Ekranizacje - Duma i uprzedzenie Pride and Prejudice (1980)
Agn - Czw 12 Lip, 2018 21:47
Mnie tam glos z offu nie wadzil. Taki urok. Tak wymyslono scenariusz, chcieli jak najlepiej zrobic Austen. Mam jedna doskonala ekranizacje, inne moga byc niedoskonale.
Swoja droga ciekawe, jak sama Austen by sie na ekranizacje swoich dziel zapatrywala.
Elisabeta - Nie 15 Lip, 2018 10:31
| Agn napisał/a: | | Swoja droga ciekawe, jak sama Austen by sie na ekranizacje swoich dziel zapatrywala. |
Agn, też bym bardzo chciała wiedzieć. Może byśmy się zdziwiły...
Ten serial zawsze będę kochać, bo otworzył mi drogę do Jane Austen. I naprawdę podoba mi się do dziś. A jak czołówka mnie wtedy, przed laty zachwycała. Dla każdego odcinka inna. Niedawno obejrzałam go w necie, ale dobrze mieć teraz serial na DVD. Nareszcie. Zawsze pod ręką.
Trzykrotka - Czw 24 Wrz, 2020 13:00
| Lady_Joanna napisał/a: | A wiesz, że nawet mi się podobała może dlatego, że nie miałam dużych oczekiwań, rzeczywiście Mary bardzo fajna, pan Collins też, niby głupek, ale sympatyczny. Darcy trochę za "sztywny" i mało przystojny jak dla mnie Też mi się podobało, że pokazano siostry razem. Zdecydowanie wolę od wersji z 2005 roku. Niektóre sukienki rzeczywiście brzydkie i parasolki też |
Pan Collins był taki jakim go sobie wyobrażałam na podstawie książki: wielki, zwalisty, niezgrabny, ale nieszkodliwy - może tylko dla stóp Lizzy w tańcu. Jak on komicznie podskakiwał
Och tak, parasolka Lizzy wyglądała jak abażur do PRL-owskiej lampki nocnej, takiej ze stolikiem. Miała niedorzeczne frędzle, które kłóciły się z wysokim czepkiem. I te sukienki, brrr... Lizzi miała taką białą, z marszczeniami zwanym "woda."
Mam sentyment do tej wersji, ale dziś się dziwię, jak mógł podobać mi się ten pan Darcy - istna chodząca mumia?
Lady_Joanna - Pią 25 Wrz, 2020 20:00
A jak Collins "zakręcił" którąś z dziewcząt na balu? Mało jej nie przewrócił . Rzeczywiście Darcy w tej wersji jak mumia. Z parasolkami miałam podobne skojarzenie: jak abażur do lampki nocnej Jakoś nie pamiętałam tej wersji z telewizji tylko czołówkę.
Tamara - Pią 05 Kwi, 2024 14:55
Słuchajcie, czy aktorka grająca Caroline Bingley nie grała w jeszcze jakiejś ekranizacji Austen ? Bo jakoś dzisiaj wpadłam na scenę przybycia Darcy'ego z towarzystwem na pierwszy bal w Meryton i patrzę na Caroline i jestem pewna, że gdzieś ją widziałam. Czy to nie Julia Bertram z MP 1983?
Edit : przyjrzałam się i chyba to nie ta sama aktorka, chociaż są podobne. Ale w pierwszej chwili myślałam że to Julia.
Loana - Pią 05 Kwi, 2024 19:58
Nie ta sama raczej, poszłam zobaczyć biografię filmową Carolinę i grała z Mr Darcym tutaj:
https://www.filmweb.pl/fi...zyna-2003-38796
a tu w kostiumowym jeszcze filmie: https://www.filmweb.pl/fi...ora-2011-536959
Ale nic więcej z Jane Austen
Tamara - Nie 07 Kwi, 2024 00:04
I podają inne nazwiska w obu filmach, więc nie ta sama.
|
|
|