To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam IV

milenaj - Pią 15 Kwi, 2011 20:25

Cytat:
Obejrzałam tez 2/6 Instynktu Wilka - i będę kontynuować - podoba mi się ta gęsta, mroczna atmosfera i ciekawie poprowadzone wątki.

Na mnie czeka jeszcze 6 część. Pozostałe naprawdę bardzo mi się podobały.

Yvain - Pią 15 Kwi, 2011 22:12

Obejrzałam Uznany za zmarłego/The missing person :mrgreen:
"John Rosow (Michael Shannon), prywatny detektyw zmagający się z alkoholizmem, otrzymuje nowe zlecenie. Ma śledzić Harolda Fullmera (Frank Wood), tajemniczego mężczyznę, który podróżuje pociągiem z Chicago do Los Angeles. Detektyw stopniowo odkrywa prawdziwą tożsamość swojego podopiecznego."
Film przypomina kręcone już wcześniej kryminały na podstawie książek Raymonda Chandlera z Philipem Marlowe w którego postać wcielali się najlepsi aktorzy amerykańskiego kina noir jak Humphrey Bogart, Robert Mitchum i James Garner.
"...obraz wygląda jak film z lat 60. Początek czarno-biały, powoli się wybarwia, jakby kolory dodawane były na warstwach (muszę przyznać, że to naprawdę zaskakujące wrażenie) ...Działania Rosowa są jakby niespójne i oderwane od głównego wątku, dla widza tajemnicze."
Film wymaga uważnego oglądania. Wydaje mi się, że warto :mrgreen: dla tych którzy lubią takie klimaty.

Caitriona - Pią 15 Kwi, 2011 22:26

Mnie też się Książę Persji podobał: lekki, z akcją i humorem. Efekty nie były może powalające, ale ni były też złe.

Donoszę, ze jest już drugi odcinek A History of Celtic Britain. Tym razem o wojownikach ;) Można obejrzeć online tutaj: http://www.watchseries-on...f-warriors.html

Admete - Sob 16 Kwi, 2011 07:18

Dzięki Caitrii za czujność :)
Agn - Sob 16 Kwi, 2011 07:58

Mniam mniam, zapoluję. :D Ancient Britain b. mi się podobało. Mmmmmm :) Wojownicy... To będzie co najmniej fascynujące.
Caitri, ja także dziękuję za czujność. :kwiatek:

Aragonte - Sob 16 Kwi, 2011 12:27

Też dziękuję :kwiatek:
Caitriona - Sob 16 Kwi, 2011 18:20

Nie ma za co :D Cieszę się, że Wam się ten serial podoba ;) Ja już ten ostatni odcinek obejrzałam: podobało mi się. Może liczyłam po cichu na nieco więcej pokazanych torquesów, ale i tak nie było źle.
Trzykrotka - Wto 19 Kwi, 2011 14:46

I ja dziękuję. Uwielbiam dokumenty BBC, mają masę informacji, piekne zdjęcia i rewelacyjnych narratorów - oglądałam wczoraj do późnej nocy.
Tulipanka - Wto 19 Kwi, 2011 17:45

Wczoraj, może bardziej dzisiaj ;) , widziałam w tv "Uśpionych". Nie wiem czy fajny to dobre określenie. Bardziej odpowiednie to chyba poruszający i to do głębi.
Tu troszkę o tym filmie:
http://www.filmweb.pl/film/U%C5%9Bpieni-1996-616
Dlaczego ambitniejsze filmy zawsze są w środku nocy ? :frustracja:

Agn - Wto 19 Kwi, 2011 19:02

Znam ten film. Pierwszy raz w życiu tak bardzo nienawidziłam Kevina Bacona. Znaczy się - postaci, którą grał. Tak go upodlił, że mnie skręcało. Byłam na tym w kinie. Bardzo mi się podobał.
Potem dorwałam także książkę, polecam jej lekturę.

Caitriona - Wto 19 Kwi, 2011 23:01

Tulipanka napisał/a:
widziałam w tv "Uśpionych".

Pierwszy raz widziałam ten film już dawno temu, ale pamiętam, że zrobił na mnie wielkie wrażenie. Robił z resztą za każdym razem.

Trzykrotka napisał/a:
I ja dziękuję. Uwielbiam dokumenty BBC, mają masę informacji, piekne zdjęcia i rewelacyjnych narratorów - oglądałam wczoraj do późnej nocy.

Nie ma za co! :D
Tez lubię dokumenty BBC z tych samych powodów co Ty, Trzykrotko. Szczególnie zdjęcia mnie zachwycają.

Alicja - Śro 20 Kwi, 2011 07:22

Tulipanka napisał/a:
Dlaczego ambitniejsze filmy zawsze są w środku nocy ?

dlatego, żeby telewidzów nie kusiło pisanie maili z wymaganiami do tv. Nie widzą, nie chcą :wink:

Tulipanka - Śro 20 Kwi, 2011 09:54

Wczoraj przed północą był dokument o dopingu w NRD. Tam faktycznie świadomie "hodowano" sportowców. Z ujawnionych dokumentów zachowanych w STASI wynika, że cały program był oficjalny i po niemiecku zorganizowany. Najgorzej odbiło się to oczywiście na kobietach :(
Najgorsze jest to, że są tam ludzie wciąż dumni z tego co zrobili.

Alicja - Śro 20 Kwi, 2011 16:16

Tulipanka napisał/a:
Tam faktycznie świadomie "hodowano" sportowców

a jeszcze bardzie hodowano sportsmenki :? tak rozwalili im organizmy, że bardziej się nie dało

Tulipanka - Śro 20 Kwi, 2011 16:47

Alicja napisał/a:

a jeszcze bardzie hodowano sportsmenki :? tak rozwalili im organizmy, że bardziej się nie dało

Głównie o sportsmenkach właśnie było. Jedną zaczęli faszerować jeszcze przed dojrzewaniem. W efekcie po jakimś czasie nie wiedziała kim jest :( Kilka lat po zakończeniu kariery zdecydowała się na operację zmiany płci. Wszyscy ostatnio badani, niezależnie kobiety czy mężczyźni, mają poważne kłopoty z wątrobą i sercem, stawami, ścięgnami. 10% ma nowotwory. Lekarze spodziewają się dalszego pogorszenia ich stanu zdrowia.

Caitriona - Pon 25 Kwi, 2011 11:45

Jest już trzeci odcinek A History of Celtic Britain :D
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 12:32

Miałam własnie napisać, bo też staram się pilnować. Nie sprawdzałam jeszcze, o czym jest.
corrado - Pon 25 Kwi, 2011 15:19

I gdzie to jest? raczej nie w naziemnej tv?
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 15:23

Caitrii podawała wcześniej tę stronę:

http://www.watchseries-online.com/

corrado - Pon 25 Kwi, 2011 16:34

Eee, za słaby w langłydżu jestem.
Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:31

Oglądanie seriali i filmów w oryginale bardzo poprawia rozumienie obcego języka. Polecam, sprawdzałam na sobie.
Anonymous - Pon 25 Kwi, 2011 21:35

a jeszcze lepiej jak sie ma napisy w tymze jezyku...
Ja wlasnie z telewizji nauczylam sie wloskiego. Szkoda, ze angielski az tak dobrze na mnie nie dziala :P

Admete - Pon 25 Kwi, 2011 21:36

Poczekaj, jeszcze trochę a będziesz spikać w ingliszu pięknie :)
corrado - Pon 25 Kwi, 2011 23:44

I don't think so... Straciłem ochotę na tv po anglijsku po powrocie z Dublina (u się mówi, no! :) )
Deanariell - Wto 26 Kwi, 2011 00:10

AineNiRigani napisał/a:
Ja wlasnie z telewizji nauczylam sie wloskiego. Szkoda, ze angielski az tak dobrze na mnie nie dziala

Ja miałam/mam dokładnie tak samo. ;)