To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Vasco - Czw 06 Kwi, 2017 22:12

Trochę offtop, ale tylko trochę :)

ita - Czw 06 Kwi, 2017 22:16

BeeMeR napisał/a:
więc nie kombinuj, tylko działaj w myśl zasady: "dają to bierz, biją to uciekaj" ;)

To już nie kombinuję. W myśl zasady "dają - podziękuj", na razie dziękuję pięknie. :thanx:
Wyściskam Cię w Krakowie, a przy tej okazji wrócimy sobie jeszcze do tematu tego królewskiego daru. :lol: :kwiatki_wyciaga:

Admete - Pią 07 Kwi, 2017 06:37

Vasco piękny ten mem ;)
Aragonte - Pią 07 Kwi, 2017 08:57

Znam ten mem :mrgreen:
Anaru - Pią 07 Kwi, 2017 10:50

To teraz czekamy na Gandalfa :lol:
Aragonte - Pią 07 Kwi, 2017 11:19

Niom, do mnie dotrze nawet niedługo, za 5 lat :twisted:
Anaru - Sob 08 Kwi, 2017 00:41

Ja też mam zdecydowanie bliżej niż dalej :mrgreen:
Deanariell - Nie 09 Kwi, 2017 18:37

:rotfl: Fajny mem. Do spotkania z Gandalfem czas zleci jak z bicza strzelił. :-P :lol:

Aaaaaaaa... Mogłabym ten fragment w kółko oglądać: :serce:
https://www.youtube.com/watch?v=cHjt9Q00sp4

Aragonte - Pon 10 Kwi, 2017 11:55

Admete, znasz ten fragment o Finrodzie Felagundzie? Od lat mam słabość do tego bohatera :wink: To chyba z Historii Śródziemia, link mam z tolkienowskiego forum:
http://forum.tolkien.com....p?p=41867#41867
Może powinnam w końcu zacząć tam czasem się odzywać, a nie tylko czytać po cichu.

Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 13:07

Aragonte napisał/a:
Admete, znasz ten fragment o Finrodzie Felagundzie? Od lat mam słabość do tego bohatera

A dlaczego pytasz tylko Admete czy zna? :twisted: :-P :wink:

Aragonte - Pon 10 Kwi, 2017 13:45

Deanariell napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Admete, znasz ten fragment o Finrodzie Felagundzie? Od lat mam słabość do tego bohatera

A dlaczego pytasz tylko Admete czy zna? :twisted: :-P :wink:

Bo jeszcze się nie przyzwyczaiłam, że znowu pisujesz regularnie na forum :-P :wink:

BTW zerknęłam na Amazon i eBaya - komplet The History of Middle-Earth osiąga takie ceny, że padłam :opad_szczeny: :paddotylu: Bez szans, w życiu tego nie kupię. Ale może chociaż jeden tomik? :mysle:

Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 14:28

Aragonte napisał/a:
Bo jeszcze się nie przyzwyczaiłam, że znowu pisujesz regularnie na forum

:mrgreen: To jest jakiś argument. :-P Gandalf też z otchłani Morii powrócił, jako i ja na forum. ;) :lol:

Aragonte napisał/a:
BTW zerknęłam na Amazon i eBaya - komplet The History of Middle-Earth osiąga takie ceny, że padłam. Bez szans, w życiu tego nie kupię. Ale może chociaż jeden tomik?

Ale to tylko po angielsku? :mysle: Czy zostało przetłumaczone i wydane w Polsce? :mysle:
Aaaaa... Już sobie wygooglowałam: https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_%C5%9Ar%C3%B3dziemia

To ja chyba "Księgę zaginionych opowieści" mam :mysle: - muszę sobie przejrzeć tolkienowskie zbiory, bo już dawno do nich nie zaglądałam. :( Reszty i tak bym nie kupowała, bo w oryginale nie przeczytam jak należy. :roll: :?

Anaru - Pon 10 Kwi, 2017 14:28

Aragonte napisał/a:
BTW zerknęłam na Amazon i eBaya - komplet The History of Middle-Earth osiąga takie ceny, że padłam :opad_szczeny: :paddotylu: Bez szans, w życiu tego nie kupię. Ale może chociaż jeden tomik? :mysle:

A po ile chodzą? ;)

Admete - Pon 10 Kwi, 2017 14:41

Nie znam tego fragmentu.
Aragonte - Pon 10 Kwi, 2017 21:11

Deanariell napisał/a:
To jest jakiś argument. Gandalf też z otchłani Morii powrócił, jako i ja na forum.

Mam nadzieję, że poradziłaś sobie z osobistym Balrogiem :wink:

Anaru - ceny były jakieś z kosmosu, jeśli znajdę linki, to podrzucę.

Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 21:15

Aragonte napisał/a:
Deanariell napisał/a:
To jest jakiś argument. Gandalf też z otchłani Morii powrócił, jako i ja na forum.
Mam nadzieję, że poradziłaś sobie z osobistym Balrogiem

Przynajmniej w dużej części, tak, ale ślad pozostał ;) - zamiast Rielli Szarej wróciła Riella Biała (czytaj "posiwiała" :lol: ). Z pewnością nieco mądrzejsza. :mysle: Bardzo podoba mi się ta analogia :serce: - "pokonaj wewnętrznego Barloga!". Hasło na okładkę magazynu psychologicznego. :-P :rotfl:

Aragonte - Pon 10 Kwi, 2017 22:30

Deanariell napisał/a:
Bardzo podoba mi się ta analogia :serce: - "pokonaj wewnętrznego Barloga!". Hasło na okładkę magazynu psychologicznego. :-P :rotfl:

Riella, z Balroga wyszedł Barlog, znaczy się coś jak barłóg, a to mi to nasunęło zupełnie inne skojarzenia i hasło: "Pokonaj wewnętrzne zbarłożenie!" :mrgreen:
Do mnie pasuje w każdym razie, obawiam się :wink:

Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 22:43

Aragonte napisał/a:
"Pokonaj wewnętrzne zbarłożenie!"

:rotfl: Do mnie również pasuje, jak najbardziej. :wink: :lol: Dobre.

trifle - Pon 10 Kwi, 2017 22:45

Do mnie też pasuje! :mrgreen:
Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 22:55

Zwłaszcza, że kiedy patrzę w mieszkaniu na różne porozwalane rzeczy, w tym stosy zabawek :-P - w głowie mam niezmiennie słowa: "You cannot pass!" :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Aragonte - Pon 10 Kwi, 2017 23:09

Riella - jak nic zapatrzyłaś się na mój avatar :wink:
Deanariell - Pon 10 Kwi, 2017 23:32

Aragonte napisał/a:
Riella - jak nic zapatrzyłaś się na mój avatar

Też. :mrgreen: :serce:

Aragonte - Wto 18 Kwi, 2017 19:10

Skończyłam u rodziców powtórkę LOTR i tradycyjnie spłakałam się w końcówce :wink:
Admete - Wto 18 Kwi, 2017 19:11

Ja to często płakałam już przy scenie, gdy Galadriela odmawia przyjęcia pierścienia.
Admete - Czw 20 Kwi, 2017 15:32

Aragonte zainpirowałaś mnie i też czytam ponownie WP.