To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Daebak! Szczęśliwa trzynastka...

BeeMeR - Nie 26 Lis, 2017 22:21

Moją telepatką byłaby Han Gro (Marriage not dating) ;) w nieco innym stylu niż babylonowa ;)

Cantabile 14 :frustracja:
Jakie to durne :frustracja:
Boguś wyraźnie się podciągnął z aktorsko później :)
Inna sprawa, że też ma głupią tą swoją rolę tutaj :roll:

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 22:44

A ja dokończyłam dziś Candebile, ufff. W ostatnim odcinku Boguś dyrygował orkiestrą kolejny raz, do tego utworu:
https://www.youtube.com/watch?v=SHlbZphoAjk
Nie mam linku do sceny z dramy, więc podrzucam samą muzykę do owertury Verdiego La Forza del Destino :)

Nic nowego nie zaczęłam, usiłowałam skończyc stronę haftu (i skończyłam wreszcie, uff), obejrzałam za to powtórkowo 1. odcinek AM88.

Agn - Nie 26 Lis, 2017 22:58

Aragonte napisał/a:
Ciekawe, od czego głowa cię boli - zmęczenie, pogoda? :pociesz:

Może mózg mi się wreszcie wykluwa. W moim wieku taki proces ma prawo boleć. :P

Obecnie zrobiłam sobie gorącą herbatkę z cytryną w ilości ogromnej i jadę przez odcinek nr 8. DS coraz ładniej jakoś wygląda. Albo ja się przyzwyczaiłam, na początku miałam wrażenie, że jej nieszczególnie pasuje ta fryzura.
Bo Ra z tym sprawdzaniem portfela siostry jest tak bezczelna, że strzymać nie mogę. Ktoś jej powinien tak w łeb strzelić, że by się kopytami nakryła.
Rodzice za to się pokłócili, co skończyło się podbitym okiem u męża. Więc teraz mówią do siebie formalnie, wprawiając dzieci w solidną konsternację. ;)
U bogaczy zaś starszy syn ma mieć operację (a operował go będzie lekarz, którego gra aktor, którego ja znam z Angry mom).
Nic to - paczka przyjaciół wybrała się do kina. Po drodze zgarniają Teaka (to w sumie smutne, że tak naprawdę znam imię tylko jednego bohatera, a reszty z grubsza inicjały), który na widok DS rozjaśnia się jak żaróweczka.
Ciekawe, na czym byli w kinie? Bo na kasecie oglądali La bamba (rany, znam ten film!). A jak Bo Ra rozmawiała z koleżanką i potem walnęła focha, to w tle leciał szlagier z Top gun.
No i takie tam pitu-pitu...

BeeMeR - Nie 26 Lis, 2017 23:08

Aragonte napisał/a:
obejrzałam za to powtórkowo 1. odcinek AM88.
Jak coś poprawiałaśto podeślij :kwiatek:

Agn napisał/a:
to w sumie smutne, że tak naprawdę znam imię tylko jednego bohatera, a reszty z grubsza inicjały
Jeszcze Bo Rę znasz ;)
Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:12

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ciekawe, od czego głowa cię boli - zmęczenie, pogoda?

Może mózg mi się wreszcie wykluwa. W moim wieku taki proces ma prawo boleć.

Ty, czekaj - mnie też dzisiaj głowa cały dzień bolała. To jest dla mnie jeszcze szansa? :-P Że coś się wykluje? :-P

Agn napisał/a:
Ciekawe, na czym byli w kinie? Bo na kasecie oglądali La bamba (rany, znam ten film!). A jak Bo Ra rozmawiała z koleżanką i potem walnęła focha, to w tle leciał szlagier z Top gun.

Chyba nie powiedziano, co było w kinie. Ale na pewno potem przewijał się Forrest Gump i Wywiad z wampirem (idealny na randkę, hue hue :mrgreen: ).

I masz rozpiskę imion :wink:
Deon Suk/Duk Seon (są różne zapisy) - bohaterka
Okularnik/Doradca - Dong Ryong
pierwsze zauroczenie DS - Sun Woo
Jung Hwan - młodszy syn prezydenta Kima :mrgreen:

Imię Taeka już znasz, nazywa się Choi, jakby co :wink: Choi Taek.

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:15

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
obejrzałam za to powtórkowo 1. odcinek AM88.
Jak coś poprawiałaśto podeślij

Sporo poprawiałam, bo tam chyba było najwięcej błędów. Jestem w końcówce, zaraz skończę. Ale chciałabym jeszcze zerknąc na honoryfikaty i jeśli się uda, to przywrócic hyungi, unni, noony i imja, gdzie w oryginale było.

BeeMeR - Nie 26 Lis, 2017 23:20

Aragonte napisał/a:
W ostatnim odcinku Boguś dyrygował orkiestrą kolejny raz,
To i dobrze, bo w 15. głównie snuł się z kąta w kąt i cośtam gadał. Główny nie lepszy - masakra, w pewien sposób głupszy od Siwonowego :zalamka:
Finał zobaczę jutro.

Aragonte napisał/a:
Chyba nie powiedziano, co było w kinie. Ale na pewno potem przewijał się Forrest Gump i Wywiad z wampirem
i Dirty Dancing :mrgreen:
Agn - Nie 26 Lis, 2017 23:23

BeeMeR napisał/a:
Jeszcze Bo Rę znasz

I Sun Woo, jak tak pomyśleć.
Aragonte napisał/a:
Ty, czekaj - mnie też dzisiaj głowa cały dzień bolała. To jest dla mnie jeszcze szansa? Że coś się wykluje?

Ciebie bolała, bo ciężko pracujesz. To inny przypadek. ;)
Aragonte napisał/a:
Ale na pewno potem przewijał się Forrest Gump i Wywiad z wampirem (idealny na randkę, hue hue ).

Ale... to są filmy z lat 90-tych. Chyba że to później-później, bo tam chyba kilka lat mija. To tu od 88' roku musi minąć 6... :mysle:
Aragonte napisał/a:
Imię Taeka już znasz, nazywa się Choi, jakby co Choi Taek.

Tak, to pamiętam, bo do niego mówią "mistrzu Choi".

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:35

Agn napisał/a:
Ciebie bolała, bo ciężko pracujesz. To inny przypadek. ;)

Przypuszczam, że wątpię :-P

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Ale na pewno potem przewijał się Forrest Gump i Wywiad z wampirem (idealny na randkę, hue hue ).

Ale... to są filmy z lat 90-tych. Chyba że to później-później, bo tam chyba kilka lat mija. To tu od 88' roku musi minąć 6... :mysle:

Tak, one będą na tapecie w 1994 roku - jest przeskok czasowy na pewnym etapie. Ale to jeszcze przed tobą :)

Agn - Nie 26 Lis, 2017 23:36

Aragonte napisał/a:
Przypuszczam, że wątpię

E tam. :-P

No ale ja dalej oglądam. Bo Ra rozstała się z facetem, a nad nią parasol trzyma Sun Woo z oczami zbitego psa.

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:38

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
W ostatnim odcinku Boguś dyrygował orkiestrą kolejny raz,
To i dobrze, bo w 15. głównie snuł się z kąta w kąt i cośtam gadał.

No niestety, taka jest ta drama :zalamka:
Szkoda, że nie pokazali całego dyrygowanego kawałka - będzie tylko częsc próby, uprzedzam cię, nie tak, jak w przypadku "Mambo" :-| Ale dobre i to.

Skończyłam korekcic finałowy odcinek AM88, ale jutro jeszcze go zweryfikuję z obrazem, jeśli się uda.

Teraz pod prysznic, a do poduszki może sobie jeszcze coś obejrzę - coś nowego może? :mrgreen:

Edit: Agn, skoro to ósmy odcinek, to był już taniec kraba w wykonaniu DS? I jak ci się podobało zgarnianie Taeka spod klubu w wykonaniu Deok Sun, tj. jak mu kazała szorowac po torbę na oczach jego fanów? :lol:

Trzykrotka - Nie 26 Lis, 2017 23:40

Ja obejrzałam do operacji Bogusia, przeskakując co nieco, ale niewiele, o muzyka była piękna. Interakce między bohaterami nadal męczące i w sumie niezmienne, pojawai się słynna pianistka i arogancki tatuś, oraz wujek majaczy na horyzoncie, ale w orkiestrze więcej tego samego i nikt się szczególnie nie zmienia :roll: Bogus zrobił swoje bardzo udanie, ale naprawdę lepiej, że poprzednia (IRY)i nastęone role były ciekawsze.
Sicilienne jest do zakochania się :serduszkate: Urzekająca muzyka. Przesłuchałam ileś wykonań na Yt i bardziej podoba mi się wersja na fortepian i wiolonczelę, niż harfę i obój. Szkoda, że bohaterowi Bogusia nie było dane zagrać tego duetu na scenie. Utwór Rachmaninowa też wspaniały :oklaski:

Edit: a na pierwszej randce byli na Ostatnim cesarzu - Taek nie doczekał wyrastania z pieluch i odpłynął w objęcia Morfeusza :lol:
Taniec kraba i chwytanie na lasso - moje ulubione kawałki z 8 odcinka :serce:

Agn - Nie 26 Lis, 2017 23:43

Aragonte napisał/a:
jak ci się podobało zgarnianie Taeka spod klubu w wykonaniu Deok Sun, tj. jak mu kazała szorowac po torbę na oczach jego fanów?

Najbardziej to mi się w tym wszystkim podobały miny jego fanów. No bo jakże to tak? Do MISTRZA??? :lol:

Był też dowcip o pierdzeniu. :roll:

No ale mniejsza o pierdy - 2 lata wstecz Bo Ra tuli Sun Woo na pogrzebie jego taty i pozwala mu się wyszlochać. Bardzo ładna i bardzo ładnie zagrana przez aktorów scena. :)

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:46

Trzykrotka napisał/a:
Sicilienne jest do zakochania się Urzekająca muzyka. Przesłuchałam ileś wykonań na Yt i bardziej podoba mi się wersja na fortepian i wiolonczelę, niż harfę i obój.

Dla mnie to też przepiękne zestawienie :serduszkate: Chciałabym takie miec w swojej kolekcji muzykaliów.

Trzykrotka napisał/a:
Bogus zrobił swoje bardzo udanie, ale naprawdę lepiej, że poprzednia (IRY)i nastęone role były ciekawsze.

Uhm, i Salomon z pustego nie naleje :roll: W każdym razie miło na niego się patrzy, nawet jeśli niewiele ma tam do zagrania.
I chyba ta rola była jednak wcześniejsza? :mysle: IRY to 2015 rok, AM88 to też 2015 (i początek 2016), a Candebile jest z 2014 roku. Zdecydowanie więcej do zagrania miał jako Min i jako Taek. Księcia z Moonlight jeszcze nie oceniam :wink:

Trzykrotka - Nie 26 Lis, 2017 23:47

Agn napisał/a:

Najbardziej to mi się w tym wszystkim podobały miny jego fanów. No bo jakże to tak? Do MISTRZA??? :lol:

Gdyby jeszcze słyszeli jak kochani przyjaciele posyłają DS po MISTRZA, bo przecież sam do kina nie trafi i będzie się błąkał.
Z fryzurą masz rację. Na poczatku miała bardzo krótkie włosy, potem zapuściłą do długości równej z brodą i ładnie wyglądała.

Aragonte - Nie 26 Lis, 2017 23:49

Agn napisał/a:
2 lata wstecz Bo Ra tuli Sun Woo na pogrzebie jego taty i pozwala mu się wyszlochać. Bardzo ładna i bardzo ładnie zagrana przez aktorów scena.

No i masz wyjaśnienie, czemu Sun Woo widzi ją inaczej od większości mieszkańców osiedla :wink:

Trzykrotka napisał/a:
Agn napisał/a:
Najbardziej to mi się w tym wszystkim podobały miny jego fanów. No bo jakże to tak? Do MISTRZA???

Gdyby jeszcze słyszeli jak kochani przyjaciele posyłają DS o MISTRZA, bo przecież sam do kina nie trafi i będzie się błąkał.

I kazali mu go mocno trzymac za rękę, żeby się nie zgubił :-P

Inna sprawa, że ileś tam odcinków później jakoś sam do kina trafił i nawet zdołał kupic bilety :wink:

BeeMeR - Nie 26 Lis, 2017 23:52

Agn napisał/a:
Bo Ra rozstała się z facetem, a nad nią parasol trzyma Sun Woo z oczami zbitego psa.
SW jest przypadkiem beznadziejnym ;)

Aragonte napisał/a:
Nie pokazali całego dyrygowanego kawałka
Nie spodziewam się cudów, po tym jak mi zagadali koncert Czajkowskiego i solowy występ :czekam2:
Trzykrotka - Nie 26 Lis, 2017 23:53

Bo Ra miała warstwy i tylko Sun Woo wiedział, że tak naprawdę jest mądra, dobra i potrafi być miła. Bardzo się wzruszyłam na tej scenie, kiedy ona tak ciepło go przytula i nie mówi nie płacz, tylko wręcz przeciwnie. Znowu okazuje się, że dzieciaki najlepiej radzą sobie same z uczuciami swoich rówieśników. Taeka pocieszyli przyjaciele, Sun Woo - Bo Ra.
Pierdzenie pod kołderką będzie stałym motywem spotkań w gronie męskim :mrgreen:

Aragonte napisał/a:

I chyba ta rola była jednak wcześniejsza? :mysle: IRY to 2015 rok, AM88 to też 2015 (i początek 2016), a Candebile jest z 2014 roku.

No przecież - mnie cały czas siedzi w głowie AM1988, która była zaraz po IRY.

Agn - Nie 26 Lis, 2017 23:59

Trzykrotka napisał/a:
Gdyby jeszcze słyszeli jak kochani przyjaciele posyłają DS po MISTRZA, bo przecież sam do kina nie trafi i będzie się błąkał.

Co wszyscy chórkiem stwierdzili. :lol:
Trzykrotka napisał/a:
Pierdzenie pod kołderką będzie stałym motywem spotkań w gronie męskim

Flechm! :obrzydzenie:

DS wdała się w bójkę w obronie braciszka z jakimiś dziewuszyskami. I byłoby ok, ale scena na komisariacie nie wyszła. Jest za długa, ciągnie się jak flaki z olejem - wszyscy się przepraszają, wchodzą kolejne osoby z rozdartą mordą i znowu się wszyscy nawzajem przepraszają. :czekam2:

Trzykrotka - Pon 27 Lis, 2017 00:07

Agn napisał/a:
I byłoby ok, ale scena na komisariacie nie wyszła. Jest za długa, ciągnie się jak flaki z olejem - wszyscy się przepraszają, wchodzą kolejne osoby z rozdartą mordą i znowu się wszyscy nawzajem przepraszają. :czekam2:

Zgadzam się, przy drugim oglądaniu ją przewinęłam, choć za pierwszym razem podobało mi się, jak rodzice Duk Seon zagraniają pod skrzydła te dwie nowe dziewczyny, które ewidentnie nie radzą sobie w życiu - jedna z sobą, druga z młodszą siostrą. Ta dziewczyna Taeka nawiasem mówiąc grała w Coin Locker Girl, BeeMer? Też miała długie farbowane włosy. Chyba, że jej nie poznałam na yt.

BeeMeR napisał/a:
SW jest przypadkiem beznadziejnym ;)

Jest wzorcowym dobrym chłopcem, który na dodatek bosko całuje :serce: Jung Hwan też występował z parasolem, ale tego drugiego elementu zabrakło....

Agn - Pon 27 Lis, 2017 00:28

Hmm dziwne. Tak czułam, że to ojciec podwędził te 30 000 won z portfela małżonki... ale drama pokazuje, jak je podkrada już z limem, a przecież kiedy zniknęły pieniądze, to lima jeszcze nie miał. :mysle:

Edycja: O, starszą wersję brata DS gra starsza wersja Yi Bang Ji! :serce: Co on ma za spodnie?! Wygląda, jakby założył piżamę. To pewnie spodnie do baseballa, ale... hm... :P

Edycja 2: Dziuszki, myśmy się już z tego umiarkowanie cieszyły?
http://asianwiki.com/Mr._Sunshine
Obsada zacna - Lee Byun Hun, Pasikonik i JASIEK!!! Ale KES u scenariuszowego steru... nie ufam jej...

Aragonte - Pon 27 Lis, 2017 00:38

Już nie zgłębiłam, co z tymi pieniędzmi było - może przy powtórce wyłapię nieścisłośc :wink:

Trzykrotko, a propos tego, co ci pisałam w esmesie o filmowaniu niemal równoległym IRY i AM88: zgodnie z tym, co czytam na Asianwiki, AM88 było filmowane tak:
First script reading took place in the afternoon on July 8, 2015 at CJ E&M CENTER in Sangamdong, Seoul.
Filming began July 31, 2015 at a drama set in Uijeongbu, Gyeonggi Province, South Korea.

http://asianwiki.com/Reply_1988
Emisja trwała od 6 listopada 2015, ale wiadomo, że musieli miec nakręconą sporą częśc przed emisją.
Z kolei IRY było emitowane od 22 czerwca do 11 sierpnia tego samego roku, więc kręcenie ostatnich odcinków (bo chyba nie było tu preprodukcji) musiało nałożyc się na początek filmowania Answer Me 1988. To by dodatkowo wyjaśniało, dlaczego na początku Taeka jest tak mało - był zajęty na innym planie uśmiechaniem się złowieszczo, nie miał czasu na siedzenie nad planszą do baduka :wink:

Agn napisał/a:
Edycja 2: Dziuszki, myśmy się już z tego umiarkowanie cieszyły?
http://asianwiki.com/Mr._Sunshine
Obsada zacna - Lee Byun Hun, Pasikonik i JASIEK!!! Ale KES u scenariuszowego steru... nie ufam jej...

Ja też jej nie ufam, ale na pewno sprawdzę tę dramę z uwagi na Jaśka :wink:

Trzykrotka - Pon 27 Lis, 2017 00:54

I ja nie ufam, ale trochę na przekór mam zamiar sprobowac obejrzeć, z racji na bulwers amerykański: różnica wieku między główną parą ma być za duża, no za duża.
Pasikonik mnie nie rusza, ale Jaśka obejrzalabym.
Tatuś podkradal kasę zanim dostał w oko i po tym jak dostał w oko. Proste wyjaśnienie :thud:

Aragonte - Pon 27 Lis, 2017 00:58

Trzykrotko, masz rację, to całkiem rozsądne wyjaśnienie :-D

Przejrzałam sobie 9. odcinek Producers, próbując wyłapac cameo Bogusia, ale to chyba jednak wyższa szkoła jazdy (przyciskiem przewijania :mrgreen: ), będę musiała poczekac z obejrzeniem tej migawki aż do rzetelnego oglądania :wink:

Trzykrotka - Pon 27 Lis, 2017 06:37

On tam był naprawdę przez krótkie mgnienie oka. W takim długim odcinku trudno to będzie wyłowić. Pojawiał się podczas programu Music Bank, który prowadził wtedy rzeczywiście, razem z Irene z Red Velvet.