To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Deanariell - Sob 29 Paź, 2016 20:28

Admete napisał/a:
Zaczynam dziś powtórkę filmową WP.

Brawo Ty! ;) Miłego podróżowania przez Śródziemie. :mrgreen:

Admete - Sob 29 Paź, 2016 21:20

Aga była, więc na razie nie zaczęłam, ale bardzo mnie ciągnie.
RaczejRozwazna - Śro 18 Sty, 2017 14:10

Miłośnicy Tolkiena organizują wyprawę do Anglii i Kornwalii. Jaaa ale mnie ciągnie....

http://www.elendilion.pl/...8-15-maja-2017/

Deanariell - Śro 18 Sty, 2017 20:34

RaczejRozwazna napisał/a:
Miłośnicy Tolkiena organizują wyprawę do Anglii i Kornwalii.

Faaaaajnie mają... :slina: :cry2:

Aragonte - Śro 18 Sty, 2017 22:45

Świetna sprawa, ale trochę to kosztuje. Część tych miejsc już widziałam (tych w Oxfordzie), więc mnie już az tak nie kusi, na szczęście.
Deanariell - Śro 18 Sty, 2017 23:19

Ja, to sobie mogę tylko pomarzyć o czymś takim... :roll:
Anaru - Sob 04 Lut, 2017 20:17

Pojechałabym :excited:
trifle - Nie 05 Lut, 2017 10:40

Noo, ja też, mimo tego, że autokar. Nie czaję, czemu nie można polecieć do Londynu i stamtąd już jechać do Oxfordu itp. Nie lubię autokarów ;) Można jednakowoż zapisać sobie ten plan, żeby wiedzieć, co można obejrzeć ;)

Cena wycieczki hardcorowa dość...

Anaru - Nie 05 Lut, 2017 16:16

Dla mnie ciut zbyt hardcorowa, ale tereny cudne :serce:
trifle - Nie 05 Lut, 2017 19:59

No dla mnie też zbyt hardcorowa. Zwłaszcza jak nie znam ludzi i wydaje mi się względnie łatwe to do zorganizowania samemu za mniej. Ale tereny super, marzy mi się Kornwalia bardzo...
Aragonte - Czw 16 Lut, 2017 15:25

Ma być jakiś film biograficzny o Tolkienie:
http://niestatystyczny.pl...o/#.WKW2LWMTUnI

Admete - Czw 16 Lut, 2017 15:28

Fajnie by było, Lewis już dawno miał.
Deanariell - Czw 16 Lut, 2017 16:17

Admete napisał/a:
Fajnie by było, Lewis już dawno miał.

No nie? :roll: To jakiś skandal, ale lepiej późno, niż wcale. ;) Byle był rozsądnie i ciekawie zrobiony. :mysle: :trzyma_kciuki: :cool:

Admete - Pią 03 Mar, 2017 15:11

Znów zaglądam do Shippeya. Przedtem o tym zapomniałam - słowo hammer z j. angielskiego jest spokrewnione z naszym słowiańskim kamieniem ( kamy ).
Deanariell - Sob 04 Mar, 2017 02:02

Admete napisał/a:
Znów zaglądam do Shippeya. Przedtem o tym zapomniałam - słowo hammer z j. angielskiego jest spokrewnione z naszym słowiańskim kamieniem ( kamy ).

Bo wszystko jest Jednością. ;) Ciekawe, dobrze wiedzieć. :kwiatek:

Admete - Sob 04 Mar, 2017 06:16

Czasem sobie myślę, że już niczego nie chce mi się uczyć, ale to nieprawda. Nie chce mi się studiować kolejnych niepotrzebnych rzeczy,a le gdybym mogła uczestniczyć w jakiś wykładach z takiego tematu jak pokrewieństwa i rozwój języków, to chętnie bym to zrobiła.
Deanariell - Sob 04 Mar, 2017 11:14

Admete napisał/a:
Czasem sobie myślę, że już niczego nie chce mi się uczyć, ale to nieprawda. Nie chce mi się studiować kolejnych niepotrzebnych rzeczy,a le gdybym mogła uczestniczyć w jakiś wykładach z takiego tematu jak pokrewieństwa i rozwój języków, to chętnie bym to zrobiła.

To ja mam podobnie. ;) :przytul: Tym bardziej, że na początku był "LOGOS". :mrgreen:

praedzio - Sob 04 Mar, 2017 12:20

Deanariell napisał/a:
ym bardziej, że na początku był "LOGOS".

A nie muzyka? :sprytny:

Deanariell - Sob 04 Mar, 2017 12:33

praedzio napisał/a:
A nie muzyka?

Muzyka, to w Ardzie (Ziemi Alternatywnej). :sprytny: W świecie realnej egzystencji Mistrza - logos. ;) Wszak na początku było słowo, od słowa zaczęła się muzyka. :) Zresztą - muzyka to inna wersja języka mówionego. :mrgreen: Każdy język przecież ma swoją własną melodię, więc nie ma tu cienia konfliktu.

Aragonte - Pon 13 Mar, 2017 21:09

Wróciłam niedawno do LOTR i czytam sobie bez pośpiechu. Powoli zbliżam się do Rivendell :wink:
Agn - Pon 13 Mar, 2017 21:10

Muszę za jakiś czas wrócić do LOTR. :serce:
Aragorn, Boromir, Faramir... Ech... :serce2:

Admete - Pon 13 Mar, 2017 21:11

Tez mam ochotę. Ale czasu nie mam....
Aragonte - Pon 13 Mar, 2017 21:37

Ja czytam, gdzie się da - w dużym stopniu w autobusach :wink:
Przypominam sobie swoje sympatie - dalej lubię Sama i Merry'ego, no i Obieżyświata :mrgreen:

Deanariell - Pon 13 Mar, 2017 23:20

Aragonte napisał/a:
no i Obieżyświata

Ech... Moja miłość na długo przed wersją filmową :serce: - na szczęście jednak Viggo był tak cudowny w tej roli, że sprostał wymogom mojej wyobraźni i stopił się idealnie z wersją książkową. :slina: :serce2:

Admete - Wto 14 Mar, 2017 07:18

Ja czytam co innego nieustannie ;) Zawsze mam coś do czytania.