Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Moje serce ma gęsią skórkę, czyli randka numer 14
Admete - Czw 01 Mar, 2018 07:11 Troll to musi być, bo chyba jasno widać, że GG już na Oh Gonga nie działa, albowiem uzyskał oświecenie Sceny z Ma Wangiem , obręczą i sekretarką Ma Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 07:51 Zdecydowanie coś go oświeciło
Jest krótki artykuł z tymi zdjęciami z walki z Czarnym Smokiem:
https://www.soompi.com/20...pisode-hwayugi/
Na Soompi bardziej się martwią o jakośc efektów specjalnych ze smokiem niż o to, czy SOG sobie poradzi, wierzą w niego jakoś I opinia jest taka, że szramy tylko dodają Oh Gongowi seksowności (ja tylko cytuję... ).Admete - Czw 01 Mar, 2018 08:25 Też sądzę, że zakończenie będzie dobre.Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 08:32 Ale na razie straszą. Preview wreszcie się pojawił, tu są dwie wersje, krótka i półminutowa.
https://youtu.be/jo0CnqLkMfs https://youtu.be/969Fjz5ZYME
Spoiler:
Wygląda na to, że ten wredny polityk zrani/spróbuje zabic JSM podczas przywoływania smoka. A SOG pojawi się jakoś w ostatniej chwili - chyba dowiedział się od wysłannika Niebios, że JSM postanowiła wypełnic misję, bo wygląda na przerażonego. A JSM wygląda na śmiertelnie ranną.
----
At 0:24 of the preview, looks like JSM stabbed herself hence the blood spilled out of her lips. That only happens when you are mortally wounded.
Are the white clad elders urging SOG to kill SJ and hence he shouted "I won't do it" in the end of the preview?
---
Mam jednak wrażenie, że to ten polityk przebił ją mieczem, a nie ona sama, chociaż chyba przymierzała się.
Dialogi z previewu:
Spoiler:
Preview translation:
MW: The unreasonable things that you are doing now, is for the sake of letting SJ survive?
ASN: I am just doing what I am able to do.
ASN: To unleash the world I exist in (?)
SJ: The owner of that position cannot hide
SJ: If it's like this, the world will be in chaos
OG: You/She (?) came because you/she believed?
Subori: This is SJ's choice
SJ: You can't stop anything
OG: I've already said to let me do it!
I think what SJ meant by "the owner of that position" is that she being Sam Jang, cannot hide. If not the world will be in chaos
Trzykrotka - Czw 01 Mar, 2018 10:32 Oj straszą Straszą od odcinka z Białą Czaplą. Najbardziej straszne jest podejście niebian do całej sprawy misji Sam Jang. Obwieścili - a właściwie nawet nie obwieścili, Oh Gong sam się dowiedział, a do Sam Jang chyba w ogóle nikt się nie pofatygował - i sa pewni, że sprawa jest już załatwiona. Nie wiem czy wy też, ale ja miałam wizję misji jako czegoś w rodzaju questu, jakiejś walki dobra ze złem, w którym ma się wybór inny niż tylko złożenie siebie w ofierze. Ale to tutaj mi się nie podoba i niepokoi mnie. Jakkolwiek wierzę w dobre zakończenie. Tyle, że nie wierzę, że odbędzie się to bez ofiar i po dobrej stronie, a i w status quo po wszystkim tez nie wierzę. Nie mam w ogóle wizji, jak to się skończy....
Przejdźmy do przyjemniejszych tematów
Aragonte napisał/a:
Trzykrotko, a co do tej ostatniej sceny w 18. odcinku, to czy twoim zdaniem tam sens jest taki, jak to wynikało z recapu na DB, czy z tych napisów, które są? Bo jednak jest różnica między "I wont stop" albo "I’m not gonna stop" (wersja z Tumblra) a "I won't stop you"
No właśnie, już to rozważałam , ale po głębokich naukowych rozważaniach i sprawdzeniu db która jest dla mnie ostatecznym autorytetem jak chodzi o sprawy języka, skłaniam się ku wersji, w której Wielki Mędrzec, jak na mędrca przystało, opowiada wyłącznie własną opowieść Nie :"ty się nie pohamujesz," "ciebie już nie powstrzymam," tylko - "nic mnie już nie zatrzyma." I tego się trzymam.
Hyun Binowi zaproponowali już drugą dramę! Może się chłop da przebłagać po nieszczęsnym Jekylu i Hydzie. Jedna to domniemana drama z PSH, drga to produkcja tvn od scenarzystki W i Quuen In Hyun Man.
http://www.dramabeans.com...-worlds-writer/
Z kolei u scenarzystki Duszki i KoHS zagra Ji Sung z panią z Jekyla i Hyde
http://www.dramabeans.com...writer-for-tvn/
Temat - hmmmm... coś jak Tomorrow With You? Ale Ji Sung w rom-omie - chcę i pożądam!
No i tu też piszą o ewentualnym spotkaniu Parków - Park Se Jeon i Park Min Young w dramie o szefie i sekretarce
http://www.dramabeans.com...-secretary-kim/BeeMeR - Czw 01 Mar, 2018 11:21 Skip Beat jest idealną dramą (tak jak Radio ) by w międzyczasie robić milion przerw i tysiąc pierwszy raz układać chorym dzieciom kostkę Rubika itp.
Wprawdzie jak zaczęłam przewijać reklamę puddingu truskawkowego wchłanianego przez Blondyna to omal nie przegapiłam wejścia Siwonowego - ale cóż, cofać też się da
Siwonek śliczny i młodziutki
Panna śliczna i "nieumalowana" (ta, jasne ), Blondyn odpowiednio okropny na wstępie (tj. nie chce panny ale wykorzystuje ją jako gosposię), Siwon odpowiednio zasadniczy oraz ach-och
Poziom dramy na razie kojarzy mi się z Cantabile (gosposiowanie ukochanemu też ) - przerysowany okropnie, jakość techniczna kiepska - ale skoro ma być lepiej to oby było Trzykrotka - Czw 01 Mar, 2018 11:40 Będzie lepiej, będzie - acz jednakowoż trza brać poprawkę, że to drama stara , tajwańska i oparta o mangę, której wielbiciele, a jest ich legion, manga jest nadal ongoing, czuwali czujni jak rysie nad każdym odstępstwem od oryginału. Prócz oczywistych śmieszności wynikających z samej fabuły jako takiej, są tam też różne niezręczności wynikające z niezbyt zgrabnego przeniesienia realiów japońskich w chińskie. I tak na przykład w dramie w dramie, w której w pewnym momencie bohaterka zagra z Siwonem jako chwilowa zastępczyni głównej sfoszonej heroiny, będzie mogła zademonstrować perfekcyjny sposób witania i przyjmowania gości - po japońsku, w kimonie i z ceremoniałem parzenia herbaty. Siwonowi po kilku odcinkach wymienili głos, bo się fanom nie podobał. I tym podobne. Jakość kopii też juz jest okropna niestety. A Blondyn to przesympatyczny na co dzień kolega Siwona z zespołu. Ta drama była jego debiutem aktorskim. Teraz już nie grywa, skupia się wyłącznie na muzyce.Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 14:01
Trzykrotka napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Trzykrotko, a co do tej ostatniej sceny w 18. odcinku, to czy twoim zdaniem tam sens jest taki, jak to wynikało z recapu na DB, czy z tych napisów, które są? Bo jednak jest różnica między "I wont stop" albo "I’m not gonna stop" (wersja z Tumblra) a "I won't stop you"
No właśnie, już to rozważałam , ale po głębokich naukowych rozważaniach i sprawdzeniu db która jest dla mnie ostatecznym autorytetem jak chodzi o sprawy języka, skłaniam się ku wersji, w której Wielki Mędrzec, jak na mędrca przystało, opowiada wyłącznie własną opowieść Nie :"ty się nie pohamujesz," "ciebie już nie powstrzymam," tylko - "nic mnie już nie zatrzyma." I tego się trzymam.
No to tak samo to interpretujemy Jako Oh Gongowe "Mów do mnie tak dalej, a nic mnie już nie powstrzyma"
To tyle, jeśli chodzi o te przyjemniejsze tematy, mniej przyjemne pokomentuję już z domu.BeeMeR - Czw 01 Mar, 2018 14:37 Manga jest wciąż "ongoing"?
Nie wiem czego chcieli od głosu Siwona, dla mnie brzmi ok Trzykrotka - Czw 01 Mar, 2018 15:34
BeeMeR napisał/a:
Nie wiem czego chcieli od głosu Siwona, dla mnie brzmi ok
Ja też się nie czepiałam, ale ten drugi głos brzmiał bardzo ładnie na przykład kiedy siwonowy aktor śmiał się od serca. Była chyba jedna taka scena, bardzo zresztą ładna.
Tak, drama jest ongoing, choć nawet wierna Gosia mówi, że już żywcem nie ma na nią pomysłów
Właśnie wykańczam tłumaczenie 17 Hwayugi i tam już ten końcówkowy angst wybrzmiewa tak strasznie przykro przygotowując nas mentalnie do finału. Kiedy w początkowych odcinkach Oh Gong biegał za Sam Jang namawiając ją , żeby dała mu się zjeść, było to szczerze zabawne. Rozmowa w pustym barze Letniej Wróżki brzmi już okropnie.
Spoiler:
Oh Gong okłamuje Sun Mi, że po zdjęciu GGG będzie ona tylko jego ofiarą, on tylko drapieżnikiem polującym na nią. Że znikną łączące ich uczucia, że dla jej własnego dobra musi go teraz unikać. Ona ma oczy pełnej łez, ale nie protestuje, bez względu na to, czy wierzy mu, czy nie.
Całe szczęście, że nie wtrynili w to jakiejś nowej kobiety - pocieszycielki. Na czym ma polegać ochrona Ah Sa Nyeo? Przed kim ją będzie bronił, przez smokiem, którego sama sobie sprowadziła na głupią głowę?Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 15:38 Ona chyba sprowadza tego smoka, bo nic więcej nie potrafi zrobić Nie ma to żadnego sensu, grrr.
Oj, będzie ciężko się oglądało ten przedfinałowy odcinek I podejrzewam, że dowalą nam taki cliffhanger, że się zapłaczemy
W tym poście chyba są lepsze tłumaczenia dialogów z previewów:
https://forums.soompi.com/en/topic/408405-current-drama-2017-a-korean-odysseyhwayugi-%ED%99%94%EC%9C%A0%EA%B8%B0/?do=findComment&comment=21030981
Spoiler:
Ktoś mial teorię, że szramy na twarzy Oh Gonga nie były efektem starcia ze smokiem, tylko że walczył z siłami Niebios. I że dopiero potem popędził na spotkanie ze smokiem, żeby ratować JSM. I że wredny polityk mógł powstrzymywać JSM przed zadaniem sobie śmiertelnego ciosu - może mu jest jakoś potrzebna? Ja początkowo odniosłam wrażenie, że to on ją zranił
Trzykrotka - Czw 01 Mar, 2018 15:52
Aragonte napisał/a:
Ona chyba sprowadza tego smoka, bo nic więcej nie potrafi zrobić Nie ma to żadnego sensu, grrr.
No więc właśnie. Wiedźma uparła się na smoka i króla - po cholerę? Jak wynikało z jej rozmowy z Oh Gongiem, nie ma bladego pojęcia, co wyprawia. Po co jej król? Chce rządzić jego rękami? Chce wydać się na niego za mąż, jak już raz chciała? Uch Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 16:03 Podobno chce partnera na wieczność - stąd m.in. marzył jej się SOG
Z Soompi:
Spoiler:
Anywho! My over analysis with this preview has shown me a few things:
- KDS's evil face right before he sees JSM standing behind him and the lack of ASN in that scene makes me think that he possibly pushed ASN over the edge into the lake because her blood wasn't strong enough to awaken the dragon and he got mad
- in that cleverly cut scene where JSM looks like she stabs herself, it's two completely different scenes. If you pause the clip, look at her eyes, when she throws up blood, her eyes look grey and demonic not the usual pretty brown eyes.
- So I think that In that blood throwing up scene, SO has stabbed her with the Samjang designated sword.
BUT! I'm still holding out for a happy ending!
Zgodnie z taką interpretacją, Sam Jang by posłużyła jako "naczynie" dla sił zła, a SOG by ją faktycznie tym mieczem...
I think GF took ASN away and brought JSM there. In the pics, we saw ASN in front of the dagger but the Dragon was not summoned by her blood. He only woke up. Only JSM's blood can bring him out. We saw Frosty behind her in one picture. ASN managed to use the stone and the cup but the dagger rejected her.
Nice... sacrificing Sunmi again cos she is a mere human tsk
who wanna bet that OG will fight the dragon, got hurt -> Sunmi cut her hand
-> Dragon enters her body -> stab herself -> throwing up blood as cliffhanger *OG shocked and teary eyes with Ben's song playing in the backgroud*
I jeszcze a propos walki Oh Gonga:
Spoiler:
Na tym tweecie ktoś wskazał białe postacie (Niebian?) które chyba próbują powstrzymać Oh Gonga (magią?) przed udzieleniem pomocy Sam Jang:
https://twitter.com/riya_rsp16/status/969192398315126784
Nawet go rzucili na kolana, dranie
---
Look carefully to the preview and looks like the heaven army try to lock OG so SJ can do her job. The scar in OG faces is from the fight against the army not dragon I think. And finally OG can beat those army and come to save SJ
I think you're right, that the wounds on his face are from the gods not the dragon. Along with the text preview, I think ep. 19 will end with SOG arriving at the dragon scene after JSM has stabbed herself. I have a feeling the epic battle will go down in ep. 20.
Pod głównym previewem do 19. Hwayugi jest chyba 260 komentarzy. Koreańskich, angielskich, hiszpańskich i w paru jeszcze językach, których nie rozpoznaję na pierwrzy rzut oka. Szaleństwo
Trafił się i taki:
Cytat:
There better be a happy ending or TVN's youtube channel will be flooded with 68467674674656 angry comments!
Aragonte - Czw 01 Mar, 2018 21:30 Może jednak puszczę nowego posta, zamiast w kółko edytowac starego
A tu filmik z wojskowym albo powojskowym LSG (ale jeszcze w uniformie), który opowiada coś o swojej służbie w siłach specjalnych:
https://www.youtube.com/watch?v=md3pzUIL6Oc
LSG nakręcił jakoś niedawno seguk, ale nie wiem, czy jest do już dostępne. No i czy są jakieś napisy.
Edit: robię sobie powtórkę Hwayugi przed finałem, jestem przy szóstym odcinku. Tak sobie pomyślałam, że chyba wiem, skąd siostry Hong wzięły pomysł na 1000-letnią ascezę Ma Wanga i jego starania, żeby zostac bóstwem W powieści była scena, w której Sun Wu-kung, próbując uratowac mnicha Tripitakę, wcielał się w postac byczego demona, chińskiego Ma Wanga, i żeby opóźnic pożarcie mnicha (który był też uznawany przez demony za pyszny kąsek) wymyślił, że oddaje się ascezie i np. nie jada mięsa w określone dni miesiąca. Myślę, że siostry Hong mogły do tego nawiązac (ale byc może też do pewnych ekranizacji JTTW).
Trzykrotka - Pią 02 Mar, 2018 00:41 Gdyby nie późna pora, to piszczalabym jak nastolatka - to do zawartości ostatniego guziczka. Jej Jejku jej
Tym merytorycznym wielce postem zamykam smartfon i kładę się blogo spać. Kocham, że takie sceny się znalazły w dramie, a oni weszli w końcu z tych płaszczy, swetrów i futer Admete - Pią 02 Mar, 2018 07:13 Lee Seung Gi nakręcił Martial Harmony, ale jeszcze przed wojskiem. Dopiero teraz jest premiera.Trzykrotka - Pią 02 Mar, 2018 08:47
Admete napisał/a:
Lee Seung Gi nakręcił Martial Harmony, ale jeszcze przed wojskiem. Dopiero teraz jest premiera.
No właśnie, czytalam, że zdjecia powstawaly w 2015 roku. Gra tam panna z Cantabile. Nie spodziewam się cudów, ale LSG w czapeczce scholara - to chcialabym zobaczyć. W Gu Family Book o ile pamiętam, miał tylko joseoński kucyk.
Z wieści obsadowych: podobno Jun Ho, który zrobił furorę z Just Between Lovers dostał propozycję zagrania w dramie Greasy Melo, z Jang Hyukiem i dziewczyną z Witch's Court i King of Dramas.
Admete, próbowałaś już Queen of Mystery? Admete - Pią 02 Mar, 2018 09:22 Nie miałam czasu. Zostawiam na weekend.Aragonte - Pią 02 Mar, 2018 10:40 Post z Soompi o "ironii sióstr Hong' i możliwym zakończeniu (choc nie tylko takie jest możliwe...);
Spoiler:
Rewatching Hwayugi is really a treat since you notice little easter eggs and elements of foreshadowing which the writers have subtly inserted in every dialogue.
My takeaway from this drama is that the writers love irony. The fact that OG -SM's biggest predator- becomes her biggest protector itself is ironical. Or how the person who was the most cursed from the world becomes the biggest source of hope for the same world (meaning Samjang). They also like ambiguity (as seen by Kang DaeSung and the mirrors that are placed in countless shots). For instance they're trying really hard to keep it ambigious who will die at the end with OG having a softer heart and SM's calling as Samjang.
But I think after the dialogue in episode 4, I can see how the ending will be. Why? Because as I said : the writers like irony.
-> This was OG's dialogue with SM at the end of episode 4 (recalling it roughly) : "Until this love disappears (with the GGG that will be taken off) and I leave you to be alone, I will pour this (love) on you like crazy."
Now let's recall the dialogue from last week, in which SM said that she will pour it all on him.
It won't be SM who will be left alone but SOG and he will have to bear being without her. The moment his drinking ban is lifted, he will drink out of sorrow as many of you speculated.
Until she returns as a deity that is. SM is way too pure not to become one and I don't think that the gods are as ruthless and selfish. Until now, we only had the demons POV, which was biased in my opinion.
So eventhough "what happens will happen" and SM won't be able to escape her fate as SJ, they will still have a wedding. Mawang will play the piano, Pal Gye will sing, OJ will be responsible for the food service and Secretary Ma will choose the dress maybe? There also have been many hints for a happy ending
Tu są np. kolejne warianty:
Spoiler:
I've been rewatching the episodes and there have been so many clues about SOG surviving. The writers tried to fool us but also gave us hints that SOG will not die. It was always SOG who planned on drinking or doing stuff after the GGG was off. JSM was never given such plans. After the rewatch, I am clear when SOG started having feeling for JSM, it was the movie date when she protected him from MW. He saved her even thought he didn't have to. He could have cut loose and let her die in it but he went back and burned the whole movie world to get her back alive. After that he was mad because she wanted to distance herself so he hit out at her that he wants her to disappear but he also tried to find silly excuses to not kill her when Frosty offered his help. It was after that, that he became more accepting of GGG and his love for her. In episode 6 JSM promised to buy him expensive alcohol. I wonder if she bought him a bottle and he will find(Or he will be given) that after she is "gone".
Ah but sad predictions aside, who else thinks SOG will tease JSM in the morning. The shirt looks too big, maybe he will suggest she remove it. :tongue:
-----
Playing devil's advocate, the writers could have put all those things in about OG planning to do things after the GGG was off as a feint. It would hit that much harder to lose OG who is so full of life and had so many plans, if they were going to do a maximum impact tragic ending. Actually, I don't believe that OG is going to die either, but I didn't really see all those as clues to his survival. I mostly just want it very badly that OG and SM not die, but have OG Jr. instead. Plus, looking at the Hong Sisters' track record, I don't think they've written a sad/tragic ending before. Though, perhaps someone who is a bigger fan of their work could confirm that? I just hope that they don't decide to start writing a sad/tragic ending with this drama.
In terms of OG developing feelings for SM when SM protected OG by preventing him from going into the film world with her, since the last time they jumped into an alternate world MW burned the entryway down , could be the moment when romantic feelings for SM started, as you've said. I think he was surprised and touched as well as amused both by SM's protection of him, but also how she calls him "my OG" in that scene as she's talking to MW. And, you're right, shortly after that, OG is having to find reasons why he really can't free himself from SM with Frosty's help because he has to watch My Golden Life at its broadcast time, and other random reasons why not that night.
So, I'm just going to ignore the sad predictions, and think about the morning after. That shirt does look big on SM, but it could be OG's shirt. He's actually worn a variety of different styles of shirts in this drama, and not all of them were fitted styling. Plus, SM is very slender anyway.
I jeszcze raz fotki "morning-after", tylko chyba wszystkie;
Spoiler:
Trzykrotka - Pią 02 Mar, 2018 11:32 Mam szczery zamiar także zrobic sobie powtórkę Hwayugi z perspektywy zakończenia - i tak trzeba będzie zrobić całościową korektę napisów, pretekst jest dobry. Mam wrażenie, że wynajdzie się wiele takich nawiązań, aluzji, znaczących detali, jak te, o których piszą soompianie. Teraz czuję się trochę jak zdyszany ogar goniący zajączka - wciąż z wywieszonym ozorem żeby nadążyć z napisami. Wczoraj - jak już wyżaliłam się Aragonte - na skutek jakichś problemów mojego komputera, cały plik z gotowymi literkami do 17 odcinka się wyzerował. Miałam właśnie robić ostateczne oglądanie z ostateczną korektą - i cała robota na nic.
No trudno, przyjmę i to, byle zakończenie było piękne i satysfakcjonujące.
Fotki satysfakcjonują mnie bardzo. Jaką czystą, rozjaśnioną twarz ma na nich Oh Gong W ostatnich kliku odcinkach był taki, jakby ledwie oddychał, spięty, surowy i skupiony.
Fiu fiu, nasz LSG to kawał twardziela, wojsko odsłużył nie na tyłach i w biurze, tylko w jednostkach specjalnych! Nonono, nic dziwnego, że wyszedł z tego jak zupełnie inny, nowy, wzorcowy - przynajmniej fizycznie - mężczyzna.
Niech ta YooNa lepiej się zastanowi, czy naprawdę chce się z nim "tylko przyjaźnić," nim będzie za późno!Aragonte - Pią 02 Mar, 2018 14:09 Zwlaszcza ze LSG podobno zaczal przebakiwac, ze chcialby nie odkladac swego slubu do 35. roku zycia, jak poczatkowo planowal Moze ma jakas kandydatke, tylko sie nie przyznaje?
Oh Gong na tych zdjeciach "morning after" wyglada na szczesliwego i odprezonego - trudno mu sie zreszta dziwic Dobrze, ze dadza troche takich scen (pewnie cala jedna...) latwiej bedzie przezyc caly pozniejszy angst
Ale jesli (tfu, tfu) zakonczenie bedzie jednak bolesne, to bedzie tym przykrzej po tym lataniu na rozowych chmurkach Admete - Pią 02 Mar, 2018 18:36 Oglądam Queen od Mystery i chichram się nieustannie. Na razie jest mniej kryminalnie, a bardziej komediowo i możliwe, że romansowi w stylu Bones. Aktorzy świetne się dopełniają. Nasza panna Marple nadal nie umie gotować, ten starszy detektyw daje rady dotyczące randkowania, a cała reszta sądzi, że główna para już się umawiać. Była teściowa nadal jest, przyjaciółka również. W drugiej części trochę przesadzili z warstwą komediową, ale myślę, że to się potem uspokoi.Trzykrotka - Pią 02 Mar, 2018 23:10 Była teściowa? Nasza ajumma się rozwiodła? No tak, musiała, żeby ten przystojny policjant miał pożywkę dla serca, nie tylko dla rozumu Cieszę się z komedii, bo mi jej bardzo potrzeba.
17 Hwayugi po wielu przeszkodach jest na Wschodzie Aragonte - Sob 03 Mar, 2018 00:15 Super, zgarne to jutro u siostry, na smartfonie glownie czytam net, a nie pisze (i jutro pewnie bede czytac w nim doniesienia, co tam w przedfinalowym odcinku Hwayugi...).
Zaraz koniec dramy, buuuuu.
Chce prequel ze zbuntowanym Oh Gongiem walczacym z Niebiosami Admete - Sob 03 Mar, 2018 06:07 Trzykrotko rozwiodła się i mamy czarno na białym, że nasza para coś do siebie czuję, ale musimy trochę poczekać na rozwój sytuacji Oni razem są cudni pod każdym względem. To taka drama, że człowiekowi zaraz się robi ciepło i sympatycznie. Podoba mi się przyjaźń jaka darzą się obie panie. Panna Marple jest przeurocza. Jak widać aktorka trafiła na swoją rolę. W drugim odcinku pojawił się mój ulubiony aktor od ról policjantów. Ten, który ostatnio grał w Black , a wcześniej w Signal. Tym razem pisze poezję jako policjant i wszyscy go unikają z tego powodu, bo każe sobie doradzać i należy się odpowiednio zachwycać O i jeszcze jedna znajoma twarz, aktor ze Smoków. To jest ewidentnie komediowe, ale jak raz mi nie przeszkadza ta komediowość. Nie traktuję serialu serio, bo to nie ma być serio.