To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Hobbit

Deanariell - Pon 06 Sty, 2014 19:11

Aragonte napisał/a:
Możesz być odległą potomkinią Indis i Finwego, czyli w połowie być Noldorką

Ej, a wiesz, że to bardzo prawdopodobna opcja. :mysle: ;) Nigdy tak o tym nie pomyślałam. :kwiatek:

Aragonte - Pon 06 Sty, 2014 19:17

At your service :mrgreen:

Wrzucam linka do wywiadu z aktorem grającym Dwalina, który poświęcił kilka słów Richardowi:
http://www.theonering.net...theonering-net/

Eeva - Pią 24 Sty, 2014 12:01

Dziś w Multikinach noc z Hobbitem (brzmiałoby mile dwuznacznie gdyby byla no noc z Thorinem... albo Kilim;-) )

http://multikino.pl/wydar...ef-noc-hobbita/

Agn - Nie 26 Sty, 2014 21:15

Właśnie wróciłam z seansu. Nie czytając waszych wrażeń w skrócie napiszę swoje - z góry przepraszam, jeśli coś się będzie powtarzało i zostało już na miliard razy omówione.

Film mi się podobał. Po poprzedniej części stwierdziłam, że nie ma co oczekiwać ładnej bajki, tylko Jacksonowego podejścia do Hobbita, więc łykałam jak pelikan cegłę wszelkie zmiany, dodatki specjalne, w tym Legolasa na deser (tym razem jeździł na pająkach - widziałam kątem oka). Zasadniczo sceny z pająkami nie jestem w stanie omówić, bo prawie nic nie widziałam - zaciśnięte oczy skutecznie mnie chroniły od tych widoków.
Ale spoko. Nie nudziłam się ani minuty, grzecznie czekałam na Smauga, podziwiałam widoki i efekty specjalne, miewałam dziwne skojarzenia (np. orkowie z grubsza prezentują się jak dresiarze - wielcy, łysi, tępi i uzbrojeni w pały). Zachwycałam się strojami, głosem Benedicta, samym smokiem (ładnie zrobiony - a jakie "wejście" miał ^^), Martinem Freemanem, wszystkimi krasnoludami po kolei (są przecudnie różnorodni, za co wielkie brawa), Ianem McKellenem itd. Zasadniczo sporo na plus. Jako osoba mało spostrzegawcza nie widziałam nielogiczności, niespójności czy jak to tam nazwać. Takie coś wyłapuję dopiero za n-tym obejrzeniem filmu.
Co mnie za to ugryzło? Hmm. Okej, nie mam nic przeciwko Legolasowi. Jako że Bilbo spotkał Thranduila, to dorzucenie Legolasa (w końcu jego syn) nie bolało. Tylko widać, jak się ludzie zmieniają. 10 lat temu w LOTR Orlando Bloom był młodym chłopięciem świeżo po szkole. Widać, że od tego czasu przekroczył już trzydziestkę i się mocno zmienił. Ale niech tam. Dorzucenie elfki już mi wyglądało podejrzanie.
Wrzucenie wątku elfka-krasnolud wyglądało już cokolwiek dziwnie. Elfka wymieniająca powłóczyste spojrzenia i flirtowe teksty z krasnoludem? Cuda, panie... Jackson, o jednego fanfika za wiele. Powinieneś dostać bana na ff.net.
Swoją szosą sam tekst:
- Nie przeszukasz mnie? W spodniach mogę mieć wszystko.
- Albo i nic.
Ekhem. Sam w sobie jest zabawny, ale w przypadku Tolkiena budzi moje sprzeciwy. Kiedy Jackson kręcił LOTR nie przypominam sobie, by sobie pozwolił na takie aluzje. Musi być za wszelką cenę po amerykańsku śmiesznie. Trochę szkoda.
No i zgrzyt numer dwa - Thranduil. Jak zdjął tę swoją koronę, to jeszcze-jeszcze. Ujdzie. Ale w koronie... prawie drag queen. A już na pewno Lucjusz Malfoy. No ale dobra, wygląd wyglądem... tylko czemu z niego zrobiono takiego skończonego ch... znaczy się "buca" chciałam napisać?
Niemniej jednak bawiłam się dobrze. Czekam na ciąg dalszy, chcę koniecznie zobaczyć krasnoludzice. I nalot na miasto, będzie co podziwiać. :mrgreen:

BeeMeR - Pon 27 Sty, 2014 05:49

Agn napisał/a:
Zasadniczo sceny z pająkami nie jestem w stanie omówić, bo prawie nic nie widziałam - zaciśnięte oczy skutecznie mnie chroniły od tych widoków.
Oj, zastanawiałam się, jak Ty te sceny przeżyjesz.

Mnie się podobało ta średnio. Wizualnie jestem zachwycona. Tereny przepiękne, zdjęcia piękne, aktorzy doskonale dobrani :oklaski:
Ale fabularnie trochę kicha, a miejscami na siłę wymuszone "napięcie", chwilami niedorzecznie, że aż przykro patrzeć. A nawet miałam wrażenie, że oglądam film nt. orków w pogoni, a nie hobbita. Zdecydowanie za dużo orków, zwłaszcza przy beczkami i rzece. Niepotrzebna rana i leczenie Killiego. Rozwalanie Ereboru (sama akcja z kuźnią super, ale po co tak wszystko rozwalać :roll: ). Podtatusiały Legolas-robocop też mi jakoś tak mniej siadł, zwłaszcza ewolucje na głowach krasnoludów w beczkach płynących rzeką.
Podobały mi się natomiast sceny w puszczy, nawet pająki (tylko po co gadały jak gollumy skrzyżowane z orkami :roll: ), u leśnych elfów, rozmowa Bilba ze smokiem, motyw złotego smoka i otrzepania złotego pyłu :oklaski:

Po pierwszej części wszystko we mnie śpiewało "ja chcę jeszcze raz!" tym razem krzyczało: "skróćcie to!" bo rozdmuchanie i dopisanie wątków nie służy Hobbitowi.

Agn - Pon 27 Sty, 2014 07:17

BeeMeR napisał/a:
tylko po co gadały jak gollumy skrzyżowane z orkami :roll:

Zdaje się, że ich mowę rozumiał tylko Bilbo i tylko po nałożeniu pierścienia. Wcześniej nie. Więc dla mnie to dzięki pierścieniowi usłyszeliśmy, jak gadają te obrzydliwe stworzenia...

Co do rozdmuchania - wiadomo, że jak z Hobbita robi się 3 3-godzinne filmy, to będzie więcej dodatków niż samego Hobbita w Hobbicie.

Admete - Pon 27 Sty, 2014 08:33

Basiu to widzę, że podobały nam się te same elementy. Podobnie z niepodobaniem ;) Skrócić, zdecydowanie skrócić o te 40 minut.
BeeMeR - Pon 27 Sty, 2014 09:29

Ja nie jestem zagorzałą tolkienistką, ale przesady nie lubię w żadną stronę. O ile niektóre zmiany fabularne całkowicie rozumiem:
np. zostawienie krasnoludów w Ereborze, a nie wysyłanie ich na przeczekanie całej smoczej akcji na odległą grań - przynajmniej tak podejrzewam - oraz pokazanie ich waleczności w próbie zwalczenia smoka, jakkolwiek niedorzeczne wydawałoby mi się wytopienie złotego krasnoluda ad hoc oraz rozpieprzanie królestwa wewnątrz góry, była to akcja spektakularna i pięknie wtłoczona w krajobraz.
Już nawet do elfki nic nie mam, o ile nie będzie zaglądać w spodnie krasnoludowi ani o nich rozmawiać, bo tu się zgadzam z Agn, że to do Tolkiena nijak nie pasuje. :bejsbol:
Natomiast ci orkowie... :roll: No litości, za dużo, za długo, a akcja na rzece to już kropla przepełniająca mój kielich. I ta rana Killiego, rozdmuchana jak nie wiem, podczas gdy po Berenie i pająkach przemknęliśmy szybciorem (nie narzekam na to jednakże ;) ).

Czy mnie się wydaje, że Legolasowi zmieniły się oczy? We Władcy miał chyba brązowe, a to ma takie wodniste :mysle:

Agn - Pon 27 Sty, 2014 18:59

Legolas w książce oczy miał szare (jak chyba wszystkie elfy). W filmie miał niebieskie, tylko mu czasem zapominali chyba wpakować w ślepia soczewek. W każdym razie ciemnoniebieskie na ogól. :wink: Teraz miał jasnoniebieskie.
Admete - Pią 31 Sty, 2014 20:25

Oglądam znów WP tym razem na płytach BR i mam takie refleksje okołohobbitowe. Zdecydowanie lepiej, że WP było pierwsze. Technika była już rozwinięta wystarczająco, żeby wszystko przedstawić jak należy, ale jeszcze nie pochłonęła całego filmu. W Hobbicie to już niestety wszystko komputerowo i to czuć. W WP mieliśmy ubranych w kostiumy ludzi w rolach goblinów, orków czy uruk hai. A w Hobbicie mamy już komputerowe wszystko. Blady Ork wypada zwyczajnie blado wobec uruka, który atakuje Boromira. W pierwszym Hobbicie jest jeszcze trochę naturalnego krajobrazu - w drugiej mamy już głównie miejsca stworzone sztucznie. Jackson już przy WP wykazywał się skłonnością do przeróbek, ale tamte to są malutkie w porównaniu do tego, co wyprawia teraz...Podoba mi się natomiast bardzo Hugo Weaving jako Elrond - czuje się w tej postaci większą beztroskę i witalność niż w WP i to dobrze, bo wszak mamy tu 60 lat różnicy. No i dali mu lepsze kostiumy w Hobbicie, mniej powłóczyste, bardziej dopasowane.
Aragonte - Wto 11 Lut, 2014 16:19

Dowód na to, że Benedict naprawdę grał Smauga :mrgreen:
Może ktoś nie widział, więc wklejam :wink:
http://madzwierzwithinter...isthebest-x-ive

asiek - Wto 11 Lut, 2014 17:05

:mrgreen: Przypomina płetwonurka. :lol:
Agn - Śro 12 Lut, 2014 00:24

No to jak Andy Serkinssssssss grał Golluma - też go wbili w obcisły, seksowny kombinezonik i dawaj zasuwać na planie. :lol:
Aragonte - Śro 19 Mar, 2014 20:14

W sumie to dotyczy fanartów Hobbitowych, więc wrzucam tutaj :)
https://scontent-b.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/t31.0-8/q71/s720x720/10003800_307681249382734_1753447809_o.jpg
Ciekawe, czemu biedny Thorin tak spąsowiał :-P

Aragonte - Pią 28 Mar, 2014 15:10

Czytam ostatnio książkę okołotolkienowską, która mi się wcale podoba - "Hobbici" Lynette Porter, rzecz o różnych przymiarkach do ekranizacji WP i Hobbita, mniej lub bardziej udanych.
http://bonito.pl/k-90234421-hobbici
Widać, że autorka była członkinią fandomu i zna się na tym, o czym pisze :)
W wolnym czasie streszczę to i owo.

Anaru - Pią 28 Mar, 2014 15:40

O, też ją czytałam jakiś miesiąc temu. :wink: Faktycznie sporo informacji.
Aragonte - Pon 26 Maj, 2014 11:31

Coś niecoś o trzeciej części Hobbita filmowego:
http://www.examiner.com/a...ve-for-the-film
O tym, że tytuł się zmienił na "The Hobbit: The Battle of the Five Armies", to pewnie już wiecie?

Admete - Pon 26 Maj, 2014 13:46

Nie wiecie...czekam na to jesienne rozszerzone wydanie.
Aragonte - Pon 28 Lip, 2014 09:48

Zaczynam odliczanie do premiery...
https://www.facebook.com/...&type=2&theater

Admete - Pon 28 Lip, 2014 10:50

Trochę krótka ta zapowiedź ;) A kiedy wychodzi rozszerzone wydanie drugiego Hobbita? Kupię chyba BR.
Aragonte - Pon 28 Lip, 2014 11:04

Nie wiem, kiedy, ale zapewne kupię :wink:
Aragonte - Pon 28 Lip, 2014 23:14

Jest trailer!!!!
https://www.facebook.com/...&type=2&theater

Wiecie co... w gardle mnie ścisnęło :cry2:
To naprawdę koniec, buuuuuu - oj, będę szlochać w kinie, coś mi się zdaje :(

Admete - Wto 29 Lip, 2014 07:46

Podoba mi się wykorzystanie piosenki Pippina :) Bardzo nastrojowe. Popatrzyłam i edycja rozszerzona części 1 była dostępna na początku listopada, więc tym razem pewnie będzie podobnie. To ja już cierpliwie poczekam.
BeeMeR - Wto 29 Lip, 2014 09:56

Admete napisał/a:
Podoba mi się wykorzystanie piosenki Pippina :) Bardzo nastrojowe.
Owszem :serce:
Podoba mi się ten zwiastun - moje zainteresowanie trzecią częścią Hobbita ciut wzrosło (bo po drugiej, która do mnie nieszczególnie trafiła to klapło :roll: )

Admete - Wto 29 Lip, 2014 10:21

No druga część jest niepotrzebnie rozciągnięta. Ostatecznie wystarczyłyby dwie części, nie trzy.