To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Admete - Nie 03 Sty, 2016 14:22

Też mam wydanie dvd angielskie, bo BR wychodziło jakoś 120 zł. Wszystkie możliwe płyty. Była jakaś ogromna przecena wtedy.
Szafran - Nie 03 Sty, 2016 14:47

No teraz z wysyłką wyszło mi właśnie coś pod 130 po obecnym kursie funta.

A zła byłam jak osa, bo przeszło mi koło nosa o połowę taniej na ebayu. Ostatni egzemplarz z wyprzedaży u jakiegoś sprzedawcy ktoś mi buchnął parę sekund wcześniej:).

Admete - Nie 03 Sty, 2016 17:41

Idę przez Morię właśnie. Sąsiadka zadzwoniła jak właśnie nastąpił atak przy grobie Balina i przez dobrą chwilę nie mogłam pojąć, co mi dzwoni ;)
BeeMeR - Nie 03 Sty, 2016 19:29

Cytat:
Ja innych nie uznaję - tylko rozszerzone
Jeśli chodzi o WP to ja też. Jeśli idzie o Hobbita to nie obraziłabym się o wersję skróconą, 1. może zostać prawie jak była (coś bym tam orków powycinała również i Orlando), ale z 2. i 3. sporo zbędnych scen i wątków bym powywalała w... kosmos :P Jakby mi tak ktoś stworzył 2 częściową wersję skróconą byłoby dobrze. Wersji rozszerzonej nie mam najmniejszej potrzeby oglądać.
Admete - Nie 03 Sty, 2016 19:39

A wiesz, że to samo pomyślałam? Jakbym umiała filmy przerabiać i przycinać, to zrobiłabym swoją, okrojoną o te wszystkie głupoty - zwłaszcza pod koniec. Tam, gdzie się PJ trzymał Tolkiena było nieźle. Zagadki w ciemności na ten przykład:

https://www.youtube.com/w...ujaw_wH-aZLmTzv

Szafran - Nie 03 Sty, 2016 19:55

Pewno krąży gdzieś fanowska wersja "Hobbita" z takim montażem. o jakim mówicie:D
Szafran - Nie 03 Sty, 2016 19:59

Hehehe, 10 sekund z guglem i znalazłam:D

https://tolkieneditor.wordpress.com/

Admete - Nie 03 Sty, 2016 20:02

No super tylko ja z torrentów z zasady nie korzystam. Jakbyś inne źródło znalazła, to na priva poproszę ;) Przeczytałam, co ten gość zrobił i to by było to! Wyciął wszytko, co niepotrzebne.
BeeMeR - Pon 04 Sty, 2016 08:45

Super!
Jak już powywalano całą elficę, orki i inne głupoty to mi nic więcej do szczęścia nie trzeba :P
Takiej wersji mi trzeba właśnie :banan:

Anaru - Pon 04 Sty, 2016 15:49

Jasne, tylko sprawdzę ;)
Admete - Pon 04 Sty, 2016 16:11

Dobrze by było ;)
Akaterine - Pon 04 Sty, 2016 18:47

Ja wczoraj zdobyłam i na razie tylko przeleciałam pobieżnie, ale nawet po tym mogę stwierdzić, że jest to wersja idealna :mrgreen: .
Anonymous - Pon 04 Sty, 2016 20:57

Jesteście nie przewidujące ( pierwsze solowo to porabane, ale w nowym roku staram się trzymać język XA zębami).
Osobiście pelna wersje kupilam sześciokrotnie za funta (6 zeta) i rozdalam. Zostali mi jedynie jeden pakiet.
Rzecz jasna wersja oryginalna, bez polskich napisów...

Chodzi o to, ze jak ktoś chce taka wersje wystarczy do mnie zapukac. Mnie jest latwiej...

Szafran - Pon 04 Sty, 2016 21:09

Aine, ale to NIE jest pełna wersja. I nie mogłaś jej kupić na DVD, bo nie została wydana:). To nieoficjalny fanowski montaż, wywalający całą masę pełności z pełnych wersji:P.
Anonymous - Pon 04 Sty, 2016 22:20

Możliwe.
Ja mowie o wersji reżyserskiej 8- plytowej

BeeMeR - Pon 04 Sty, 2016 22:29

A my mówimy o fanowskiej, 4,5 godzinnej całości.
Anonymous - Pon 04 Sty, 2016 22:34

Ja tez - jak mi się wydawali..
BeeMeR - Pon 04 Sty, 2016 22:36

Wersja reżyserska ma zapewne po 3 x 4 godziny, a fanowska jeden 4,5 h film Hobbit.
Anaru - Wto 05 Sty, 2016 00:02

Szafran napisał/a:
To nieoficjalny fanowski montaż, wywalający całą masę pełności z pełnych wersji:P.

Pięknie sformułowane :lol:

No dobra, mam tą wersję 1,9 GB, ale już widzę, że pewnie dla lepszego obrazu trzeba będzie zerknąć na ta 5GB... :mysle:
Wezmę do Krakowa tak czy tak ;)

Anonymous - Wto 05 Sty, 2016 08:27

Anaru napisał/a:
Szafran napisał/a:
To nieoficjalny fanowski montaż, wywalający całą masę pełności z pełnych wersji:P.

Pięknie sformułowane :lol:

No dobra, mam tą wersję 1,9 GB, ale już widzę, że pewnie dla lepszego obrazu trzeba będzie zerknąć na ta 5GB... :mysle:
Wezmę do Krakowa tak czy tak ;)

Weź, weź...

asiek - Wto 11 Paź, 2016 19:19

Wielbicielom Tolkiena polecam film dokumentalny z 2014 r. "J.R.R. Tolkien - władca słów". :-)
Dokument sięga do początków ogromnego dzieła, jakim było stworzenie mitycznej krainy elfów, krasnoludów i hobbitów. W filmie znajdują się archiwalne wypowiedzi Tolkiena, jego syna, a także fragmenty filmów nakręconych na podstawie książek pisarza.

Film dostępny jest na Canale + Discovery.

Admete - Wto 11 Paź, 2016 19:26

Szkoda, że nie mam tego kanału...Ale taki znalazłam na YT:

https://www.youtube.com/watch?v=HkmNHP58OhU

A z boku jest kilka innych. Pooglądam z czasem. Jesień, zima - zawsze wracam wtedy do Tolkiena.

Anaru - Czw 13 Paź, 2016 10:34

Tez nie mam kanału, trzeba będzie poszperać czy gdzieś nie jest inaczej dostepny :mysle:
Deanariell - Pią 14 Paź, 2016 02:09

A ja znalazłam takie słuchowisko, jak ktoś zna dobrze angielski, to można sobie posłuchać (ja może posłucham kiedyś :mysle: nawet pomimo tego, że średnio rozumiem :-P ): ;)
J.R.R. Tolkien - Tales From The Perilous Realm (Four BBC Radio Full-Cast Dramas) (2008)
https://www.youtube.com/watch?v=rPPcLJ5C5DI

Admete - Sob 29 Paź, 2016 14:06

Zaczynam dziś powtórkę filmową WP.