To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

annmichelle - Śro 26 Mar, 2025 12:38

Powiem Ci, że brakowało mi w 13-ej serii DS Aidena Healy. :(
A pamiętam, że jak po czwartej (bodajże) serii odszedł DS Joe Ashworth to myślałam, że się nie przyzwyczaję do nowego DS :wink: . A od razu go zaakceptowałam, bo był taki empatyczny, także dla Very. :mrgreen: Kaloszki jej zakładał, przepuszczał przodem.
A teraz, gdy odszedł Aiden, a wrócił podrasowany awansem :-P Joe, to jednak brakuje mi Aidena.
Rozumiem, że w ostatnich dwóch odcinkach nie pojawił się gościnnie? :-|

Na prime nie ma jeszcze najnowszej serii. Nic to. Poczekam. :mrgreen: Albo za jakiś czas uśmiechnę się do chomika. :cool:

Fibula - Śro 26 Mar, 2025 16:12

Och, miałam tak samo, nowy Joe jest gorszy niż stary Joe, wygląd też na niekorzyść; tak w ogóle zdziwiłam się, bo wyszło mi, że Aiden był w serialu dłużej. I też na początku nie mogłam się do niego przyzwyczaić, a potem było mi żal, że odszedł. Sprytnie go wysłali do Australii i już się nie pojawił. Za to nowa pani patolog dobrze wypełniła lukę po poprzedniku. :) Oglądając całość, mniej więcej w ciągu, bardziej też zwracałam uwagę na skład zespołu Very, bo nie pamiętałam kto kiedy przychodził/odchodził. I ciągle nie mogę uwierzyć, że Mark to posterunkowy z początku serii. :)
W ostatnim sezonie gościnnie wystąpił Kevin Whately, którego oglądałam w Lewisie, znasz tę serię? Też bardzo ją lubię. I Midsommer. I Gently'ego. :wink:

annmichelle - Śro 26 Mar, 2025 17:00

Fibula napisał/a:
Oglądając całość, mniej więcej w ciągu, bardziej też zwracałam uwagę na skład zespołu Very, bo nie pamiętałam kto kiedy przychodził/odchodził. I ciągle nie mogę uwierzyć, że Mark to posterunkowy z początku serii. :)

Dla mnie Kenny wymiata. :-P Na początku typowy leniwy glina z kryzysem wieku średniego (panienki, farbowanie włosów), zdecydowanie postać, którą ciężko polubić. A z każdym sezonem zyskiwał w moich oczach i w ostatnich seriach widać, że aktor ma sporą frajdę w graniu tej roli. :mrgreen:
Co do aktora grającego Aidena to dość enigmatycznie tłumaczono jego odejście przed serią 13-tą (ostatni odcinek, w którym zagrał to było Christmas Special po 12-ej serii).
Myślałam, że skłócił się z ekipą, twórcami, itp.
A dziś przeszukując internet natrafiłam na smutny, osobisty powód jego odejścia, który podał dosłownie zaledwie kilka dni temu w wywiadzie. :(

Fibula napisał/a:
gościnnie wystąpił Kevin Whately, którego oglądałam w Lewisie, znasz tę serię? Też bardzo ją lubię. I Midsommer. I Gently'ego. :wink:

Midsommer mam od lat w planach, tych dwóch pozostałych nie kojarzę, żebym oglądała. :mysle:

Fibula - Śro 26 Mar, 2025 19:01

annmichelle napisał/a:
Fibula napisał/a:
Oglądając całość, mniej więcej w ciągu, bardziej też zwracałam uwagę na skład zespołu Very, bo nie pamiętałam kto kiedy przychodził/odchodził. I ciągle nie mogę uwierzyć, że Mark to posterunkowy z początku serii. :)

Dla mnie Kenny wymiata. :-P Na początku typowy leniwy glina z kryzysem wieku średniego (panienki, farbowanie włosów), zdecydowanie postać, którą ciężko polubić. A z każdym sezonem zyskiwał w moich oczach i w ostatnich seriach widać, że aktor ma sporą frajdę w graniu tej roli. :mrgreen:

Tak, Kenny jest najlepszy. :)
annmichelle napisał/a:
Co do aktora grającego Aidena to dość enigmatycznie tłumaczono jego odejście przed serią 13-tą (ostatni odcinek, w którym zagrał to było Christmas Special po 12-ej serii).
Myślałam, że skłócił się z ekipą, twórcami, itp.
A dziś przeszukując internet natrafiłam na smutny, osobisty powód jego odejścia, który podał dosłownie zaledwie kilka dni temu w wywiadzie. :(

O, napiszesz pokrótce o co chodzi?

annmichelle napisał/a:
Fibula napisał/a:
gościnnie wystąpił Kevin Whately, którego oglądałam w Lewisie, znasz tę serię? Też bardzo ją lubię. I Midsommer. I Gently'ego. :wink:

Midsommer mam od lat w planach, tych dwóch pozostałych nie kojarzę, żebym oglądała. :mysle:

Lewis to spin-off Spraw inspektora Morse'a (którego nie oglądałam), akcja toczy się współcześnie, tzn. już w latach 2000 w Oksfordzie. Partnerem Lewisa jest detektyw Hathaway - super klimat, polecam. I bohaterów nie da się nie lubić.
Inspektor George Gently "wychowuje" sierżanta Bacchusa :wink: ; ponieważ to końcówka lat 60. i początek 70., serial przypomina, że dało się pracować bez komputerów i komórek. :wink: Też bardzo dobry.
Midsomer nie oglądam chronologicznie, tylko jak się podstawi w BBC, a oni mają dziwną politykę - jeśli dobrze pamiętam, zaczęli od 19 sezonu, doszli do 21-22 i cofnęli się do 14, potem pojawiły się dwa wczesniejsze, więc tak oglądałam. Tutaj pojawia się dwóch inspektorów Barnabych i towarzyszą im różni sierżanci. Widzowie są zdumieni, że ktoś jeszcze w tym hrabstwie żyje. :mrgreen: Koniecznie do nadrobienia.

annmichelle - Śro 26 Mar, 2025 21:16

Fibula napisał/a:

Dowiedział się, że jego ojczym (który był dla niego jak ojciec) ma raka i zostało mu kilka miesięcy życia. I postanowił spędzić je właśnie z nim, zbudowali razem m.in. drewnianą chatę. Bardzo uczuciowo o tym mówił...
The reason why Kenny left Vera

In a new interview, Kenny revealed that he quit Vera following his stepdad's terminal cancer diagnosis. "Steve was a glorious, delightful man," he told The i Paper. "I was proud to refer to him as my 'dad', not my stepfather."

"He was a lecturer in agriculture when he met my mum and he taught me how to be a better man," Kenny continued, revealing he spent his stepdad's final six months building a house with him.

"It was a no-brainer, choosing to quit work and spend those last six months with him. We built a wooden house together by their home in Ireland and he taught me about wood, joinery, carpentry," he said.

https://www.hellomagazine...exit-tv-return/

Fibula napisał/a:
Lewis to spin-off Spraw inspektora Morse'a (którego nie oglądałam),

Z Morse'a to obejrzałam całego "Endeavour'a" :serce: . Bardzo lubiłam ten serial.

Dzięki za info o spin-offach.

Fibula - Śro 26 Mar, 2025 23:56

annmichelle napisał/a:
Fibula napisał/a:

Dowiedział się, że jego ojczym (który był dla niego jak ojciec) ma raka i zostało mu kilka miesięcy życia. I postanowił spędzić je właśnie z nim, zbudowali razem m.in. drewnianą chatę. Bardzo uczuciowo o tym mówił...
The reason why Kenny left Vera

In a new interview, Kenny revealed that he quit Vera following his stepdad's terminal cancer diagnosis. "Steve was a glorious, delightful man," he told The i Paper. "I was proud to refer to him as my 'dad', not my stepfather."

"He was a lecturer in agriculture when he met my mum and he taught me how to be a better man," Kenny continued, revealing he spent his stepdad's final six months building a house with him.

"It was a no-brainer, choosing to quit work and spend those last six months with him. We built a wooden house together by their home in Ireland and he taught me about wood, joinery, carpentry," he said.

https://www.hellomagazine...exit-tv-return/

Fibula napisał/a:
Lewis to spin-off Spraw inspektora Morse'a (którego nie oglądałam),

Z Morse'a to obejrzałam całego "Endeavour'a" :serce: . Bardzo lubiłam ten serial.

Dzięki za info o spin-offach.

:kwiatek: za wklejenie informacji
Endeavour u mnie jeszcze nie jest skończony, chciałam zrobić jak z Verą (powtórka wcześniejszych przed ostatnim sezonem), ale nie udało się, doszłam do połowy piątego i jak już wznowię, to bez kolejnej powtórki. ;) To z kolei prequel Morse'a i też go lubię.

Ania Aga - Nie 27 Kwi, 2025 17:57

Zaczęłam oglądać Sherlocka i nie mogłam skojarzyć młodego aktora, który pojawia się zaraz początku, musiałam sprawdzić obsadę:)
https://www.youtube.com/watch?v=EOsyVfT9ky4

Loana - Wto 29 Kwi, 2025 10:05

Ania Aga napisał/a:
Zaczęłam oglądać Sherlocka i nie mogłam skojarzyć młodego aktora, który pojawia się zaraz początku, musiałam sprawdzić obsadę:)
https://www.youtube.com/watch?v=EOsyVfT9ky4

O, takiego Sherlocka nie znałam.
I sprawdziłaś co to za aktor? Na oko pomyślałam o Jude Law czy jak on się tam pisze, ale w sumie słabo znam aktorów :P

Ania Aga - Wto 29 Kwi, 2025 16:18

Loana, rozpoznałaś, ja musiałam poszukać, co to za młodziak
annmichelle - Śro 11 Cze, 2025 11:49

Całkiem poprawny brytyjski (szkocki!) serial kryminalny Dept.Q (2025).
https://www.filmweb.pl/se...Q-2025-10075222

Matthew Goode nie przypomina już za bardzo przystojniaka sprzed kilku(nastu) lat, bardzo schudł - mam nadzieję, że to jego wybór, a nie jakieś choróbsko.

Fajne, z przymrużeniem oka, role drugoplanowe i wieeeele znajomych twarzy z inynch produkcji. :mrgreen:

annmichelle - Czw 12 Cze, 2025 08:33

Kolejne moje polecenie to australijski (!) serial Ocaleni (2025) - właśnie miał premierę na Netflixie (podobnie jak wspomniany powyżej "Dept.Q").
Dobry serial kryminalny w egzotycznej dla mnie scenerii Tasmanii.
Po 15-stu latach od tragicznego sztormu, w którym zginęła trójka młodych ludzi, brat jednej z ofiar przyjeżdża z partnerką i dzieckiem w odwiedziny do rodzców.
Stare żale, tajemnice, animozje szybko wychodzą na wierzch zabierając kolejną ofiarę....
Tylko, że tym razem policja nie da się tak łatwo zbyć i postanawia znaleźć mordercę, nawet jeśli dla mieszkańców zamkniętej społeczność będzie to oznaczać zmierzenie się z demonami przeszłości.
Na plus - rozwiązanie zagadki, było dla mnie satysfakcjonujące i LOGICZNE, bo przez cały serial widz dostaje podpowiedzi i krok po kroku może sam dojść do tego co się wydarzyło.
Nie jest to typowy akcyjniak, więc osoby nastawione na szybkie tempo raczej mogą poczuć się zawiedzione.
Jednak komuś kto lubi brytyjskie seriale kryminalne powinien przypaść do gustu.
Pod względem nastroju, tempa, psychologi "Ocaleni" przypomina mi np. seriale "Shetland", "Hinterland", "Broadchurch".

Fibula - Sob 14 Cze, 2025 19:54

annmichelle napisał/a:
Całkiem poprawny brytyjski (szkocki!) serial kryminalny Dept.Q (2025).
https://www.filmweb.pl/se...Q-2025-10075222

Matthew Goode nie przypomina już za bardzo przystojniaka sprzed kilku(nastu) lat, bardzo schudł - mam nadzieję, że to jego wybór, a nie jakieś choróbsko.

Fajne, z przymrużeniem oka, role drugoplanowe i wieeeele znajomych twarzy z inynch produkcji. :mrgreen:

Przymierzam się, ale bez pośpiechu, niedawno przeczytałam ostatni tom cyklu i bardzo mi się podobało domknięcie historii, a jednocześnie żal mi, że to już koniec. Filmy (duńskie) też są dobre, ale je lepiej oglądać po lekturze konkretnych tomów, bo to ekranizacje, nie adaptacje. Kiedyś była mowa, że ma powstać nowa seria z innymi aktorami, ale ostatecznie chyba jej nie ma. :mysle: I dobrze, castingowo oryginalna była bardzo dobra.

Admete - Sob 14 Cze, 2025 20:55

"Ocalonych" widziałam - w drugiej połowie mi się dłużyło, przewijałam, ale widoczki ładne. "Department Q" zaczęłam, ale jakoś nie mogę się wciągnąć.
Trzykrotka - Nie 15 Cze, 2025 14:41

Ja zaczęłam Departament, ale ogólna ponurość mnie zniechęciła.
Admete - Nie 15 Cze, 2025 17:12

Ponurość i jakaś dziwność bohaterów. Sprawa też niezbyt ciekawa.
Ania Aga - Nie 15 Cze, 2025 17:20

Powtarzam "Castle", niektóre odcinki przewijam, ale potrzebuję czegoś lekkiego i ten serial się sprawdza.
annmichelle - Pon 16 Cze, 2025 18:40

Fibula napisał/a:
Kiedyś była mowa, że ma powstać nowa seria z innymi aktorami, ale ostatecznie chyba jej nie ma. :mysle: I dobrze, castingowo oryginalna była bardzo dobra.

Wg Filmwebu powstała jedna część z nową obsadą. :mysle:
Duńskiego oryginału nie widziałam, książek z serii nie czytałam.

Co do Ocalonych do doczytałam, że jest to ekranizacja powieści Jane Harper i właśnie kończę jej trzecią powieść (w trzy dni) :wink: , bo nie znałam wcześniej tej autorki.
Australia (także Tasmania), Nowa Zelandia to dla mnie zawsze ciekawe kierunki w literaturze rozrywkowej, jednak codzienność odmienna od tej, którą znam. :-)
Może kiedyś przeczytam też "Ocalonych", choć w przypadku kryminałów, kiedy się zna zakończenie to taka trochę "ukradziona", mniejsza przyjemność przy czytaniu. :wink:

Admete - Pon 16 Cze, 2025 19:50

Czytałam jedna jej książkę - "Susza".
Ania Aga - Pon 23 Cze, 2025 20:44

https://www.filmweb.pl/fi...dni-2017-625238
Dom zbrodni wg Agathy Christie z dobrą obsadą, jest dostępny na CDA. Nie serial, ale film kryminalny. W miarę wierny Christie, ja bym skróciła, za długi.

Trzykrotka - Pon 23 Cze, 2025 22:06

Rzeczywiście dobra obsada. Dla samego Juliana Sandsa obejrzałabym...
Admete - Śro 16 Lip, 2025 14:55

Prawie za jednym podejściem skończyłam ostatnio oglądać spin off serialu "Bosch" czyli "Ballard". Takie kryminały to lubię.
Admete - Nie 20 Lip, 2025 21:32

Moim zdaniem nie do końca jest to serial kryminalny, choć akcja zaczyna się jak typowa tego typu produkcja czyli pojawia się trup. Potem jednak jest też sporo elementów obyczajowych i psychologicznych. Chodzi o serial Netflixu - "Dzikość", którego akcja rozgrywa się w pięknych krajobrazach parku Yosemite. Gra między innymi Eric Bana ( nadal świetnie wygląda ) i Sam Neill. Polecam - 6 odcinków.
Trzykrotka - Pon 21 Lip, 2025 09:08

O, dla samego Yosemite warto zerknąć. Te amerykańskie parki narodowe to miejsca nie z tej ziemi.
Admete - Śro 13 Sie, 2025 19:41

"W powietrzu" z Idrisem Elbą. Niby miało być ciekawie, ale było tak jakoś bez wczuwania się z mojej strony. Przewijałam...Ostatnio nie udaje mi się w nic za bardzo wciągnąć. Na gruncie sensacji "Trigger" czyli, jak u nas przetłumaczyli "Palec na spuście" podobał mi się bardziej.
annmichelle - Pią 29 Sie, 2025 15:34

Jeśli ktoś lubi Line of Duty to polecam w podobnym stylu Bodyguard (2018).
Baaardzo brytyjski :-) - świetni (w większości) aktorzy, dobry scenariusz (choć momentami naciągany, ale nie można mieć wszystkiego :wink: ), trochę psychologii, momentów, gdzie można się wzruszyć, brudnej polityki, intryg zakulisowych o władzę plus terroryzm.
Po dwóch odcinkach obejrzanych wczoraj zrobiłam sobie pauzę, bo aż tak mnie nie wciągnął, za to od trzeciego do końca (w sumie 6 odcinków) obejrzałam jednym ciągiem. :wink:
Bardzo fajny jest zabieg scenariuszowy, czyli wraz z kolejnymi odcinkami zmienia się w sumie gatunek z jakiego serial startował. Gdy już uśpił moją czujność :-P i myślałam, że wiem, do czego zmierza ta historia - nagle środek ciężkości fabuły przesuwał się w zupełnie innym kierunku.
Główny aktor Richard Madden - świetna rola (doczytałam, że dostał za nią Golden Globe), zagrana bardzo emocjonalnie, bez szarżowania.