To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Sherlock Holmes - ekranizacje

Anaru - Wto 23 Paź, 2012 14:10

Z przyjemnością obejrzałam sobie drugi odcinek (chyba drugi :mysle: ), ten z Chińczykami. Asia wlepione w ekran również przez cały czas, dopiero jak kobitka się znalazła na celowniku tej kuszy (?) to mi się zaczęła denerwować i odwracać. :mrgreen: A mama Asi zaczęła pytać czy nie możemy przełożyć na "Powiedz tak" na jedynce... :lol: Nie ma jak komfort wspólnego oglądania. :lol:
praedzio - Pią 26 Paź, 2012 07:07

Widziały to? ----> http://allegator.devianta...k-BBC-294078579
Yvain - Pią 26 Paź, 2012 13:04

Niezłe :mrgreen:
Anaru - Pią 02 Lis, 2012 19:36

Ładne, ładne. :oklaski: Ktoś mu nawet rzęsy dopieścił. :mrgreen:
Anaru - Pią 16 Lis, 2012 23:41

I jak wrażenia? Ciekawe? Wciąga? Bo jak na razie przyuważyłam 4 odcinki, ale jeszcze nie oglądałam.
Anonymous - Sob 17 Lis, 2012 00:31

jesli bedziesz ignorowac, ze ma niby jakies analogie do tworczosci conan doyle'a, ze glowny bohater nazywa sie Sherlock Holmes, a jego przyjacielem jest doktor Watson - oglada sie calkiem przyjemnie (chociaz daleko do finezji duetu martin - benedickt ). I kreacja Lucy zdecydowanie lepsza - Miller troche zbyt... psychiczny jest...
Caitriona - Sob 17 Lis, 2012 20:18

Zgadzam się z Aine. Ja oglądam i to z dość dużą przyjemnością. Ale zapominam o Doyle'u i po prostu traktuję to jako serial kryminalny. Miller jest całkiem ześwirowany, ale mnie się podoba.
Blair W. - Wto 20 Lis, 2012 15:57

Po obejrzeniu po raz 200 Scandal in Belgravia, muszę się podzielić moimi obserwacjami: Zwróciłyście uwagę na fryzurę Irene/Lary Pulver? to Gibson twist, bardzo popularna fryzura na przełomie XIX i XX wieku, zwłaszcza w Ameryce Północnej. Taką fryzurę mogła nosić Irene Conana.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gibson_Girl
http://www.tumblr.com/tag...ore=1344679131#

Matko, uwielbiam ten serial.

Anonymous - Wto 20 Lis, 2012 17:07

I wlasnie dlatego we wspolczesnej wersji tak mi ta jej stylizacja traca myszka. Bo wspolczesna Irene jest na wskros wspolczesna - od komorki, przez feministyczna osobowosc, orientacje, az koronkowe gatki i sukienke bojowa.
Ania Aga - Wto 05 Lut, 2013 20:41

Będzie, czy nie będzie kolejny sezon Sherlocka? Moja najulubieńsza scena z serialu (na YT za bardzo przycięta)
http://www.youtube.com/watch?v=qpLPmfBUb34

Aragonte - Wto 05 Lut, 2013 21:11

Myślę, że będzie :trzyma_kciuki: ale kiedy, kiedy?
Mam wrażenie, że wcześniej się Hobbita 2 doczekamy...

Admete - Wto 05 Lut, 2013 22:09

Na IMDb twierdzą, że na wiosne zaczynają kręcić.
Aragonte - Wto 05 Lut, 2013 22:30

No to wyemitują pewnie znowu na początku roku - 2014 :-|
annmichelle - Pon 20 Maj, 2013 13:35

Aragonte napisał/a:
No to wyemitują pewnie znowu na początku roku - 2014 :-|

Z tego co odkryłam to jednak już będzie we wrześniu 2013.

Uff, przebrnęłam przez cały ten temat. :omg:
Niektóre z Was miały niezłą fazę jak widzę. :wink:

Ja "odkryłam" ten serial całkiem niedawno (trochę przypadkiem, bo nie oglądam tv) i obejrzałam 6 odcinków w trzy dni. :-)
I podobał mi się! Acha, i w sumie cieszę się, że nie muszę czekać ponad półtora roku na trzecią serię, a tylko kilka miesięcy. Czyli dobrze, że na niego dopiero teraz wpadłam. :wink:

Ok, ale po kolei. Zaczęłam trochę nietypowo, bo od pilota, bo nie wiedziałam, że 1 odcinek jest jego rozwiniętą wersją. W sumie ciekawe wrażenie i przyznam, że pierwsze 20 minut pilota podoba mi się bardziej niż to samo w pierwszym odcinku. Np. rozmowa w samochodzie - ładniejsze prowadzenie kamery, podobnie spotkanie Johna z Mike'm bardziej mi odpowiada w pilocie.
Drugi odcinek odstaje moim zdaniem bardzo od reszty (choć to pewnie taki ukłon w stronę spiskowych spraw Holmesa z powieści, które były generalnie dość słabe) i najmniej mi się podobał ze wszystkich sześciu.
Za najlepsze uważam ten z Irene oraz szósty. Swietne tempo akcji, emocjonalny ładunek. W odcinku z Irene sprawa z samolotami była ciekawie poprowadzona i musiałam się chwilę zastanowić o co chodziło. :wink:
Doceniam, że twórcy zgrabnie przerobili fabułę Doyle'a na współczesne czasy, jednocześnie zachowując to co najważniejsze. Holmes - świetny, ma niesamowity głos i uważam, że aktor bardzo dobrze gra twarzą. Martin Freeman - w pierwszym odcinku trochę mi nie pasował, ale później przekonałam się do niego. Ciekawe ujęcie Moriarty'ego, choć oczywiście jak "wieki temu" czytałam książki to wyobrażałam go sobie zupełnie inaczej. Jedyne co mi nie pasowało to w scenie na basenie ta jego modulacja głosem w wysokie, piszczące tony. Cieszę się, że w drugiej serii zrezygnowano z tej maniery.
A teraz ciekawa jestem - jak scenarzyści wyjdą z kwestii "zabili go i uciekł" :cool:

Acha i mam nadzieję, że jednak będą się trzymać książek na tyle, że ani Irene, ani Moriarty nie wrócą.

P.S. Czy ja dobrze zrozumiałam, że Reichenbach przetłumaczył sobie Moriarty i Holmes jako Richard Brooks? :shock: :rotfl:

Aragonte - Czw 23 Maj, 2013 16:00

annmichelle napisał/a:
[Uff, przebrnęłam przez cały ten temat. :omg:
Niektóre z Was miały niezłą fazę jak widzę. :wink:

Guilty! :mrgreen:
Dobra faza nie jest zła :wink:

annmichelle - Czw 23 Maj, 2013 18:20

Aragonte napisał/a:

Guilty! :mrgreen:

:mrgreen:
Wypalił Wam wtedy w końcu ten wyjazd do Londynu? :-)

A co do serialu - to od kilku dni jestem nieźle nim nakręcona : obejrzałam go wczoraj po raz drugi. :ops1: Wiem - chore.... :excited:

Aragonte - Nie 26 Maj, 2013 11:24

Jakiś ogólnoforumowy jeszcze nie wypalił, ale parę forumek i tak odwiedzało Sherlockowe miejsca, bo np. mieszkają w Londynie :)
Anonymous - Nie 26 Maj, 2013 13:46

Aragonte napisał/a:
Jakiś ogólnoforumowy jeszcze nie wypalił, ale parę forumek i tak odwiedzało Sherlockowe miejsca, bo np. mieszkają w Londynie :)

poswiecily sie nawet i wypily szczane piwo, za to ze swietnym widokiem na miejsce gdzie skakal... :P

annmichelle - Sob 01 Cze, 2013 16:36

Hm, chyba jednak premiera trzeciej serii będzie przesunięta. :-|
Narazie nakręcone są dwie części, trzecią będą kręcić w lipcu, więc premiera we wrześniu raczej mało realna. Martin Freeman wspomniał o grudniu, styczniu. :-|

Swoją drogą - ciekawe dlaczego w Polsce nie wydano tego serialu na blurayu? Ja mam wersję blu ray i jest po prostu rewelacyjna. :thud:

Ania Aga - Nie 07 Lip, 2013 23:09

Nie ma wątku Conan Doyla, daję więc tutaj, dziś rocznica jego śmierci, audycja pochodzi z 1980r.
http://www.polskieradio.p...erlocka-Holmesa

Anonymous - Pią 19 Lip, 2013 17:37

No i Benkowi sie wypslo jak Sherlock przezyl:
https://www.youtube.com/watch?v=UCeEYjmnzl8

Admete - Pią 19 Lip, 2013 18:56

Hobbit w okularach słonecznych ;)
Anaru - Sob 20 Lip, 2013 12:17

AineNiRigani napisał/a:
No i Benkowi sie wypslo jak Sherlock przezyl:

Kompletnie nie zrozumiałam :lol: , ale wyglądał na tyle fajnie, że mam ochotę na następny sezon. Kiedy ma się pojawić, wiece coś?

Anonymous - Sob 20 Lip, 2013 23:55

lipiec ?
Aragonte - Śro 31 Lip, 2013 17:19

Chyba 2014 roku :wink:
A co mu się konkretnie wypsnęło? :wink: