To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy austenowscy - Alan Rickman

Anonymous - Sob 30 Wrz, 2006 19:06

jaki zdrajca mi się wredniak nie przyśni.

Maciejeszcze co Alanek recytuje?

Gunia - Sob 30 Wrz, 2006 19:17

Jeny! Żeby kiedyś ktoś TAK do mnie mówił... :thud:
milka - Sob 30 Wrz, 2006 20:07

lady_kasiek napisał/a:
Maciejeszcze co Alanek recytuje?

Ja znlazłam takie:
http://www.dyktando.inthouse.pl/ed_2004.php

w tej ramce pomarańczowej, w części "słuchaj i pisz" odsłuchujecie "tekst eliminacyjny" i "tekst finałowy".
Niezbity dowód na to, że Alanka mozna słuchać w ekstazie bez względu na to, o czym mówi :wink:
Przy okazji ćwiczymy angielski

monika29.09 - Pon 09 Paź, 2006 12:33

13 listopada, 20.00 - Zone Europa - Nieprawdopodobna historia - Alan Rickman, Hugh Grant, James Frain i inni. Więcej w wątku nt. warto obejrzeć w TV.

m.

Gitka - Pon 09 Paź, 2006 13:53

A jak on tu będzie wyglądać... :lol:

http://www.filmweb.pl/Mes...ie,Film,id=7683
Biografia niemieckiego lekarza Franza Antona Mesmera, który stosował niekonwencjonalne metody leczenia oparte na teorii tzw. magnetyzmu zwierzęcego. Świat medyczny był wstrząśnięty jego praktykami. Między innymi z tego powodu lekarz musiał opuścić Austrię. Niewidoma pianistka, córka zamożnego przedsiębiorcy, jest pacjentką Mesmera. Romans tej pary staje się jeszcze jednym pretekstem do wygnania medyka z Wiednia. Mesmer, niezrażony krytyką i niepowodzeniami, przenosi się do Francji, gdzie staje się ulubieńcem paryskiego dworu.

Gitka - Czw 12 Paź, 2006 13:41

Kto najlepiej kradnie sceny filmowe?
Jack Nicholson obwołany został przez magazyn "Empire" największym złodziejem scen w historii kina. Tym tytułem brytyjskie pismo filmowe postanowiło wyróżnić aktorów drugoplanowych, którzy swą grą skutecznie przyćmili kreacje głównych gwiazd filmu. Pierwsze miejsce przypadło Nicholsonowi za rolę Jokera w "Batmanie". Dwie kolejne pozycje na podium zajęli odpowiednio Peter Sellers, który jako inspektor Clouseau w pierwszej części "Różowej Pantery" skutecznie odwrócił uwagę widzów od Davida Nivena oraz ALAN RICKMAN, który grając szeryfa Nottingham zepchnął w cień Kevina Costnera w "Robin Hoodzie - księciu złodziei".

http://serwisy.gazeta.pl/...006-10-12-03-05

Gosia - Czw 12 Paź, 2006 14:40

To drugie cokolwiek dyskusyjne. Ja tam sie skupialam na Costnerze :D
Anonymous - Czw 12 Paź, 2006 19:39

Tzn ja przyznam, że mnie zdziwiło, że Sellers był głównym bohaterem. Zawsze mi się wydawało, że to jednak Clouseau nim był. Zresztą to on pojawił się w kolejnych czesciach...
Trzykrotka - Czw 12 Paź, 2006 23:57

Mnie natomiast nie zdziwił Rickman. Gapiłam się na niego jak sroka w gnat. Głos, prezencja, sporo komizmu (pamiętacie, jak czyścił jakąś szmatką bliznę, którą ktoś namalowal na twarzy jego posągu? :grin: ) i sexapealu. Na Costnera też patrzyłam, co prawda to prawda... Ale Szeryf rządził w moich wspomnieniach o filmie.
Gitka - Wto 17 Paź, 2006 12:24

Dla posiadaczy kanału: Ale Kino! (niestety ja do nich nie należę) dobra wiadomość.
Następny film z Alanem.
21.10 Ale Kino!: Sobota 20:00

Dwa w jednym
Blow Dry
Komedia, USA/Wielka Brytania/Niemcy 2001
czas 100 minut
Obsada wyśmienita!

Alan Rickman - Phil Allen
Natasha Richardson - Shelley Allen
Rachel Griffiths - Sandra
Rachael Leigh Cook - Christina Robertson
Josh Hartnett - Brian Allen
Bill Nighy - Ray Robertson
Warren Clarke - Tony
W małym miasteczku w Wielkiej Brytanii mają odbyć się krajowe mistrzostwa fryzjerów. Mieszkańcy pękają z dumy: oto ściągną do nich mistrzowie nożyc i modelki z szalonymi fryzurami. Ale burmistrz staje przed nieoczekiwanym problemem. Z rywalizacji wycofuje się Phil, reprezentant miasta, dawny mistrz kraju.
http://www.telemagazyn.pl/program/3413674902.html
http://www.filmweb.pl/Dwa...e,Film,id=30869
Zdjęcie z filmu:

NEBULA - Czw 26 Paź, 2006 14:45
Temat postu: Re: Alan Rickman
witam wszystkich miłośników !!!!!!!!!!! :wink:

:hello: niezaprzeczalnie wyrafinowany,dopracowany, niesamowity warsztat artystyczny oraz oczywiście TALENT!!!!!!!!!!
To rzeczy obok których nie można przejśc obojętnie, BA!!!!!!!
Alan po prostu zna się na rzeczy!!!!!!!!!!!!!!!

Mam wielką prośbę-jestem na etapie kolekcjonowania całej tworczości Alanka :lol:
Znacie naprawdę dobre strony na jego temat: z wierszami zdjęciami i oczywiście filmami!!!!!!torrenty, itp :grin:
I czy ktoś miły :mrgreen: powiedziałby gdzie mogę znaleśc sztukę pt."Niebezpieczne związki"-tą przez którą został dostrzeżony!!Podobno Malkovic się nie umywa...........Chciałabym, pragnę!!!!!!!!to see na własne oczy :shock: :hello: :) :):):):):):):):):):):):):):):):):)):

przecinek - Pią 27 Paź, 2006 19:13

Dwa w jednym, bardzo interesujący film o fryzjerstwie. Nie zdawałam sobie sprawy że fryzjerstwo może być dla kogoś taką pasją. W odbiorze ten film trochę przypomina mi "Roztańczonego buntownika" (australijski film o tancerzach), gdzie z taką samą zawziętością i oddaniem bohaterowie zajmowali się tańcem. A na deser Alan przy pracy, na boso, z nożyczkami w formie tatuażu na stopie. :wink:
Gitka - Czw 07 Gru, 2006 10:40

Alan Rickman dołączył do obsady musicalu "Sweeney Todd" w reżyserii Tima Burtona.
Bohaterem filmu jest żyjący w wiktoriańskiej Anglii Sweeney Todd, niewinny fryzjer, który zostaje przez pomyłkę zamknięty w więzieniu. Pokrzywdzony planując zemstę, wyrusza na poszukiwania sędziego, który go skazał.

W roli głównej wystąpi Johnny Depp. Helena Bonham Carter zagra panią Lovett znaną z tego, że swoje ofiary przerabia na mięsne potrawy. W obrazie ma się pojawić także Sacha Baron Cohen jako Adolfo Pirelli, rywal Todda we fryzjerskim świecie.

Alan Rickman wcieli się w sędziego Turpina, który m.in. uwodzi żonę tytułowego bohatera.

Rozpoczęcie zdjęć planowane jest na luty przyszłego roku.

Rickman ostatnio wystąpił w filmie Toma Tykwera "Pachnidło".
Sweeney Todd (2007)
http://www.filmweb.pl/Film?id=191945
http://www.imdb.com/title/tt0408236/
Ale obsada!

Caitriona - Czw 07 Gru, 2006 10:46

Cudownie! Do super tria (Johnny, Helena i Tim) dołączył Alan, ze swoim fantastycznym głosem! Wiem, że pójdę na ten film do kina :mrgreen:
Harry_the_Cat - Czw 07 Gru, 2006 10:50

Gitka napisał/a:
W obrazie ma się pojawić także Sacha Baron Cohen

O nie...

Caitriona - Czw 07 Gru, 2006 10:51

Może nie będzie go dużo? (mówi z nadzieją)
Gunia - Czw 07 Gru, 2006 19:35

Czy mówiłam kiedyś, że to wspaniałe? :D
Anonymous - Nie 11 Lut, 2007 12:48

Właśnie na TVP 2 idzie film z młodym, przystojnym Allanem - Quigley na Antypodach. Nie ma go aż tak dużo, ale się przewija to tu to tam :D
Alison - Nie 11 Lut, 2007 14:19

Widziałam! Przystojny był o-kro-pecz-nie choc zagrał (sorry my French) sukinsyna. Za to muszę przyznać, że Tomek Selleck, jak zwykle bardzo mi się podobał i to, że trafiał we wszystkich ilu by ich nie było, i jak daleko by nie zdążyli odjechać, niemal jak Brudny Harry, też mnie oczywiście zachwycało, zgodnie z założeniem reżysera zresztą :wink:
Anonymous - Nie 11 Lut, 2007 16:00

No Alan bardzo czesto gra takowe. Ale za to wyglądał cudownie !!!
Tomek też. jak nie do końca mi sie podoba, tak tutaj naprawde nieżle...

Gunia - Nie 11 Lut, 2007 16:12

A ja sobie wczoraj powtózyłam po raz etny "RiR" i w końcu mu nawet tego Snape'a wybaczyłam. :mrgreen:
Marija - Pon 12 Lut, 2007 09:00

Niestety, w australijskim westernie wczoraj ok. 13.00 boski Alan został zastrzelony, co widziałam przypadkiem na własne oczy. :cry:
QaHa - Pon 12 Lut, 2007 09:42

a jak ma z owym panem w zbiorach film snow cake i i tylko te napisy in english troche mi kłopotu sprawiaja, zatem odkłozylam ogladanei na chwile gdy bede miala wiecej wolnego czasu
Alison - Pon 12 Lut, 2007 14:54

Przyznam, że nie do końca zajarzyłam, ale życzę Ci żebyś miala ten wolny czas i obejrzała, cokolwiek to jest :cool:
QaHa - Pon 12 Lut, 2007 16:44

Alison napisał/a:
Przyznam, że nie do końca zajarzyłam, ale życzę Ci żebyś miala ten wolny czas i obejrzała, cokolwiek to jest

o tym to dziele mówie:
http://www.filmweb.pl/%c5...,Film,id=182553