To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje Persuasion (2007)

Tamara - Pon 16 Kwi, 2018 10:43

Wersja z 2007 jest :obrzydzenie: . Anna niedomyta z tłustymi włosami i Wentworth - dandys :thud: do tego szurnięta ponad przeciętną Mary . I te biegi na zakończenie wraz z oglądem wnętrza paszczy bohaterki :obrzydzenie: :thud:
Trzykrotka - Pon 16 Kwi, 2018 11:15

Serialowa Mary była straszna. Sprawiała wrażenie chorej psychicznie. Pod tym względem Sophie Thompson też była doskonała w wersji filmowej - głupiutka i irytująca, ale nie jakaś mentalnie upośledzona.
Tamara - Wto 17 Kwi, 2018 12:09

:cheers:
ita - Śro 18 Kwi, 2018 20:26

Ja właśnie nie potrafiłam sobie tej Mary do końca zdefiniować, poza tym, coś mi nie pasowało. Fakt, jak teraz myślę, robiła wrażenie osoby chorej psychicznie :mysle:
Tamara - Czw 19 Kwi, 2018 20:54

I te jej ciągłe skłony i przykuce :zalamka: :thud:
ita - Czw 19 Kwi, 2018 23:02

Tamara napisał/a:
I te jej ciągłe skłony i przykuce :zalamka: :thud:

To i ten dziwny ni to uśmiech,mi to grymas.

Tamara - Pią 20 Kwi, 2018 10:21

I wrzaski :frustracja:
Tamara - Wto 31 Sie, 2021 18:45

Tak na fali powrotu do Perswazji jako takich i dyskusji o urodzie :wink: o ile pamiętam, to w tej wersji Anna jest zdecydowanie brzydsza od sióstr - Elżbieta i Mary mają regularne proporcjonalne rysy, owalne twarze , no dobra, Mary ma zbyt dużą żuchwę ale ujdzie, a Anna ma szerokie asymetryczne usta , duży lekko zadarty nochal , małe oczy i nijak nie wygląda na ładną, która przecież była :confused3:
Aaaa i wiem co mnie w wyglądzie Elżbiety w tej wersji strasznie drażni - nienaturalnie wyglądające włosy odcinające się zwartą masą od czoła, jakby miała perukę :lol:

Tamara - Czw 18 Lis, 2021 18:41

Zrobiłam sobie powtórkę , żeby sprawdzić czy zmieniłam zdanie - nie , nie zmieniłam, więc przyszłam się poznęcać :-P
Po pierwsze - nad łóżkiem w sypialni Anny w Kellynch wisi jakaś firanka koronkowa, która się układa jak 100% czysty stylon , ale niech tam, mogę się nie znać :-P
Po drugie - nie wiem, kto szył buty aktorkom, ale wszystkie mają kacze płetwy w miejsce stóp.
Po trzecie - wszyscy bohaterowie męscy są ubrani na czarno od rana do nocy, nawet marynarze - ani kawałka munduru, wyglądają jak prawnicy albo pastorzy. W dodatku Rupert na koncert przychodzi owszem we fraku - ale w butach do konnej jazdy, w mieście!! Na koncert, gdzie obowiązują stroje wieczorowe! :zalamka: :zalamka: :zalamka:
Po czwarte - wszystkie kobity są elegancko wystrojone, jedna Anna popyla w strasznych burych biedniackich łachach, jakby uciekła z DiU'05
Po piąte - pani Croft wygląda jakby miała z 70 lat , Elżbieta jakby miała 40, za to pani Clay , która wszak dwójkę dzieci posiadała - równie młodo i świeżo jak Mary, na dodatek nie ma krzywych zębów ani piegów :-P
Po szóste - admirał wygląda jakby był raczej lordem admiralicji, który 3/4 życia spędził na obżarstwie za stołem, obawiam się , że wszedłszy na pokład jakiegokolwiek okrętu , mógłby go był lekko przytopić , no i nie miał ani odrobine ogorzałej twarzy jaką marynarz mieć powinien.
Po siódme - pani Smith wygląda na młodszą od Anny a jest starsza, na dodatek samodzielnie biega po Bath.
Po ósme - na moje oko Henrietta wygląda na starszą od Luisy , a powinno być odwrotnie, a właściwie wcale różnicy nie powinno być widać .
Po dziewiąte - powóz Croftów i sposób przewozu Anny :shock: :shock: :shock: :thud: z tyłu na miejscu dla lokaja albo kufra :shock: ?
Po dziesiąte - zmiany w scenariuszu w stosunku do powieści , no dobra, powiedzmy że dla całości nie miały większego znaczenia, ale uwierają .
Po jedenaste - pani Musgrove nie wygląda wcale jak przedstawicielka starszego pokolenia przywiązanego do tradycji , jest całkowicie en vouge i nie widać wcale jej poczciwości i braku wykształcenia . Za to pan Musgrove to moim zdaniem Edmund Bertram z serialowego MP'83 - sprawdziłam , w istocie to on, Nicolas Farrell :lol:
Po dwunaste - tam jest cały czas zielono , nie ma smętnej jesiennej listopadowej i zimowej bezlistnej i zwiędniętej przyrody :foch2:
Po trzynaste - po kiego Rupert i Harville łażą po molo kiedy tam tak wieje i sa takie fale i deszcz, ze są calutcy mokrzy , na dodatek z kapeluszem w garści a nie na głowie :confused3: w ogóle wyglądają jak karawaniarze , a nie marynarze :roll:
Jedynie baronet spełnia oczekiwania i jest głupi i przystojny :lol: :-P

Krótko mówiąc - wersja '95 jest wersją idealną, kanoniczną i ikoniczną i lepszej chyba nikt nie zrobi, amen.

W planach jako kolejne mam nowe MP z karczmareczką :twisted: :twisted: :twisted:

Trzykrotka - Czw 18 Lis, 2021 19:38

Co do dobroci wersji z 1995, to chyba czas zbierać siły na dwie nowe ekranizacje. Mam przynajmniej nadzieję, że choć jedna będzie przynajmniej stała obok ekranizacji, a nie będzie jakimś Sanditon w jesiennej oprawie.
BeeMeR - Czw 18 Lis, 2021 20:50

Piękne wrażenia :mrgreen:
Trzykrotka - Czw 18 Lis, 2021 22:30

Ja aż nabrałam chęci żeby sprawdzić te wrażenia, punkt po punkcie. Serial widzialam tylko raz i to zaraz po emisji.
BeeMeR - Czw 18 Lis, 2021 22:33

Och, ja nie wrócę do tego dzieła już na pewno.
:confused3:

Tamara - Czw 18 Lis, 2021 23:06

Ale żeby nie było - to jest z pewnością dobry film , nastrojowy , z pieknie wygranymi emocjami , ale tak jakby lekko postmodernistyczny , o ile mogę użyć tego słowa :wink:
Tak się przyzwyczaiłam do Harville'a pyzatego chomika , że razi mnie , że tutaj jest szczupły :lol:

Loana - Pią 19 Lis, 2021 13:45

BeeMeR napisał/a:
Och, ja nie wrócę do tego dzieła już na pewno. :confused3:

Ja też nie mam ochoty wracać do tej wersji, najgorsze, że po niej widziałam filmik, jak biegi Anny po Bath zmontowali z podłożoną muzyką z Benny Hilla jak ucieka... to wchodzi do głowy i nie chce wyjść, ja już inaczej nie widzę tej sceny i gubię cały romantyzm, jeśli jakiś tam jeszcze był :P
Ale szacun dla Tamary, że obejrzała i zauważyła tyle niefajnych rzeczy :P

BeeMeR - Pią 19 Lis, 2021 18:05

Nigdy w życiu mnie nazwę dobrym filmu, na którym w trakcie sceny z założenia romantycznej powiedziało mi się "bueee" :P

Loana napisał/a:
widziałam filmik, jak biegi Anny po Bath zmontowali z podłożoną muzyką z Benny Hilla jak ucieka...
Och, to musiało być urocze :lol:
Akaterine - Pią 19 Lis, 2021 18:37

To ja zrobiłam ten filmik :lol: .
Tamara - Pią 19 Lis, 2021 22:20

:lol: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :rotfl: :rotfl: :rotfl: swoją drogą w tych biegach widać, że aktorka jest wysportowana , bo Anna biega jak zawodowiec, swobodnie, z naprzemienną pracą rąk :mrgreen:
I mam wrażenie, że przebiega również uliczką, w której doszło do sceny finałowej w wersji'95 :lol:

Loana - Pon 22 Lis, 2021 12:33

Akaterine napisał/a:
To ja zrobiłam ten filmik :lol: .

Naprawdę! Ale super :) A jest gdzieś w sieci, bo nie umiem znaleźć na Youtubie? :)

Akaterine - Pon 22 Lis, 2021 13:09

Usunęli przez prawa autorskie, ale możliwe, że mam gdzieś na dysku, poszukam :)
Loana - Pon 22 Lis, 2021 13:15

Akaterine napisał/a:
Usunęli przez prawa autorskie, ale możliwe, że mam gdzieś na dysku, poszukam :)

Ooo, ale małpy! Taki super filmik usunąć :( Poszukaj proszę, bo naprawdę był zabawny :)

Tamara - Sob 30 Lip, 2022 18:51

Znowu się poznęcam . Dlaczego w Lyme na molo nie ma żywego ducha poza bohaterami , dlaczego wszystko tam zalane wodą i czemu te kadry są niebieskie :lol:
ponadto - uwaga, wraca mój ulubiony motyw :twisted: - jakim cudem Luiza skacząc przodem na płask , ląduje na plecach i rozbija sobie potylicę :shock: :confused3: :zalamka:

Tamara - Sob 30 Lip, 2022 21:44

Elżbieta podczs koncertu w Bath ma na głowie fryzurę z lat 30, zupełnie jak pani Elton w nowej Emmie :lol:
BeeMeR - Sob 30 Lip, 2022 22:48

Tamara napisał/a:
jakim cudem Luiza skacząc przodem na płask , ląduje na plecach i rozbija sobie potylicę
Tego nigdy nie rozumiałam, ale nie zamierzam tej wersji już nigdy oglądać więc i nie zamierzam zawracać sobie tym głowy :P
Admete - Sob 30 Lip, 2022 23:16

Nigdy nie obejrzałam do końca tej wersji. Tak mi się wydaje, bo niewiele z niej pamiętam.