Fantastyka - Hobbit
Aragonte - Nie 24 Lip, 2011 21:41
Akaterine, dzięki za linki
Zaczynam się zastanawiać, czy nie warto jednak się zarejestrować na Facebooku, którego unikam jak zarazy
Anonymous - Nie 24 Lip, 2011 21:58
waero
Aragonte - Nie 24 Lip, 2011 22:12
Ale skoro korzystać z takich linków mogę bez rejestracji, to jednak podziękuję
Admete - Pon 25 Lip, 2011 08:34
Gdybym miała konto na FB, to tylko pod jakimś nickiem, nigdy pod prawdziwym nazwiskiem. Apage.
Anonymous - Pon 25 Lip, 2011 12:01
Ja mam dwa - jeden dla przyjaciol i znajomych, a drugi dla uczniow i dalekich znajomych.
Aragonte - Wto 26 Lip, 2011 23:24
A zdjęcia wrzucasz na oba? Chodzi mi o to, że na obu jesteś rozpoznawalna?
Prawie doczytałam do końca "Hobbita" (po raz enty), tym razem uruchamiając wyobraźnię pod kątem filmu. I wiecie co? To może być naprawdę bardzo dobry film Jest tam mnóstwo detali do wykorzystania, sporo wątków, które Tolkien zaledwie musnął, a nie rozwinął, bo traktował opowieść dość żartobliwie i przeznaczał ją dla młodszych czytelników (i nie do końca powiązał to wszystko z światem Silmarillionu, chociaż zasadniczy zrąb jego mitologii już wtedy od dawna istniał). Ciekawe, w którym miejscu nastąpi podział na części - ja stawiam na to, że bohaterowie wydostaną się z Mrocznej Puszczy, a przynajmniej znajdą się w niewoli u leśnych elfów To niby dwie trzecie książki, ale ostatnia część jest najbardziej skondensowana i tam jest najwięcej do rozwinięcia, moim zdaniem, w tym wątek Barda Zabójcy Smoka.
I... tak sobie myślę po cichutku... może Peter Jackson okaże się litościwy i nie ukatrupi najmłodszych krasnoludów? Z Thorinem to nie przejdzie, scena jego śmierci i pożegnania z Bilbo jest dość dokładnie opisana, ale tamtych dwóch zaledwie wymieniono, więc...
Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 02:19
A czy Jackson oszczedzil w LOTRze kogokolwiek, kogo zabil Tolkien? Nawet nowych bohaterow zaszlachtowal (na ten przyklad Haldira)
W gruncie rzeczy jestem rozpoznawalna na obu - na tyle, ze znajomi z jednego profilu, prosza o dodanie do listy na drugim. I jak w przypadku tych znajomych, z ktorymi chce dzielic swoje prywatne zycie wpuszczam do profilu "zawodowego", tak z tego zawodowego nie wpuszczam do prywatnego. Na obu uzywam imienia w zdrobnieniu, ale w jednym tym oficjalnym, a na drugim - tym domowym, ktorego uzywac moga tylko przyjaciele i bliscy.
Rozwiazanie z drugim profilem zasugerowaly mi kolezanki nauczycielki. Bo jak moglabym wrzucic np. zdjecie z golasem w Lazienkach do ogladania uczniom (a zaznaczam, ze niektorzy z nich mieli wowczas 8-9 lat !!). Kazda odslona mojego zycia prywatnego moze zostac wykorzystana, a jednoczesnie sama jestem ciekawa jak sie rozwijaja, jak dorastaja, jakich wyborow dokonuja moi uczniowie. Czesc z nich jest juz na studiach(!), czesc ma juz dziecko (!!) lub dzieci (!!!)
Drugie konto, to dla uczniow - jest wlasnie po to, aby ten kontakt mi sie nie urwal, ale abym nie stracila nad nim kontroli. Tam umieszczam wylacznie zdjecia i informacje oficjalne. Po prostu kreuje swoj wizerunek. To, jak maja mnie postrzegac obcy.
A na drugim, tym prywatnym mam wszystkich innych wariatow - salonowo-halsztukowych ( ), z mojej klasy filmowej, festiwalowo-celtyckich i tych polityczno-racjonalnych. Wszystkich tych, z ktorymi chce dzielic moje prywatne zycie, ktorym chce pokazac kawalek mojego swiata, moich pasji...
Analogicznie mam na n-k.
Admete - Śro 27 Lip, 2011 08:29
A ja to jestem z tych, którzy nie potrzebują się z nikim dzielić za bardzo Nie mam też siły na tworzenie kolejnego nieprawdziwego obrazu siebie. Wystarczy mi pod tym względem praca.
Też myślę, że "Hobbit" wyjdzie całkiem nieźle. Będą miec jeszcze lepsze efekty ( to pewne ). Niestety 3d zabije wszystkie szczegóły w kinie i trzeba będzie czekać na dvd, żeby docenić kostiumy czy scenografię.
A może ludzie na FB by zaczęli akcję na rzecz wersji 2D w kinach? Obok 3D?
Akaterine - Śro 27 Lip, 2011 09:08
Oprócz 3D ma być jeszcze coś z liczbą klatek - chyba 48 zamiast 24 na sekundę, dzięki czemu obraz ma być bardziej wyraźny.
| Aragonte napisał/a: | | Jest tam mnóstwo detali do wykorzystania, sporo wątków, które Tolkien zaledwie musnął, a nie rozwinął, |
Ma być ponoć Biała Rada i atak na Dol Guldur (stąd Galadriela, Radagast i Saruman). Też gdzieś w obsadzie widziałam Droga (ojciec Froda), Throra, Thraina, Daina, więc film sięgnie trochę przed, i trochę po. Może będzie coś o Balinie ruszającym do Morii? Możliwości jest dużo, może być cokolwiek, co bardziej powiąże Hobbita z WP.
Ogólnie się zgadzam - to może być dobry film .
A jeszcze wracając do czepialstwa fanów, to też czytałam opinie, że Martin Freeman jest za stary, bo Bilbo w Hobbicie miał tyle samo lat co Frodo w WP, a Freeman jest starszy od Elijaha Wooda.
praedzio - Śro 27 Lip, 2011 09:31
To raczej Frodo był za młody względem książki.
Admete - Śro 27 Lip, 2011 09:39
Nie sądzę, żeby liczba klatek w czyms pomogła. 3D jest rozmazane i za ciemne. Wiem, marudzę, ale zostałam w dużej części pozbawiona przyjemności chodzenia do kina i mnie to gryzie
Faktycznie może będzie jakiś prolog i epilog
Akaterine - Śro 27 Lip, 2011 09:57
Ja nic w 3D nie widziałam, więc nawet nie mam zdania. Ale na ogół spotykałam się z opiniami takimi jak Twoja, Admete, więc coś w tym musi być.
Aragonte - Śro 27 Lip, 2011 10:21
| AineNiRigani napisał/a: | | A czy Jackson oszczedzil w LOTRze kogokolwiek, kogo zabil Tolkien? Nawet nowych bohaterow zaszlachtowal (na ten przyklad Haldira) |
Odebrałaś mi nadzieję
Też czytałam o tej zmianie liczby klatek. Ciekawe, czy to będzie w ogóle odczuwalne.
I popieram - to Frodo był za młody (miał jakieś 33 lata, skoro wyruszył w podróż wkrótce po urodzinowym przyjęciu Nawet w wersji rozszerzonej mam takie poczucie), Bilbo w wersji Freemana będzie w sam raz
Admete - Śro 27 Lip, 2011 10:47
I będzie rewelacyjny. To świetny aktor, ma wyczucie zarówno dramatyczne jak i komiczne Ciekawe w takim razie czy będzie druga seria Holmesa?
Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 11:37
druga chyba jest - ale w wersji UFO...
Admete - Śro 27 Lip, 2011 11:42
Nie ma jeszcze, sprawdzałam na imdb.
Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 15:03
no tak - nie doczytalam, ze ma byc na jesieni...
2 seria to tez beda 3 odcinki, w tym drugi bedzie o psie Baskervillow. Jestem naprawde ciekawa
Ja przyznaje, ze Freeman jest jednym z moich ukochanych aktorow. Uwielbiam jego oszczedna gre. I to, ze mu nawet powieka nie drgie i z powaga wyglasza dialogi przy ktorych ja wyje ze smiechu.
A przy tym ma olbrzymi potencjal - i fizyczny i warsztatowy. Wlasnie ta oszczednosc i usystematyzowanie, brak egzaltacji aktorskiej, brak chaotycznosci sprawiaja, ze jest swietny w rolach dramatycznych, jak i komediowych. Moze zagrac psychopate i poczciwego hobbita, silna osobowosc (policjanta, zolnierza), jak i miekko kluchowatego ksiegowego.
A poza tym jest leworeczny
zuza - Wto 23 Sie, 2011 20:35
| Akaterine napisał/a: | | Ja nic w 3D nie widziałam, więc nawet nie mam zdania. Ale na ogół spotykałam się z opiniami takimi jak Twoja, Admete, więc coś w tym musi być. |
Ja tam 3D bardzo lubie ani ciemne ani niewyrazne
Akaterine - Pią 04 Lis, 2011 14:43
Kolejny odcinek the making of, tym razem o 3D:
https://www.facebook.com/...150451523596807
Aragonte - Nie 04 Gru, 2011 00:21
Czy było już o tym, kiedy będzie polska premiera I części "Hobbita"? Na wszelki wypadek podaję za Filmwebem - 28 grudnia 2012 roku
Z kolei światowa premiera 12 grudnia, akurat na moje urodziny Aż mam ochotę fundnąć sobie wyjazd na tę premierę
http://www.filmweb.pl/fil...%BC-2012-343217
Rozbawił mnie jeden z komentarzy: "ciekawe czy zdążą zekranizować przed końcem świataaaa "
Admete - Nie 04 Gru, 2011 11:33
No właśnie, wszędzie ten koniec świata. Może powinni przyspieszyc premierę?
Akaterine - Nie 04 Gru, 2011 17:01
Spokojnie, dziś czytałam, że Majowie się pomylili .
Hanula - Śro 21 Gru, 2011 07:33
Już jest trailer Hobbita
http://www.youtube.com/wa...ure=uploademail
Akaterine - Śro 21 Gru, 2011 08:46
Za wcześnie, teraz cały rok będę jeszcze bardziej umierać z niecierpliwości!
A dla fanek Armitage'a - nawet jeżeli Hobbit was nie kręci, obejrzyjcie, on tam śpiewa!
Agn - Śro 21 Gru, 2011 09:00
Pieśń krasnoludów jest przepiękna. Ale będzie cudny soundtrack...
Nakręciłam się!
|
|
|