To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Fajny serial wczoraj widziałem ...

BeeMeR - Śro 14 Lip, 2010 15:46

Słuszna decyzja :mrgreen:
Admete - Śro 14 Lip, 2010 17:21

Ja nawet kiedyś zaczęłam oglądać, ale chyba wybitnie nie miałam nastroju do oglądania filmów tego typu. Obiektywnie patrząc jest to sprawnie zrealizowany, dobrze zagrany serial sensacyjny.
Caitriona - Śro 14 Lip, 2010 20:14

BeeMeR napisał/a:
Słuszna decyzja

Skoro popierasz moją decyzję, to się zabiorę, od jutra, bo dziś kończymy świętować urodziny mojej bratanicy i jestem juz kompletnie wypruta... ;)

Anaru - Śro 14 Lip, 2010 20:56

Basiu, dorzuć do zbiorku dla mnie :mrgreen:
BeeMeR - Śro 14 Lip, 2010 21:11

Anaru napisał/a:
Basiu, dorzuć do zbiorku dla mnie :mrgreen:
Ależ przecież nie chciałaś :P
;)

Anaru - Czw 15 Lip, 2010 13:09

Zmieniłam zdanie :mrgreen:
spin_girl - Nie 18 Lip, 2010 19:49

Ostatnio jestem uzależniona od serialu, który przestali kręcić w 2008 roku, po 5 sezonach. W Polsce właśnie zaczęto nadawać pierwszy sezon, na Polsacie chyba, pod tytułem "Orły z Bostonu". Tytuł oryginalny to "Boston Legal", jest to spin-off lecącego w USA bardzo długo "The Practice", które też chciałam oglądać, ale nie ma :(
W każdym razie "Boston Legal" jest świetne. Mamy w nim pokazaną grupę adwokatów z czołowej bostońskiej kancelarii. W każdym odcinku są przedstawione przynajmniej dwie sprawy, które ci prawnicy prowadzą. Sprawy są ciekawe, prawnicy są niesamowicie dobrzy w swoim zawodzie, mają świetne argumenty, ich mowy końcowe to majstersztyk. W międzyczasie mamy możliwość oglądania pewnych wątków prywatnych z ich życia (ale nie bardzo głęboko ingerujących w treść), które są bardzo ciekawe, ponieważ bohaterowie to osoby wybitnie inteligentne i bardzo bogate, a jednocześnie niezwykle realistycznie i krytycznie nastawione do życia i społeczeństwa, a w znacznej większości ekscentrycy, szczególnie główny bohater Alan Shore, który jest niesamowitym ekscentrykiem, nigdy nie przestającym zadziwiać. Zresztą cała kancelaria jest niesamowita, serial ma wyjątkowo wartką akcję, dużo humoru w bardzo dobrym gatunku a w dodatku jest dość zaangażowany politycznie, co stanowi miłą odmianę od 99% amerykańskich produkcji.

BeeMeR - Pon 19 Lip, 2010 12:34

spin_girl napisał/a:
"The Practice", które też chciałam oglądać, ale nie ma :(
jak nie ma jak jest ;) -> pw
BeeMeR - Pią 23 Lip, 2010 19:25

Od czasu do czasu lubię przetestować granice mojej wytrzymałości na bzdury ;)

I między innymi nie mogłam się powstrzymać, by zobaczyć końcówkę amerykańskiego "Życia na Marsie", jak przeczytałam, że "uwłacza inteligencji widzów" :twisted:

No więc, jak pierwszy odcinek, który kiedyśtam obejrzałam był niemal dokładną kalką brytyjskiej produkcji,

tak końcówka nie mogłaby być dalsza :omg:
A zatem, Sam Tyler, zwany przez swoich współpracowników kosmonautą/astronautą ratuje siebie jako dziecko ze szponów własnego ojca

Niby romansuje z tzw. Bezjajeczną i zdobywa uznanie wyglądającego na zmęczonego szefa (Harvey Keitel) i kolegów

a następnie - tadam!
Spoiler:

Budzi się na statku kosmicznym u kresu wyprawy na Marsa: - deszcz meteorytów uszkodził mu kapsułę, więc zaprogramowany sen o byciu gliną w 2008 przeskoczył na 1973 rok i mieszał ile wlezie. Jeszcze był jakiś blekot marsjańskiej misji "szukania genów" (-> Gene Hunt) :roll: a wszystko w rytm piosenki Eltona Johna, choć mowa dalej o Davidzie Bowie i "Life on Mars".
Nie ma to lak dosłowne potraktowanie tematu....

BeeMeR - Sob 24 Lip, 2010 11:17

Zachwyty zaś moje kierują się w stronę brytyjskiego pierwowzoru o tym samym tytule:

Życie na Marsie (BBC)

ciesze się bardzo, że mi po pierwszym odcinku wybito z głowy USA na rzecz BBC :mrgreen: Oba wszakże wychodzą z tego samego punktu wyjścia, że w wyniku wypadku policjant Sam Tyler przenosi się w czasie z 2008 do 1973 roku i trafiwszy do tamtejszego grona policji pod kierunkiem komendanta (wspaniały, niepodrabialny nawet przez Harvey'a Keitela Philip Glenister jako Gene Hunt :oklaski: ) rozwiązuje kryminalne zagadki wedle reguł tamtych czasów, niekiedy dość absurdalnych dzisiaj.
Wspaniale oddany jest nieco obskurny czasami klimat lat siedemdziesiątych, ubrania, fryzury, a przede wszystkim wystrój wnętrz - rewelacja :excited: No i cudne relacje na linii Sam Tyler-Gene Hunt :rotfl:
Polecam bardzo :banan_Bablu:

Sam Tyler

Gene Hunt i koledzy z pracy :mrgreen:

mój hit serialu, czyli urocze mieszkanie Sama :mrgreen:

i rzut oka na okolicę i okoliczności przyrody :mrgreen: :

A tu mam wrażenie kręcili też North & South :mrgreen:

Admete - Sob 24 Lip, 2010 14:20

Life on Mars jest jednym z moich ulubionych seriali :)
Caitriona - Sob 24 Lip, 2010 22:19

BeeMeer fajnie że Ci się Life on Mars spodobało :D :D Świetny serial. Gene Hunt jest fantastyczny, prawda? ;) Pamiętaj o kontynuacji, Ashes to Ashes: moim zdaniem jeszcze lepsza ;)
Admete - Nie 25 Lip, 2010 13:07

Lepsza to moze nie, ale prawie dorównuje LoM ;)
Alicja - Nie 25 Lip, 2010 13:14

dobra dusza, która obdarwała mnie serialem Deadwood powinna być obsypana kwiatami :kwiatek: co ja piszę, powinnam jej ścielić kwiaty pod stopy :mrgreen:
Zabrałam się do oglądania serialu. Świetny klimat westernowsko- hm..kryminalny. Film nakręcony całkiem realistycznie. Dziki Zachód wygląda naprawdę dziko a nie wymuskanie i ślicznie. Kobietom zdarza się mieć zwyczajnie brudne liczka, a niektórzy mężczyźni wanny nie widzieli conajmniej pól roku. W mieście można spotkać rewolwerowców wyjętych spod prawa, złodziei,dziwki, arystokratów, poszukiwaczy złota i zwykłe rodzinne. Te jednak w mniejszości :-P Miasto bezprawia w wydaniu "wild west" wciąga mnie coraz bardziej.
Nie bez znaczenia jest też fakt, iż jednym z gniewnych rewolwerowców jest Seth Bullock, którego potomka ujrzałam w Justified :wink: Obejrzałam dopiero 4 odcinki i ciekawa jestem jak rozwinie się postać Ala, demonicznego właściciela saloonu :mysle:

Admete - Nie 25 Lip, 2010 13:47

To ja chyba też w końcu powinnam się za to zabrać, ale wiecznie czasu brakuje...
Caitriona - Nie 25 Lip, 2010 21:07

Dobra, też miałam się zabrać za Deadwood podczas wakacji: chyba dziś zacznę ;)

Admete napisał/a:
Lepsza to moze nie, ale prawie dorównuje LoM

Oba seriale są jednakowo dobre, ale ja bardziej jednak polubiłam AtA, bo wolę jednak lata 80. i relacje Gene'a z Alex ;)

Caitriona - Śro 28 Lip, 2010 17:55

Zaczęłam Deadwood i lecę normalnie maratonem, tak mi się spodobało :D Teraz doczytałam info w necie, że serial kończy się po trzech sezonach, wrrr... Mam nadzieję, że sprawy się porozwiązują.
Napiszę więcej jutro, bo teraz muszę lecieć ;)

Admete - Śro 28 Lip, 2010 18:28

Dobra, to ja tez zacznę ;) Widzę, że już masz avek stosowny ;)
Alicja - Śro 28 Lip, 2010 21:19

Caitri, rewelacyjny jest twój nowy avek - moje dwie ulubione postacie z Deadwood :-D
ja nie tylko wsiąkłam, ale wręcz utonęłam w tym serialu :roll: muszę go sobie dawkować po 2-3 odcinki, bo nie ma szans na kontynuację
postać Ala jest coraz ciekawsza, a Seth z odcinka na odcinek przystojniejszy :wink:

Caitriona - Pią 30 Lip, 2010 17:50

Pięknie dziękuję, ale avek jest bezczelnie komuś podprowadzony... Ale co tam, podobał mi się ;)

I tak, zdecydowanie są na nim dwie moje ulubione i najciekawsze postacie. Co nie znaczy, że ten serial więcej takich nie posiada. O nie, on pełen jest bardzo wyrazistych i ciekawych postaci. Choćby doktor Cochran, kolejna postać, którą bardzo polubiłam. W Deadwood mamy pełen przekrój ludzi Dzikiego Zachodu: prostytutki, awanturnicy, poszukiwacze złota, stróże prawa, legendy owego czasu, rewolwerowcy, kupcy, kaznodzieje.
Zdecydowanie na pierwsze miejsce wybija się Al Swearengen, właściciel saloonu i człowiek, który mimo wszystkiego zła które zrobił, potrafi być dobry na swój sposób. Poza tym to właśnie on najbardziej przejmuje się tym co będzie z Deadwood i on gra pierwsze skrzypce w rozwiązywaniu różnych problemów. Znany nam z Justified Timothy Olyphant gra szeryfa osady, uczciwego, ale dość momentami brutalnego człowieka. Jest w dodatku małomówny. Ale ogólnie też jest ciekawą postacią.
Cały serial mi się podobał, szczególnie rozpoczęcie drugiego sezonu. Jest w nim i humor, i akcja, i polityka, i romans. Naprawdę szkoda, że zaprzestano produkcji tego serialu: przydałaby się jeszcze jedna seria ;)

Agn - Czw 05 Sie, 2010 22:27

HMPF! Powstał miniserial na podstawie Filarów ziemi Kena Folleta. Ogląda się dobrze, a nawet świetnie. Połknęłam 3 pierwsze odcinki... na razie więcej nie wyemitowano. A ja tu płonę z ciekawości, co dalej. Noż cholewa jasna, ja to się zawsze w coś wkręcę... :frustracja:
http://www.filmweb.pl/ser...emi-2009-534068

Admete - Czw 05 Sie, 2010 23:22

:lol: A tak się broniłas ;)
Agn - Pią 06 Sie, 2010 10:04

Czy ja wiem, czy się tak broniłam? Książki nie dałam rady przebrnąć, ale serial na próbę wzięłam na ząb. Ogląda się naprawdę fajnie. :)
Rufus świetnie wygląda. A Mateuszek jest wzruszający. Jest taką mieszaniną dobrego polityka i naiwnego mnicha. ^^

Admete - Wto 10 Sie, 2010 21:37

Daty odcinków premierowych jesienią:

My Dad Says Season 1 - 23 September
- 30 Rock Season 5 - 23 September
- 90210 Season 3 - 13 September
- American Dad Season 6 - 3 October
- Being Erica Season 3 - 21 September
- Better With You Season 1 - 22 September
- Blue Bloods Season 1 - 24 September
- Boardwalk Empire Season 1 - 19 September
- Body of Proof Season 1 - 24 September
- Bones Season 6 - 23 September
- Breaking Bad Season 4 - July 2011
- Brothers & Sisters Season 5 - 26 September
- Californication Season 4 - 10 Januar 2011
- Castle Season 3 - 20 September
- Chase Season 1 - 20 September
- Chuck Season 4 - 20 September
- Community Season 2 - 23 September
- Cougar Town Season 2 - 22 September
- Criminal Minds Season 6 - 22 September
- CSI: Crime Scene Investigation Season 11 - 23 September
- CSI: Miami Season 9 - 3 October
- CSI: NY Season 7 - 24 September
- Desperate Housewives Season 7 - 26 September
- Detroit 1-8-7 Season 1 - 21 September
- Dexter Season 5 - 26 September
- Eastbound & Down Season 2 - 26 September
- Family Guy Season 8 - 26 September
- Fringe Season 3 - 23 September
- Glee Season 2 - 21 September
- Gossip Girl Season 4 - 13 September
- Grey's Anatomy Season 7 - 23 September
- Happy Endings Season 1 - TBA
- Hawaii Five-O Season 1 - 20 September
- Hellcats Season 1 - 8 September
- Heartland Season 4 - 26 September
- House Season 7 - 20 September
- How I Met Your Mother Season 6 - 20 September
- Human Target Season 2 - 24 September
- It's Always Sunny In Philadelphia Season 6 - 16 September
- Law & Order: SVU Season 12 - 22 September
- Law & Order: LA Season 1 - 29 September
- Lie To Me Season 3 - 10 November
- Life Unexpected Season 2 - 14 September
- Lone Star Season 1 - 20 September
- Lost Girl Season 1 - 12 September
- Mad Men Season 4 - 25 Juli
- Medium Season 7 - 24 September
- Mike & Molly Season 1 - 20 September
- Modern Family Season 2 - 22 September
- Mr Sunshine Season 1 - TBA
- My Generation Season 1 - 23 September
- NCIS Season 8 - 21 September
- NCIS: Los Angeles Season 2 - 21 September
- Nikita Season 1 - 9 September
- No Ordinary Family Season 1 - 28 September
- Off the Map Season 1 - TBA
- One Tree Hill Season 8 - 14 September
- Outsourced Season 1 - 23 September
- Parenthood Season 2 - 14 September
- Private Practice Season 4 - 23 September
- Raising Hope Season 1 - 21 September
- Rules Of Engagement Season 5 - 20 September
- Running Wilde Season 1 - 21 September
- Sanctuary Season 3 - 28 September
- Skins Season 5 - TBA
- Smallville Season 10 - 24 September
- Sons of Anarchy Season 3 - 7 September
- South Park Season 14.5 - 6 October
- Spartacus Season 2 - TBA
- Spartacus: Gods of the Arena Season 1 - January 2011
- Stargate Universe Season 2 - 28 September
- Supernatural Season 6 - 24 September
- Terriers Season 1 - 8 September
- The Big Bang Theory Season 4 - 23 September
- The Cape Season 1 - Midseason 2010/2011
- The Cleveland Show Season 2 - 26 September
- The Closer Season 6 - 9 August
- The Defenders Season 1 - 22 September
- The Event Season 1 - 20 September
- The Good Wife Season 2 - 28 September
- The League Season 2 - 16 September
- The Mentalist Season 3 - 23 September
- The Middle Season 2 - 22 September
- The Office Season 7 - 23 September
- The Simpsons Season 22 - 26 September
- The Vampire Diaries Season 2 - 9 September
- The Walking Dead Season 1 - October 2010
- The Whole Truth Season 1 - 22 September
- Two And a Half Men Season 8 - 20 September
- Undercovers Season 1 - 22 September
- United States of Tara Season 3 - March 2011
- V Season 2 - Midseason 2010/2011
- Weeds Season 6 - 16 August

Z nowych na pewno zainteresuję się The Whole Truth, bo gra tam Rob Morrow.

http://www.spoilertv.com/...ruth-promo.html

Caitriona - Śro 11 Sie, 2010 11:37

Czyli z tych co mnie interesują pierwsi wystartują Sons of Anarchy :D A SPN dopiero pod koniec września...