Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II
praedzio - Czw 17 Kwi, 2014 10:00
Opracowuję sobie teraz książkę Kałużyńskiego pt. "Kino, teatr, kabaret w przedwojennej Polsce" i oczu nie mogę oderwać od fotografii aktorów i aktorek z przedwojennego kina. Te stroje, makijaże, piękne kadry... Jest w tym jakaś magia.
Agn - Czw 17 Kwi, 2014 10:45
Było też innego typu oświetlenie i ludzie na tych zdjęciach wyglądają niemal jak bogowie.
Mmm, wiem o czym piszesz, to są naprawdę niesamowite zdjęcia.
praedzio - Czw 17 Kwi, 2014 11:07
Oświetlenie i makijaż (także u facetów). Upozowani, bez grama Photoshopa... Tak sobie pomyślałam, że gdyby takiego Żabczyńskiego ustylizować współcześnie, to niezłe ciacho by z niego było.
Yvain - Czw 17 Kwi, 2014 11:36
A Żabczyński podkochiwałam się w nim
praedzio - Czw 17 Kwi, 2014 11:46
Jeszcze Bodo i ten, jak mu tam... Adam Brodzisz!
Aragonte - Czw 17 Kwi, 2014 12:59
| praedzio napisał/a: | Oświetlenie i makijaż (także u facetów). Upozowani, bez grama Photoshopa... Tak sobie pomyślałam, że gdyby takiego Żabczyńskiego ustylizować współcześnie, to niezłe ciacho by z niego było. |
Bo to było niezłe ciacho
praedzio - Czw 17 Kwi, 2014 13:04
Uhm. A tymczasem wyszukuję w necie fotki Brodzisza. No, normalnie Dorociński to mały pikuś przy nim.
http://kresowiacy.com/2013/11/adam-brodzisz/
Admete - Czw 17 Kwi, 2014 13:50
Mam na oku tę książkę. Oprócz fotografii tekst jest ciekawy?
praedzio - Czw 17 Kwi, 2014 13:56
Czy ja wiem? Publikacja jest z tych popularyzatorskich, nastawionych bardziej na fotki, niż na tekst. Jak masz mozliwość zerknąć w bibliotece, to to zrób, wtedy sama się przekonasz. PWN wydał jeszcze kilka innych z tej serii. Pamiętam coś o modzie, bo też mi się trafiła, nie wiem, czy coś jeszcze.
Admete - Czw 17 Kwi, 2014 14:04
Ja mam z tej serii o życiu przestępczym i jest dość konkretna.
Agn - Czw 17 Kwi, 2014 16:00
Przystojniaczek. Ale w sumie Dorociński mi się bardziej podoba
Agn - Pią 18 Kwi, 2014 15:59
Uwielbiam książki, które opisują życie obcokrajowca w innym kraju. Zatem, skoro interesuje mnie Azja (wprawdzie bardziej Korea i Japonia, niż oklepane Chiny, ale co tam, raz się żyje; zresztą Japonia powoli też już się robi oklepana), to wzięłam się za Pistację w Krainie Smoków Małgorzaty Błońskiej i Adriana Chimiaka. Dziewczyna od 5 lat mieszka w Pekinie i jest Polką - dla mnie bomba! Znaczy się, żeby nie było - po prostu najchętniej czytam wrażenia Polaków z pobytu w innych krajach, bo ich spostrzeżenia i odniesienia do naszej rzeczywistości są mi najbliższe i dla mnie najbardziej czytelne.
No ale... czytam sobie. Okej, autorka (Adrian Chimiak zdaje się tylko pomagał przy powstawaniu książki) na początku usiłuje tłumaczyć mi, że opowiedzenie życia w Chinach jest jak przenoszenie pałeczkami Sahary w 2 dni. W porządku, jednakowoż... momentami ta książka jest bardzo sympatyczna, ale najczęściej mam uczucie niedosytu. Wszystko potraktowane po łebkach, jakby autorka, mając wiele do powiedzenia, nie wiedziała, co i jak opowiedzieć, wobec tego opowiada wszystko na raz, czyli w zasadzie... niewiele. Owszem, znalazłam kilka ciekawostek wcześniej mi nieznanych, ale jak na mój gust książka jest słabsza niż się zapowiadała. Niemniej jeśli kiedyś jeszcze coś wyda, to chętnie przeczytam z czystej ciekawości. Raz, że może wtedy wszystko będzie jakieś dokładniejsze, może więcej detali się dosypie, a dwa - życie codzienne w innych krajach jest mi miłe do czytania, więc...
Przede mną Rok w Jemenie autorstwa Amerykanki. Do Amerykanów pod tym względem jestem ostrożna, ale i tak spróbuję. Ciekawość mnie zżera.
migotka - Czw 24 Kwi, 2014 17:30
Siostry Lachman piękne nieznajome, Magdalena Jastrzębska
http://slowemmalowane.blo...ry-lachman.html
warto
Agn - Czw 24 Kwi, 2014 17:45
Ja za to urlopowo czytam sobie... Dumę i uprzedzenie. I sprawia mi ta lektura szaloną przyjemność. Wyszło słońce, więc wypełzłam z domu z książką i składanym krzesełkiem i dopóki nie lunęło, dopóty sobie czytałam. Zatrzymałam się w momencie, w którym Elżbieta bawi w Hunsford, wizytując Charlottę i jej czcigodnego małżonka, pastora Collinsa. Austen miała świetną rękę do opisywania naprawdę głupich osób.
Admete - Czw 24 Kwi, 2014 19:18
To jej trzeba przyznać, miała zmysł satyryczny.
Agn - Sob 26 Kwi, 2014 19:41
Z dziką uciechą skończyłam Dumę i uprzedzenie. No i co? Najwyraźniej mój czytelniczy organizm spragniony jest teraz klasyki. Zatem wzięłam się za Gaskell, tym razem po polsku. Do tej pory polskie tłumaczenia tylko przejrzałam i podczytałam fragmenty, by sprawdzić, jak zostało przetłumaczone. No to zabieram się za wersję polską od początku do końca. Na razie wzięłam Północ i południe, a potem nie wiem, czy nie wyjdzie w końcu książka, na którą potworniasto czekam. No zobaczymy. Na razie - Margaret Hale i John Thornton na tapecie. Powiem szczerze, że tak mi się cudownie czyta takie stare książki, że nie mogę przestać. Zachwyca mnie nie tylko często powściągliwość czy lekkość stylu (jak np. u Austen), ale też dobór słów czy ciekawe porównania (choćby u Gaskell - na dzień dobry porównanie Edith do uśpionej Tytanii). Ach, jej, odprężająca, cudowna lektura. To się chyba zawsze sprawdza. Jak mnie kiedyś dopadnie moment, że nic mi nie wchodzi (każdy czasem tak ma), to wiem, czym będę żywić organizm.
Admete - Sob 26 Kwi, 2014 19:43
Wyjątkowo sympatycznie czyta się te twoje zachwyty nad klasyką Może z polskiej to jeszcze po Emancypantki sięgniesz?
Agn - Sob 26 Kwi, 2014 19:45
Nie mam niestety Emancypantek na półce. Ale rozejrzę się. Potrzeba mi trochę tej elegancji właściwej klasyce.
Admete - Czw 01 Maj, 2014 10:17
Przeczytałam książkę Magdaleny zawadzkiej "Gustaw i ja". Takie wzruszające, wspomnieniowe podsumowanie związku dwojga ludzi. Bardzo to osobiste. Z drugiej zaś strony opisuje pewną, minioną juz epokę i środowisko, które przestało już chyba istnieć. Zaczęłam czytać ciekawostki z Historii Korei.
migotka - Nie 04 Maj, 2014 14:09
Lynn Cullen, Pani Poe
http://www.slowemmalowane...n-pani-poe.html
warto, acz uprzedzam, że z ceną przesadzili
migotka - Pon 12 Maj, 2014 11:26
C.W. Gortner, Przysięga królowej
http://www.slowemmalowane...j-historia.html
Barbarella - Pon 12 Maj, 2014 19:43
A ja wreszcie Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion". Rewelacja...
Agn - Pon 12 Maj, 2014 22:48
Wolę Pałkiewicza. Do Cejrowskiego jestem uprzedzona.
Barbarella - Wto 13 Maj, 2014 11:33
Pod jakim względem uprzedzona?
Pałkiewicza nie znam.
Aragonte - Wto 13 Maj, 2014 12:37
Nie wiem, jak Agn, ale ja jestem generalnie uprzedzona do osoby Cejrowskiego - i niejaki wpływ mają na to też jego poglądy polityczne
|
|
|