To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

Admete - Nie 07 Cze, 2009 23:07

Jak Ci powiem, że to się dopiero wszystko rozkręca, to mi pewnie nie uwierzysz ;-) Frazeologia tych organizacji ma być wyrazista, bo teraz Ziemia i jej rząd zmierza ku totalitaryzmowi. Wizytę oficjeli z Ministerstwa Pokoju zobaczysz w odcinku ostatnim. I wkurzonego Sheridana też zobaczysz.
O tak - postacie w B5 sa wyjątkowo złożone i niejednoznaczne. Myślę, że Cię jeszcze zaskoczą. Londo jeszcze przejrzy na oczy, ale zawsze pozostanie ...Londo. Przed Tobą piękny, emocjonalny odcinek

Aragonte - Pon 08 Cze, 2009 22:47

Pewnie, że uwierzę :wink:

Hyhy, ale śpiewy odstawia Londo i Vir :lol: Tenorów dwóch :lol:

Admete - Pon 08 Cze, 2009 22:58

Oglądasz Knives? :-) Pod koniec to całkiem smutny odcinek...Londo już zaczyna sobie sprawę z ceny, jaka przyjdzie mu zapłacić.
Aragonte - Pon 08 Cze, 2009 23:08

Oglądam. Czy Sheridan został w jakiś sposób "zarażony"? Te jego zwidy... a może to nie zwidy, tylko widzi coś, czego nie widzą inni?
Londo został właśnie wyzwany na pojedynek, jeśli dobrze rozumiem.

Admete - Pon 08 Cze, 2009 23:20

Londo został faktycznie wyzwany na pojedynek, bo jego przyjaciel chce zginąć z honorem. Co do Sheridana - zobaczysz.
Jestem ciekawa Twojej opinii o następnym odcinku.

Aragonte - Pon 08 Cze, 2009 23:33

Jutro go obejrzę, dzisiaj już raczej nie dam rady :(

Edit: Uch, znowu mam wrażenie, że przez mój analfabetyzm uciekło mi 3/4 znaczeń :cry2:
Idę spać, może innym razem rzucę okiem na wersję z napisami.

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 20:29

Oglądam 18 odcinek.
Kolacja rytualna była the best - ta mina Sheridana! :rotfl:

Admete - Wto 09 Cze, 2009 20:54

Zasnął biedaczek ;-) Potem jeszcze wiele razy będzie przeżywać stresy w związku z różnymi obrzędami minbarskimi :-D Zwłaszcza jak już będzie z Delenn "po słowie" ;-) Ostatecznie ona jest przecież z bardzo wysokiego klanu i z kasty kapłańskiej.
Confessions and Lamentations to piękny odcinek. Pełen współczucia i smutku...Na dodatek tak ładnie pokazuje więź, która powstaje między bohaterami. Tam chyba wspominają Valena - przywódcę Minbarczyków, który tysiąc lat wcześniej pokonał Cienie w pierwszej wojnie.

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 20:58

Ej tam, zasnął - głęboko medytował :lol:
Chyba powinnam włączyć sobie napisy - znowu zżera mi połowę sensu.

praedzio - Wto 09 Cze, 2009 21:03

[przerwa na reklamę]
Wkurza mnie, że gadacie o czymś, o czym (jeszcze) nie mam pojęcia. ;) Niech no nadejdzie urlop.... :twisted:
[/przerwa na reklamę]

Admete - Wto 09 Cze, 2009 21:09

Praedzio trzeba się brać za oglądanie - nie ma lekko ;-) Jesteśmy już przy końcu sezonu 2 i teraz czekają nas bardzo dramatyczne odcinki.
praedzio - Wto 09 Cze, 2009 21:13

Najpierw skończę Earth 2, które oglądam trochę z doskoku. I na BSG też gdzieś zawisłam. :roll: Chyba najlepiej mi się jednak ogląda w domu.
Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 21:15

Praedzio była już namawiana na oglądanie B5 dzisiaj, kiedy się spotkałyśmy, jakby co, to wie, to kogo się uśmiechać :wink:

Admete, ładne było to pożegnanie Delenn i Sheridana :) Rozumiem, że ona i Lennier przenieśli się do tych izolowanych, żeby im nieść, eee, duchową pomoc? :mysle:

Admete - Wto 09 Cze, 2009 21:18

Cytat:
żeby im nieść, eee, duchową pomoc?

Dokładnie o to chodzi - w trudnych chwilach powinniśmy okazywac miłosierdzie i wspołczucie, bo sami możemy go kiedyś potrzebować.

Cytat:
ładne było to pożegnanie Delenn i Sheridana

Jak dla mnie to pożegnanie było bardzo tolkienowskie z ducha :-) Zauważ, ze to w zasadzie Delenn jest tą, która szuka pierwsza kontaktu.

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 21:37

Zauważyłam :) Bardzo subtelnie to wszystko wyszło, lekkie muśnięcie twarzy. Sheridan jest chyba lekko zagubiony.
Admete - Wto 09 Cze, 2009 21:39

Cytat:
Sheridan jest chyba lekko zagubiony.

Omotała go ;-) W następnym odcinku będzie bardzo ładna rozmowa w ogrodzie.

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 21:49

Admete napisał/a:
Cytat:
Sheridan jest chyba lekko zagubiony.

Omotała go ;-) W następnym odcinku będzie bardzo ładna rozmowa w ogrodzie.

A w tym była jeszcze inna wzruszająca scena :serduszkate: Ta więź, która się między nimi tworzy jest zdecydowanie duchowa, inaczej nie mogę tego nazwać.

Wszyscy zginęli? :(

Admete - Wto 09 Cze, 2009 21:51

Cytat:
Wszyscy zginęli?

Tak, wszyscy - biedny doktor Franklin...zauważyłaś, jak bardzo sie tym wszystkim przejął?

Cytat:
A w tym była jeszcze inna wzruszająca scena

Chodzi Ci o scenę, po otworzeniu izolatki? To jak Delenn się rozpłakała?

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 21:57

Tak - i wcale mu się nie dziwię.

Dokładnie o tę scenę mi chodziło. Czy Delenn nie zaczyna okazywać emocji w sposób bardziej ludzki niż minbarski? :wink:

Admete - Wto 09 Cze, 2009 22:01

Cytat:
Czy Delenn nie zaczyna okazywać emocji w sposób bardziej ludzki niż minbarski?

I dlatego szuka porozumienia z ludźmi. Było coś chyba na Babylon Encyklopedii o tym, że Delenn czuła się odrzucona przez swój naród, rasę i to w połączeniu z nową, zmieniona biologią skierowało ją w stronę ludzi. Ostatecznie Sheridan traktował ją, jako kogoś wyjatkowego, partnera w podejmowanych decyzjach, a nie dziwadło. Tak ją potraktowało wielu Minbarczyków.

Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 22:08

Chyba tylko Lennier z Minbari nie zmienił swojego stosunku do niej.
Włączyłam następny odcinek :wink:

Admete - Wto 09 Cze, 2009 22:08

Lennier zostanie jej na zawsze wierny :-) Na jutro zarezerwuj sobie więcej czasu, bo pewnie obejrzysz końcówkę.
Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 22:10

Jeśli łyknę dzisiaj dwa, to jutro też bez trudu zmieszczę dwa, jak myślę :)

Edit: grrrr, SubEdit mnie wywala :cry2:

Admete - Wto 09 Cze, 2009 22:17

To niedobrze, że wywala. Który teraz oglądasz?
Aragonte - Wto 09 Cze, 2009 22:19

Dobrałam się do dziewiętnastki, zdążyłam obejrzeć scenkę przy kupowaniu (?) gazety przez Sheridana i Delenn i mnie wywaliło. Trzy razy z rzędu :evil:
Trzeba będzie wrócić pokornie do DVD i oglądać na wytrzeszczu i wysilając słuch, żeby coś zrozumieć bez jakichkolwiek napisów :-|