To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Aragonte - Nie 24 Lip, 2011 21:41

Akaterine, dzięki za linki :)
Zaczynam się zastanawiać, czy nie warto jednak się zarejestrować na Facebooku, którego unikam jak zarazy :-P

Anonymous - Nie 24 Lip, 2011 21:58

waero :)
Aragonte - Nie 24 Lip, 2011 22:12

Ale skoro korzystać z takich linków mogę bez rejestracji, to jednak podziękuję :-P
Admete - Pon 25 Lip, 2011 08:34

Gdybym miała konto na FB, to tylko pod jakimś nickiem, nigdy pod prawdziwym nazwiskiem. Apage.
Anonymous - Pon 25 Lip, 2011 12:01

Ja mam dwa - jeden dla przyjaciol i znajomych, a drugi dla uczniow i dalekich znajomych.
Aragonte - Wto 26 Lip, 2011 23:24

A zdjęcia wrzucasz na oba? Chodzi mi o to, że na obu jesteś rozpoznawalna?

Prawie doczytałam do końca "Hobbita" (po raz enty), tym razem uruchamiając wyobraźnię pod kątem filmu. I wiecie co? To może być naprawdę bardzo dobry film :mrgreen: Jest tam mnóstwo detali do wykorzystania, sporo wątków, które Tolkien zaledwie musnął, a nie rozwinął, bo traktował opowieść dość żartobliwie i przeznaczał ją dla młodszych czytelników (i nie do końca powiązał to wszystko z światem Silmarillionu, chociaż zasadniczy zrąb jego mitologii już wtedy od dawna istniał). Ciekawe, w którym miejscu nastąpi podział na części - ja stawiam na to, że bohaterowie wydostaną się z Mrocznej Puszczy, a przynajmniej znajdą się w niewoli u leśnych elfów :mysle: To niby dwie trzecie książki, ale ostatnia część jest najbardziej skondensowana i tam jest najwięcej do rozwinięcia, moim zdaniem, w tym wątek Barda Zabójcy Smoka.

I... tak sobie myślę po cichutku... może Peter Jackson okaże się litościwy i nie ukatrupi najmłodszych krasnoludów? :ops1: Z Thorinem to nie przejdzie, scena jego śmierci i pożegnania z Bilbo jest dość dokładnie opisana, ale tamtych dwóch zaledwie wymieniono, więc...
:trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki: :trzyma_kciuki:

Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 02:19

A czy Jackson oszczedzil w LOTRze kogokolwiek, kogo zabil Tolkien? Nawet nowych bohaterow zaszlachtowal (na ten przyklad Haldira)

W gruncie rzeczy jestem rozpoznawalna na obu - na tyle, ze znajomi z jednego profilu, prosza o dodanie do listy na drugim. I jak w przypadku tych znajomych, z ktorymi chce dzielic swoje prywatne zycie wpuszczam do profilu "zawodowego", tak z tego zawodowego nie wpuszczam do prywatnego. Na obu uzywam imienia w zdrobnieniu, ale w jednym tym oficjalnym, a na drugim - tym domowym, ktorego uzywac moga tylko przyjaciele i bliscy.
Rozwiazanie z drugim profilem zasugerowaly mi kolezanki nauczycielki. Bo jak moglabym wrzucic np. zdjecie z golasem w Lazienkach do ogladania uczniom (a zaznaczam, ze niektorzy z nich mieli wowczas 8-9 lat !!). Kazda odslona mojego zycia prywatnego moze zostac wykorzystana, a jednoczesnie sama jestem ciekawa jak sie rozwijaja, jak dorastaja, jakich wyborow dokonuja moi uczniowie. Czesc z nich jest juz na studiach(!), czesc ma juz dziecko (!!) lub dzieci (!!!)
Drugie konto, to dla uczniow - jest wlasnie po to, aby ten kontakt mi sie nie urwal, ale abym nie stracila nad nim kontroli. Tam umieszczam wylacznie zdjecia i informacje oficjalne. Po prostu kreuje swoj wizerunek. To, jak maja mnie postrzegac obcy.
A na drugim, tym prywatnym mam wszystkich innych wariatow - salonowo-halsztukowych ( :twisted: ), z mojej klasy filmowej, festiwalowo-celtyckich i tych polityczno-racjonalnych. Wszystkich tych, z ktorymi chce dzielic moje prywatne zycie, ktorym chce pokazac kawalek mojego swiata, moich pasji...
Analogicznie mam na n-k.

Admete - Śro 27 Lip, 2011 08:29

A ja to jestem z tych, którzy nie potrzebują się z nikim dzielić za bardzo ;) Nie mam też siły na tworzenie kolejnego nieprawdziwego obrazu siebie. Wystarczy mi pod tym względem praca.
Też myślę, że "Hobbit" wyjdzie całkiem nieźle. Będą miec jeszcze lepsze efekty ( to pewne ). Niestety 3d zabije wszystkie szczegóły w kinie i trzeba będzie czekać na dvd, żeby docenić kostiumy czy scenografię.
A może ludzie na FB by zaczęli akcję na rzecz wersji 2D w kinach? Obok 3D?

Akaterine - Śro 27 Lip, 2011 09:08

Oprócz 3D ma być jeszcze coś z liczbą klatek - chyba 48 zamiast 24 na sekundę, dzięki czemu obraz ma być bardziej wyraźny.

Aragonte napisał/a:
Jest tam mnóstwo detali do wykorzystania, sporo wątków, które Tolkien zaledwie musnął, a nie rozwinął,

Ma być ponoć Biała Rada i atak na Dol Guldur (stąd Galadriela, Radagast i Saruman). Też gdzieś w obsadzie widziałam Droga (ojciec Froda), Throra, Thraina, Daina, więc film sięgnie trochę przed, i trochę po. Może będzie coś o Balinie ruszającym do Morii? Możliwości jest dużo, może być cokolwiek, co bardziej powiąże Hobbita z WP.
Ogólnie się zgadzam - to może być dobry film :) .

A jeszcze wracając do czepialstwa fanów, to też czytałam opinie, że Martin Freeman jest za stary, bo Bilbo w Hobbicie miał tyle samo lat co Frodo w WP, a Freeman jest starszy od Elijaha Wooda.

praedzio - Śro 27 Lip, 2011 09:31

To raczej Frodo był za młody względem książki. ;)
Admete - Śro 27 Lip, 2011 09:39

Nie sądzę, żeby liczba klatek w czyms pomogła. 3D jest rozmazane i za ciemne. Wiem, marudzę, ale zostałam w dużej części pozbawiona przyjemności chodzenia do kina i mnie to gryzie ;)
Faktycznie może będzie jakiś prolog i epilog ;)

Akaterine - Śro 27 Lip, 2011 09:57

Ja nic w 3D nie widziałam, więc nawet nie mam zdania. Ale na ogół spotykałam się z opiniami takimi jak Twoja, Admete, więc coś w tym musi być.
Aragonte - Śro 27 Lip, 2011 10:21

AineNiRigani napisał/a:
A czy Jackson oszczedzil w LOTRze kogokolwiek, kogo zabil Tolkien? Nawet nowych bohaterow zaszlachtowal (na ten przyklad Haldira)

Odebrałaś mi nadzieję :twisted:

Też czytałam o tej zmianie liczby klatek. Ciekawe, czy to będzie w ogóle odczuwalne.

I popieram - to Frodo był za młody (miał jakieś 33 lata, skoro wyruszył w podróż wkrótce po urodzinowym przyjęciu :roll: Nawet w wersji rozszerzonej mam takie poczucie), Bilbo w wersji Freemana będzie w sam raz :D

Admete - Śro 27 Lip, 2011 10:47

I będzie rewelacyjny. To świetny aktor, ma wyczucie zarówno dramatyczne jak i komiczne :) Ciekawe w takim razie czy będzie druga seria Holmesa?
Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 11:37

druga chyba jest - ale w wersji UFO...
Admete - Śro 27 Lip, 2011 11:42

Nie ma jeszcze, sprawdzałam na imdb.
Anonymous - Śro 27 Lip, 2011 15:03

no tak - nie doczytalam, ze ma byc na jesieni...
2 seria to tez beda 3 odcinki, w tym drugi bedzie o psie Baskervillow. Jestem naprawde ciekawa :)

Ja przyznaje, ze Freeman jest jednym z moich ukochanych aktorow. Uwielbiam jego oszczedna gre. I to, ze mu nawet powieka nie drgie i z powaga wyglasza dialogi przy ktorych ja wyje ze smiechu.
A przy tym ma olbrzymi potencjal - i fizyczny i warsztatowy. Wlasnie ta oszczednosc i usystematyzowanie, brak egzaltacji aktorskiej, brak chaotycznosci sprawiaja, ze jest swietny w rolach dramatycznych, jak i komediowych. Moze zagrac psychopate i poczciwego hobbita, silna osobowosc (policjanta, zolnierza), jak i miekko kluchowatego ksiegowego.
A poza tym jest leworeczny :twisted:

zuza - Wto 23 Sie, 2011 20:35

Akaterine napisał/a:
Ja nic w 3D nie widziałam, więc nawet nie mam zdania. Ale na ogół spotykałam się z opiniami takimi jak Twoja, Admete, więc coś w tym musi być.

Ja tam 3D bardzo lubie :) ani ciemne ani niewyrazne ;)

Akaterine - Pią 04 Lis, 2011 14:43

Kolejny odcinek the making of, tym razem o 3D:
https://www.facebook.com/...150451523596807

Aragonte - Nie 04 Gru, 2011 00:21

Czy było już o tym, kiedy będzie polska premiera I części "Hobbita"? Na wszelki wypadek podaję za Filmwebem - 28 grudnia 2012 roku :)
Z kolei światowa premiera 12 grudnia, akurat na moje urodziny :-P Aż mam ochotę fundnąć sobie wyjazd na tę premierę :wink:

http://www.filmweb.pl/fil...%BC-2012-343217

Rozbawił mnie jeden z komentarzy: "ciekawe czy zdążą zekranizować przed końcem świataaaa :D " :lol:

Admete - Nie 04 Gru, 2011 11:33

No właśnie, wszędzie ten koniec świata. Może powinni przyspieszyc premierę? ;)
Akaterine - Nie 04 Gru, 2011 17:01

Spokojnie, dziś czytałam, że Majowie się pomylili ;) .
Hanula - Śro 21 Gru, 2011 07:33

Już jest trailer Hobbita :)
http://www.youtube.com/wa...ure=uploademail

Akaterine - Śro 21 Gru, 2011 08:46

Za wcześnie, teraz cały rok będę jeszcze bardziej umierać z niecierpliwości! ;)

A dla fanek Armitage'a - nawet jeżeli Hobbit was nie kręci, obejrzyjcie, on tam śpiewa! ;)

Agn - Śro 21 Gru, 2011 09:00

Pieśń krasnoludów jest przepiękna. Ale będzie cudny soundtrack... :serce:
Nakręciłam się! :mrgreen: