To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Szekspir szeroooooooko pojety

Aragonte - Wto 21 Kwi, 2020 11:24

Ooo! Chętnie bym coś obejrzała.
Szafran - Wto 21 Kwi, 2020 11:26

A w czwartek z National Theatre będzie "Twelfth night" - do obejrzenia przez tydzień.
Aragonte - Wto 21 Kwi, 2020 11:54

Jeśli będę miała problem ze znalezieniem odpowiedniego linka do transmisji, to poproszę cię o pomoc :kwiatek:

Edit: chyba obecnie jest do obejrzenia "Romeo i Julia" na YT:
https://www.youtube.com/c...NQN-8sfKG-qg8uA

Tu trailerek:
https://www.youtube.com/watch?v=8TuR24xhtYg

Twelfth Night też nie pogardzę :wink:

Trzykrotka - Wto 21 Kwi, 2020 12:09

Szafran, ja też poprosiłabym o link :kwiatek: Artykułu gdańskiego oczywiście nie mogę przeczytać, bo to GW, ale sobie poszukam :banan:
Aragonte - Wto 21 Kwi, 2020 12:11

Trzykrotko, link jest w moim poście :kwiatek: To jest po prostu na YT, co dwa tygodnie jest kolejna sztuka (nie są nowe, ta obecna jest z 2009 roku, ale obejrzę z chęcią).

Trzykrotko :kwiatek:
Spoiler:

Miał być spektakl i uroczystości. Będzie happening online i konferencja w trybie zdalnym. Urodziny Szekspira inne niż wszystkie.

Gdański Teatr Szekspirowski od kilku lat hucznie organizuje urodziny swojego patrona, które przypadają na 23 kwietnia. Kolorowe i radosne pochody przez Długą i Długi Targ, spektakle na scenie GTS, spotkania i performance’y – urodziny Szekspira to zawsze ważny punkt w kalendarzu instytucji, ale też ważna data wszystkich miłośników twórczości stradfordczyka.

W tym roku w ramach 456. urodzin miał się odbyć m.in. pokaz spektaklu Szymona Kaczmarka „Kupiec wenecki” z Nowego Teatru im. Witkacego w Słupsku, który na zeszłorocznej edycji Festiwalu Szekspirowskiego otrzymał Złotego Yoricka.
Ale w związku z pandemią wszystkie aktywności związane z obchodami urodzin przenoszą się do internetu. Gdański Teatr Szekspirowski zaprasza do happeningu urodzinowego. Wziąć udział można na dwa sposoby. Pierwszy z nich to zrobienie kartki urodzinowej dla Szekspira z hashtagiem #UrodzinySzekspira, zrobienie sobie selfie z kartką i przesłanie jej organizatorom (wraz ze zgodą na przetwarzanie i wykorzystanie wizerunku) do 20 kwietnia na adres biuro.prasowe@teatrszekspirowski.pl. Kartka znajdzie się w urodzinowym kolażu opublikowanym online.

Drugi happening odbędzie się w dniu urodzin. Organizatorzy zachęcają do zapalenia świeczki dla solenizanta, zdmuchnięcia jej i złożenia życzeń urodzinowych. Nagrane filmiki, z odpowiednim hashtagiem, będzie można opublikować na wydarzeniu „W tym roku bez tortu (ale świeczki będą)” na Facebooku. Organizatorzy potrzebują co najmniej 456 zdjęć i nagrań.
Czytaj także:
Lotos mecenasem Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego. "Wspieramy kulturę przez wielkie K"

Ale to nie wszystko. W dniu urodzin stradfordczyka odbędzie się również konferencja Polskiego Towarzystwa Szekspirowskiego. Wydarzenie, które początkowo miało się odbyć w Gdańskim Teatrze Szekspirowskim, przeniesie się do wirtualnej przestrzeni aplikacji Microsoft Teams. Konferencja ma celu „opisanie i usystematyzowanie wiedzy na temat prezentyzmu jako praktyki interpretacyjnej odnoszącej się do badania twórczości Szekspira, z uwzględnieniem polskiego kontekstu recepcji utworów stradfordczyka”. Wśród tematów m.in. o „Tytusie Andronikusie” współcześnie, o Otellu oczami Indusów, o okaleczeniach w szekspirowskich sztukach czy obecności „Hamleta” w teatrze.

Każdy zainteresowany biernym uczestnictwem w konferencji proszony jest o przesłanie informacji na adres akademia@teatrszekspirowski.pl. Osoby zainteresowane otrzymają link do spotkania na pół godziny przed planowanym początkiem konferencji, czyli o godz. 9.30.

Najciekawszy jest nius o konferencji i możliwości wzięcia udziału w tejże.

Szafran - Wto 21 Kwi, 2020 12:16

A "Twelft Night" tutaj będzie:

https://www.youtube.com/watch?v=aig5ObghHS4

Aragonte - Wto 21 Kwi, 2020 12:18

Dzięki wielkie :kwiatki_wyciaga:

Zerknęłam na komentarz pod trailerem do Romea i Julii i się uśmiałam: Romeo grał w "Merlinie"! Wiedziałam, że skądś go znam!
Faktycznie, to chyba brat Gwen z tego retellingu BBC :lol:

Szafran - Wto 21 Kwi, 2020 12:24

To dwa tygodnie temu ominęła Was z National Theatre znakomita "Jane Eyre" - widziałam w kinie retransmisję kiedyś. Teraz wisi jeszcze "Wyspa skarbów", ale tego nie chcę oglądać. Zaglądajcie do "polecam spektakl", tam teraz co jakiś czas podrzuca linki do kwarantannowych transmisji. Mnóstwo fenomenalnych rzeczy teraz obejrzałam - sztuk, baletów (cudowna wersja "Romea i Julii" ze Stuttgartu była, by pozostać w klimatach szekspirowskich) i oper (tu też wspaniała wersja "RiJ"operowa trafiła się z MET). Acz rzadko potem daję cynk, za dużo tego. No i zwykle do obejrzenia w ciągu niedługiego czasu.
Aragonte - Wto 21 Kwi, 2020 12:26

Ja w czasie tej kwarantanny wcale nie mam tak dużo wolnego czasu, żeby oglądać wszystko, co by mnie interesowało, niestety :?
Szafran - Wto 21 Kwi, 2020 12:46

Ja też nie, ale próbuję skorzystać jak najwięcej:D
Trzykrotka - Wto 21 Kwi, 2020 20:00

Aragonte napisał/a:
Ja w czasie tej kwarantanny wcale nie mam tak dużo wolnego czasu, żeby oglądać wszystko, co by mnie interesowało, niestety :?

Ja też, o dziwo. Pracuję uczciwie tyle ile mam pracować i na resztę zostaje tylko troche więcej czasu niż zwykle.
Wielkie dzieki Szafran!

Szafran - Pią 24 Kwi, 2020 01:02

Nie podobała mi się ta adaptacja "Twelfth night". Sztuki nie kocham jakoś szczególnie i w tej wersji nie zyskała. Wynudziłam się troszkę. Szkoda, że nie puścili swojego "Króla Leara", który jest świetny. Albo Otella - bo go nie było w naszych kinach;).
Trzykrotka - Pią 24 Kwi, 2020 10:23

Mnie też nie zachwyciła. Bez żalu przerwałam oglądanie na rzecz wspólnego oglądania dramy :kwiatek: bo jakoś nic mnie przy tym spektaklu nie trzymało. Nadal wolę filmową adaptację z Tobym Stevensem, Heleną Bohnam Carter i Imogen Stubs. Koncepcja była, ale kompletnie nie nośna, niczym nie kusząca, jak to powinno być u Szekspira.
Szafran - Śro 29 Kwi, 2020 13:13

Dziś od 19 - i przez 24 h -będzie do obejrzenia ta baletowa "Burza", o której wspominałam:

https://www.youtube.com/watch?v=nSl6OiFg9Kg

BeeMeR - Śro 29 Kwi, 2020 15:15

Ja planuję oglądać :banan:
Juz wczoraj szukałam linka bo mi się dni pomyliły :-P

Aragonte - Czw 30 Kwi, 2020 16:35

Szafran napisał/a:
Dziś od 19 - i przez 24 h -będzie do obejrzenia ta baletowa "Burza", o której wspominałam:

"Film jest prywatny" :? Spóźniłam się już?

Szafran - Czw 30 Kwi, 2020 17:07

Aragonte napisał/a:
Szafran napisał/a:

Tak, chyba był dostępny tylko pare godzin po "emisji".

Admete - Czw 30 Kwi, 2020 18:15

Obejrzałam i podobało mi się. Akurat słuchał ostatnio Purcella. Aragonte będzie dostępny znów na początku czerwca.
Szafran - Czw 30 Kwi, 2020 20:25

Choć byłam na tym 3 razy w teatrze, a potem jeszcze widziałam nagranie, zapomniałam o tym fantastycznym kontratenorze w obu aktach:).
Aragonte - Czw 30 Kwi, 2020 20:59

Szafran napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Szafran napisał/a:

Tak, chyba był dostępny tylko pare godzin po "emisji".

Aj, byłam pewna, że 24 godziny :(

BeeMeR - Czw 30 Kwi, 2020 21:40

Śpiąca królewna była dostępna całe kilka godzin, bodaj cztery, Burza szła tylko na bieżąco - podobała mi się, szczególnie fragmenty z bębnami i falami - przepięknie to wyglądało :serce: , podobali mi się też bardzo także Kaliban i Ariel oraz dwóch złych rywali Prospera :mrgreen:
Szafran - Czw 30 Kwi, 2020 23:46

Najpierw gdzieś była mowa o 24, ale mogło coś mi sie pomieszać. Tyle tych streamów i każdy na innych zasadach, spamiętać się nie da:).

Ja ten spektakl uwielbiam, dzięki temu streamingowi obejrzałam go już piąty raz. Trzy razy na widowni i dwa z nagrania. I nagranie z najlepszym zestawem obsadowym. Już pisałam, Patryk Walczak jako Ariel fenomenalny.
Bardzo żałuję, że już go nie ma w repertuarze. Liczę, że kiedyś wróci.

Trzykrotka - Czw 30 Kwi, 2020 23:54

Ja też się spóźniłam. Obym pamiętała o początku czerwca :trzyma_kciuki:
Aragonte - Pią 01 Maj, 2020 22:10

Może ktoś nam przypomni? :flirtuje2:
BeeMeR - Pią 01 Maj, 2020 22:18

Jeśli tylko mi się przypomni na fb (powinno) - sama pewnie zerknę ponownie ;)