, wiemy I będziemy ci bardzo wdzięczne |
Podejrzewam, ze większośc widzów uznałaby, że to bez znaczenia i nie wiadomo po co nad tym się męczę Jednak przyznam, że dla mnie dramy są ciekawe też z uwagi na możliwośc poznawania obcej kultury. Jesli wypiorę napisy z tych smaczków kulturowych, to niestety to już nie będzie IMHO to samo.
A że odrobinę już tę kulturę poznałam, że bawi mnie koncepcja, że Kim może byc kolejnym "wcieleniem" Sun Wu-konga, czyli Małpiego Króla
Jakoś wątpię, żeby te aluzje do "Wędrówki na zachód" znalazły się w "Chiefie Kimie" przypadkowo
Przejrzę chyba jeszcze końcówkę i wyślę to na Wschód, najwyżej poproszę o zgłaszanie poprawek - ten odcinek był chyba najtrudniejszy.
Taka ciekawostka, którą poznałam dopiero w DB - w scenie "tresowania" Kima w tym zniszczonym magazynie (albo czymś podobnym) Seo Yul pije sobie ze smakiem mleczko bananowe A poza tym jeszcze grillował wołowinę
|
|
|