To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Thornton- dziewica?

Sofijufka - Wto 16 Lut, 2010 18:32

Witaj, siostro! :cheerleader2:
Mara - Wto 16 Lut, 2010 18:45

Witaj, witaj, cieszę się bardzo, że nie jestem w mych poglądach osamotniona.
Sofijufka - Wto 16 Lut, 2010 18:46

więcej jest przeciwniczek jasiowej cnoty....
Mara - Wto 16 Lut, 2010 19:00

...tym bardziej musimy bronić naszych ideałów.
Sofijufka - Wto 16 Lut, 2010 19:34

ja nie zamierzam pasowaĆ :bejsbol: ...
Calipso - Wto 16 Lut, 2010 20:07

Sofijufka napisał/a:
ja nie zamierzam pasowaĆ

Nie musisz,my też nie mamy zamiaru.Także wszystko jest jak być powinno ( czyt.dziewicem nie jest :-P ).

Sofijufka - Wto 16 Lut, 2010 20:10

mów sobie, mów, gadaniem cnoty nie odbierzesz...
Anonymous - Wto 16 Lut, 2010 20:59

nie mozna odebrac czegos, co juz dawno zostalo odebrane... :twisted: L
Calipso - Wto 16 Lut, 2010 22:32

Sofijufka napisał/a:

Gdybym mogła nie gadać,tylko....ale
AineNiRigani napisał/a:
nie mozna odebrac czegos, co juz dawno zostalo odebrane...

O to to :mrgreen:

Tamara - Śro 17 Lut, 2010 11:43

Sofijufka napisał/a:

Przepraszam , a Syfon zgwałcony przez uszy :-P ?

Alicja - Śro 17 Lut, 2010 20:45

Tamaro :shock: miałam wrażenie, że wcześniej, jak i ja :wink: byłaś zwolenniczką opcji nie-dziewictwa ?
Tamara - Czw 18 Lut, 2010 21:18

Oczywiście , że jak najbardziej nią jestem w dalszem ciągu , i dlatego na stwierdzenie Sofi , ze Jaśkowi cnoty odebrać gadaniem nie można , przytaczam przykład iż można :-P , aczkolwiek jest to działanie bezcelowe , bo jak wiadomo , dawno już ją stracił , więc i odbierać nie ma czego :excited:
Loana - Czw 18 Lut, 2010 21:54

Troche to smutne, ze wszystkie jestescie takie przywalone proza zycia, ze nie wierzycie, ze jakis facet moze byc uczciwy i czysty do slubu...
Dobrze Sofi i Maro ze mimo wszystko wierzymy w dobroc i madrosc u mezczyzn!
:P

Anonymous - Czw 18 Lut, 2010 22:40

A dlaczego sadzisz, ze facet, ktory stracil cnote przed slubem jest nieuczciwy? Nieczuciwy bylyby, gdyby twierdzil, ze jest prawiczkiem w sytuacji gdy nim nie jest.
Alicja - Pią 19 Lut, 2010 20:36

Loana napisał/a:
ze nie wierzycie, ze jakis facet moze byc uczciwy

ależ nie bronimy mu uczciwości :-D i nawet wierzymy w nią, ale w dziewictwo już nie :confused3:

Tamara - Sob 20 Lut, 2010 17:56

Loana napisał/a:
Troche to smutne, ze wszystkie jestescie takie przywalone proza zycia, ze nie wierzycie, ze jakis facet moze byc uczciwy i czysty do slubu...

:shock: A co ma uczciwość do dziewictwa ? Jedno drugiego nie wyklucza , tak samo niedziewictwo nie wyklucza dobroci i mądrości :roll:

trifle - Sob 20 Lut, 2010 22:51

Tamara napisał/a:
Loana napisał/a:

:shock: A co ma uczciwość do dziewictwa ? Jedno drugiego nie wyklucza , tak samo niedziewictwo nie wyklucza dobroci i mądrości :roll:

Ma całkiem sporo biorąc pod uwagę chrześcijańskie wartości. Ja też jestem za dziewictwem ;)

Anonymous - Sob 20 Lut, 2010 22:56

Mnie dopadły wątpliwości(coś Ty uczynił Nenufarze), ale raczej czy chciałabym żeby Jasiek był niewinny czy stawiam na(szwajcarskie :wink: ) doświadczenie...
bo jednak dalej trwam uparcie, że niezależnie od naszych chcic to dziewicem on nie był :mrgreen:
Ale stosując odpowiednio wersję Brandonową czuję się zaspokojona....

(to prawo mi się na musssk rzuca)

Tamara - Pon 22 Lut, 2010 11:26

trifle napisał/a:
Tamara napisał/a:
Loana napisał/a:

Ma całkiem sporo biorąc pod uwagę chrześcijańskie wartości. Ja też jestem za dziewictwem ;)

W takim razie wszyscy mężczyźni , którzy nie są dziewicami i kobiety zapewne też , są nieuczciwi , głupi i źli , taki jest logiczny wniosek :confused3: . A co z tymi , którzy są głupi i źli od dziecka ? :-P

Sofijufka - Pon 22 Lut, 2010 11:34

ale my nie mówimy o dzisiejszych czasach, tylko wiktoriańskich i o mężczyźnie, który samodyscypline doprowadził niemal do skrajności... Pani Gaskell na mur-beton stworzyła go jako dziewica....
Tamara - Pon 22 Lut, 2010 11:42

Ale szybko być nim przestał i już :-P
Sofijufka - Pon 22 Lut, 2010 12:12

słusznie, przestał, ale po slubie...
trifle - Pon 22 Lut, 2010 12:13

Tamara napisał/a:
trifle napisał/a:
Tamara napisał/a:
Loana napisał/a:

W takim razie wszyscy mężczyźni , którzy nie są dziewicami i kobiety zapewne też , są nieuczciwi , głupi i źli , taki jest logiczny wniosek :confused3: . A co z tymi , którzy są głupi i źli od dziecka ? :-P

Ja bym takiego wniosku nie wysnuła, ale skoro tak mówisz :P
Sofi ma rację, to inne czasy - co nie znaczy, że teraz nie ma takich osób :roll: - a Thornton miał czym się zajmować.

Anonymous - Pon 22 Lut, 2010 12:35

Cytat:
biorąc pod uwagę chrześcijańskie wartości. Ja też jestem za dziewictwem ;)

Cytat:
a Thornton miał czym się zajmować.

W epoce w ktorej Anglia miala najwieksza ilosc burdeli, a chrzescijanskie wartosci sprawily, ze "przemysl nierzadny" przezywal swoj najwiekszy rozkwit - z cala pewnoscia mial sie czym zajmowac. Oj bardzo mial... :twisted:

trifle - Pon 22 Lut, 2010 13:52

AineNiRigani napisał/a:
Cytat:
biorąc pod uwagę chrześcijańskie wartości. Ja też jestem za dziewictwem ;)

Cytat:
a Thornton miał czym się zajmować.

W epoce w ktorej Anglia miala najwieksza ilosc burdeli, a chrzescijanskie wartosci sprawily, ze "przemysl nierzadny" przezywal swoj najwiekszy rozkwit - z cala pewnoscia mial sie czym zajmowac. Oj bardzo mial... :twisted:

Apage! :P Jak mnie niecnie wykorzystała, no! :P Protestuję! :D