To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Perswazje Persuasion (2007)

Sofijufka - Nie 28 Wrz, 2014 19:42

BeeMeR napisał/a:
Anaru napisał/a:
Mam jeszcze wersję cjhyba z Keirą.
No to właśnie ona z tym Lulejką... :rotfl:

to Bulbo nie Lulejka!
A co powiecie na Wrońskiego*Seana Connerz_
http://www.youtube.com/watch?v=D3n0sA44iV4
albo Wasilija Łanowoja_
http://www.youtube.com/watch?v=p0H-ssikewc
http://www.youtube.com/watch?v=VZwHlF9TO-M

szoppracz - Nie 28 Wrz, 2014 21:23

O, trzeba będzie zobaczyć. Większość produkcji BBC mi się podoba.
Trzykrotka - Nie 28 Wrz, 2014 22:14

A z wątku Perswazji zrobił nam się Anny Kareniny... Proponuję przeniesienie rozmowy do działu o innych pisarzach :kwiatek:
BeeMeR - Nie 28 Wrz, 2014 22:33

Sofijufka napisał/a:
A co powiecie na Wrońskiego*Seana Connerz_
czemu by nie :mrgreen:

Sofijufka napisał/a:
Wasilija Łanowoja_
Wygląda bardzo interesująco i ma piękny podkład muzyczny :serce:
olenka1108 - Pon 10 Sie, 2015 14:43

Perswazje 2007 odbiegają scenariuszem od książki, a aktorzy zbyt nowocześni. Rupert w ogóle nie pasuje do roli kapitana Wentworth'a. Od biedy można obejrzeć, ale bez szaleństw. :czekam2:

Zdecydowanie rządzi wersja z 1995 r. :serduszkate:

Harry_the_Cat - Śro 12 Sie, 2015 23:49

Zgadzam sie. Nie w calej rozciaglosci, bo dla mnie to juz nawet sie tego ogladac nie da ;)
Eeva - Czw 13 Sie, 2015 08:37

Wiadomo nie od dziś że wersja z 95 roku rządzi :-)
Ale ja mam jakiś sentyment do tej wersji z Rupertem. Ma piękną ścieżkę dźwiękową.

BeeMeR - Czw 13 Sie, 2015 11:18

Ja ma totalny brak sentymentu - teraz, po kilku latach pamiętam głównie zasmarkaną Annę biegnącą do Ruperta :roll:
1995 zdecydowanie rządzi :szacuneczek:

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 11:19

BeeMeR napisał/a:
zasmarkaną Annę biegnącą do Ruperta

Ej to było całkiem urocze! :-)

BeeMeR - Czw 13 Sie, 2015 11:26

Urocze? :confused3:
A pocałowanie obsmarkanej Anny? :obrzydzenie:

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 11:27

oj dobra, dobra, czepiasz sie :D
JA uważam, ze to urocza wersja ze śliczną muzyka, ale uznaję wyższość wersji z 95 :D

Trzykrotka - Czw 13 Sie, 2015 12:12

No dobra, jeśli, zasmarkany pocałunek, o który ona tak prosi... i prosi... i nadstawia się w nieskończoność :-P można jeszcze darować. Ale że ona ma tłuste włosy przez cały czas? Nawet do ślubu nie umyła :twisted:
(Eeva, z góry przepraszam, bo wiem, że lubisz :kwiatek: ale tak kocham powieść, że nie daruję jej masakrowania serialem)

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 12:27

Jesteście okropne i okrutne! Dla mych delikatnych uczuć i biednej Anny :D
BeeMeR - Czw 13 Sie, 2015 13:35

Uczucia uczuciami - ale te włosy to doprawdy są zniechęcające - braku urody się nie czepiam, bo na to się większego wpływu nie ma, ale włosy? zasmarkanie?
A już największy problem mam z zapłakanymi/zasmarkanymi pocałunkami - w dramach też ;)
Wiem, czepiam się :mrgreen:

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 13:42

Jesteście nieczułe!
Tamara - Czw 13 Sie, 2015 13:47

Rupert nijak nie wygląda na zahartowanego w bojach , pewnego siebie matrosa , a Anna niestety wygląda na brudną i obleśną , fuuuuj :obrzydzenie:
Trzykrotka - Czw 13 Sie, 2015 13:51

Ale jesteśmy nieromantyczne :zawstydzona2:
Eeva, zwal to na pesel :-D i lub sobie dalej.

Mnie po tych nowych Perswazjach została w głowie jedna pozytywna myśl: trzeba jechac do Bath, bo pięknie się w serialu prezentowało :lol:

Eeva - Czw 13 Sie, 2015 13:53

Trzykrotka napisał/a:
trzeba jechac do Bath, bo pięknie się w serialu prezentowało

Tak! To samo pomyślałam!

Fibula - Czw 13 Sie, 2015 18:58

BeeMeR napisał/a:
Uczucia uczuciami - ale te włosy to doprawdy są zniechęcające - braku urody się nie czepiam, bo na to się większego wpływu nie ma, ale włosy? zasmarkanie?
A już największy problem mam z zapłakanymi/zasmarkanymi pocałunkami - w dramach też ;)
Wiem, czepiam się :mrgreen:

Anna ma też fatalnie obgryzione (?) paznokcie, ale i tak lubię te Perswazje. :wink:

ita - Nie 15 Kwi, 2018 14:06

Dzisiaj do prasowania były Peswazje z 2007. Ja już kiedyś oczywiście je oglądałam, to nie był pierwszy raz. Przerzuciłam kilka ostatnich postów i widzę, że Ameryki moją opinią nie odkryję. Muzyka przepiękna, z takim lekkim klimatem niepokoju. Chętnie bym sobie jej słuchała, bez filmu. Sally Hawkins to zupełnie nie moja Ann, czytając książkę, zupełnie inaczej ją sobie wyobrażałam. Nawet nie chodzi mi o rysy (rzecz gustu), ale ona jest jakoś w tym filmie - zaniedbana? Kapitan, bardziej typ wymuskanego salonowa, niż żeglarza. W filmie tak to ustawili, że "on" jest atrakcyjniejszy od "niej", w dodatku wydaje się być młodszy :mysle:
Końcówka filmu - eeee co najmniej dziwna. Jak widziałam Ann biegnącą przez to piękne (tak, Trzykrotko) Bath, to aż się sama zmęczyłam. Po co aż tak? Scena pocałunku :bejsbol: To właściwie powinno się nazywać scena żebrania o pocałunek. Okropna jest. I wydaje mi się zupełnie nieprawdziwa. Ostatnia scena, taniec na trawniku. Hm, no nie wiem, nie wiem, znowu pytanie - po co? Zupełnie nieprawdopodobne, dla mnie - wcale nie romantyczne, śmieszne bardziej. Sama nie wiem, która z tych dwóch scen żenuje mnie (dosłownie żenuje) mnie bardziej :mysle:
Może powinnam obejrzeć jakąś inną wersję Perswazji?

Jotka - Nie 15 Kwi, 2018 14:44

Perswazje 1995. Mnie zachwyca przemiana Anny, dodatkowo Kapitan to wypisz, wymaluj mąż mojej koleżanki :wink: ,choć osobiście nie przepadam za tym typem urody.
BeeMeR - Nie 15 Kwi, 2018 18:38

Jotka napisał/a:
Perswazje 1995
zdecydowanie :kwiatek:
Admete - Nie 15 Kwi, 2018 20:22

Zdecydowanie Perswazje z 1995 roku, bardzo zgodne z książką. Anna może nie piękna,a le pięknieje pod wpływem uczuć. Kapitan to Ciaran Hinds, więc wiesz pewnie, że nie przystojniak, ale męski i na kapitana jak najbardziej wygląda.
ita - Nie 15 Kwi, 2018 20:44

Admete napisał/a:
Kapitan to Ciaran Hinds, więc wiesz pewnie, że nie przystojniak, ale męski i na kapitana jak najbardziej wygląda.

Widziałam zdjęcia z tej wersji. CH bardzo na nich mi się podoba. Stawiam bardziej na męskość, niż salonową przystojność.
To muszę sobie koniecznie zorganizować tą wersję.

Caitriona - Nie 15 Kwi, 2018 22:02

Dołączam do dziewczyn - Perswazje z 1995 roku. Sama muszę chyba sobie odświeżyć ten film.