Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie III
Admete - Nie 04 Kwi, 2021 15:55 Jestem już w drugim sezonie The Expanse.praedzio - Nie 04 Kwi, 2021 16:10 Admete - Nie 04 Kwi, 2021 16:58 Na razie pierwszy odcinek drugiego sezonu. Pewnie potem już nie będę tak szybko oglądać.Caitriona - Nie 04 Kwi, 2021 17:20 Admete, widzę że Cię wciągnęło Ja muszę się zabrać za ostatni sezon i wrócić do książek.Caitriona - Pon 12 Kwi, 2021 20:36 Obejrzałam pierwszy odcinek The Nevers. Dobre. Fantastyka osadzona pod koniec XIX wieku, Londyn. O kobietach, głównie, z różnymi zdolnościami, które rozwinęły się u nich w dziwnych okolicznościach. Plus kilka znanych twarzy, plus ładnie sfilmowane. Będę oglądać. https://youtu.be/gs-ODufnJ8Ypraedzio - Pon 12 Kwi, 2021 20:48 Dokładnie przed sekundą skończyłam oglądać pierwszy odcinek. Dużo znanych twarzy tu widziałam. Admete - Pon 12 Kwi, 2021 22:08 Widziałam gdzieś krótki opis tego serialu. Może kiedyś przy okazji uda mi się obejrzeć. Na razie mam do dokończenia Expanse i Człowieka z Wysokiego zamku.Caitriona - Wto 20 Kwi, 2021 10:27 To tylko tak na szybko napiszę, że drugi odcinek za mną i nadal mi się podoba praedzio - Wto 20 Kwi, 2021 18:00 Śmiem rzec, że nawet lepszy od pierwszego. W ogóle zapomniałam o tym serialu, dopiero Twój post mi przypomniał. Agn - Sob 24 Kwi, 2021 22:50 3 odcinki "Cienia i kości" za mną. Ogląda się dobrze.
Mam wrażenie, że szykują grunt pod "Szóstkę wron". Admete - Nie 30 Maj, 2021 11:23 Próbowałam obejrzeć kolej podziemną na Netflixie. Chyba wolałabym obejrzeć realistyczny serial o tej tematyce. Taka wersja wydaje mi się męcząca, choć doskonale zrobiona.praedzio - Nie 30 Maj, 2021 12:31 Ja wczoraj dokończyłam Cień i Kość. Musiałam poczekać, aż mi osłabnie trochę zauroczenie Zmroczem, żebym mogła należycie cieszyć się fabułą. Teraz czytam trzeci tom trylogii.Admete - Nie 30 Maj, 2021 13:00 Może tez obejrzę, choć książka mi się nie podobała.Agn - Nie 30 Maj, 2021 13:21 Serial wymiksowal serie o Alinie z "Szostka wron" (ktora jest o niebo lepsza).Admete - Nie 30 Maj, 2021 13:26 Bratanica mi wspominała o tym. Widziałam nawet fragmenty.praedzio - Nie 30 Maj, 2021 13:54 Serial mimo niewątpliwych walorów wizualnych jest jednak słabszy od książki.Agn - Wto 03 Sie, 2021 19:29 Oto pierwsza fotka z serialu amazona z uniwersum LotR.
https://www.filmweb.pl/ne...premiery-143365Admete - Wto 03 Sie, 2021 19:36 Na razie niewiele widac oprócz miasta w tle Aragonte - Śro 18 Sie, 2021 15:35 Tak sobie pomyślałam, że opinie i recenzje o "The Green Knight" wolę jednak umieścić w "Fantastyce"
Na razie widzę opinie pełne sprzeczności - od "super, genialne" po "najnudniejszy film ever"
A ja przymierzam się do pójścia jeszcze raz, bo pewnie szybko zniknie z ekranów kin.Agn - Śro 18 Sie, 2021 15:58 To ja dorzuce jeszcze recenzje Sfilmowanych (moi ulubieni recenzenci): https://youtu.be/esiAXb6d5jM
I jeszcze Zwierz (też nie czytałam, chomikuję na później):
https://zpopk.pl/zielony-rycerz-green-knight.htmlAgn - Nie 29 Sie, 2021 11:16 W kinie pojawił się film Reminiscencja, mix sf, thrillera i historii miłosnej. W rolach głównych Rebecca Ferguson, Hugh Jackman i Thandie Newton.
Poszłam do Imaxa.
Co by tu powiedzieć...
Będą nisko latające spoilery, zaglądacie pod kołderkę na własną odpowiedzialność.
Film jest o facecie, który prowadzi taki biznes, że podłącza ludzi do kapsuły i odtwarza ich wspomnienia. On to sobie ogląda trochę jak w kinie, a osoba w kapsule na nowo to wszystko przeżywa. Któregoś dnia pojawia się u niego Mae, która nie może znaleźć kluczy i prosi o odtworzenie wspomnień, żeby sprawdzić, gdzie je zostawiła. A że gra ją Rebecca Ferguson, więc wygląda zjawiskowo, więc Hugh Jackmana z miejsca ścina z nóg. Zaczyna się gorący romans, ale po kilku miesiącach kobieta bez słowa znika. Hugh Jackman więc usiłuje ją odnaleźć.
W tle dodatkowa sprawa związana z bogaczami, którzy oczywiście są źli.
Spoiler:
Wiecie, zachęcił mnie ten mix, więc się wybrałam do kina, ale podejrzewam, że za tydzień nie będę w stanie powiedzieć o czym jest ten film, bo już mi się w głowie rozmywa.
Pierwsza sprawa to świat. Jesteśmy w jakiejś przyszłości, w ktorej Miami jest zalane wodą (dlaczego - nie wiadomo). Na ulicach jest jedna wielka głęboka kałuża, w większości wszystko zgarnął ocean i np. wieżowce są do połowy pod wodą, więc ludzie przemieszczają się wszędzie łódkami. Jest powiedziane, że kiedyś ocean wszystko zagarnie... Nie, niczego takiego w filmie nie ma, jest jak jest i nie ma to praktycznie żadnego znaczenia dla fabuły. Nie mamy żadnej epickiej sceny, w której miasto faktycznie miałoby zostać już totalnie zalane przez ocean.
Druga sprawa to ten romans. Jasne, jak się uważnie patrzy na Rebeccę (a jest tak piękna, że oczu nie mozna od niej oderwać), to widać, że ta pani coś kombinuje i Hugh Jackman pakuje się w jakieś paskudztwo. Owszem, tak jest. Aczkolwiek tutaj co chwila zmiana frontu od "bo to zła kobieta była" do "albo i nie, porządna niewiasta".
Potem się z tego wszystkiego nawet wręcz trójkąt robi.
Jeśli chodzi o sf - to bardziej fantasy. Przyklejenie komuś do łba diodek i położenie go do futurystycznej wanny to jeszcze nie sf. Ale niech będzie - fantastyka jest.
Cała intryga jest też mocno wtórna, jakbym już ją gdzieś widziała. W sensie typowe wejście w historię, która ma być zwykłym zaginięciem, ale OCZYWIŚCIE sięga wysokich szczebli i najbogatszych ludzi w mieście. Sceny też są, rzekłabym, typowe (np. panowie leją się wśród rozwieszonego prania - bo oczywiście ktoś wyprał wszystkie prześcieradła tego świata na raz i rozwiesił do suszenia - więc trzeba się tłuc pośród szmat).
Plus bzdurki typu scena, gdzie facet od lat odtwarza wspomnienia i jest do nich podłączony na stałe. Co jakiś czas odwiedza go tylko przyjaciółka - sorry, ale on powinien paść z głodu, już nie wspomnę o licznych możliwych wypadkach, kiedy nieprzytomny człowiek leży sobie w wodzie i nikt tego nie kontroluje. Ale nie - leży sobie grzecznie, rośnie mu tylko zarost i wyglada wciąż zdrowo i atrakcyjnie.
Tak jak pisałam - zaraz mi się ten film rozmyje w pamięci i niczego nie będę z niego pamiętać.
Premiera 19 listopada.Admete - Czw 02 Wrz, 2021 20:37 Nadal mam Amazon, choć nie mam czasu na oglądaniepraedzio - Pon 27 Wrz, 2021 12:02 Ja tak informacyjnie spieszę donieść, że już jest Fundacja na podstawie Asimova. https://www.filmweb.pl/serial/Fundacja-2021-856226