To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Inne ekranizacje - Wives and Daughters (1999)

Gunia - Czw 31 Sty, 2008 22:13

No i dziś sobie obejrzałam. :D
To co tygryski lubią najbardziej - zabawne dialogi i postacie, trochę zawirowań emocjonalnych i szczęśliwe zakończenie. :mrgreen:
Bardzo mi się podoba, mimo coraz silniejszego deja vu i to nie tylko z powodu aktorów, ale także fabuły. Na pewno obejrzę jeszcze raz, choć oglądanie żuków (nawet po JE '07) nie mieściło się dla mnie w kategoriach doznań romantycznych. A to mikroskopowanie... Nigdy już z czystym sumieniem nie nakarmię rybek rozwielitką. :mrgreen:
Ogólnie rzecz biorąc, to on przypomina mi oczywiście Edmunda, ale ona o dziwo bardziej Catherine niż Fanny. :)
Chciałam obejrzeć "Cranford" ale jak w czołówce zobaczyłam same znajome nazwiska, a potem panna Pheobe spotkała na ulicy swoją siostrę z W&D, to zaczęłam popadać w schizofrenię, więc obejrzę sobie jutro. :roll:

Anonymous - Pon 24 Mar, 2008 14:41

oglądnęłam pierwszy odcinek(wyrzucą mnie ze szkoły jak nic)
i czuję, że mi się reszta też spodoba. zapowiada się bardzo interesująco, tylko ta nowa mama tak mi działa na nerwy, ze dobrze, że oglądam w łóżku bo jeśli rzucę czymś to najwyżej poduszką.

Admete - Pon 24 Mar, 2008 14:45

Kocham ten serial i z niecierpliwością czekam na polskie wydanie DVD. Mam nadzieję, że wydanie będzie estetyczne i dobre technicznie.
trifle - Pon 24 Mar, 2008 15:56

Taaak, mama Cynthii to majstersztyk ;)
Anonymous - Pon 24 Mar, 2008 16:00

ja na razie tylko jeden odcinek przeglądnełam drugie jeszcze przede mną natomiast nie wiem jak będzie z trzecim i czwartym bo mam problemy z odtworzeniem ich razem z napisami, kombinuję jak mogę
Anonymous - Pon 24 Mar, 2008 22:48

jednak oglądnęłam do końca, piękny jest ten film.
molly nie porywająca pięknością, ale taka ładna, spokojna i z takim wielkim potencjałem miłości. a jeśli się porówna do jej macochy, czy siostrzyczki to aniło. Chociaż Cynthia nie jest zła ot głupiutie dzieciątko.
Brak mi słów zachwytu zresztą....

Harry_the_Cat - Pon 24 Mar, 2008 23:28

To jest rewelacyjny serial.
trifle - Wto 25 Mar, 2008 00:34

Harry_the_Cat napisał/a:
To jest rewelacyjny serial.

O tak. Choć do mnie to dotarło dopiero za drugim oglądaniem po długiej przerwie. Za pierwszym razem, pamiętam, podobał mi się, ale nie znalazłam w nim nic, co by mnie szczególnie urzekło i stwierdziłam, że czegoś tam brakuje. A później doceniłam niespieszny rytm, cudowną - dla mnie - hmm zwyczajność. Troszkę teraz mogłabym ten serial porównać z Cranford. Oba zachwycają dbałością o szczegóły, świetnym aktorstwem. Dziedzic zawsze bardzo mnie wzrusza, zwłaszcza kiedy płacze za Osbornem - ja aż czuję ten jego ból. Wzrusza mnie jego czułość i przywiązanie do Molly. Justine rewelacyjnie się spisała w roli Molly.

Ciągle nie mogę się spotkać z książką, trochę mnie odstrasza grubość i brak tłumaczenia, ale chyba się w końcu skuszę.. albo choć powtórkę serialu sobie zrobię ;)

asiek - Wto 25 Mar, 2008 11:08

trifle napisał/a:
Dziedzic zawsze bardzo mnie wzrusza, zwłaszcza kiedy płacze za Osbornem - ja aż czuję ten jego ból.

Prawda ?...Ta scena też ogromnie mnie wzrusza. Mistrzowsko zagrana.

Caitriona - Wto 25 Mar, 2008 17:18

trifle napisał/a:
Dziedzic zawsze bardzo mnie wzrusza, zwłaszcza kiedy płacze za Osbornem - ja aż czuję ten jego ból.

Przepadam za dziedzicem, ale jeszcze bardziej za samym Osbornem :D
Ten serial spodobał mi się za pierwszym oglądaniem ;) jest spokojny, cichy, ale jest śwetne zrealizowany. Z niecierpliwoscią czekam na polskie dvd.

trifle - Śro 26 Mar, 2008 12:16

Tak, Osborne też jest ok :D
Anonymous - Śro 26 Mar, 2008 17:26

oglądając sobie ten kolejny świetny serial zapłakałam sobie w środku, że Polak nie potrafi tak ąłdnie a literacki potencjał mamy przecież.
trifle - Czw 27 Mar, 2008 12:36

No właśnie. Czemu u nas nie robią ekranizacji naszej klasyki? Przecież jest z czego wybierać..
Anonymous - Pią 18 Kwi, 2008 18:23

Czy wiecie moż za pośrednictwem którego sklepu w POLSCE można nabyć ten film? nawet nie polskie wydanie, tylko angielskie?
Anonymous - Pią 18 Kwi, 2008 19:12

obawiam się, że w Polsce obecnie nie ma takiej możliwości, ale chyba Epelpol się podjął wydania filmu
Harry_the_Cat - Pią 18 Kwi, 2008 19:22

Ostatnio parę rzeczy pojawiło sie na Allegro, tam ewentualnie można spróbować.
Darcy - Sob 19 Kwi, 2008 00:37

Anonymous napisał/a:
Czy wiecie moż za pośrednictwem którego sklepu w POLSCE można nabyć ten film? nawet nie polskie wydanie, tylko angielskie?

Widzę podkreśloną Polskę, ale internet nie ma chyba granic? :-D Ja kupuję wszystko na amazon.co.uk. Wystarczy login i karta kredytowa. Przesyłka dociera prosto do domu. Fakt, że zakupy opłacają się bardziej przy większych zamówieniach (koszty wysyłki są dość duże), ale przy obecnym kursie funta wcale nie jest tak drogo. Marzenia o tym, że cokolwiek mnie interesującego mogę dostać w Polsce, dawno prysły.

Harry_the_Cat - Sob 19 Kwi, 2008 01:13

Masz rację (sama robie dokładnie tak samo), ale nie zawsze tak łatwo o kartę kredytową.
Admete - Sob 19 Kwi, 2008 09:17

Ja mam nadzieję, że Epelpol dotrzyma słowa i serial się w tym roku pojawi w Polsce. N&S już niedługo to i W&D się doczekamy.
Harry_the_Cat - Sob 19 Kwi, 2008 13:26

Ja po R&R cztery razy się zastanowię, zanim kupię cos wydanego w Polsce.
Admete - Sob 19 Kwi, 2008 13:42

R&R wydał Best Film, nie Epelpol. Oni wydali NA bez żadnych zmian.
Harry_the_Cat - Sob 19 Kwi, 2008 13:52

Tak, ale ITV specjalnie nie zaszalało przy NA. Zadnych dodatków, absolutnie nic.
W&D mają dodatkowo muzykę i reportaż z planu. I coś o Gaskell chyba. Dawno nie oglądałam, więc nie pamiętam.

Harry_the_Cat - Nie 20 Kwi, 2008 12:46

Ja tam złego słowa o Amazon.co.uk nie mogę na razie powiedziec. Kupiłam pewnie u nich juz kilkanascie filmów/książek czy coś (moze ze 20, juz się pogubiłam, co u nich, co osobiście) i w sumie cenowo to wcale nie wychodzi więcej niż, jakbym cos podobnego miała kupić u nas.
A, że polskie wydania są przeważnie okrojone, to noszę się z zamiarem kupowania większości ukochanych rzeczy u nich.

annmichelle - Pon 21 Kwi, 2008 10:20

Dziewczyny, oglądałyście ten film w oryginalnej wersji czy z polskimi napisami?
Bo mi właśnie napisów brak (film mam) ... Więc jeśli jakaś dobra dusza byłaby tak łaskawa i podesłała...? :-)

Darcy - Wto 22 Kwi, 2008 12:51

A ja tego serialu nie widziałam i tak się zastanawiam, czy warto go kupić... Podczas majowego pobytu w Londynie chcę się hurtem zaopatrzyć w cały zapas period dramas. :mrgreen:
Dlatego mam dwa pytania do wszystkich z Was, które ten serial widziały. Po pierwsze, czy jest tam jakiś przystojny i wart grzechu bohater? I po drugie, czy jest happy end? Jeśli oba warunki są spełnione, będę kolejną fanką. :-)